Μπροστινά Ηχεία και Κεντρικό μέχρι 500 ευρώ... για Yamaha RX-A820

να τα χαιρεσαι φιλε μου!!ψαχνω και εγω για ηχεια σε συνδυασμο με rx-v773,775!βεβαια ο χωρος μου ειναι 35m2 αλλα το θεμα αυτο ειναι ενας καλος μπουσουλας και για μενα !!
Περιμενω και εγω εντυπωσεις !!!!

Παιδιά σήμερα το πρωί ήρθαν τώρα μόλις κατάφερα και τα έστησα και τα τεστάρω :) :)
Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος ειδικά με τα Zensor 1. Για τα χρήματα που έδωσα μια χαρά είναι...........
Δύο ερωτησούλες έχω :
Ο RX-A820 κάνοντας auto settings μου τα βγάζει LARGE και του sub του βάζει level -7 db. Το crossover μου λέει να το βάλω στο max 150.
Εσείς που προτείνετε να βάλω την ρύθμιση του sub ?

Απάντηση: Re: Μπροστινά Ηχεία και Κεντρικό μέχρι 500 ευρώ... για Yamaha RX-A820

Παιδιά σήμερα το πρωί ήρθαν τώρα μόλις κατάφερα και τα έστησα και τα τεστάρω :) :)
Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος ειδικά με τα Zensor 1. Για τα χρήματα που έδωσα μια χαρά είναι...........
Δύο ερωτησούλες έχω :
Ο RX-A820 κάνοντας auto settings μου τα βγάζει LARGE και του sub του βάζει level -7 db. Το crossover μου λέει να το βάλω στο max 150.
Εσείς που προτείνετε να βάλω την ρύθμιση του sub ?

Δηλωσε τα ολα small.βαλε το κρος του σαμπ στα 120hz και ακου και πες μας........

Re: Απάντηση: Re: Μπροστινά Ηχεία και Κεντρικό μέχρι 500 ευρώ... για Yamaha RX-A820

Δηλωσε τα ολα small.βαλε το κρος του σαμπ στα 120hz και ακου και πες μας........

O yamaha με την AUTO (YPAO) ρύθμιση έβαλε το Sub -7 db. Να το αφήσω εκεί ή να το βάλω 0 ?
Όταν τα ηχεία τα ρυθμίζεις small από Large τι ακριβώς γίνεται ? Περνάνε όλα τα χαμηλά στο Sub ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μπροστινά Ηχεία και Κεντρικό μέχρι 500 ευρώ... για Yamaha

O yamaha με την AUTO (YPAO) ρύθμιση έβαλε το Sub -7 db. Να το αφήσω εκεί ή να το βάλω 0 ?
Όταν τα ηχεία τα ρυθμίζεις small από Large τι ακριβώς γίνεται ? Περνάνε όλα τα χαμηλά στο Sub ?
ακριβως.πανε ολα στο υπογουφερ.και ρυθμιζοντας την συχνοτητα αποκοπης ειναι απο ποια συχνοτητα και κατω θα παιζει το υπογουφερ.πιστευω στα 120 ειναι μια χαρα....

Όταν έχεις όλα τα ηχεία σε Small τότε όλες οι συχνότητες από την συχνότητα που έχεις θέσει ως crossover και κάτω πάνε στο Subwoofer, αυτές που είναι πάνω από το crossover πάνε στα υπόλοιπα ηχεία.

Αν έχεις θέσει κάποια ηχεία π.χ. τα δύο μπροστά ως Large, τότε οι συχνότητες που βρισκονται κάτω από το crossover και πάνω από αυτές του καναλιού του sub (Low frequency Effects (LFE)), πάνε στα δυο μπροστά ηχεία ακόμα και αυτές των περιφεριακών ηχείων, όσες βρίσκονται πάνω από το crossover πάνε στο αντίστοιχο κανάλι τους, και στο sub πάνε μόνο οι LFE συχνότητες.

Προφανώς στην δεύτερη περίπτωση σε περίπτωση που έχεις θέσει κάποια ηχεία ως Large αλλά αυτά δεν είναι ικανά να αναπαράγουν σωστά αυτές τις χαμηλές συχνότητες μεταξύ του crossover και των LFE, οι συχνότητες αυτές χάνονται.

Αν τώρα το crossoover το θέσεις σε πολύ χαμηλή τιμή και τα ηχεία σου δεν μπορούν να αναπαράγουν σωστά τις χαμηλές συχνότητες πάλι τις χάνεις είτε τα έχεις ως small είτε ως Large.

Για ηχεία βιβλιοθήκης συνήθως το καλύτερο είναι να τα έχεις θέσει ως Small και το crossover μεταξύ 80Hz και 120Hz ανάλογα με το πόσο ικανά είναι τα ηχεία σου και ανάλογα πόσο ικανό είναι και το subwoofer σου.

Πολύ καλή απάντηση click!

Μια προσθήκη μόνο.
Το LFE είναι ξεχωριστό κανάλι, δεν έχει σχέση με αυτό που παίζουν τα υπόλοιπα ηχεία.

