Μουσείο Ακρόπολης....

"Aν πεθάνω και δεν έχω καταφέρει να φέρω τα μάρμαρα, όταν τα μάρμαρα θα επανέλθουν στην Ελλάδα, θα ξαναγεννηθώ."

Μελίνα Μερκούρη

Εγω αυτο που εχω καταλαβει Ελλαδα=ΜΟΝΟ Αθηνα... οι αλλοι ειμαστε για του πεταμου.

Να σπασουμε τα κομματια της Ακροπολης και να τα μοιρασουμε σε Αθηνα-Θεσαλλονικη!! ημαρτον πια .. ο καθε τοπος εχει την δικια του Ιστορια.

- Ναντίν Γκόρντιμερ, Νοτιοαφρικανή νομπελίστα συγγραφέας («Αυγή»): «Η επιστροφή τους σήμερα βασίζεται σε δεδομένα που υπερβαίνουν τα αυστηρώς νομικά: στην αποκατάσταση μιας αποικιοκρατικής αδικίας, κεκαλυμμένης από μια απλή εμπορική συναλλαγή. Δεδομένης της προέλευσής τους, μπορεί να υποστηριχθεί με βεβαιότητα ότι τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα. Είναι ένα κομμάτι του πολιτιστικού DNA των Ελλήνων και εκεί ανήκουν. Η επιστροφή τους θα ήταν μια κατάκτηση για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

- «Το γεγονός ότι ορισμένα μέρη της ζωφόρου του Παρθενώνα βρίσκονται σήμερα στη Βρετανία είναι ένα δείγμα αλαζονείας ξεκάθαρο όπως το μάρμαρο».

Mέ αφορμή το Νεο Μουσείο τής Ακροπόλεως,μιά σαφέστατη τοποθέτηση τής Νοτιοαφρικανής Κατόχου Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Και μούγκα οι δήθεν ´διεθνιστές´..Νά τολμούσε να μιλούσε γιά ´Πολιτιστικό D.N.A.´κάποιος ´Αυτόχθων´θάχαν πέσει νά τον φάνε.

εξαιρετικός διάλογος για το κτήριο του μουσείου και τη σχέση του με το γύρω χώρο.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4522769

Πολύ ωραία σφαιρική άποψη, από ανθρώπους που τα λόγια τους δείχνουν ότι ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε.... σ'ευχαριστώ για το λινκ :music-smiley-005::music-smiley-005::music-smiley-005:

Last edited:
Λοιπόν τώρα χαζεύοντας τα εγκαίνια.... είναι η πρώτη φορά που είδα λήψη του Μουσείου από αέρος σε συνδυασμό με τον Παρθενώνα. Αλλάζω γνώμη... η παράλληλη τοποθέτηση του τελευταίου ορόφου με τον Παρθενώνα δίνει πραγματικά μια μοντέρνα εκδοχή του ιερού βράχου.... και τα δύο κτίρια, το αρχαίο και το μοντέρνο συνυπάρχουν αρμονικότατα... Η κακή "χημεία" με τα γύρω κτίρια είναι αναπόφευκτη, εξάλλου, ένα τέτοιο μεγάλο έργο χτίζεται ως μνημείο με σκοπό τα "θνητά" κτίρια να αρχίσουν να προσαρμόζονται σ'αυτό, και όχι αυτό σ'εκείνα.

Το κτίριο πάσχει μόνο σε παρατήρηση από δίπλα την ημέρα.... Αλλά πραγματικά όπως το βλέπω έτσι από μακριά, ή βιντεάκια από τη νυχτερινή του όψη, με τα αριστουργήματα να φαίνονται φωτισμένα στο εσωτερικό, τους βγάζω το καπέλο...

Μακάρι να δούμε κι άλλα τέτοια έργα σ'αυτή τη χώρα... Ψαροκώσταινα μεν... κοιτίδα πολιτισμού δε....

Λοιπόν τώρα χαζεύοντας τα εγκαίνια.... είναι η πρώτη φορά που είδα λήψη του Μουσείου από αέρος σε συνδυασμό με τον Παρθενώνα. Αλλάζω γνώμη... η παράλληλη τοποθέτηση του τελευταίου ορόφου με τον Παρθενώνα δίνει πραγματικά μια μοντέρνα εκδοχή του ιερού βράχου.... και τα δύο κτίρια, το αρχαίο και το μοντέρνο συνυπάρχουν αρμονικότατα... Η κακή "χημεία" με τα γύρω κτίρια είναι αναπόφευκτη, εξάλλου, ένα τέτοιο μεγάλο έργο χτίζεται ως μνημείο με σκοπό τα "θνητά" κτίρια να αρχίσουν να προσαρμόζονται σ'αυτό, και όχι αυτό σ'εκείνα.

Το κτίριο πάσχει μόνο σε παρατήρηση από δίπλα την ημέρα.... Αλλά πραγματικά όπως το βλέπω έτσι από μακριά, ή βιντεάκια από τη νυχτερινή του όψη, με τα αριστουργήματα να φαίνονται φωτισμένα στο εσωτερικό, τους βγάζω το καπέλο...

Μακάρι να δούμε κι άλλα τέτοια έργα σ'αυτή τη χώρα... Ψαροκώσταινα μεν... κοιτίδα πολιτισμού δε....

Κοιτίδα ΑΡΧΑΙΟΥ πολιτισμού έτσι??μην ξεχνιόμαστε.....

Πραγματικά εκπληκτική δουλειά και μπράβο τους....

Ειδικά ο συνδυασμός αρχαίου γλυπτου με την προσθήκη νέου αντιτύπου, για να φανεί η διαφορά, είναι σοκαριστική.

Όλο έλεγα και άλλο, και άλλο, πόσα έχουν πάρει??ΕΛΕΟΣ πια....

Μετά απο αυτο το έργο δεν γυρίσουν τα ΠΑΝΤΑ πίσω δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία...

Ειδικά ο συνδυασμός αρχαίου γλυπτου με την προσθήκη νέου αντιτύπου, για να φανεί η διαφορά, είναι σοκαριστική.

Πραγματικά.... όσες φορές κι αν έχω δει και διαβάσει πόσα λείπουν, και θαυμάσει κάποια από τα εδώ και τα εκεί, ποτέ δεν με σόκαρε τόσο όσο σήμερα. Φανταστική σύλληψη. :grinning-smiley-043

Last edited:
Μετά απο αυτο το έργο δεν γυρίσουν τα ΠΑΝΤΑ πίσω δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία...

Για να γυρίσουν τα πάντα πίσω θα πρέπει ο Νεοέλληνας να αποκτήσει εθνική ταυτότητα και συνείδηση.
Οσο θα ευλογούν και θα εγκαινιάζουν τον πολιτισμό που δεν μας ανήκει οι χριστιανοταλιμπάν σφαγείς του πολιτισμού και της διανόησης (ναι αυτοί που τα γκρέμισαν σήμερα κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα!) δεν έχουμε το δικαίωμα να διεκδικούμε τπτ.

Δεν μπορεί το βράδυ ο τουρκόγυφτος ελληνάρας να τρέχει στα σκυλάδικα όταν την ίδια στιγμή αγνοεί τον Παπαθανασίου την Νανα Μούσχουρη τον Yanni και τόσους άλλους αλλά συνάμα ξεπλένει τις αμαρτίες του με μια λαμπάδα Κυριακάτικα να διεκδικεί κάτι που δεν του ανήκει.....τον πολιτισμό του,τον πολιτισμό τις τέχνες τις επιστήμες που οι δυτικοί τον ανέπτυξαν και τον ονόμασαν Thales στο πιό γρήγορο τραίνο του κόσμου (και τόσα άλλα πολλά) τη στιγμή που το Mall είναι must για τον έλληνα,έτσι αγγλικούρα για να μη ξεχνάμε και τις συνήθειές μας.

Δε μας αξίζει ούτε η ιστορία ούτε η χώρα που ζούμε....

Last edited:
τον Yanni

Αυτό τώρα τι το'θελες? Καλά όλα αυτά που λες αλλά μην κάνουμε τώρα και τον Yanni σοβαρό καλλιτέχνη... θα μου πεις περί ορέξεως κολοκυθόπιτα οπότε οκ... :BDBDG54:

Κατά τα άλλα σε γενικές γραμμές συμφωνώ....κυρίως στο ότι μακάρι να είχαν έστω και οι μισοί Έλληνες μια ελάχιστη ιδέα για τον πολιτισμό τους και την ιστορία τους, και να μην ήταν τόσο επιρρεπείς στην αγγλικούρα....

Last edited:
Αυτό τώρα τι το'θελες? Καλά όλα αυτά που λες αλλά μην κάνουμε τώρα και τον Yanni σοβαρό καλλιτέχνη... θα μου πεις περί ορέξεως κολοκυθόπιτα οπότε οκ... :BDBDG54:

Είναι σοβαρός καλλιτέχνης:cool:
Δε νομίζω ότι η new age γενικότερα αριθμεί πάνω από δέκα(και πολλούς είπα) σοβαρούς καλλιτέχνες ως γνήσιους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως.
Απ την άλλη σαφώς,περί ορέξεως....

Κατά τα άλλα σε γενικές γραμμές συμφωνώ....κυρίως στο ότι μακάρι να είχαν έστω και οι μισοί Έλληνες μια ελάχιστη ιδέα για τον πολιτισμό τους και την ιστορία τους, και να μην ήταν τόσο επιρρεπείς στην αγγλικούρα....

Είναι πολλά τα χάλια μας δυστυχώς,η αγγλικούρα είναι ένα μόνο δείγμα του αποτελέσματος της γενικότερης ιδιοσυγκρασίας του Ελληνα.
Απλά στη Γαλλία αυτό το ονομάζουμε "σωβινισμό" και στην Ελλάδα εθνικισμό,τέτοια είναι η μ@αλακία που κουβαλάμε....

Δεν μπορεί το βράδυ ο τουρκόγυφτος ελληνάρας να τρέχει στα σκυλάδικα όταν την ίδια στιγμή αγνοεί τον Παπαθανασίου την Νανα Μούσχουρη τον Yanni

τώρα δηλαδή έκανες τον διαχωρισμό της ...κουλτούρας από την πλέμπα;

Δλδ για να καταλάβω φίλοι μου... θα πρέπει να βγάλουμε έναν δεύτερο Αριστοτέλη για να διεκδικήσουμε επαξίως τα μάρμαρα;

Τι θα πει "δεν τα αξίζουμε" ή η άρνηση ότι ο πολιτισμός των αρχαίων είναι και δικός μας έστω και εάν έχει την άνθησή του στις μέρες μας το ...σκυλάδικο;

Δηλαδή οι μπεκροκανάτες του Οκτόμπερφεστ (για να ισοπεδώσω κι εγώ με τη σειρά μου μονοκονδυλιά τη γερμανική φυλή) αξίζουν την κληρονομία του Μπαχ και του Μπετόβεν;

τώρα δηλαδή έκανες τον διαχωρισμό της ...κουλτούρας από την πλέμπα;

Δλδ για να καταλάβω φίλοι μου... θα πρέπει να βγάλουμε έναν δεύτερο Αριστοτέλη για να διεκδικήσουμε επαξίως τα μάρμαρα;

Τι θα πει "δεν τα αξίζουμε" ή η άρνηση ότι ο πολιτισμός των αρχαίων είναι και δικός μας έστω και εάν έχει την άνθησή του στις μέρες μας το ...σκυλάδικο;

Αριστοτέλη αγαπητέ δεν μπορούμε να βγάλουμε........η μάλλον να συντηρήσουμε(ποιό σωστά) έτσι κι αλλιώς,από Μπουγά και κάτω κάτι γίνετε.
Σε επίπεδο Νανόπουλου παίζουν μπάλα οι ξένοι για πάρτη μας.

Δηλαδή οι μπεκροκανάτες του Οκτόμπερφεστ (για να ισοπεδώσω κι εγώ με τη σειρά μου μονοκονδυλιά τη γερμανική φυλή) αξίζουν την κληρονομία του Μπαχ και του Μπετόβεν;

Οι Οκτόμπρφεστ όταν εδώ τα παπαδαριά είχαν τακιμιάσει με τους Τούρκους παρήγαγαν πολιτισμό,Μπαχ,Μπετοβεν κλπ και φυσικά τους αξίζουν.
Το τι αντίκτυπο έχουν αυτού του είδους οι καλιτέχνες ακόμα και σήμερα,250 χρόνια μετά το γνωρίζεις πολύ καλά,και σε επίπεδο πολιτισμού/κουλτούρας αλλά και σε επίπεδο βασικής γνώσης=Ωδεία κλπ.
Τα Οκτομπερφεστ παράγουν ότι χρειάζεσαι για να καταναλώνεις.
Τα Οκτόπερφεστ παράγουν επίσης ότι χρειάζεται για να ράβει η γυναίκα σου τα βρακιά(δες τι made είναι οι καρφίτσες και οι βελόνες) αλλά και οτι χρειάζεται ο μη πότης ελληνάρας,ο υπ αριθμόν ένας αλκοολικός στα ουίσκια και τα τσίπουρα.

Last edited:
Ήταν πρίν 3-4 χρόνια, όταν ανέβηκα τελευταία φορά στον ιερό βράχο.
Ξενάγησα (όσο μπορούσα) δύο ανήψια μου από Γερμανία. Οι γερανοί οι
σκαλωσιές και τα λοιπά έργα συντήρησης με ενόχλησαν μεν, δεν γίνεται
αλλιώς δε...
Αυτό όμως που με συγκίνησε πραγματικά ήταν το στρίμωγμα γλυπτών
στο παλιό μουσείο (από εκεί και οι φωτογραφίες).

Με χαρά είδα σήμερα τις καρυάτιδες και άλλα γλυπτά να "αναπνέουν" και
πάλι. Σαφώς ο χώρος και πάλι είναι "λίγος". Η πραγματική θέση που τους
αξίζει είναι επάνω εκεί, στο βράχο.
Αλλά είπαμε, ας μην ασχολούμαστε με το μπουκάλι, όταν το περιεχόμενο
είναι τόσο μεθυστικό. Μπορεί άραγε να υπάρξει χώρος αντάξιος της
Ακρόπολις? Οχι...

Ελπίζω το νέο μουσείο να τα πάει καλά, και μια μέρα, κάποια από τα
εκθέματά του, να αντικατασταθούν από κάποια άλλα, κατασκευασμένα
από πεντελικό μάρμαρο, 2.500 χρόνια πρίν από τους προγόνους μας...

Attachments

• P8290144.JPG
    P8290144.JPG
    61.8 KB · Views: 10
  • P8290155.JPG
    P8290155.JPG
    35.3 KB · Views: 8
  • P8290156.JPG
    P8290156.JPG
    36.4 KB · Views: 7
  • P8290174.JPG
    P8290174.JPG
    32.9 KB · Views: 12
Αριστοτέλη αγαπητέ δεν μπορούμε να βγάλουμε........η μάλλον να συντηρήσουμε(ποιό σωστά) έτσι κι αλλιώς,από Μπουγά και κάτω κάτι γίνετε.
Σε επίπεδο Νανόπουλου παίζουν μπάλα οι ξένοι για πάρτη μας.

Οι Οκτόμπρφεστ όταν εδώ τα παπαδαριά είχαν τακιμιάσει με τους Τούρκους παρήγαγαν πολιτισμό,Μπαχ,Μπετοβεν κλπ και φυσικά τους αξίζουν.
Το τι αντίκτυπο έχουν αυτού του είδους οι καλιτέχνες ακόμα και σήμερα,250 χρόνια μετά το γνωρίζεις πολύ καλά,και σε επίπεδο πολιτισμού/κουλτούρας αλλά και σε επίπεδο βασικής γνώσης=Ωδεία κλπ.
Τα Οκτομπερφεστ παράγουν ότι χρειάζεσαι για να καταναλώνεις.
Τα Οκτόπερφεστ παράγουν επίσης ότι χρειάζεται για να ράβει η γυναίκα σου τα βρακιά(δες τι made είναι οι καρφίτσες και οι βελόνες) αλλά και οτι χρειάζεται ο μη πότης ελληνάρας,ο υπ αριθμόν ένας αλκοολικός στα ουίσκια και τα τσίπουρα.

Καλά το τι παράγει η Γερμανία δεν σημαίνει κάτι, μην ξεχνάμε βεβαίως τι έχει δώσει απο καλιτεχνικής άποψης αυτή η χώρα, αλλά και τι έχει καταστρέψει αυτη η χώρα....

Τουλάχιστον αξίζουμε αυτά που είχαμε και πρέπει να γυρίσουν πίσω...είναι δικά μας, πάει και τελείωσε.

Τώρα τα περι κουλτούρας τα ακούω βερεσέ και εδώ είχαμε big brother και στην Γερμανία είχανε....

Μας λείπουν πολλά, αλλά εάν μας επιστρέψουν την κληρονομιά μας, ίσως κάτι μας ξυπνήσει απο τον λήθαργο μας.

Αφου δεν είναι άξιοι οι εν ζωή πολιτικοί μας να δράσουν πολιτικά, ας μας δώσουν το έναυσμα οι αρχαίοι....να δράσουμε εμείς...κοινωνικά.

Μάλιστα.
Για πες μου τότε έναν δεύτερο Αριστοτέλη που έχουν βγάλει προσφάτως πχ οι Βούλγαροι. Ή οι Τούρκοι, Αλβανοί, Ρουμάνοι. Γιατί όχι και οι Άγγλοι, Γάλλοι, κλπ

Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πως είναι δυσθεώρητα ψηλός ο πήχης που έχεις θέσει -στον εαυτό σου ουσιαστικώς, εκτός εάν εξαιρείσαι της φυλής των αγροίκων (όπως τουλάχιστον τους περιγράφεις).

Επίσης θα παρατηρήσω πως ο πολιτισμός δεν μετράται σε βιομηχανική παραγωγή. Κατά το παράδειγμά σου ο κυρίαρχος πολιτισμός της εποχής μας είναι ο κινεζικός (υπό μία έννοια είναι βέβαια μια και ζουμε στην εποχή του ευτελούς). Εννοείται ότι φανταζόμουν ως εύκολα αντιληπτό για τον καθένα ότι έφερα το Οκτόμπερφεστ και το εύθυμο πλήθος ζυθολατρών του ως αντίστοιχα αφοριστικό παράδειγμα (με τους "τουρκόγυφτους" κλπ) με το οποίο δεν συμφωνώ. Δεν γίνεται να διαγράφουμε μονοκονδυλιά ολόκληρο λαό βάσει της προσωπικής μας αφοριστικής εντύπωσης που έχουμε για τμήμα του.

Καλά το τι παράγει η Γερμανία δεν σημαίνει κάτι, μην ξεχνάμε βεβαίως τι έχει δώσει απο καλιτεχνικής άποψης αυτή η χώρα, αλλά και τι έχει καταστρέψει αυτη η χώρα....

Τουλάχιστον αξίζουμε αυτά που είχαμε και πρέπει να γυρίσουν πίσω...είναι δικά μας, πάει και τελείωσε.

Τώρα τα περι κουλτούρας τα ακούω βερεσέ και εδώ είχαμε big brother και στην Γερμανία είχανε....

Μας λείπουν πολλά, αλλά εάν μας επιστρέψουν την κληρονομιά μας, ίσως κάτι μας ξυπνήσει απο τον λήθαργο μας.

Αφου δεν είναι άξιοι οι εν ζωή πολιτικοί μας να δράσουν πολιτικά, ας μας δώσουν το έναυσμα οι αρχαίοι....να δράσουμε εμείς...κοινωνικά.

Δε γίνετε να δηλώνεις απόγονος του Αβρααμ και ταυτόχρονα να θέλεις πίσω μια κληρονομιά που δε σου ανήκει.
Είναι σα να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο.....δε γίνετε.

Για τα υπόλοιπα αύριο,πρέπει να σας καληνυχτίσω περιμένω επισκέπτες :smile:

Πάω γιά Προσκύνημα στον Ολυμπο νά δεχτώ τούς Κεραυνούς τού Διός και νά συχωρεθώ.
Νά φορέσω και την Χλαμύδα γιά να ´αισθανθώ´την Κληρονομιά πού μού φάγανε οι ´Οβριοί´.-bye--bye-

Δε γίνετε να δηλώνεις απόγονος του Αβρααμ και ταυτόχρονα να θέλεις πίσω μια κληρονομιά που δε σου ανήκει.
Είναι σα να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο.....δε γίνετε.

Για τα υπόλοιπα αύριο,πρέπει να σας καληνυχτίσω περιμένω επισκέπτες :smile:

Προσωπικά δεν δηλώνω κανενός απόγονος, είμαι ελευθερος άνθρωπος και πνεύμα.

Προσπαθώ με την καλλιέργεια να κερδίσω κάτι στην ζωή μου.

Όταν αυτά τα μνημεία όμως άνηκαν στον τόπο μου και όταν τα βλέπω με πιάνει ΔΕΟΣ, δεν μπορώ να βλέπω την αδικία, να τα χαίρετε άλλως και εμείς να κάθομαστε ατάραχοι.