Re: Μπαταρίες-φορτιστές
Λοιπόν επανερχόμαστε με το σίριαλ τον κόκκινον "Tronic Energy ΑΑ 2500 mAh", έχει περάσει ένας μήνας και δέκα μέρες από την τελευταία μέτρηση τους και όπως είχα υποσχεθεί τις μέτρησα πάλι για να δούμε σε το επίπεδα βρίσκονται. Να σας θυμίσω ότι πριν 40 μέρες τις είχα αφήσει στα 1,35v και η σημερινή μέτρηση έδειξε 1,324v και για τα 4 στοιχεία, εδώ να αναφέρω ότι έχουν περάσει 2,5 από την αρχική τους φόρτιση. Βλέπουμε λοιπόν ότι έπεσε ο ρυθμός αποφόρτισης σε σχέση με πριν (Την προηγούμενη φορά ήταν από 1,45 σε 1,35 ενώ τώρα από 1,35 σε 1,325) και ότι υπάρχει ομοιογένεια στις μπαταρίες μιας και τα 4 στοιχεία συνεχίζουν να δίνουν τις ίδιες αποκλίσεις. Προσωπικά αν και είναι απλές και όχι LSD τις θεωρώ μια τίμια αγορά που άξιζε και με το παραπάνω το εξαιρετικά χαμηλό ποσό της αγοράς τους.
Και μιας και πλέον έχω στην κατοχή μου τον Opus BT-C3100 v2.1 και μερικά ζευγάρια τον νέον πράσινον LSD "Tronic Energy ECO 2300 mAh" μπήκα στην διαδικασία μερικών μετρήσεων για άμεση σύγκριση των δύο.
Έχουμε και λέμε λοιπόν σε τεστ φόρτισης - αποφόρτισης (1000mA κ' 700mA αντίστοιχα, που είναι το μέγιστο για NiMH που μπορεί να δώσει ο Opus)
Tronic Energy Professional ΑΑ(κόκκινες) : Ονομαστική χωρητικότητα 2500 mAh - Μετρηθείς χωρητικότητα 2400 (±30) mAh (η τιμή είναι ο μέσος όρος από την μέτρηση 4 στοιχείων)
Tronic Energy Eco LSD ΑΑ(πράσινες) : Ονομαστική χωρητικότητα 2300 mAh - Μετρηθείς χωρητικότητα 2350 (±20) mAh (η τιμή είναι ο μέσος όρος από την μέτρηση 4 στοιχείων)
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι "απλές" Tronic professional απέδωσαν κατά τι λιγότερο από την ονομαστική τους χωρητικότητα ενώ οι LSD Tronic ECO από την άλλη λίγο παραπάνω, το αξιοσημείωτο όμως και για τις δυο περιπτώσεις είναι οι πολύ μικρές αποκλίσεις (30 και 20 mAh αντίστοιχα) των μετρήσεων ανάμεσα στα στοιχεία του κάθε πακέτου. Επίσης κατά την αποφόρτιση ήταν και οι δύο τύποι κρύοι ενώ κατά την φόρτιση μόνο οι κόκκινες professional ζεστάθηκαν λίγο παραπάνω αλλά όχι σε ανησυχητικά πλαίσια.
Για την ιστορία να αναφέρω ότι οι κόκκινες Tronic Professional είναι κατασκευής 4/2014 ενώ οι πράσινες Tronic ECO LSD είναι 11/2014. Και τα δύο πακέτα ήταν καινούργια και έχουν κάνει μόνο μια φόρτιση-αποφόρτιση (στο πακέτο γράφουν ότι χρειάζονται 5 κύκλους για να εκμεταλλευόμουν την πλήρη χωριτικότητα τους).
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι οι LSD Tronic ECO είναι μια εξαιρετική και Best Value for Money αγορά μιας και τα 3 ανά τέσσερα τεμάχια είναι υπερβολικά χαμιλή τιμή και υπερκαλύπτουν πλήρως την ονομαστική τους χωριτικότητα.
Σύντομα θα έχω και ανάλογο συγκριτικό και για τις ΑΑΑ.