Μονώσεις, Στεγανοποιήσεις. Υλικά και Εφαρμογές.

Τελικα αλλαξα τη μονωση στη σωληνα του θερμοσιφωνα (μονο του ζεστου, του κρυου κατι μπαλωματακια εκανα μονο).
Εβαλα "isopipe" (armaflex?) 13αρι (το προηγουμενο πρεπει να ηταν 9αρι), σε ολο το μηκος, καθως και σε καποια σημεια, που πριν δεν πρεπει να ειχε καθολου (εκει που εμπαινε στον τοιχο, που ηταν σιδερενια η σωληνα κτλ).
Αναγκαστικα την εκοψα και μετα την περασα γυρω γυρω με μονωτικη ταινια. Χαλασα γυρω στα 30 μετρα ταινια, για περιπου 8-10 μετρα σωληνα.
Δοκιμασα:
1. Αλουμινοταινια της 3M.
2. Ειδικη ταινια ("UV") απο το Leroy, πολυ παχια και οχι ευκαμπτη.
3. Παχια μονωτικη "heavy duty duct tape" απο συνοικιακο.
4. Κλασσικη μονωτικη (ηλεκτρολογικη), πολυ ευκαμπτη.

Οι 1 και 2, αν και μαλλον οι καλυτερες για τη δουλεια, με ταλαιπωρησαν γιατι ειχαν ενδιαμεσα χαρτονι, που δυσκολευει πολυ το τυλιγμα, αφου πρεπει να το βγαζει λιγο λιγο, να το κοβεις κτλ.
Η ηλεκτρολογικη δυσκολευει λιγο γιατι κολλαει στον εαυτο της πολυ και πρεπει να την ξεκολλας λιγη λιγη, αλλιως αναγκαζεσαι να βαζεις δυναμη και ετσι να την κολλας πιο σφιχτα απο οτι πρεπει (λεπταινει το isopipe).
Η ειδικη UV ειχε σχεδον το αναποδο προβλημα, λογω της ακαμψιας και του χαρτονιου, δυσκολευε πολυ στο να την τυλιγεις σφιχτα και ετσι να κλεινει καλα η τομη που ειχα κανει στο isopipe.
Η duct tape ηταν η πιο ευκολη στο τυλιγμα.

Μετα απο αυτο (ή ισως το επομενο καλοκαιρι) θα εχω μια ιδεα για το ποια αντεχει πιο πολυ. Λογικα η ηλεκτρολογικη και η duct tape θα την ακουσουν απο τον ηλιο.
Την UV την φοβαμαι λιγο, μην ξεκολλησει απο τις βροχες, γιατι δεν κολλαγε πολυ. Το ιδιο και την duct tape, λιγοτερο παντως.
Η αλουμινοταινια φαινεται να σκιζεται ευκολα (το εντελως αντιθετο απο την UV, που ηταν χοντρη και σκληρη). Αν, ομως, δεν πειραχτει (π.χ. την πατησει κανας μαστορας), πιστευω οτι θα αντεξει.

Για να δουμε. :-)

Νεκτάριε την bondflex 390 χρησιμοποιησες. .;
Ολα τα μεταλλικά φυσίγγια έτσι δουλεύουν...έχω χαλάει εκατοντάδες...θέλει πιστολι με παχύ πλατός ασφάλειας για να σπρώχνεται καλύτερα το υλικό...τα περισσότερα ανοικτού τύπου ειναι για πλαστικα φυσίγγια..
..τα κλειστού τύπου είναι πιο δυνατά...περνούν φυσίγγια...σαλαμια περνούν τα πολύ μεγάλα...

Εγώ για σαλαμια έχω αυτό...
https://www.alchimica.com/gr/products/468/pistoli

Νεκτάριε την bondflex 390 χρησιμοποιησες. .;
Ολα τα μεταλλικά φυσίγγια έτσι δουλεύουν...έχω χαλάει εκατοντάδες...θέλει πιστολι με παχύ πλατός ασφάλειας για να σπρώχνεται καλύτερα το υλικό...τα περισσότερα ανοικτού τύπου ειναι για πλαστικα φυσίγγια..
..τα κλειστού τύπου είναι πιο δυνατά...περνούν φυσίγγια...σαλαμια περνούν τα πολύ μεγάλα...