+++
Τα Zενσοράκια παίζουν πολύ καλά σε μικρούς χώρους (καλορίζικα :2thumb22sup:). Ο χαρακτήρας τους γενικά ευνοεί τόσο για την αποφυγή μπουμαρίσματος και είναι ικανά να δώσουν την πληροφορία μαζέυοντας τις αδυναμίες των AVR. Eίμαι σίγουρος ότι θα τα ευχαριστηθείς.
Για τις ρυθμίσεις του crossover (εφόσον θέλεις να τις κάνεις χειροκίνητα και δεν σε ικανοποιεί το αυτόματο αποτέλεσμα του YPAO) ξεκίνα, όπως είπε ο click, απο τα 80Ηz και ανέβαινε ανα 20Ηz δοκιμάζοντας περιεχόμενο με το αντίστοιχο συχνοτικό εύρος (αλλιώς δεν έχει νόημα)
Πιστεύω ότι στα 80Hz θα είσαι καλύτερα, ας παίζει το sub λιγότερο (στη κατηγορία που κοιτάς μάλλον θα είναι πολύ πιο αργό από τα zensor και θα φορτίζει υπερβολικά το μικρό χώρο.
Κρίνε το στη πορεία.

τέλος, για τη χειροκίνητη ισοστάθμιση, δώσε μεγάλη σημασία στις αποστάσεις των ηχείων. Συχνά κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά και μπορείς να "πιάσεις" τα γούστα σου ευκιολότερα.

Εύχομαι καλοάκουστα - καλοτάξιδα!

Re: Απάντηση: Μπροστινά Ηχεία και Κεντρικό μέχρι 500 ευρώ... για Yamaha RX-A820

Πολύ καλή απάντηση click!

Μια προσθήκη μόνο.
Το LFE είναι ξεχωριστό κανάλι, δεν έχει σχέση με αυτό που παίζουν τα υπόλοιπα ηχεία.

Σωστά, απλά επειδή συνήθως οι συχνότητες των LFE ειναι πολύ πιο χαμηλές από τις υπόλοιπες για αυτό ανέφερα της χαμηλές των ηχείων ως πανω από αυτές. Η αλήθεια είναι πως κάποιες LFE με κάποιες χαμηλές των ηχείων μπορεί να βρίσκονται στο ίδιο φάσμα.

Το συχνοτικό φάσμα των LFE μπορεί είναι απο 20-120Ηz. Tων υπόλοιπων καναλιών από 20-20.000 Ηz.
To LFE είναι ανεξάρτητο απο τα υπόλοιπα κανάλια.
Είναι το έκτο καναλι και θα μπορούσε να παίζει ακόμα και υψηλότερα από τα front (αναλόγως τη σκηνή της ταινίας βέβαια)
Σε ένα καλό σύστημα δεν υπάρχει πρόβλημα να παίζουν τα front και το sub (lfe) τις ίδιες συχνότητες, αφού πρόκειται για άλλη πληροφορία.

:ernaehrung004:

Αν δεν κανω λαθος, η ΤΗΧ θελει τα παντα κατω απο 80Hz να πηγαινουν στα σαμπ.....

....οχι οτι ειναι και παντα το καλυτερο σεναριο βεβαια :ernaehrung004:

Re: Απάντηση: Μπροστινά Ηχεία και Κεντρικό μέχρι 500 ευρώ... για Yamaha RX-A820

Αν δεν κανω λαθος, η ΤΗΧ θελει τα παντα κατω απο 80Hz να πηγαινουν στα σαμπ.....

....οχι οτι ειναι και παντα το καλυτερο σεναριο βεβαια :ernaehrung004:

Ισχύει αυτό αλλά το ΤΗΧ έχει να κάνει με τις ταινίες. Στην μουσική ίσως να μην είναι πάντα το ιδανικό αυτό, ειδικά όταν έχεις καλά ηχεία δαπέδου.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά για το ενδιαφέρον σας. Έβαλα και στον ενισχυτή και στο ίδιο το sub crossover 120. (Άραγε χρειάζεται και στα δύο ?).
Όλα τα ηχεία τα έβαλα small (και το κεντρικό) και πιστεύω ότι είναι καλύτερα τώρα από πριν.
Ευχαριστώ πολύ ..........

Είναι σύνηθες σε νέους κατόχους AVR, ή σε αλλαγή AVR που αντικατέστησε παλαιότερο να υπάρχει αυτή η ερώτηση για το χαμήλωμα των dB στο sub από το αυτόματο σύστημα ισοστάθμισης.

Όλοι έχουμε την τάση να τσιμπάμε το sub παραπάνω, και όταν βλέπουμε το αυτόματο σύστημα να το έχει πιο χαμηλά, μας πιάνει κάτι τις... . Παίδες, κοιτάξτε να δείτε. Η ρύθμιση που γίνεται είναι η optimal. Είναι ο καλύτερος συμβιβασμός που μπορεί να γίνει από πλευράς συστήματος ισοστάθμισης. Και είναι απολύτως βέβαιο πως θα βρεθεί εκείνη η ταινία που θα μας αναγκάσει να επιστρέψουμε στις αρχικές ρυθμίσεις του συστήματος ισοστάθμισης, εάν έχουμε τσιμπήσει το sub.

Δεν έχουν όλες οι ταινίες το ίδιο περιεχόμενο, και αυτό είναι που μας μπερδεύει. Όπως δεν έχουν όλες οι ηχογραφήσεις το ίδιο περιεχόμενο. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν μπορούν όλα τα περιεχόμενα να έχουν την ίδια απόδοση. Ούτε το αυτόματο σύστημα ισοστάθμισης μπορεί να γνωρίζει πως προτιμάμε εμείς να ακούμε. Γνωρίζει όμως ποιες καμπύλες απόκρισης θα φέρουν τον ήχο μας κοντά στο ιδανικό.
Μη φοβάστε αν το σύστημα ισοστάθμισης κόβει κάποια dB. Έχει λόγο που το κάνει. Στα διαμερίσματα που μένουμε, ακόμα και ένα μικρό sub θα μπουμάρει και θα λασπώσει τον ήχο πανεύκολα.

Στο παραπάνω, βάλτε επίσης και τη διαφορετική προσέγγιση του κάθε κατασκευαστή. Άλλος σου λέει βάλ'το στη μέση το ρυθμιστικό έντασης του sub και ξεκινάω να μετράω, και το χαμηλώνω μόνος μου στην πορεία. Άλλος πάλι σου λέει ξεκίνα να χαμηλώνεις το ρυθμιστικό στα -75dB πριν ξεκινήσω να μετράω και το διορθώνω αν χρειαστεί στη συνέχεια με αυτά που θα πάρω από τη μέτρηση.

Όχι ότι δεν έχω βρει κι εγώ διαφορές από σύστημα σε σύστημα, αλλά σίγουρα είναι μικρές ως προς τα σημεία του κρος.

Επιπλέον των παραπάνω, να θυμάστε ότι σήμερα οι AVR, ρυθμίζουν πλέον (όχι όλοι) ξεχωριστά το κρος για κάθε ηχείο. Παλαιότερα είχαμε ένα κοινό σημείο κρος για όσα ηχεία δηλώνονταν small, και εκεί ήταν άλλο ένα μπέρδεμα, που οδηγούσε τους περισσότερους ανεξάρτητα από το αν τα ηχεία τους ήταν large, να τα δηλώνουν small.

Σήμερα αυτά έχουν αλλάξει. Τα αυτόματα συστήματα ισοστάθμισης έχουν γίνει πολύ καλύτερα και πολύ πιο ακριβή και δεν χρειάζονται από μέρους μας επέμβαση. Πάντα έχοντας υπ' όψη τα περί κολοκυθόπιτας βέβαια... .

Απάντηση: Re: Μπροστινά Ηχεία και Κεντρικό μέχρι 500 ευρώ... για Yamaha RX-A820

Είναι σύνηθες σε νέους κατόχους AVR, ή σε αλλαγή AVR που αντικατέστησε παλαιότερο να υπάρχει αυτή η ερώτηση για το χαμήλωμα των dB στο sub από το αυτόματο σύστημα ισοστάθμισης.

Όλοι έχουμε την τάση να τσιμπάμε το sub παραπάνω, και όταν βλέπουμε το αυτόματο σύστημα να το έχει πιο χαμηλά, μας πιάνει κάτι τις... .

Υes Sir!!!

Δεν το ακούω λένε συνήθως!
Εμ έλα που δεν πρέπει να το ακούς, αλλα να ακούγεται σαν φυσική συνέχεια των ηχείων.

Και το άλλο Λεωνίδα που λες για το διαφορετικό περιεχόμενο στις ταινίες, απολύτως σωστό.
Τον πρώτο καιρό την πατούσα με τα db των περιφερειακών. Ε αφού δεν υπήρχε κατάλληλο περιεχόμενο τι να παίξουν? χεχε

:2thumb22sup:

Τις προάλλες ήταν ο πεθερός μου σπίτι και μου έλεγε πως το 12αρι μου των 500W Subwoofer δεν παίζει. Του εξηγούσα πως παίζει αλλά παίζει συγκεκριμένες συχνότητες. Επέμενε πως δεν το ακούει. Του εξηγώ πως δεν είναι για να το ακούει αλλά για να το νοιώθει. Μου λέει πως ούτε το νοιώθει. Δυναμώνω την ένταση και πάλι δεν το άκουγε. Εν μέρη φυσικό καθώς η μουσική που έπαιζε εκείνη την στιγμή ήταν σχετικά χαλαρή και δεν είχε πολλά χαμηλά. Εγώ φυσικά ως πιο εκοικειωμένος το καταλάβαινα πως πρόσθετε μπάσο στον χώρο, αλλά αυτός τίποτα. Τελικά αλλάζω την μουσική σε κάτι μπιτάδικα trance και το κατάλαβε για τα καλά..:music-smiley-005: