Μπορώ να περάσω ήχο TRUE HD στον ενισχυτή μου μέσω πισι?

Nα ξαναπώ οτι ο καλύτερος ήχος που μπορείτε νε ακούσετε απο υλικό HD γενικότερα είναι αν υπάρχει βεβαια ο DTS HD ο οποίος περνάει απο SPDIF κανονικά στα 96 και ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ downsample απο το PDVD.

Πως γνωρίζεις τι "κόβει" και τι όχι το PDVD?

Απάντηση: Re: Μπορώ να περάσω ήχο TRUE HD στον ενισχυτή μου μέσω πισι?

Nα ξαναπώ οτι ο καλύτερος ήχος που μπορείτε νε ακούσετε απο υλικό HD γενικότερα είναι αν υπάρχει βεβαια ο DTS HD ο οποίος περνάει απο SPDIF κανονικά στα 96 και ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ downsample απο το PDVD.

Δεν συμφωνω Κυρ...
Αν το soundtrack ειναι 16/48 οπως ειναι στις περισσοτερες περιπτωσεις, τοτε τον καλυτερο ηχο θα τον παρεις απο τις αναλογικες με την επιλογη ασυμπιεστου ή μη απωλεστικα συμπιεσμενου φορμα (LPCM ή DTS HD ή Dolby truHD)...

...και επισης το DTS που περνα απο την SPDIF δεν ειναι το HD (μη απωλεστικα συμπιεσμενο) αλλα το Core με απλα μεγαλυτερο bitrate....

Το DTS HD έως τα 1536kbps περνάει κανονικότατα απο το Pdvd μέσω spdif. Το ανάλογο DD+ /1536 περνάει στα 640kbps αντίστοιχα. Το DTS HD δεν ειναι το ίδιο με το DTS HD MA βέβαια. Είτε σε PCM είτε bitstream DTS περναει στα 1536 ΜΟΝΟ το DTS. Τώρα, αν λέτε οτι παίρνεις καλύτερο ήχο απο τα αναλογικά, χμ και πάλι χμμμμμμ τουλάχιστον. Και αυτά δεν τα διαβάζω κάπου παίδες, τα βλέπω σπίτι μου. Θεωρία καλή, πρακτική καλύτερη όμως. Μέσω είτε HDMI είτε SPdif έχω δοκιμάσει πολύ υλικό και πλέιερς και πολλά και διάφορα, επιτρέψτε μου να λέω την γνώμη μου απο την πρακτική μου.

Ο νέος μου ΑΜΡ Στράτο αναφέρει τα στοιχεία του σήματος ανα στιγμή και μπορώ να βλέπω τι έρχεται άναλυτικά με αναφορά μπίτρέιτ, Khz, Bits, τύπος κότνερ κτλ.

Τέλος, η μεταφορά του σήματος πρίν το τελικό στάδιο ενίσχυσης αναλογικά, έχει θέματα όπως όλοι ξέρουμε. Απλό νομίζω.

Όσο αφορά το ''απλό'' DTS, με υπερτριπλάσιο μπιτρέιτ απο το πραγματικό απλό DTS, δεν μου κάνει για τόσο ''απλό'' (1536-448) . Το ΜΑ τώρα είναι καλύτερο βέβαια, αλλα απο αναλογική έξοδο που (ίσως) βγαίνει όπως έχει δεν θα το προτιμούσα απο αυτό της ψηφιακής μεταφορας με όλα τα καλά της.
Και βέβαια δεν μπορώ να πω οτι το ένα είναι καλύτερο απο το άλλο (αναλογικό-ψηφιακό) βάσει αφτιού, θα ήμουν χαζός το λιγότερο, αφού μέχρι πριν 2 βδομάδες κι εγώ απο αναλογικές άκουγα υπερβολικά καλά μάλιστα.

ΥΓ: Ο αναλογικός ήχος φυσικά για όσους το ξεχνάνε, δεν είναι λόσιλες σε καμμία περίπτωση ......... λόγω μέσου μεταφοράς του. Lossless και αναλογικό δεν πάνε μαζί ποτέ και πουθενά.-

Last edited:
Το DTS HD έως τα 1536kbps περνάει κανονικότατα απο το Pdvd μέσω spdif. Το ανάλογο DD+ /1536 περνάει στα 640kbps αντίστοιχα. Το DTS HD δεν ειναι το ίδιο με το DTS HD MA βέβαια. Είτε σε PCM είτε bitstream DTS περναει στα 1536 ΜΟΝΟ το DTS. Τώρα, αν λέτε οτι παίρνεις καλύτερο ήχο απο τα αναλογικά, χμ και πάλι χμμμμμμ τουλάχιστον. Και αυτά δεν τα διαβάζω κάπου παίδες, τα βλέπω σπίτι μου. Θεωρία καλή, πρακτική καλύτερη όμως. Μέσω είτε HDMI είτε SPdif έχω δοκιμάσει πολύ υλικό και πλέιερς και πολλά και διάφορα, επιτρέψτε μου να λέω την γνώμη μου απο την πρακτική μου.

Κυριάκο, είσαι σίγουρος ότι το DTS HD μέχρι τα 1536kbps περνάει χωρίς μετατροπές μέσα από το s/pdif? Διαβάζω ότι τα πρώτα 1536kbps είναι το λεγόμενο core, το οποίο είναι το κλασικό DTS stream που ξέρουμε και αγαπάμε, αλλά δεν είναι ουσιαστικά HD. Η πληροφορία του HD (επιπλέον sample rate, bit depth) σώζεται στα επιπλέον bits του stream (μέχρι τα 3Mbit ή 6Mbit).

Ο νέος μου ΑΜΡ Στράτο αναφέρει τα στοιχεία του σήματος ανα στιγμή και μπορώ να βλέπω τι έρχεται άναλυτικά με αναφορά μπίτρέιτ, Khz, Bits, τύπος κότνερ κτλ.

Με γειές! :smile:

Όσο αφορά το ''απλό'' DTS, με υπερτριπλάσιο μπιτρέιτ απο το πραγματικό απλό DTS, δεν μου κάνει για τόσο ''απλό'' (1536-448) .

Το κλασικό DTS κυκλοφορούσε σε δύο "γεύσεις" (aka bitrates). Στα 1536kbps και στα 768kbps, τα οποία αντιστοιχούσαν στο full DTS και στο reduced bitrate DTS. Κάποιες ταινίες είχαν το μεν, κάποιες το δε. Το full rate DTS θεωρείται transparent (δηλαδή σχεδόν lossless).

ΥΓ: Ο αναλογικός ήχος φυσικά για όσους το ξεχνάνε, δεν είναι λόσιλες σε καμμία περίπτωση ......... λόγω μέσου μεταφοράς του. Lossless και αναλογικό δεν πάνε μαζί ποτέ και πουθενά.-

Κοίτα, στο τέλος ποτέ δεν έχουμε lossless ήχο γιατί κάποια στιγμή θα γίνει αναλογικός! Ως γνωστό, στο τέλος αυτό που μετράει είναι πως ακούγεται καλύτερα.. είτε είναι μέσω των DACs και του decoder του ενισχυτή, είτε του PC..

Παιδια καλως σας βρηκα στο forum.

Αυτο ειναι το πρωτο μου μηνυμα εδω και ελπιζω να το θετω στο καταληλο thread αφου εψαξα αρκετα και δε βρηκα κατι ποιο σχετικο.

Το προβλημα μου ξεκινησε οταν στην ταινια The Dark Knight Blu-Ray 1080p VC1 TrueHD 5.1 καταλαβα οτι ο MPC Homecinema που χρησιμοποιω εδω και καιρο δεν περναει τον ηχο TrueHD. Μετα απο αρκετο ψαξιμο αρχισα να μπαινω λιγο στο νοημα αλλα οχι τοσο ωστε να βρω τη λυση που θα ηθελα.

Το βασικο που βρηκα στο avclub ηταν οτι τα νεα format ηχου δεν προκειτε να περασουν μεσα απο το coaxial που χρησιμοποιουσα, οποτε το αντικατεστησα με 3 καλωδια 2xRCA---->mini jack.

Απο εκει και περα ομως αν πατησω στο MPC properties οι πληροφοριες που παιρνω ειναι παλι οι ιδιες με πριν.(
Audio: Dolby AC3 48000Hz 6ch 640Kbps).

1) Ξερει κανενας τις ρυθμισεις που πρεπει να κανω(codecs, filters.....) για να περασει ο σωστος ηχος απο τον MPC?
2) Μεσα απο τα properties που κοιταζω ειναι ο σωστος τροπος για να εξακριβωσω την ποιοτητα του ηχου που περναει ανα πασα στιγμη, η υπαρχει αλλος τροπος για να το τσεκαρω?

Αν και το θεμα ειναι πολυ παλιο και δε βλεπω να εχει απαντησει καποιος εδω και ενα χρονο, ελπιζω καποιος απο εσας που κατεχετε το ζητημα να μπορεσετε να με βοηθησετε.

Ευχαριστω προκαταβολικα.

Παιδιά ελπίζω να μην χαλάσω το ρυθμό της συζήτησης με την απλοϊκή μου ερώτηση αλλά δεν έχω καταλάβει το εξής:
μιλάτε για τα HD format, και με ποιο τρόπο θα φτάσουν μέσω προγραμμάτων φίλτρων ενισχυτη στα Ηχεία...λοιπόν σε πόσα ηχεία; σε 5.1 ή μιλάμε μόνο για 7.1 ; ρωτάω γιατί θα στήσω ένα 5.1 στο σαλόνι σύντομα και θέλω να πάρω ανάλογο ενισχυτή (denon 1909 ή yamaxa 663) και να παίρνω τον καλύτερο δυνατό ήχο από HTPC (από την ενσωματώμενη κάρτα ήχου της Μ/Β)...

@djx33 το εχω δοκιμασει το ΑC3filter αλλα δεν καταφερα να δω διαφορα.
Εχω την εντυπωση οτι το προβλημα ειναι πιο πολυπλοκο απο ενα μονο φιλτρο.

@jopar απο οσο ξερω ακομα ελαχιστες ταινιες υποστηριζουν 7.1 ηχο.
Απο εκει και περα για περισσοτερες λεπτομερειες ας μιλησει και κανενας αλλος που ειναι πιο σχετικος.