Μπομπινόφωνα

Έχει κάποιος ακούσει τις ταινίες που πωλούσαν επίσημα εταιρίες όπως η DG, London, Angel το 60 και 70?
0ι ταινίες αυτές ήταν 4 track, έπαιζαν με ταχύτητα 7,5 ips και υποθέτω το πλάτος τους ήταν 1/4'.
Θα με ενδιέφερε η σύγκριση της ποιότητας αναπαραγωγής αυτών των ταινιών σε σχέση με τα βινύλια της εποχής.
Ερωτώ διότι τα αντίγραφα των master tapeς, που αποτελούν την κορυφή της τροφικής αλυσίδας, διατίθενται σε ελάχιστους τίτλους και υψηλότατες τιμές.

Έχει κάποιος ακούσει τις ταινίες που πωλούσαν επίσημα εταιρίες όπως η DG, London, Angel το 60 και 70?
0ι ταινίες αυτές ήταν 4 track, έπαιζαν με ταχύτητα 7,5 ips και υποθέτω το πλάτος τους ήταν 1/4'.
Θα με ενδιέφερε η σύγκριση της ποιότητας αναπαραγωγής αυτών των ταινιών σε σχέση με τα βινύλια της εποχής.
Ερωτώ διότι τα αντίγραφα των master tapeς, που αποτελούν την κορυφή της τροφικής αλυσίδας, διατίθενται σε ελάχιστους τίτλους και υψηλότατες τιμές.

Λένε ότι ήταν πολύ καλής ποιότητας, ανώτερες από το ανάλογο βινύλιο για τεχνικούς λόγους, αλλά ακριβές (τότε) και ευαίσθητες. Η αγορά μεταχειρισμένων από ebay είναι ακόμα πιο ριψοκίνδυνη από την αγορά βινυλίου για προφανείς λόγους. Παντως οι τιμές τους είναι σχετικά προσιτές πλέον, οπότε θα μπορούσες θεωρητικά να αγοράσεις μια ταινία με μουσική που έχεις ήδη σε βινύλιο, να τη συγκρίνεις στο σύστημα του Γιώργου και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.

Απάντηση: Re: Μπομπινόφωνα

Προς ενημέρωση:

Οι ταινίες στις οποίες αναφέρεστε, σχεδόν όλες, ήταν 4tracks άρα στα δικά μου Nagra/Studer δεν παίζουν.

Re: Απάντηση: Re: Μπομπινόφωνα

καλησπερα και καλη χρονια σε ολους.
εχω ενα μπομπινοφωνο akai gx-365d.οταν η μπομπινα φτανει προς το τελος αρχιζει και χανει στροφες.
γνωριζει καποιος τι μπορει να ειναι?
γνωριζετε καποιον τεχνικο να το παω για επισκευη?
ευχαριστω

Διάφορα θα μπορούσαν να είναι. Αν το κάνει προς το τέλος ίσως ο μηχανισμός φρένων/ανίχνευσης διαμέτρου της ταινίας έχει απορυθμιστεί.
Σε τι είδους ταινίες το κάνει ; 7", 10,5" και στις δύο;
Τεχνικό δεν είναι εύκολο (εγώ δεν γνωρίζω κάποιον) και χρειάζονται ειδικά εργαλεία για επεμβάσεις σε αυτά τα μηχανήματα.

Να ρωτήσω: η ταινία εχει κάποιο οδηγό τονο για ρύθμιση κεφαλών ή ειναι put and play?

Συνήθως όχι.

Η αναπαραγωγή μια ταινίας πρέπει να γίνεται με τις ίδιες προδιαγραφές που έχει (αντί) - γραφτεί. Κύριο μέλημα είναι η σωστή ισοστάθμιση ΝΑΒ ή IEC (κάτι σαν τις καμπύλες ισοστάθμισης που έχουμε στους δίσκους, αλλά μεταβάλλονται ανάλογα με την ταχύτητα τις ταινίας δηλαδή διαφορετικές ισοσταθμίσεις στις 15 inch/s και άλλες στις 7,5 inch/s).

Επίσης πρέπει να υπάρχει αντιστοίχηση στα γεωμετρικά δεδομένα των κεφαλών (κυρίως το αζιμούθιο) ώστε να συμφωνούν οι κεφάλες τους μηχανήματος αναπαραγωγής με αυτό που έγραψε την ταινία.

Αν τα μηχανήματα έχουν ρυθμιστεί με βάση τα διεθνή standard τότε η αναπαραγωγή θα είναι απροβλημάτιστη για πάνω από ένα έτος (ίσως και περισσότερο) για μη απαιτητική – επαγγελματική χρήσης.

Φυσικά αν υπάρχουν περιπτώσεις χρήσης Dolby ή DBX πρέπει να περιληφθούν και οι αντίστοιχοι αποθορυβοποιητές (οι οποίοι θέλουν επίσης τις δικές τους ρυθμίσεις).

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Κ. Γιώργο Καλή Χρονιά και καλορίζικο το Α80 με ευτυχισμένες ακροάσεις.

Πρέπει να σημειωθεί πως είναι ένα από τα πιο ευγενικά μηχανήματα με τις ταινίες και λειτουργεί για πολλά χρόνια χωρίς τα προβλήματα των νεώτερων (π.χ Α820) με τους μικροεπεξεργαστές στις λειτουργίες τους.

Καλή Χρονιά Κωνσταντίνε.
Εξ'αρχής είχα επιλέξει ή το Telefunken M15 ή το Studer A80. Κατέληξα στο Α80 για τους λόγους που αναφέρεις, ευγένεια με τις ταινίες,άριστα μηχανολογικά,διακριτά ηλεκτρονικά (κυρίως) Σέρβις στην Ελλάδα που με το Μ15 δεν θα είχα.

@ Supersonic
Δημήτρη όπως τα λέει ο Ντίνος πιο πάνω. Έχω δει να υπάρχει κάποιος "τόνος" σε ταινίες μάστερ,συνήθως σε αυτές που έστελναν οι εταιρίες σε Ραδιοσταθμούς για έλεγχο συμβατότητας πριν βγουν στον αέρα.
Καλή Χρονιά και σε σένα.

Καλή χρονιά. Η ερώτηση γίνεται καθώς η ρύθμιση τουλάχιστον αζιμουθιου ειναι σημαντική λεπτομέρεια οταν μαλιστα αναζητούμε τέτοια ποιοτητα αναπαραγωγης

καλησπερα και καλη χρονια σε ολους.
εχω ενα μπομπινοφωνο akai gx-365d.οταν η μπομπινα φτανει προς το τελος αρχιζει και χανει στροφες.
γνωριζει καποιος τι μπορει να ειναι?
γνωριζετε καποιον τεχνικο να το παω για επισκευη?
ευχαριστω

καλησπερα μερικα ειχαν ιμαντα απο το μοτερ στο καπσταν πχ το δικο μου εχει ιμαντα εδω το μανιουαλ https://www.manualslib.com/manual/887093/Akai-Gx-365d.html#manual
οσο για τεχνικους ενας ειναι ο κ σακης εαστ ελεκτρονικσ στην μεσογειων , και ο αλλος ο κ κωστντινως χαλοφτης στην καλιθεα

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία κινητικότητα στην αγορά της Μπομπίνας που αφορά και στο SW (ταινίες προγραμμένες και μη) και στο HW. Το συγκεκριμένο μηχάνημα,σύμφωνα με μαρτυρία φίλων του Φόρουμ, ήταν εκτεθειμένο στην τελευταία έκθεση του Μονάχου και τράβηξε την προσοχή πολλών που το φωτογράφιζαν. Σε κάθε "φλασιά", μάλιστα, ενεργοποιούνταν ο μηχανισμός (φώτο-δίοδος??) STOP τέλους ταινίας.

ΥΓ. Δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει, πρίν 3 μήνες απέκτησα ένα Studer A80. Απίστευτο μηχάνημα!!

ΥΓ. Δεν θυμάμαι αν το έχω αναφέρει, πρίν 3 μήνες απέκτησα ένα Studer A80. Απίστευτο μηχάνημα!!

με γειά!

Mε τιμή γύρω στις 25000 euro, δεν νομίζω πως έχει ελπίδες (πάλι καλά που λέμε το κόστος σήμερα και γλυτώνουμε ακόμα ένα πρωταπριλιάτικο).
Την άξια του την εκτιμώ γύρω στα 3000 - 5000 euro, ενώ αισθητικά δεν με συγκλονίζει (κάτι ανάμεσα σε πρώιμα TEAC και ύστερα ρώσικα με φινίρισμα Philips αρχών του 70)
Με ένα κλάσμα αυτών των χρημάτων, παίρνεις το Studer Α80 (όπως έχει κάνει και ο κ. Γιώργος - geovar, δηλαδή ότι καλύτερο για την ευρωπαϊκή αγορά), του κάνεις ένα πλήρες rebuild και έχεις ένα μηχάνημα, κατά την άποψή μου, ανώτερο από κάθε πλευρά (να τονίσουμε πως υπάρχει πληθώρα εναλλακτικών και εμπειρία στο service σε όλη την Ευρώπη).
Επίσης αν κάποιος θέλει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα μπορεί να σκεφτεί το Studer Α820 (είκοσι χρόνια πίσω, αλλά και συνάμα το τέλος των R2R).

Έτσι είναι, με τόσα μεταχειρισμένα εκεί έξω, μπορείς να αγοράσεις δύο και να κάνεις ανακατασκευή στο ένα και να σου περισσέψουν και λίγα ανταλλακτικά.

Έτσι είναι, με τόσα μεταχειρισμένα εκεί έξω, μπορείς να αγοράσεις δύο και να κάνεις ανακατασκευή στο ένα και να σου περισσέψουν και λίγα ανταλλακτικά.

Αν μιλάς για το Studer Α80 τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Τα μηχανικά του μέρη έχουν μεγάλη πολυπλοκότητα και δεν είναι και πολλοί οι τεχνικοί που να γνωρίζουν "τι και πως"

Επειδη τελευταια με εχει πιασει... κατι με τα μπομπινοφωνα και το ψαχνω λιγο, θες καμποσα χρηματα για καλο μτχ μηχανακι. Οπως το βλεπω πρεπει να θες 700-1000 ευρω για ενα αψογο μτχ akai, pioneer, teac, revox.