Μουσείο Ακρόπολης....

Re: Απάντηση: Μουσείο Ακρόπολης....

Ε καλά υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν έλειπε από ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς ένα σοβαρό μουσείο?????

Φυσικά και έλειπε, και ακόμη κι αν το σιχαινόμουν τελείως το κτίριο πάλι θα χειροκροτούσα για το ότι έγινε. Εξάλλου πάντοτε εκτιμώ κάτι που μου φαίνεται άσχημο. Αυτά που δεν αντέχω είναι τα αδιάφορα.

Αυτό που φοβάμαι είναι ότι δεν βλέπω να επιστρέφουν στην Ελλάδα τα μάρμαρα... γιατί πολύ απλά τα παιχνίδια είναι οικονομικά. Κανένα Βρεττανικό Μουσείο δε θα αποχωριστεί έτσι απλά μερικά από τα καλύτερα κομμάτια της συλλογής του. Εκτός κι αν υποχρεωθεί από το αγγλικό κράτος μετά από σωστούς διπλωματικούς χειρισμούς, κοινώς.................. τρέχα γύρευε...
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Μουσείο Ακρόπολης....

To μουσείο ήταν επισκέψιμο για 6 μήνες. Υπήρχε και έκθεση με τίτλο "Νόστος" με εκθέματα από τα ευρήματα από την Ελλάδα και Ιταλία που επέστρεψαν ως κλοπιμαία τα αμερικανικά μουσεία.

Δεν είχα ιδέα γι'αυτό.... :ADFAD2:
 
Τελικώς τα κτίρια του νεοελληνικού κράτους που θα μείνουν για πάντα είναι αυτά των Βαβαυρών! Εγώ νομίζω οτι σε 50 χρόνια θα κατεδαφιστεί!
 
Άντε και μια μέρα να στεγάσει και τα γλυπτά του Παρθενώνα (ξέρετε πια...)

ΥΓ Αφήστε τα μπουκάλια και μιλήστε για το μεθυστικό περιέχομενο.
 
Re: Απάντηση: Μουσείο Ακρόπολης....

To μουσείο ήταν επισκέψιμο για 6 μήνες. Υπήρχε και έκθεση με τίτλο "Νόστος" με εκθέματα από τα ευρήματα από την Ελλάδα και Ιταλία που επέστρεψαν ως κλοπιμαία τα αμερικανικά μουσεία.

ακριβώς.
και η έκθεση ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και άρτια οργανωμένη
 
Φυσικά είχαμε και τα γνωστά......τι λέγαμε για πολιτισμό??

Από το zougla.gr

"Κόντρα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το Μουσείο της Ακρόπολης
19 Ιουνίου 2009, 14:29

Σφοδρή πολιτική επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε η αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τον τρόπο που η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει τα αυριανά εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Για μικροκομματική εκμετάλλευση ενός πανεθνικού έργου κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική εκπρόσωπο του Κινήματος για θέματα Πολιτισμού, Μαρία Δαμανάκη, να επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε διαχρονικά το Μουσείο της Ακρόπολης σαν ένα έργο τεράστιας εθνικής σημασίας».

Σύμφωνα με την κυρία Δαμανάκη, «είναι ανάγκη το Μουσείο να παραμείνει εθνική υπόθεση, μακριά από μικροκομματισμούς, μακριά από την προσπάθεια να εμφανιστεί ως ένα κομματικό λάφυρο της Νέας Δημοκρατίας».

Το θέμα με την πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε από την κρατική τηλεόραση, που με σχετικά ρεπορτάζ άφησε να εννοηθεί ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ξεκίνησε από ένα όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή το οποίο γίνεται πραγματικότητα επί ημερών του Κώστα Καραμανλή.

«Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, για να ανήκει σε ένα μόνο κόμμα. Είναι υπόθεση που ανήκει σε όλους τους Έλληνες και της Ελληνίδες, και αυτή η μικροκομματική πολιτική που αγνοεί το παρελθόν διχάζει τους Έλληνες και απομειώνει και την ίδια την αξία και τη σημασία του έργου», σημειώνει δια της κα Δαμανάκη το ΠΑΣΟΚ.

Κόντρα για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είχαμε και στο εθνικό κοινοβούλιο ανάμεσα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη."
ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΓΙΝΗ ΜΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΟ ΤΑΤΟΥΛΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ 5 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ "ΠΑΡΑΝΟΜΑ" ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΣΟ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ? ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΟΛΙΓΟΝ ΓΑΡΓΑΡΑ....
 
Εγω αυτο που εχω καταλαβει Ελλαδα=ΜΟΝΟ Αθηνα... οι αλλοι ειμαστε για του πεταμου.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΛΙΣΤΑΤΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ "ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ".
 
Ελπίζω να μας συγχωρέσουν κάποιοι που χτίστηκε η Ακρόπολη στην Αθήνα.
Εξ ού και το "Μουσείο Ακρόπολης".

Τα λοιπά τοπικιστικά και μικρόψυχα δεν νομίζω να μας τιμούν αλλά δυστυχώς φανερώνουν μέρος του Μέσου Ελληνα..
 
Re: Απάντηση: Μουσείο Ακρόπολης....

Ελπίζω να μας συγχωρέσουν κάποιοι που χτίστηκε η Ακρόπολη στην Αθήνα.
Εξ ού και το "Μουσείο Ακρόπολης".

Μακάρι ωστόσο να δούμε τέτοια μεγαλόπνοα έργα και σε άλλους αριστουργηματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, όπως η Ολυμπία, οι Μυκήνες, η Κνωσσός κ.α.

Σε κάποια απ'τα παραπάνω υπάρχουν αξιόλογα μουσεία, ως προς την οργάνωση και την περιποίηση τους, (π.χ. στην Ολυμπία που τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά), όμως μια χώρα που όλοι τη γνωρίζουν για τον πολιτισμό της, οφείλει να δίνει σημασία και στο περιτύλιγμα, καθώς αυτό είναι αυτό που και θα αναδείξει τα αριστουργήματα που πολλές φορές παραμένουν κλεισμένα σε αποθήκες, και θα ασκήσει πίεση σε άλλα μουσεία να επιστρέψουν αντικείμενα των χώρων αυτών, και θα αυξήσει τον τουρισμό.

Για μένα κάθε μεγάλος αρχαιολογικός χώρος στη χώρα μας θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα μεγάλο υπερσύγχρονο μουσείο, μελέτης ενός διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα, με έμφαση σε νέες μεθόδους προβολής, virtual reality, video, προσωπικές ξεναγήσεις με ακουστικά κλπ κλπ...
 
Ήμουν 8 χρονών όταν το σχολείο μου επισκέφτηκε την Ακρόπολη. Εγώ δεν πήγα γιατί ήμουν άρρωστος με 39 πυρετό. Όταν ο πατέρας μου αποφάσισε να μας πάει στην Ακρόπολη εμένα και τον μικρότερο αδερφό μου, η επίσκεψη στον ιερό βράχο "ναυάγησε" λόγω απεργίας των φυλάκων υπαλλήλων του χώρου.

Πέρασαν πολλά χρόνια και -πείτε το ανόητο πείσμα, πείτε το παιδική αφέλεια που θεώρησε τις παραπάνω κακοτυχίες ως μια σύμπτωση που δεν πρέπει να αφήσει κανείς απαρατήρητη- είχα τριανταρίσει πια και δεν είχα επισκεφτεί ποτέ τον ιερό βράχο και τον Παρθενώνα. Ήταν πάντα εκεί, και μαγνήτιζε το βλέμμα μου κάθε φορά που κατέβαινα με το λεωφορείο την Πατησίων, κάθε φορά που είχα μάθημα στις αίθουσες του Β' κτιρίου του ΤΕΙ Πειραιά, κάθε φορά που πηγαινα για καφέ στην Πλακα και το Μοναστηράκι. Ποτέ όμως δεν ανέβηκα πάνω. Με αφορμή τον διορισμό μου στην ΕΡΤ γνωρίζω ανάμεσα στα υπόλοιπα παιδιά της σειράς μου και τον Μιχάλη, ένα παιδί από την Φλώρινα, που κατέβηκε Αθήνα για να εργαστεί. Δεν είχε επισκεφτεί ούτε αυτός τον ιερό βράχο και ηθελε παρέα. Δεν το πολυσκέφτηκα. Το είδα -περιέργως βέβαια- σαν μια τελευταία ευκαιρία για να συμφιλιωθώ με τον χώρο-σύμβολο της αγαπημένης μου πόλης. Μια ευκαιρία για να ξορκίσω ό,τι και να ήταν αυτό που με κράταγε στη γη και δεν με άφηνε να ανέβω εκεί ψηλά. Έτσι λοιπόν στα 31 μου, πήγα και εγώ για πρώτη φορά στην Ακρόπολη, και είδα τον Παρθενώνα από κοντά.

Και ειλικρινά, όταν αντίκρυσα το -αληθινά τεράστιο τελικά- κτίσμα του Παρθενώνα στις πραγματικές του διαστάσεις, μου κόπηκαν τα πόδια! Είδα όλο το χρυσάφι του 5ου π.Χ. Αιώνα να λάμπει μπροστά στα μάτια μου. Ήταν ένα εισητήριο -πρώτη θέση- σε ένα ταξίδι στην Ιστορία. Την ιστορία του τόπου μου. Όσα μουσεία και να χτιστούν, όσα εκθέματα και να παρουσιαστούν, όσα μάρμαρα και να επιστρέψουν, τίποτα -μα τίποτα αλήθεια- δεν θα είναι αρκετό για να συγκριθεί με αυτόν τον ίδιο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα και το αίσθημα που σου ξυπνάει όταν πατήσεις το πόδι σου εκεί.

Στο μουσείο φυσικά και θα πάω. Και με μεγάλη χαρά. Αλλά θα κοιτάξω να το συνδυάσω και με ένα ανέβασμα ακόμα στον Παρθενώνα.
 
Εγώ περιμένω την αναστήλωση του ναού της Απτέρου Νίκης. Μου έχει λείψει όλα αυτά τα χρόνια. Κοιτάζω το βράχο από του Φιλοπάππου και δεν τον βλέπω και νιώθω ένα σφίξιμο. Άραγε θα ξαναμπει στη θέση του; Μέχρι τώρα δεν είχα τολμήσει να το συζητήσω ούτε με τον Φώτη, τον Ηλία και με όλα τα άλλα μέλη που έχουμε ανεβεί εκεί ψηλά για φωτογράφηση.

Τώρα ξέρω πλέον ότι από το Σεπτέμβριο ο αγαπημένος μου κουκλίστικος ναός θα ξαναβρεί τη θέση του πάνω στο βράχο.

(μετά θα περιμένουμε να φύγουν οι αντιαισθητικές σκαλωσιές από τα αριστερά του Παρθενώνα).
 
Aπο το zougla.gr

"Με τίτλο «Η Ελλάδα αποκαλύπτει το νέο σπίτι των Μαρμάρων» το ABC News διευκρινίζει ότι τα εκθέματα είναι «ελληνικά γλυπτά που ήταν μέρος του Παρθενώνα, αλλά έχουν μεταφερθεί στο Βρετανικό Μουσείο σχεδόν 200 χρόνια πριν».

Στο ίδιο πνεύμα και το βρετανικό BBC, αναφέρει ότι «ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς ελπίζει πως το νέο μουσείο της Ακρόπολης θα είναι ο «καταλύτης» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το μουσείο του Λονδίνου».

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, με τίτλο «το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης φωτίζει τα «χαμένα» Μάρμαρα», σχολιάζει τη μακρόχρονη κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, κρατώντας ωστόσο ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές."
 
Η τελετή είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 το βράδυ και για λόγους ασφαλείας θα υπάρξουν ειδικά μέτρα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή. Αναλυτικότερα:

· Σήμερα, αλλά και μέχρι τις 06:00 το πρωί της 21ης Ιουνίου: απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε όλο το μήκος των οδών Χατζηχρήστου, Καρυάτιδων, Μισαραλιώτου, Μητσαίων, Πορίνου, Καλαίσχρου, Μακρή, Τζιραίων, Πλ. Τσόκρη (περιμετρικά), Πλ. Λαζαρέτου (περιμετρικά), καθώς και σε τμήματα των οδών Ροβέρτου Γκάλι, Καλλισπέρη, Πετμεζά, Βεΐκου, Θρασύλλου, Βύρωνος, Φρυνίχου, Λεμπέση και Αθ.Διάκου.

· Από 12:00 το μεσημέρι σήμερα έως τις 06:00 το πρωί της 21ης Ιουνίου: απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη, στο τμήμα της από την οδό Χατζηχρήστου έως την οδό Φαλήρου.

· Από τις 15:00 το μεσημέρι σήμερα έως τις 06:00 το πρωί της 21ης Ιουνίου: απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων καθ’ όλο το μήκος της οδού Θεωρίας, σε τμήματα των οδών Γαριβάλδι και Ροβέρτου Γκάλι, καθώς και στον κόμβο και το πλακόστρωτο της Ακροπόλεως.

Τέλος θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 15:00 σήμερα το μεσημέρι έως το τέλος των εκδηλώσεων σε όλο το μήκος και τις καθέτους των οδών Μητσαίων, Καρυάτιδων, Ροβέρτου Γκάλι, καθώς και σε τμήματα των οδών Καλλισπέρη, Δημητρακοπούλου και Φαλήρου.

Καλό θα είναι οι οδηγοί οχημάτων να αποφύγουν τη στάθμευση και την κίνησή τους στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και να ακολουθούν τα σήματα και τις οδηγίες των ρυθμιστών τροχονόμων που θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία των εκτροπών της κυκλοφορίας.