Moode Audio Player - μια MPD based διανομή για Raspberry Pi

Το open source έχει και μια νομικίστικη προσέγγιση στο background. Εν γένει όταν κάνεις υλοποίηση που βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα, πρέπει να δίνεις τον πηγαίο κώδικα, ακόμα και όταν δεν έχεις αλλάξει τίποτα.

Όλες οι εταιρείες που φτιάχνουν streamers με linux/MPD κλπ και δεν ανεβάζουν τον κώδικά τους επί της ουσίας παρανομούν.

Πάμε τώρα στον kernel ο οποίος έχει άδεια την GPL2, η οποία μεταξύ άλλων λέει:

https://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html

You may modify your copy or copies of the Program or any portion of it, thus forming a work based on the Program, and copy and distribute such modifications or work under the terms of Section 1 above, provided that you also meet all of these conditions:

a) You must cause the modified files to carry prominent notices stating that you changed the files and the date of any change.

b) You must cause any work that you distribute or publish, that in whole or in part contains or is derived from the Program or any part thereof, to be licensed as a whole at no charge to all third parties under the terms of this License.

c) If the modified program normally reads commands interactively when run, you must cause it, when started running for such interactive use in the most ordinary way, to print or display an announcement including an appropriate copyright notice and a notice that there is no warranty (or else, saying that you provide a warranty) and that users may redistribute the program under these conditions, and telling the user how to view a copy of this License. (Exception: if the Program itself is interactive but does not normally print such an announcement, your work based on the Program is not required to print an announcement.)

Στην περίπτωση του kernel του clivem, όχι απλά ο Tim χρησιμοποιεί τον Linux kernel, αλλά "πειραγμένο" kernel, οπότε οι όποιες αλλαγές έχουν γίνει σε αυτόν, θα πρέπει να δημοσιευτούν.

Καλημέρα, επειδή και εγώ έτσι ακούω την άυλη μουσική μου, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.

Το rasp το λειτουργώ με AP (hot spot) και όχι σε wifi mode και ο χειρισμός γίνεται με το κινητό android. Όταν φεύγω κάνω pause το moode και αφήνω τον δίσκο καρφωμένο στο rasp.

Το θέμα μου είναι ότι ό δίσκος μένει ανοιχτός και εξακολουθεί να λειτουργεί. Το γεγονός να βγάζω και να βάζω τον δίσκο κάθε φορά που δεν ακούω δεν εξυπηρετεί και η φθορά στην υποδοχή usb είναι ένα ακόμη μείον.

Πως μπορώ να κάνω τον δίσκο να μπαίνει σε sleep mode όταν κάνω pause το rasp?

Ευχαριστώ.

Το θέμα είναι πιο πολύπλοκο απ' ότι φαίνεται. Μερικά σχόλια:

- Εξαρτάται από το δίσκο. Υπάρχουν δίσκοι πχ όπως ο WD mybook που έχω στην κατοχή μου o οποίος προγραμματίζεται μέσω interface για το κάθε πότε θα μπεί σε spin down/hibernate mode, ανεξάρτητα από το OS. Υπάρχουν δίσκοι, που δεν έχουν τέτοια λειτουργία όπως υπάρχουν και περιπτώσεις δίσκων που δεν μπορούν να δεχτούν τέτοια εντολή.

- Eξαρτάται από το αν έχει προρυθμιστεί κάποια τέτοια λειτουργία στο OS που χρησιμοποιείς. Μπορείς πχ. να έχεις ένα δίσκο που από μόνος του να μπαίνει στο mode αυτό κάθε 10 λεπτά μη χρήσης, αλλά αυτό να το παρακάμπτεις μέσω software από το OS.

- Υπάρχει περίπτωση όλα να τα έχεις κάνει σωστά είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον και τελικά ο δίσκος να μην μπαίνει σε hibernate mode γιατί κάποιο process τον κρατάει πάντοτε ξύπνιο.

Θα σου πρότεινα να πάρεις feedback για το πως μπορεί να γίνει αυτό το Moode από τον ίδιο τον Tim γιατί δεν ξέρω αν έχει πειράξει κάτι.

Στη δική μου διανομή έχω προεγκατεστημένα τα πάντα, αλλά επειδή ακριβώς κάθε δίσκος είναι μια ξεχωριστή περίπτωση δεν εφαρμόζω κάτι γενικό και αφήνω το χρήστη να το στήσει μόνος του.

Μπορείς να δεις τι κάνω εγώ στο κεφαλαιο 6 του παρακάτω PDF:

https://github.com/archphile/phileserve/blob/master/phileserve-0.1-guide.pdf

Ο πιο γρήγορος τρόπος να κάνεις spin down σε debian πx κάθε 15 λεπτά (τo moode είναι debian) είναι ο παρακάτω:

κοιτάς με την παρακάτω εντολή ποια συσκευή είναι ο δίσκος σου στο σύστημα:

Code:
df -h

Το δικό μου output (στο USB nas, αλλά δεν έχει σημασία, το ίδιο είναι) είναι:

Code:
Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/root       7.1G  777M  6.0G  12% /
devtmpfs        376M     0  376M   0% /dev
tmpfs           402M     0  402M   0% /dev/shm
tmpfs           402M  308K  402M   1% /run
tmpfs           402M     0  402M   0% /sys/fs/cgroup
tmpfs           402M     0  402M   0% /tmp
tmpfs            20M   20K   20M   1% /var/log
/dev/sda1       1.8T  361G  1.3T  22% /mnt/usb-disks/apothiki
tmpfs            81M     0   81M   0% /run/user/0

άρα ο δίσκος μου είναι ο /dev/sda1.

Αφού τον βρεις λοιπόν, δοκιμάζεις μια την εντολή χειροκίνητα:

Code:
hdparm -S 180 /dev/sda1

Το δικό μου output είναι:

Code:
/dev/sda1:
 setting standby to 180 (15 minutes)

Αν θέλεις να γίνεται αυτό σε κάθε boot, πετάς την εντολή μέσα στο:

Code:
/etc/rc.local

Για να τσεκάρεις το τρέχον state του δίσκου, αρκεί η εντολή:

Code:
hdparm -C /dev/sda

Εμένα αυτή τη στιγμή δίνει output:

Code:
/dev/sda:
 drive state is:  active/idle
Δηλαδή κάνει spinning χωρίς όμως πρακτικά να χρησιμοποιείται.

Παρόλα αυτά σου συνιστώ να γκουγκλαρεις για το δίσκο σου και αν έχει πρόβλημα με όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως να ρωτήσεις τον Tim, γιατί μπορεί να κάνεις όσα σου ανέφερα και τελικά να γίνουν bypass.

Last edited:
Καλημέρα, επειδή και εγώ έτσι ακούω την άυλη μουσική μου, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση.

Το rasp το λειτουργώ με AP (hot spot) και όχι σε wifi mode και ο χειρισμός γίνεται με το κινητό android. Όταν φεύγω κάνω pause το moode και αφήνω τον δίσκο καρφωμένο στο rasp.

Το θέμα μου είναι ότι ό δίσκος μένει ανοιχτός και εξακολουθεί να λειτουργεί. Το γεγονός να βγάζω και να βάζω τον δίσκο κάθε φορά που δεν ακούω δεν εξυπηρετεί και η φθορά στην υποδοχή usb είναι ένα ακόμη μείον.

Πως μπορώ να κάνω τον δίσκο να μπαίνει σε sleep mode όταν κάνω pause το rasp?

Ευχαριστώ.
Μπορεις να προσαρμόσεις ενα reset button φευγοντας κανεις shut down απο το προγραμμα και οταν το χρειαστεις το ανοιγεις απο τον διακοπτη ετσι δεν δουλευει 24αωρα αλλα οποτε το χρειαζεσαι ασχετα αν εχει μικρη καταναλωση .Εγω το δουλευω ετσι (rasp 2) και δεν μου εχει λειψει το να ειναι παντα ανοικτο.

Στάλθηκε από το SM-J320FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

http://raspi.tv/2012/making-a-reset-switch-for-your-rev-2-raspberry-pi

Και γω τις κλείνω πάντοτε τις audio συσκευές. Το δικό μου board (odroid στην περίπτωσή μου αλλά δεν έχει καμία σημασία) το κλείνω από custom τροφοδοτικό που έχει διακόπτη.

Βέβαια το RPI που έχω στην τηλεόραση δεν το κλείνω ποτέ.

Εχω την εντύπωση ότι όλοι οι δίσκοι μου επειδή είναι "green" κλείνουν κάποια στιγμή από μόνοι τους, όταν δεν χρησιμοποιούνται, ανεξαρτήτως λειτουργίας του RPi (on/off).
Από συνήθεια, τα κλείνω όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα , όταν είμαι εκτός σπιτιού.
Παρεμπιπτόντως η διανομή Openelec διαθέτει shutdown option για το RPi

O Tim Curtis συνεχίζει να μας ερεθίζει ευχάριστα με τις hi-end συνταγές του, άντε να δούμε...

Real-time FIFO scheduling for MPD included in Moode 3.0

This provides improved overall responsiveness and ensures that the audio pipeline in MPD is not preempted by low priority tasks. The FIFO scheduler runs on both Standard and Advanced kernels.

This feature plus the Advanced Audio Kernel and Performance CPU governor provides a great foundation for high-end audio.

http://www.diyaudio.com/forums/pc-based/271811-moode-audio-player-raspberry-pi-502.html

Α! Ξεχασα να αναφερω οτι αν δεν θελουμε να επεμβουμε στην πλακετα (δεν ισχυει εγγυηση,δεν θελουμε να χαλασουμε το κουτακι κλπ) μπορουμε να προσαρμοσουμε ενα διακοπτη τυπου πορτατιφ στο καλωδιο τροφοδοσιας η μετα το software shutdown να βγαλουμε και να ξανακουμπωσουμε το βυσμα τροφοδοσιας (δεν ενδείκνυται γιατι μακροπροθεσμα θα χαλασει η υποδοχη). Στην ουσια δηλαδη θελει μια στιγμιαία διακοπη στην γραμμη τροφοδοσιας για να κανει boot.
Software shutdown εχει και το moode και το volumio.

Τι είναι καλύτερο (εννοώ από θέμα θορύβου που μπορεί να περάσει στο rasp), να προσαρμοσουμε ενα διακοπτη τυπου πορτατιφ στο καλωδιο τροφοδοσιας ή να βαλω ένα ανταπτορα με διακόπτη πριν την σύνδεση με το πολυμπριζό?

Re: Απάντηση: Moode Audio Player - μια MPD based διανομή για Raspberry Pi

Εχω την εντύπωση ότι όλοι οι δίσκοι μου επειδή είναι "green" κλείνουν κάποια στιγμή από μόνοι τους, όταν δεν χρησιμοποιούνται, ανεξαρτήτως λειτουργίας του RPi (on/off).
Από συνήθεια, τα κλείνω όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα , όταν είμαι εκτός σπιτιού.
Παρεμπιπτόντως η διανομή Openelec διαθέτει shutdown option για το RPi

O Tim Curtis συνεχίζει να μας ερεθίζει ευχάριστα με τις hi-end συνταγές του, άντε να δούμε...

Real-time FIFO scheduling for MPD included in Moode 3.0

This provides improved overall responsiveness and ensures that the audio pipeline in MPD is not preempted by low priority tasks. The FIFO scheduler runs on both Standard and Advanced kernels.

This feature plus the Advanced Audio Kernel and Performance CPU governor provides a great foundation for high-end audio.

http://www.diyaudio.com/forums/pc-based/271811-moode-audio-player-raspberry-pi-502.html

Νoμίζω ότι και το moode έχει shutdown button.

Γενικά για να στέλνετε εντολές όπως shutdown, reboot κλπ από το κινητο σας, μπορέιτε να δείτε και εδώ:

http://archphile.org/tips-n-tricks/android-ssh-remote-control-archphile/

Εγώ με αυτό τον τρόπο ελέγχω και το nas μου αλλά και το transport μου.

Όσο για το hi-end, δεν μπορώ με τσιγγλάει αφάνταστα :D

Κάποιος σαν και μας που παίζει με rpi/odroid/cubox ή δεν ξέρω και γω τι, απολαμβάνει high quality lo-fi. Ας τα λέμε ως έχουν και ας το απολαμβάνουμε :D

Ενταξει μωρε ποσο πιο lo-fi να ειναι σαν τρασπορτ σε σχεση με ενα pc- laptop αφου και εκει λαχειο ειναι ( μιλαμε παντα με την προυποθεση οτι εχεις εξωτερικο usb dac).Εγω προσωπικα θα λυπομουν να εστηνα ενα μηχανημα τουμπανο να παιζει μονο αρχεια flac.Ειναι σαν να εχεις dream car και να πηγαινεις στο μονο super market της γειτονιαςμονο ψωμι και γαλα...