Εγώ για σαλαμια έχω αυτό...
https://www.alchimica.com/gr/products/468/pistoli
Δηλαδη ειναι τα ανοιχτου τυπου
Τα κλειστου τυπου μικρα
Και τα κλειστου τυπου μεγαλα?

Εγω για μεταλλικα φυσιγγια θελω. Το δευτερο?

Ναι 3 ειδη ..
Εσύ θες κλειστού τύπου είτε μεγάλο είτε μικρό..Εάν θες και για σαλαμια παιρνεις μια και καλή το δεύτερο....απλως ξαναφερω και θα πρέπει να δώσεις περισσοτερο σε αυτο σημασία ειναι το πάχος της ασφάλειας συγκρατησης του πιστολιού..
Αυτό της alchomica έχει αρκετά φαρδιά.
Έχω μια φωτο με όλα να δεις...

Οριστε...ειναι τα 3 που χρησιμοποιω...
Της alchimica και της ffgroup εχουν πολυ μεγαλυτερο παχος ασφαλεια απο της Βelotta...το πρωτο το εχω κυριως για σαλαμια αλλα και για μεταλλικα φυσιγγια..της FFGroup αν και ανοικτου τυπου μια χαρα συμπεριφερεται και με μεταλλικα σαλαμια για τον λογω ππου προανεφερα...

https://postimg.cc/7JN2dz0F
https://postimg.cc/wyX2x7DV

Last edited by a moderator:
Ωραιος Αγγελε, για χαρη της μαστοροεπιστημης εκανες τον σωληνα τσιρκο, οπως επρεπε δηλαδη, για να βγαλουμε χρησιμα συμπερασματα με την παροδο του χρονου :grinning-smiley-043

Ωραιος Αγγελε, για χαρη της μαστοροεπιστημης εκανες τον σωληνα τσιρκο, οπως επρεπε δηλαδη, για να βγαλουμε χρησιμα συμπερασματα με την παροδο του χρονου :grinning-smiley-043

Ναι, εχει λιγο πλακα, οπως ειναι, με διαφορετικη μονωση καθε 2 μετρα. Αλλα δεν πειραζει και καθολου, εκει πανω στην ταρατσα.
Παντως, 10 διαφορετικοι ηλιακοι, με διαφορους σωληνες ο καθενας, ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν εχει αλουμινοταινια. Δεν ξερω γιατι.

Re: Απάντηση: Μονώσεις, Στεγανοποιήσεις. Υλικά και Εφαρμογές.

Επειδή έτυχε πριν αρκετά χρόνια να διαβάσω τις οδηγίες της παρακάτω κόλλας (Den Braven HIGH TACK), μιας και ένα απλό κλειστού τύπου πιστόλι που είχα έβλεπα οτι "ζορίζεται"
κι εγώ μαζί του, διαπίστωσα οτι υπάρχουν και στα πιστόλια σιλικόνης (κλειστού, ανοιχτού κλπ) χαρακτηριστικά όπως η δύναμη σκανδάλης.
πχ η παρακάτω κόλλα ζητάει 12:1 όπως μπορείτε να δείτε στη δεύτερη σελίδα του τεχνικού φυλλαδίου της στο προετοιμασία και εφαρμογή, κάτι που δεν κατάφερα
να το βρω γραμμένο σε κανένα πιστόλι σε 2-3 μαγαζιά που είχα ψάξει τότε.

Πιθανόν να είναι κι αυτό που λέει ο Κώστας με το "πάχος" της ασφάλειας αν κατάλαβα καλά...

Αν και έψαχνα αρκετή ώρα για να βρώ μια ιστοσελίδα που να αναφέρει τα χαρακτηριστικά του πιστολιού βρήκα την παρακάτω

https://atools.gr/εξοπλισμος-συνεργ...λουμινιου-με-μαλακη-κοκκινη-λαβη-benman-70102

Μήπως Νεκτάριε κι η Mercola - αν και στο τεχνικό φυλλάδιο της bondflex 390 δε γράφει κάτι, αν αυτή χρησιμοποίησες όπως είπε κι ο Κώστας - γράφει κάτι πάνω στο φυσίγγιο
για δύναμη πιστολιού;

Ναι 3 ειδη ..
Εσύ θες κλειστού τύπου είτε μεγάλο είτε μικρό..Εάν θες και για σαλαμια παιρνεις μια και καλή το δεύτερο....απλως ξαναφερω και θα πρέπει να δώσεις περισσοτερο σε αυτο σημασία ειναι το πάχος της ασφάλειας συγκρατησης του πιστολιού..
Αυτό της alchomica έχει αρκετά φαρδιά.
Έχω μια φωτο με όλα να δεις...

Οριστε...ειναι τα 3 που χρησιμοποιω...
Της alchimica και της ffgroup εχουν πολυ μεγαλυτερο παχος ασφαλεια απο της Βelotta...το πρωτο το εχω κυριως για σαλαμια αλλα και για μεταλλικα φυσιγγια..της FFGroup αν και ανοικτου τυπου μια χαρα συμπεριφερεται και με μεταλλικα σαλαμια για τον λογω ππου προανεφερα...

https://postimg.cc/7JN2dz0F
https://postimg.cc/wyX2x7DV

Δεν καταλαβα τι εννοεις ως ασφαλεια.

Η denbraven ειναι σε πλαστικο φυσιγγιο..οποτε ακομη και με απλο ανοικτου τυπου πιστολι μπορει να γινει η δουλεια...αλλα ενδεχομενος επειδη ειναι κολλα να θελει πλατια ασφαλεια...
Bοndflex 390Fc έχω χαλάσει παρα πολλές....με απλό πιστολι αυτού του τύπου φυσίγγια απλώς δεν γίνεται...και δεν γράφει κάτι περί πιστολιού..

Παιδια εχω 2-3 ερωτησεις.
α) Το σπιτι που ενοικιαζω ειναι μονοκατοικια με παλια και οχι και τοσο σωστη υγρομονωση στην ταρατσα (μονο το πανω μερος μπορω να δω που εινια φυλλο αλουμινιου).
Ακομα και σημερα με νορμαλ θερμοκρασιες περιβαλλοντος (22-28 βαθμους) το σπιτι μετα το μεσημερι φτανει εσωτερικα τους 31 βαθμους.
Τι προτεινετε να βαλω στην ταρατσα για να κατεβει λιγο η εσωτερικη θερμοκρασια στο σπιτι, οσο γινεται πιο οικονομικα, γιατι ο σπιτονοικοκυρης δεν δινει δυστυχως μια?
β) εχω ενα δωματιο στο χωριο, στου οποιου την ταρατσα 30τμ ειχαν βαλει παλιοτερα πλακακι. Με τις βροχες ομως δυστυχως απο καπου το πλακακι παιρνει νερα με αποτελεσμα τα νερα να εισχωρουν κατω aπο την πλακα και να βγαινει η υγρασια στον ταβανι, ριχνοντας τον σοβα. Τι μπορω να ριξω στο πλακακι για να το μονωσω? Επισημαινω οτι πατιεται η ταρατσα συχνα.

Οικονομική λύση αποτελεσματική δεν υπάρχει αλλά ούτε και ενδιαμεση για αυτά που αναφερεις και δεν ξέρω εαν αξίζει τελικά να το φτιάξεις εαν είναι νοικιαρικο...
Α)Μια γρήγορη λύση είναι έτοιμες τσιμεντοπλακες με φενιζον που απλώς της ακουμπάς πάνω στην ταράτσα αλλά θέλει πολυ συχνό καθάρισμα στα ξένα καθώς με το αέρα μαζεύονται σκονες και φυλλα με κίνδυνο να φραξουν οι υδρόρροες...Πάνω κάτω στα 20 ευρω το τετραγωνικό έχουν.. Δεν είναι φτηνό πάντως εαν έχεις μέτρα.
Β)Όσο αφορά το πλακάκι υπάρχει υλικό διαφανής μεμβράνης στεγανωτικο όπου έχει γίνει αναφορά στην αρχή του νήματος από μένα...εχει η Maris Polymers και η Alchimica...
Για αυτό μαζί με το ασταρι του για 30τ.μ. θα σου κοστίσει γύρω στα 200 ευρω μαζί με παρελκόμενα..

Σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση.
Για το σπιτι που νοικιαζω, επειδη ειναι 60τμ δε νομιζω να συμφερει αυτο που λες οποτε βλεπω να τρωω τον καυσωνα στν μαπα. σαουνα κυριολεκτικα εδωμεσα..
Για το ταρατσακι στο χωριο πολυ πιθανον να το κανω αυτο που λες, ξερεις ποσα χρονια θα κρατησει αυτο το υλικο? Δηλ μετα απο ποσα χρονια πρεπει να το περασω ξανα?

Κωστα αναφερεσαι στο HYPERDESMO-T ή στο στο HYPERDESMO-LV?
Ρωταω γιατι η διαφορα τιμης τους ειναι τεραστια και δεν καταλαβαινω ποια η διαφορα στο αποτελεσμα για την δουλεια που θελω..
Επαναλαμβανω, αναφερομαι για ταρατσακι 30τμ που εχει πλακακι σαγρε..

Last edited by a moderator:
Καταλαβαινω οτι το κοστος ειναι μεγαλο για αυτο και ανεφερα οτι δεν ειναι φτηνη λυση..οποτε αστο οπως ειναι..

Για αυτο στο χωριο σου μιλαω για το Hyperdesmo T....η διαφορα με το LV ειναι οτι το Τ ειναι διαφανο και δεν αλλαζει η οψη στο πλακακι..ασε δε που κανει καλυτερη προσφυση σε τετοιες επιφανειες...το LV δεν προοριζεται για πλακακι....

Η διαφορα στην τιμη ειναι οτι εχουν επεξεργαστει ωστε να βγαλουν ολα τα αλλα προσθετα που εχει το LV ωστε να μεινει διαφανο....αξιζει με το παραπανω...
Για να καταλαβεις με τι εχεις να κανεις δες εφαρμογη σε Γιαννιωτικο μαρμαρο...

https://postimg.cc/0MXkdK5B

Ωραιο αποτελεσμα, αν και προσωπικα δεν με τρελαινει το γυαλιστερο σε μωσαικα και πλακακια γενικα..
Οπως το θετεις ομως για την περιπτωση μου για 30 τμ, χρειαζομαι ενα Hyperdesmo-T 25kg = 270 (το βρισκω τωρα) + το primer T που υπολογιζω για τα 30τμ να χρειαζομαι αλλα 20Kg = 120 , παμε στα 390 .
Πολλα μου φαινονται, εκτος κι αν δεν εχω υπολογισει κατι καλα..

Καταλαβαινω οτι το κοστος ειναι μεγαλο για αυτο και ανεφερα οτι δεν ειναι φτηνη λυση..οποτε αστο οπως ειναι..

Για αυτο στο χωριο σου μιλαω για το Hyperdesmo T....η διαφορα με το LV ειναι οτι το Τ ειναι διαφανο και δεν αλλαζει η οψη στο πλακακι..ασε δε που κανει καλυτερη προσφυση σε τετοιες επιφανειες...το LV δεν προοριζεται για πλακακι....

Η διαφορα στην τιμη ειναι οτι εχουν επεξεργαστει ωστε να βγαλουν ολα τα αλλα προσθετα που εχει το LV ωστε να μεινει διαφανο....αξιζει με το παραπανω...
Για να καταλαβεις με τι εχεις να κανεις δες εφαρμογη σε Γιαννιωτικο μαρμαρο...

https://postimg.cc/0MXkdK5B

Πόση ζωή έχει αυτό Κώστα?

Το κιλο βγαζει 4-5 τετραγωνικά σε τέτοιες επιφάνειες.. οπότε θέλεις 2 δοχεία τον 6 κιλών + 1κ. ..
Το ασταρι περνιεται με ινοτισμενο πανί( εγω το κανω με σφουγγαριστρα μικροινων)και βγαζει πάνω από 12-14 μετρα το λίτρο...οπότε θέλεις 2 λίτρα...
Ο κατασκευαστής στις ποσότητες καταναλώσης του κυριου υλικου γράφει από 200γρ μέχρι 1κ ανάλωγος την επιφάνεια. ...το πλακάκι είναι κοντά στα 200-250..
Οποτε στο σύνολο βάση της εμπειρίας μου βγαίνει 200-220 ευρώ...

Πάνο ο κατασκευαστής με βάση τις προδιαγραφές κατανάλωσης δίνει 20-25 χρονια....υπερβολικό το θεωρώ...Στα 10-12 χρονια συγουρα θα θέλει μια επάλειψη...