Μονώσεις, Στεγανοποιήσεις. Υλικά και Εφαρμογές.

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα
Τίποτα...
Εαν πιάνουν τα χέρια σου δεν είναι τίποτα...
Βέβαια για 120-130 μετρα σου βγαίνει το λάδι γιατι το υλικο τραβαει αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία...!!!
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,717
Kαλησπέρα, ψάχνω για τη καλύτερη λύση μόνωσης ταράτσας του εξοχικού.
Η ταράτσα δέν έχει ρύσεις και είχα καταλήξει να μπώ στην διαδικασία εφαρμογής αφρομπετού για δημιουργία κλίσης και διοχέτευσης σε νέες υδροροές,
τοποθέτησης πλακών πολυστερίνης και καποιοων επαλοιφομενων στεγανοτικών υλικών απο πάνω.

Γνωστός μου μηχανικός, πρότεινε να δω τη λύση ψεκαζόμενου αφρού πολυουρεθάνης κ πολυουρίας & UV protection που υποτίθεται δίνει 25 χρόνια αντοχή πιστοποιημένα για νοτια ευρώπη, και καλύπτει και τη στεγανότητα αλλά και τη θερμομόνωση, προσθέτοντας ελάχιστο βάρος στη πλάκα του κτιρίου και οτι είναι πιο οικονομικό απο τις συνηθισμένες λύσεις.

Πήρα καποιες προσφορές, και διαπίστωσα οτι πιο οικονομικό δεν είναι..
Και η διαδικασία δεν περιέχει κάν την δημιουργία ρύσεων...
Το σκεπτικό οτι επιβαρρυνεται πολύ η πλάκα με τα αφρομπετά (35-50 κιλά/τμ) και δεν προτείνεται σε παλαιά κτίρια (1970). Και οτι ας λιμνάζουν καποια νερά δεν πρόκειται να μπούν μέσα...

Εμένα αυτό κάπως δε μου κάθεται καλά.
Δηλαδή αισθάνομαι οτι ρύσεις ωστε να φεύγουν τα νερά είναι πιο σημαντικές μηχανικά και μετά κάποιο υλικό στεγανωτικό που εχει ορισμένα χρόνια ζωής, ιδίως κοντα στη θάλασσα και στον ήλιο.

θα με ενδιέφεραν οι γνώμες σας,
Ευχαριστώ
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα
Απο οτι καταλαβαινω θελεις και θερμομονωση αλλα και υγρομονωση..
Πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε κανε αυτοψία και μελέτη του στατικού οπλισμού του κτιρίου για να δεις τι αντέχει από βάρος...
Εποιτα θα έχεις στα χέρια σου χαρτι που θα σου δίνει ευελιξία των επιλογών σου..
Έχει ένα κόστος αλλά θα κινησαι ασφαλής...το λέω γιατί το κτίριο είναι παλιό..
Τα 35 με 50 κιλα το τετραγωνικό τα θεωρώ πολλά εαν κρίνω από τις κατασκευές του 70...

Πάντως εγώ θα πρότεινα να πάρεις προσφορά και για την εξής δουλεια:
Πρωτα εξομάλυνση του δαπέδου ώστε να μην χρειαστεί πολύ ύψος η μονωση,εποιτα με επαλειφομενο στεγανωτικο 2 με 3 χέρια σταυρωτά,μετά βαζεις5cm φυλλα διογκομενης πολυεστερινης κόλλημα με ειδική κόλλα και τέλος βιομηχανικό δάπεδο,με τα κατάλληλα πλέγματα, που γίνεται λείο στο τέλος και δίνονται και κατάλληλες κλίσεις...Δεν θα πάρει πάνω από 25-30 κιλά το τετραγωνικό η συγκεκριμένη διαδικασία και την ακολουθούν πολλοί..
Την τεχνική που αναφέρει ο μηχανικός σου δεν την γνωρίζω...
Σε κάθε περίπτωση φτηνά τέτοια δουλειά όσο και να ψάξεις δεν θα βγει φτηνά και εφόσον την κάνεις να γίνει σωστά μια και καλή.. το θέμα είναι που φτάνεις οικονομικά..
Αυτά...
 

panoss1

Supreme Member
8 July 2012
5,169
Κηφισιά
Για μένα φτιάξε Ρήσεις με τσιμεντοκονια από πάνω,όπου χρειάζεται. Μετά hyperdesmo οπ ως λέει ο κατασκευαστής και όποτε θελήσεις,θερμομόνωση με ραμποτε και μονωτικό από μεσα.
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,717
Ευχαριστώ για τις απόψεις σας.
Για τη ψεκαζομενη πολυουρεθάνη καμία γνώμη;
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα
Για μένα φτιάξε Ρήσεις με τσιμεντοκονια από πάνω,όπου χρειάζεται. Μετά hyperdesmo οπ ως λέει ο κατασκευαστής και όποτε θελήσεις,θερμομόνωση με ραμποτε και μονωτικό από μεσα.

Πανο νομίζω οτι θα πάει ο κούκος αηδόνι με αυτό συνολικά..
Ενδεχόμενος για το έξτρα βάρος να είναι μια σωστή σκέψη αλλά κάτω από 40-45 ευρώ το μέτρο πάνω κάτω δεν την βγάζει..
Μετά η στεγανωση καλό είναι να γίνεται εκ των έσω,με ασφαλτοπανο( που το θεωρω ξεπερασμένο και βαρυτερο) η hyperdesmo οπως λες,καθώς έχεις εξασφαλίσει από κάτω από την τσιμεντοκονια τυχόν μια στο εκατομμύριο τις διαρροές...εαν θες εκ των υστέρων να κάνεις μια επιπρόσθετα από πάνω ακόμη καλύτερα...
 

panoss1

Supreme Member
8 July 2012
5,169
Κηφισιά
Τα έχω κάνει όλα αυτά Κώστα,για αυτό πάω να βοηθήσω...να μη τον "σκισουν" οι μονωσάδες.







Απ την άλλη...εξοχικό είναι...
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,291
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Απάντηση: Re: Μονώσεις, Στεγανοποιήσεις. Υλικά και Εφαρμογές.

Καταρχην αφού γίνει ένα φράγμα υδρατμών ως πρώτη στρώση πρέπει να εξεταστεί η δημιουργία κλίσεων με κατάλληλο υλικό, ανάλογα το ύψος που απαιτείται για τις κλίσεις με το μέγεθος (εμβαδό) της ταράτσας και τη δυνατότητα απορροής περιμετρικά σε λούκια.

Ανάλογα το ύψος της αλλά και πιθανή θερμομόνωση σε αυτό το στάδιο θα επιλέγει το υλικό πλήρωσης (π.χ. αφρομπετό, περλιτομπετό) και θα εξεταστεί αν θέλει ελαφρύ οπλισμό (που συνήθως θέλει αν το ύψος είναι μεγάλο). Πάνω από τις ρύσεις μπορεί να χρειαστει τελική στρώση τσιμεντοκονιας για να έχει σωστή πρόσφυση η υγρόμόνωση άνωθεν με τυχόν επαλείφομενα. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να γίνουν και τα περιμετρικά λούκια τσιμεντοκονιας με τυχόν στηθαίο.
Το περιλτομπετο αν έχει ικανό πάχος δίνει και θερμομόνωση εκτός από κλίσεις.

Αφού γίνει εκτίμηση των ανωτέρω σε υλικά υπολογίζεται το βάρος αυτών και συμβουλεύεσαι τον μηχανικό σου αν η πλάκα σου αντέχει το επιπλέον βάρος καθώς και ο υπόλοιπος στατικός φορέας.

Αν είσαι οκ υπολογίζεις και το κοστολόγιο του Hyperdesmo για υγρομόνωση και πιστεύω ότι έχεις κάνει ότι καλυτερο με το λιγότερο δυνατό βάρος. Αν η θερμομόνωση κριθεί ανεπαρκής την ολοκληρώνεις εκ των έσω όπως ειπωθηκε κάτω από την πλάκα όχι σε ανάρτηση από αυτή όμως (αν έχει κριθεί ανεπαρκής στατικά να φέρει περισσότερο φορτίο) αλλά περισσότερο με στήριξη περιμετρικά στα φέροντα στοιχεία (δοκούς , κολώνες κλπ.).

Η εκτοξευμένη πολυουρεθάνη είναι εύκολη και γρήγορη λύση όταν δεν μπορείς να φτιάξεις ρύσεις και την κάνουν δεκαετίες τώρα, η απόδοση της ως προς τη θερμομόνωση εξαρτάται από το πάχος της στρωσης, εξασφαλίζει και υγρομόνωση. Αλλά εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες ποσο θα αντέξει , συνήθως παλιότερες εφαρμογές έχω δει οτι ο ελληνικός ήλιος τις σκληραίνει και τις κομματιάζει, αλλά τελευταία δεν ξέρω τι απόδοση έχουν τα νέα υλικά σε μακροζωία. Ρύσεις δεν θα εχεις τα νερα θα μένουν και θα λιμνάζουν , οπότε και τριχοειδής αν είναι εκεί η απώλεια συνάφειας του υλικού θα εισχωρήσει νερό κάτω από την πολυουρεθάνη και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα αν δεν το καταλάβεις. Τις τυχόν εγγυήσεις των συνεργείων θα τις κοίταζα επιφυλακτικά πάντα (αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα ζητήσεις).
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
6,107
Βόλος
Πάντως στο σπίτι, όπου είχα Hyperdesmo καλυμμένο χάλασε μέσα σε 2-3 χρόνια. Ξανάφτιαξα την ταράτσα (από πάνω είχε φύλλα Dow) και δύο μπαλκόνια (στρωμένα με πλακάκια) από την αρχή με ασφαλτόπανο. Όπου είναι εκτεθειμένο δεν καταλαβαίνει τίποτα.
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα
Πάντως στο σπίτι, όπου είχα Hyperdesmo καλυμμένο χάλασε μέσα σε 2-3 χρόνια. Ξανάφτιαξα την ταράτσα (από πάνω είχε φύλλα Dow) και δύο μπαλκόνια (στρωμένα με πλακάκια) από την αρχή με ασφαλτόπανο. Όπου είναι εκτεθειμένο δεν καταλαβαίνει τίποτα.
Το οτι χαλάει κάτι είναι πάντα υποθετικό...εξαρταται πως έχει δουλευτει το υλικο τι ποσότητα και ποια ασταρια χρησιμοποηθηκαν αναλογα την περισταση ,τι καθαρισμοί έγιναν εξ αρχής και πολλά αλλα..
10+ χρόνια που περνάω hyperdesmo και Maris δεν εχω αντιμετωπίσει κανένα θέμα...αντίθετος έχω πάει για επανεπαληψη...
Το ασφαλτοπανο συγουρα δεν είναι καλύτερο μιας χυτης μεμβρανης όπου το πρωτο θέλει πολύ καλή τσιμεντοκονια για να κωλληθεί σωστά με την πισα...
 

jpil

Supreme Member
13 March 2010
4,010
Πειραιάς - Αιγάλεω
Re: Απάντηση: Μονώσεις, Στεγανοποιήσεις. Υλικά και Εφαρμογές.

Επειδη ανεφερες για τοιχους καταλαβα οτι ειναι πιο πανω απο γωνια....οποτε ειναι ακριβως γωνια...

Συνηθως στα σημεια αυτα υπαρχουν συστολες διαστολες και παντα θα ανοιγει....
Οποτε ο παραπανω τροπος που σου ειπα ειναι μια λυση αλλα οχι για παντα..να συμπληρωσω εδω οτι το ασταρι μπαινει ωστε να κανει καλυτερη προσφυση η σιλικονη γιατι εκει που εχεις σκαψει μπορει να ειναι πισω σαθρο(εχει σκονες,φευγουν κομματια κ.τ.λ)

Υπαρχει ομως λυση πολυ πιο δαπανηρη αλλα θα στην αναφερω μπας και το αποφασισεις...

Αρχικα θελει χαντρωμα αριστερα δεξια 5 ποντους απο την μια και 5 απο την αλλη με σκαψιμο εσωτερικο τουλαχιστον 2-3 ποντους....εδω θελει κομπρεσερ για να σπασει σωστα...
Εποιτα το γεμιζεις με επισκευαστικο κονιασμα,εγω εβαλα της Isomat το DUROCRET μαζι με ρητινη της Neotex(ravinex) που προοριζεται για λουκια,βαζοντας μεσα πλεγμα 4x4(dorustick ds 460) ωστε να μην σκαει..
Τα 3 υλικα...
https://www.isomat.gr/product/durocret/
https://www.google.com/search?q=dur...=firefox-b-d&safe=active#imgrc=Pr0Iv3R2n3jcDM
http://www.neotex.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=8&categ=9&prodid=34

Στην ουσια κανεις οτι και ο τυπος στο βιντεο αλλα προσθετοντας και το πλεγμα που το κανει ακομη πιο συμπαγη...

https://www.youtube.com/watch?v=9LZlMR5wIwg

Εποιτα βαζεις Hyperdesmo lv και φυσικα το αναλογω ασταρι της πρωτα(microsealer 50)...

Σου βαζω φωτο απο δικη μου αναλογη δουλεια οπου υπηρχε καθιζηση απο προσθετη πλακα περλομπετο απο εξτρα βαρος και εγινε επιδιορθωση σε ολο το μηκος της ταρατσας......το φτιαξιμο του λουκιου εχει γινει με πατεντα ξυλου στην δικη μου περιπτωση...

https://i.postimg.cc/3rCSwHM0/20171002-115036.jpg
https://postimg.cc/Pvv5Ncgk
https://postimg.cc/T5Mc48qk

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες το βίντεο αλλά και τις φωτογραφίες, είσαι αναλυτικότατος!

Σκάψιμο δεν μπορώ να κάνω διότι ο πάνω τοίχος πάντα ανήκει στην διπλανή πολυκατοικία!

Το πάτωμα κάτω είναι δικό μου και ο πάνω τοίχος είναι των δίπλα...
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα
Kαταλαβα....κανεις λοιπον αυτο με την σιλικονη οπως ανεφερα πιο πριν και βλεπεις....
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
6,107
Βόλος
Re: Απάντηση: Μονώσεις, Στεγανοποιήσεις. Υλικά και Εφαρμογές.

Χμμμ, αν έχτισαν μετά λογικά (και νομικά ) έχουν την ευθύνη για τη στεγάνωση της ένωσης...
 

osatosa

Supreme Member
28 March 2011
5,781
Πάτρα
Απ´ότι ξέρω χωρίς να είμαι μηχανικός τα κτήρια πρέπει να έχουν κάποια μικρή απόσταση το ένα από το άλλο και μεταξύ τους να υπάρχει μόνωση τύπου φελιζολ για να μην "χτυπάνε" μεταξύ τους σε περίπτωση σεισμού. Αν λοιπόν δεν έχουν ακολουθήσει αυτή την διαδικασία έχεις κάθε δικαίωμα νομίζω να σκάψεις τον τοίχο τους και να κάνεις μόνωση. Ας σου απαντήσει και κάποιος μηχανικός γι´αυτό.
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα
Διαβαζοντας ξανα την απαντηση του φιλου μου δημιουργηται ενα ερωτημα...

Τα κτίρια το κάθε από αυτά πρεπει να έχουν δική τους ξεχωριστη μεσοτοιχια....κοινός στην ταράτσα που υπάρχει το πρόβλημα θα επρεπε στο κτίσμα του φιλου να υπάρχει ξεχωριστό στηθαιο ,αυτα του ενος μετρου το πολυ,κατα μηκος της ενωσεις τους σχετα αν ο δίπλα έχτισε μετά, η 5 ορόφους πιο πανω..

Εάν δεν υπάρχει λοιπόν ξεχωριστό στηθαιο στο κτίσμα του φίλου είναι μέγα παραληψης η το κτίσμα είναι πολύ παλιό..
Τι υπάρχει λοιπόν.. ;

Στις μεσοτοιχιες γίνεται "μπατικο" το χτυσιμο στο τούβλο και μπαίνει ενδιάμεσα η μόνωση με το μόνο τουβλο..Αυτό μέχρι τον τελευταίο όροφο...
Με λίγα λόγια το πρώτο πράγμα που ακουμπάει κατευθείαν σε ενα αλλο κτίσμα...
Στα στήθαια της ταρατσας γίνεται "μπατικο" το χτυσιμο αλλά χωρίς μόνωση...

Πριν αποδωθουν ευθύνες όμως καλό είναι να ξεκαριστουν κάποιες κατασκευαστικές λεπτομέριες.. Και φυσικά μια φωτο θα μιλούσε από μόνη της.. !!!
 

kbouk

Super Moderator
Staff member
8 January 2010
27,291
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Για να αποδοθούν νομικές ευθύνες τι ακριβώς ισχύει στην κάθε περίπτωση (και να αναλάβει κάποιος αντίστοιχα και την ευθύνη και τα έξοδα για την τυχόν επισκευή) πρέπει να είναι γνωστές οι χρονολογίες των αδειών οικοδομής των δυο κτιρίων και αν τηρήθηκε με βάση αυτήν ο προβλεπόμενος αντισεισμικός κανονισμός με την δημιουργία ικανού πάχους αντισεισμικού αρμού ανάμεσα τους. Μπορεί να μην υπηρχε καμία υποχρέωση (συνήθως για παλιές οικοδομές πριν το 1995), μπορεί να υπηρχε μόνο για το ψηλότερο μετεγενέστερο κτίριο, μπορεί να υλοποιήθηκε πλήρως ανάλογα τους ορόφους του και την στατική μελέτη του, μπορεί και όχι κάτι που αποτελεί πολεοδομική παράβαση των κοινόχρηστων και χρίζει τακτοποίησης στα αυθαίρετα από τους ιδιοκτητες της πολυκατοικίας. Μια αίτηση στην ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ με τον αρ. άδειας της δίπλα οικοδομής , στην πρώτη σελίδα στατικών ή και στον κάθε ξύλοτύπο αναφέρεται ο προβλεπόμενος από την μελέτη αντισεισμικός αρμός. Το πρόβλημα συνήθως είναι οτι ο αρμός μπορεί να έχει υλοποιηθεί πλήρως, μπορεί να μην έχει υλοποιηθεί καθόλου ή εν μέρη , μπορεί να υπηρχε κοινό όριο παλιός λίθινος μέσοτοίχος (που δεν καταργείται στην κατεδάφιση για να μην καταρρεύσει το δίπλα κτίριο) και η πολυκατοικία να καβαλήσει το χαμηλό παλιό κτίριο ανεβαίνοντας , οπότε να μην υπάρχει κάν αντισεισμικός αρμος αλλά ένας αρμός διαστολής στην επαφή τους. Πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις λοιπόν.

Οποίου και να είναι όμως η υποχρέωση κάλυψης με αρμοκαλυπτρο του τυχόν αντισεισμικού αρμού/ ή του αρμού διαστολής των δυο κτιρίων το πρόβλημα το έχουν αμφότεροι από τυχόν εισροή νερού στον αρμό (αφού και οι τοίχοι της πολυκατοικίας είναι ανεπιχριστοι εξωτερικά και πιθανόν να μην έχουν ούτε κάν μπατικό τοίχο οποπλίνθοδομών). Και αν αυτό γίνει γνωστό στον/στους ιδιοκτητες της πολυκατοικίας μπορούν από κοινού οι όμοροι ιδιοκτητες να αναλάβουν τα έξοδα ή εν τέλη να τα αναλάβει ο ένας (αυτός που καίγεται γιατί έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα από υγρασιες στην οικοδομή) αλλά να πάρει την συγκατάθεση των γειτόνων να δημιουργήσει αρμοκάλυπτρο το οποίο θα κατσκευαστεί με σωστό τρόπο και θα έχει την απαιτούμενη ελαστικότητα να μην ραγίζει συνεχώς.
 
Last edited:

jpil

Supreme Member
13 March 2010
4,010
Πειραιάς - Αιγάλεω


Κάτω είναι το πάτωμα και πάνω ο τοίχος του δίπλα κτιρίου, τα τρία ποιο σκούρα σημεία είναι τα σημεία που είχα τα ανοίγματα.
 

KOSSTV

AVClub Fanatic
4 February 2015
12,817
Αθηνα
Η δυσκολη λύση που σου ανέφερα κατά μηκος θεωρώ ότι είναι η ιδανικότερη...
Τουλάχιστον σκαψε το δικό σου κομμάτι και στο άλλο απλώς θα στρώσεις το υλικο...πόσα μέτρα είναι σύνολο...;
Οι άλλες λύσεις είναι προσωρινές...

Βλέπω ότι η άκρη δεν είναι ουτε περιποιημένη αλλά ούτε και στηθαιο υπάρχει από την δική σου πλευρά...
Φενεται σαν να έχουν μείνει στην άκρη κάποιες λάσπες,κακος απο την αλλη οικοδομη, όπου έχουν καθαριστεί λιγο χωρίς κάποιο στρώσιμο η επιδιόρθωση του σημειου και εποιτα έχει μπει το hyperdesmo...

Επισεις οποιαδήποτε κίνηση περί νομικών ευθυνών και συναφη για μια τετοια περιπτωση ειναι απλως χάσιμο χρόνου...
Βρίσκεις τον διαχειριστή της πολυκατοικίας,εαν εινσι συνενοησιμος, και του εξηγησεις το πρόβλημα λέγοντας του ότι θα κάνεις κάποιες επεμβάσεις για να λυθεί...θα είναι ενήμερος και θα κάνεις την δουλειά σου...σε αντίθετη περίπτωση δεν θα τελειώσεις ποτέ για στην χώρα που ζούμε ανοίγοντας το ασκό του Αιόλου χωρίς να το θέλουμε μας περνει η μπάλα και έμας...!!!
Κακός αλλά δυστυχώς έτσι βαδίζει το σκεπτικό της χώρας..