Πρόκειται για παιχνίδι λέξεων. Αν πω εγώ πχ ότι με ένα raspberry pi άγγιξα το hi end, ένας κάτοχος ενός transport των 5k, με τουμπανιασμενες τροφοδοσίες και τα συναφή, τι πρέπει να πει, ότι άγγιξε το Θεό;

Κάποιος που είναι χαρούμενος με τη χρήση ενός board αξίας 40 ευρώ και απολαμβάνει τη μουσική του, κανονικα τέτοιες λέξεις δε θα πρέπε να τις έχει καν στο λεξιλόγιο του!

Πρόκειται για παιχνίδι λέξεων. Αν πω εγώ πχ ότι με ένα raspberry pi άγγιξα το hi end, ένας κάτοχος ενός transport των 5k, με τουμπανιασμενες τροφοδοσίες και τα συναφή, τι πρέπει να πει, ότι άγγιξε το Θεό;

Κάποιος που είναι χαρούμενος με τη χρήση ενός board αξίας 40 ευρώ και απολαμβάνει τη μουσική του, κανονικα τέτοιες λέξεις δε θα πρέπε να τις έχει καν στο λεξιλόγιο του!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα modern music transports εκεί έξω linux τρέχουν. Πρώτα δοκιμάζει αυτές τις εξελίξεις η κοινότητα και μετά από χρόνια μαθαίνουν τα κόλπα και οι vendors.
Δεν λέω ότι απαραίτητα τα παραπάνω κάνουν διαφορά και ακουστή μπλα μπλα. Αλλά η τεχνολογία στο open source κάπως έτσι προχωρά, από κάτι μανιακούς.

Το Moode έχει επιλογή για να κάνει shutdown αλλά έτσι θα πρέπει να το βάζεις και να το βγάζεις κάθε φορά στο πολυμπριζο.

Γι αυτό η δυνατότητα να κλείνει με διακόπτη τύπου πορτατίφ μου φαίνεται πιο εύκολο.

Αυτό που δεν γνωρίζω είναι, αν επηρεαστεί η απόδοση με το να κόψω το καλώδιο τροφοδοσίας και να παρεμβαλω τον διακόπτη.

Πάνο εξέτασε και τη περίπτωση schuko αντάπτορα με διακόπτη (πχ) ή κάποιο usb powered hub με διακόπτη που θα σου χρειαστεί έτσι κι αλλιώς αν θέλεις να συνδέσεις και δεύτερο δίσκο. Στη πρώτη περίπτωση αποσυνδέεις και τα δύο απο το ρεύμα, στη δεύτερη μόνο το δίσκο. Προσωπικά θα έκανα το δεύτερο (αυξάνει τις δυνατότητες σύνδεσης και αφαιρεί μια δουλειά απο το ασθενικό raspi).

Πρέπει πάντως να διερευνήσεις και το θέμα του software που διαθέτει ο WD που έχεις. my passport είναι? Αν ναι, υπάρχουν WD drive utilities που συμπεριλαμβάνουν sleep timer, όπως σου είπε ο tuxx.
Ίσως μια τέτοια ρύθμιση να επιτρέπει να 'κλείνει' ο δίσκος μετά κάποια λεπτά μη χρησιμοποίησής του και να επανέρχεται αυτόματα με την ενεργοποίηση του moode, οπότε problem solved.

Eπίσης κάνε ένα κόπο και δοκίμασε το εξής: Επειδή το φωτάκι του WD μπορεί να παραμένει ανοιχτό ακόμα και όταν μπαίνει σε sleep mode, βάλε το moode να παίζει και δες την ένταση που δονείται ο δίσκος (βάλε του χέρι κοινώς :-).
Mετά κάνε το συνηθισμένο shutdown του moode και ξαναδες αν δονείται ή είναι πλήρως αδρανής (μετά κάποια λέπτα αυτό, άστο μισή ώρα πχ). Ίσως να είναι μπαίνει σε hibernation απο το moode (αν όχι θα πρέπει κάποιος να το πει στον developer).

Και κάτι ακόμα. Σύνδεσε ένα μικρό usb στικάκι ταυτόχρονα με τον wd και κάνε shutdown παίζοντας ένα τραγούδι απο αυτό. Μετά ξανακοίταξε τη συμπεριφορά του wd όπως και παραπάνω (αυτό για να αποφύγουμε τη περίπτωση το pause να επηρεάζει τη συμπεριφορά του hibernation).

Τελικά ο δίσκος μπαίνει σε κατάσταση sleep mode από μόνος, εφόσον δεν χρησιμοποιήτε για μισή ώρα, επομένως problem solved.

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια.