Απάντηση: Re: Μπαταρίες-Φορτιστές
Το ηχείο ήταν σβηστό όσο φόρτιζε;
Το ηχείο ήταν σβηστό όσο φόρτιζε;
Καλησπέρα στην παρέα, παρακαλώ τις γνώσεις σας.
Ανοίγοντας μια μπαταρία από λαπτοπ sony vaio του 2009 έβγαλα 6 μπαταρίες 18650.
Πρώτο ερώτημα : Η μπαταρία ανέφερε χωρητικότητα 4400, άρα να υποθέσω ότι οι μπαταρίες έχουν χωρητικότητα περίπου 750;
Δεύτερο ερώτημα: έχουν προστασία ή όχι ; πως μπορώ να το ξεχωρίσω;
Τρίτο ερώτημα: αν δεν έχουν προστασία όπως υποψιάζομαι τι πρέπει να προσέξω στην φόρτιση-χρήση τους;
Σημειώνω πως θα γίνει χρήση μόνο σε φακούς και πως ο φορτιστής που έχω είναι o nitecore intellicharger i4.
Ευχαριστώ.
Το ηχείο ήταν σβηστό όσο φόρτιζε;
χμμμ...περιπου.
σκεψου οτι εχεις απωλειες 20+ % στα ηλεκτρονικα απο την μπαταρια της powerbank στην εξοδο της. Μετα αλλο ενα 20+ % στο κυκλωμα φορτισης του ηχειου για να φτασει το ρευμα στην μπαταρια του.
Αρα αν η πραγματικη χωρητικοτητα του powerbank, ειναι 10000 τοτε εισαι ακριβως
(τετοιον ελεγχο τον εχω κανει με διαφορες powerbank που περνουν αποσπωμενες 18650 μπαταριες, με ενδιαμεσο ενα φλασακι μετρησης. Οποτε καθως ειμαι σιγουρος για την χωρητικοτητα σταθερα εβλεπα οτι μονο η μιση μπαατρια του κινητου φορτιζε (ειναι 4,35 3000+μΑη)
Πάντοτε στην πραγματική ενεργειακή μέτρηση η φόρτιση απαιτεί 10% περισσότερη ενέργεια , αλλά αυτό διαπιστώνεται στοΔηλαδη εαν ερμηνευω σωστα, η μπαταρια εδωσε περισσοτερη ενεργεια απο οτι πηρε κατα την φορτιση.
Επειδη αυτο ομως ειναι αδυνατον, εχει κανεις καποια λογικη εξηγηση περαν απο τυχουσα λανθασμενη μετρηση του φορτιστη?
Ευχαριστω!
Υπαρχουν δυο μετρησιμες χωρητικοτητες στις μπαταριες απο οτι ειδα στον φορτιστη που αγορασα, το charging capacity και το discharging capacity.
Φανταζομαι οτι το discharging capacity/χωρητικοτητα αποφορτισης ειναι αυτο που μας ενδιαφερει περισσοτερο καθως ειναι η χωρητικοτητα της μπαταριας που "αναλωνεται" απο μια συσκευη.
Εδω ομως εγειρεται μια απορια!
Ενω καποιος θα περιμενε οτι το charging capacity (μιας αδειας μπαταριας που φορτιζεται πληρως) θα ειναι ιδιο η μεγαλυτερο απο το discharging capacity (ισως λογω καποιοων απωλειων), καποιες μετρησεις που σημειωσα εδειξαν μεγαλυτερο discharging capacity!
Δηλαδη εαν ερμηνευω σωστα, η μπαταρια εδωσε περισσοτερη ενεργεια απο οτι πηρε κατα την φορτιση. Επειδη αυτο ομως ειναι αδυνατον, εχει κανεις καποια λογικη εξηγηση περαν απο τυχουσα λανθασμενη μετρηση του φορτιστη?
Ευχαριστω!
Όχι αγαπητέ , αυτό ονομάζεται Ισχύς ...Η ενέργεια είναι η ισχύς που παρέχεται σε βάση χρόνου και μετριέται για τον Ηλεκτρισμό σε Watt/Ώρα (Wh).Η ενέργεια δεν είναι το ρεύμα. Είναι το γινόμενο τάση*ρεύμα.
Όχι αγαπητέ , αυτό ονομάζεται Ισχύς ...
Καλό το διαδίκτυο δεν λέω , να μας εμπεριστατώνουν άλλοι την σκέψη μας αλλά η γνώση και οι σπουδές προέχουν για να επιχειρηματολογούμε.
Η ενέργεια δεν είναι το ρεύμα. Είναι το γινόμενο τάση*ρεύμα.
Άρα εν προκειμένω η ενέργεια που παίρνει η μπαταρία κατά την φόρτιση ή αντίστοιχα αυτή που δίνει κατά την εκφόρτιση, δεν είναι τα mAh που θα δείξει ο φορτιστής.
Αλλά είναι το εμβαδόν κάτω από την καμπύλη φόρτισης ή εκφόρτισης.
Για να καταλάβεις αυτό που λέω, πήγαινε εδώ και σύγκρινε τις καμπύλες εκφόρτισης από 2 μπαταρίες 18650 https://lygte-info.dk/review/batteries2012/Common18650comparator.php
Θα δείς ότι η μπαταρία που δίνει περισσότερα mAh, δεν είναι πάντα αυτή που δίνει και την πιό πολύ ενέργεια.
Τελικά λοιπόν, ναι υπάρχει περίπτωση μιά μπαταρία να δώσει στην εκφόρτιση πιό πολλά mAh απ'οτι πήρε στην φόρτιση (γιατί τα "δίνει" με μικρότερη τάση απ'οτι τα "πήρε").
Φυσικά παραπάνω ενέργεια δεν μπορεί να δώσει.
Δεν έχεις κατανοήσει ότι τα mAh δεν είναι ρεύμα λειτουργίας αλλά Ενέργεια ...Έπρεπε απλά να πώ ότι η ενέργεια δεν εξαρτάται μόνο απο τα mAh που θα δώσει η μπαταρία αλλά και από την τάση με την οποία θα τα δώσει.
Έπρεπε απλά να πώ ότι η ενέργεια δεν εξαρτάται μόνο απο τα mAh που θα δώσει η μπαταρία αλλά και από την τάση με την οποία θα τα δώσει.
Δεν έχεις κατανοήσει ότι τα mAh δεν είναι ρεύμα λειτουργίας αλλά Ενέργεια ...
Έγραψα ένα άρθρο που θα λύσει απορίες !
Βέβαια και παίζει ρόλο η τάση , το ρεύμα δεν παίζει τον ρόλο που νομίζεις , και όχι σύμφωνα με μένα αλλά με την Φυσική.Κατάλαβα Αντώνη.
Άρα αν έχω δύο μπαταρίες:
- μία NiMh των 2400mah με ονομαστική τάση 1,2V
- μία λιθίου των 2400mah με ονομαστική τάση 3,7V
σύμφωνα με εσένα λοιπόν και οι δύο μπαταρίες έχουν και μπορούν να μας δώσουν την ίδια ενέργεια.
Και κοίτα να δείς που εγώ μέχρι τώρα νόμιζα ότι παίζει ρόλο και η τάση.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.