Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Τώρα αν έχουμε έναν δίσκο μέσου πάχους και έχουμε σωστά ρυθμισμένη την vta μας αν αλλάξουμε

σε έναν πολύ λεπτό θα πρέπει να κατεβάσουμε τον βραχίονα κατά 0.0001 (του μέτρου) ή 1/10 του χιλιοστού

ενώ αν βάλουμε έναν παχύ πρέπει να ανεβάσουμε κατά 0.0002 του μέτρου περίπου (δηλ 2/10 του χιλιοστού)

τα τελευταία από το psaudio com - Δεν τα επαλήθευσα. Τα πρώτα τα υπολόγισα μόνος μου.

Σωστά, :firstprize:

Εδώ είμαστε πανω κάτω. Δηλαδή μιλάμε για μια μεταβολή, από όριο σε όριο ύψους, της τάξης των 3/10 του χιλιοστού του μέτρου, κοινώς όπως λένε και το μηχανουργείο 3 δεκατάκια άντε το πολύ πολύ και κανένα ακόμα .

Στην υποθετική (διότι όντως δεν υπάρχει λόγος, αν είσαι στο μέσο όρο σωστά) επαναρυθμιση του VTA από παχύ δίσκο σε λέπτο ή το ανάποδο, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει η εικασία για αποκλίσεις, στο ύψος της βάσης του βραχίωνα, της τάξης των τεσσάρων ή τριών ή δύο χιλιοστών, ούτε καν του ενός χιλιοστού. Αυτά είναι κτηνωδη μεγέθη για αυτό που μιλάμε.

Για μερικά δέκατα του χιλιοστού μιλάμε. Όσο είναι δηλαδή και το πάχος από δυό τρείς επαγγελματικές κάρτες (card visit) Τρείς περίπου έχουν πάχος περ 6/10 με 7/10 (περ. 2 /10 ή κάτι ακόμα η κάθε μία) ανάλογα και το χαρτί.

(Οι οποίες σημειωτέον είναι πολύ καλά φιλεράκια για αυτή τη δουλειά άμα πχ ρυθμίζεις βραχίωνα από την αρχή ή πχ αλλάξεις κεφαλή ή άμα αλλάξεις ματ. Κόβεις υπομονετικά σε μερικές με ψιλό κοπιδι το περίγραμμα της διατομής του άξονα του βραχίωνα σου και το βάζεις από κάτω στη βάση του βραχίωνα και προσθέτεις ακόμα μερικές άμα χρειαστεί και της αφήνεις εκεί, ούτε ειδικές βάσεις ούτε ειδικά εξαρτήματα ούτε τιποτα)

Το βασικό (αλλά όχι και αυτονόητο πολές φορές) αλλά και δύσκολο είναι να κάνεις το αρχικό σετάρισμα σου έτσι ώστε ο βραχιωνας σου να είναι απόλυτως παραλληλισμένος με το πλατό (με ένα τυπικό μέσου πάχους δίσκο και φυσικά ίσιο) και στό μέσο περίπου της διαδρομής του βραχίωνα.

Αυτό για να το κάνεις θέλεις

α) κυλινδρικό αλφαδάκι (ελαφρύ)
που θα το βάλεις ακουμπήσεις στη άκρη στο headshell ανάμεσα στις βιδίτσες της κεφαλής και θα το ζυγίσεις με το βαρίδι ώστε η βελόνα ίσα που να ακούμπαει στο δίσκο

ή και

β) με κάποιο κανόνα με παράλληλες γραμμώσεις ώστε να τσεκάρεις τη παραλλήλότητα του βραχίωνα κατα το μήκος του, αυτό δίνει πιο μεγάλη ακρίβεια. (Kαποιοι Project έχουν μια άσπρη γραμμή κατα μήκος για αυτή τη δουλειά).

Εγώ κάνω και τα δύο μαζί.

και

γ) Πολύ Υπομονή

Μετά από κάτι τέτοιο μην παραξενευτήτε πχ για τον Rega αν έχει κατέβει τόσο χαμηλά (παραλληλισμένος όμως με το πλατό) που το arm lift δεν τον φτάνει να τον σηκώνει πια οπότε και θα πρέπει να τον σηκώνεις με το χέρι.
Ο Rega είναι στημένος έτσι ώστε το arm lift να δουλευει όταν αυτός είναι "κρεμασμένος'' προς τα μπροστά.

Το μορτεζί κόλπο είναι να το κάνεις όλο αυτό, έτσι ώστε να είσαι παραλληλισμένος αλλά όταν θα έχεις βάλει πια και το βάρος ανάγνωσης.
Αυτό για να γίνει θέλει... πάρα πολύ υπομονή. Και δεν μπορώ να το περιγράψω, πρέπει να το δεί κάποιος.
Αν χρειαστεί όμως διοργανώνουμε ένα σεμινάριο, φυσικά χωρίς αμοιβή, εντελώς δωρεάν, και το δείχνω. (όχι όπως μερικοί μερικοί αστοιχείωτοι ξερόλες, όνομα και μη χωριό που άκουσον άκουσον, έφτασαν να διαφημίσουν ότι θα μας παραδίδουν σεμινάρια επι αμοιβή λέει, για να μας ξεστραβώσουν λέει, τρομάρα μας... εμάς τους χομπίστες... το άκουσε και μακαρίτης ο Σπέρτος και του σηκώθηκε η τρίχα... )

Και άντε να το κάνεις όλο αυτό ενώ θα πρέπει να φέρνεις και τη θέση του βραχίωνα και της κεφαλής με το προτρακτορ στα 2 σημεία μηδενισμού και να μην σου φύγει το ένα όταν πας να κάνεις το άλλο.
Εκεί να δείς τι θέλει αυτό για να γίνει.... τεράστια υπομονή.

Και αν όλα αυτά θες να τα κάνεις σε unipivot... και τα καταφέρεις και σωστά... εεε τότε θα ακακηρυχθείς σε μαστερ γιόγκι ή και Δαλάι Λάμα. :worshippy:

Last edited:
Γιά έναν δεδομένο βραχίονα μήκους L, μεταβολή ύψους Dh στο σημείο έδρασης του βραχίονα η μεταβολή Da στην γωνία vta ισχύει η σχέση :

εφ (Da)=L/Dh και συνεπώς

Da= τοξεφ (L/Dh)

Αρα γιά έναν rega (αν δεν κάνω λάθος κάπου 22 εκατοστά) αν σηκώσουμε τον βραχίονα κατά 4 χιλιοστά βρίσκουμε:
Da= τοξεφα (0.22/0.004)= 1.04 μοίρες.

Τώρα αν έχουμε έναν δίσκο μέσου πάχους και έχουμε σωστά ρυθμισμένη την vta μας αν αλλάξουμε σε έναν πολύ λεπτό θα πρέπει να κατεβάσουμε τον βραχίονα κατά 0.0001 ή 1/10 του χιλιοστού
ενώ αν βάλουμε έναν παχύ πρέπει να ανεβάσουμε κατά 0.0002 περίπου

τα τελευταία από το psaudio com - Δεν τα επαλήθευσα. Τα πρώτα τα υπολόγισα μόνος μου.

Με το συμπάθειο...τι ακριβως γεωμετρειτε?
Μπας και γαιο-μετρειτε??? τοπογραφος δηλαδη

Καραρχήν ειστε τυχερος που το ημιτονο με την εφαπτομένη για πολύ μικρές γωνίες συμπήπτουν και η τυχη σας συνεχίζει που ενω μεταφέρετε λαθασμένα τον ορο L/Dh.... στο κομπιουτερακι κανατε σωστα τη πράξη

συγχωρεστε με, δεν αλλάζει την πραγματικότητα, καλα τα λετε, απλά δεν μου επιτρεπετε να περασει ετσι

Attachments

• DSC00095.jpg
    DSC00095.jpg
    121.2 KB · Views: 31
  • DSC00096.jpg
    DSC00096.jpg
    113.5 KB · Views: 24
  • DSC00097.jpg
    DSC00097.jpg
    118.5 KB · Views: 22

Καραρχήν ειστε τυχερος που το ημιτονο με την εφαπτομένη για πολύ μικρές γωνίες συμπήπτουν και η τυχη σας συνεχίζει που ενω μεταφέρετε λαθασμένα τον ορο L/Dh.... στο κομπιουτερακι κανατε σωστα τη πράξη

συγχωρεστε με, δεν αλλάζει την πραγματικότητα, καλα τα λετε, απλά δεν μου επιτρεπετε να περασει ετσι

0,385 mm :worshippy: :worshippy: Να ένας άνθρωπος με παχύμετρο και με επίγνωση

για να μη μας παρεξηγησουν φιλε μου, το παχυμετρο μου εχει ακρίβεια εκατοστου του χιλιοστου δηλαδη 0,ΧΧ χιλιοστα, μπορω ομως οταν παιρνω την μιση διαφορα του παχους των δισκων να εχω με την ιδια ακρίβεια χιλιοστο του χιλιοστου
και ναι 0,385mm ειναι γεγονος με ακρίβεια!!!!

για να μη μας παρεξηγησουν φιλε μου, το παχυμετρο μου εχει ακρίβεια εκατοστου του χιλιοστου δηλαδη 0,ΧΧ χιλιοστα, μπορω ομως οταν παιρνω την μιση διαφορα του παχους των δισκων να εχω με την ιδια ακρίβεια χιλιοστο του χιλιοστου

Μιλάμε την ίδια γλώσσα :ernaehrung004:

Παχύμετρο με ακρίβεια εκατοστού του χιλιοστού;

Τι θερμοκρασία σώματος είχες όταν έκανες τη μέτρηση; :Banane0::D

Στα εκατοστά του χιλιοστού ακόμα και τα μικρόμετρα χειρός επηρεάζονται από τη θερμοκρασία.

Εδώ και τώρα μέτρηση με laser!!!! :flipout::flipout:

Παχύμετρο με ακρίβεια εκατοστού του χιλιοστού;

Τι θερμοκρασία σώματος είχες όταν έκανες τη μέτρηση; :Banane0::D

Στα εκατοστά του χιλιοστού ακόμα και τα μικρόμετρα χειρός επηρεάζονται από τη θερμοκρασία.

Εδώ και τώρα μέτρηση με laser!!!! :flipout::flipout:

Γιατί υπάρχει αυτό το υφος του παντoγνώστη στα fora δεν μπορώ να το καταλάβω.

Τι λε ρε αδερφέ ...

Ναι τα σοβαρά παχύμετρα μετράνε εκεί με ακρίβεια εκατοστού το αλλιώς είναι για λαμαρινάδες - μπουργάνες. Έχεις δεί τι είδους βερνιέρο έχουν ορισμένα ;;;

Last edited:
BTW το ρυθμιστικό του VTA που έχω στον βραχίονα μετράει δέκατα του χιλιοστού.
Αλλά επαναλαμβάνω, διαφορές στον ήχο ΔΕΝ έχεις με τέτοιες διαφορές αλλά όταν οι διαφορές πλέον πάνε σε κλίμακα χιλιοστού+

Θυμάσαι τις μετρήσεις που κάναμε στο πικάπ σου και ποια ήταν τα αποτελεσματα.

Ναι... Όταν το πικάπ ήταν ρυθμισμένο(!?!?) από επαγγελματία (sic)

Μετά το ρύθμισα με τα χεράκια μου και ακούσαμε μουσική...
Μόνο που δεν καταλάβαινες τη διαφορά με το CD όταν έπαιζε καινούργιο βινύλιο... :flipout:

Που είσαι εσύ τσολιά μου; :ADFADF1:
Για πες μας και εσύ που το δοκίμασες... Τι διαφορές στον ήχο φέρνει η ρύθμιση του VTA; :ears:

καλή σας μέρα....

βασικά όπως δηλώνω και καλώς καταλάβατε γεωμετρώ....
και η γεωμετρία έχει καθιερωθεί με ε όπως και η γεωδαισία.... (αν και ετυμολογικά προέρχεται από το γαία)

πάμε παρακάτω.
Δεν είναι θέμα τύχης, είναι μιά συνήθεια (τοπογραφική) να παίρνουμε κατά κανόνα στις μικρές γωνίες την εφαπτομένη αντί του ημιτόνου.. Είναι πιό εύκολο, όταν θέλουμε να βρούμε τάξη μεγέθους ή ακόμα και το ίδιο το νούμερο. Άλλωστε τα νούμερα που εμπλέκονται με την αλλαγή του vta είναι αμελητέα, όπως σαφώς και το L μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ίσο με την κάθετη πλευρά του τριγώνου (προβολή επί του πλατώ).

εσείς καλώς το εντοπίζετε, δεν αλλάζει την ουσία.
Βέβαια εγώ με την παραδοχή με 4 χιλιοστά βρίσκω 1.04 μοίρες, εσείς με μιά 1 μοίρα 0.385. Εντάξει. Μη βάλετε 4. Βάλτε 3.85. Βρείτε τρόπο βέβαια και άμα ακούσετε και τη διαφορά να σας στείλω ματζούνι....(φιλικά βεβαίως βεβαίως, το ματζούνι είναι ωραίο πράγμα)

Αν συνεπώς πρέπει να αλλάξουμε vta πρέπει να δώσουμε 1/10 του χιλιοστού στην έδραση. Αντε βρείτε τρόπο να γίνει αυτό ανά πάσα ώρα και στιγμή και με ακρίβεια. Μπαίνει παχύμετρο εκεί ? Μόνο αν υπάρχει μικροβατικός βερνιέρος. Δηλαδή ήμουνα νιός και γέρασα...

Στο manual του sme που έχω, λέει γιά το vta εν έτει 1980 "φροντίζουμε το στέλεχος του βραχίονα να είναι παράλληλο με την επιφάνεια του δίσκου".
Αργότερα μας μάθανε οι χαιεντάδες να ψειρίζουμε τη μαϊμού...

(λες και ανακαλύφθηκε η αξία του 35 χρόνια μετά... - η κονόμα ανακαλύφθηκε...)

καλή μέρα σας και πάλι

Last edited:

Αυτό για να το κάνεις θέλεις

που θα το βάλεις ακουμπήσεις στη άκρη στο headshell ανάμεσα στις βιδίτσες της κεφαλής και θα το ζυγίσεις με το βαρίδι ώστε η βελόνα ίσα που να ακούμπαει στο δίσκο

κυλινδρικό αλφαδάκι?
ξέρεις τι ακρίβεια έχει αυτό ?

αν δεν ξέρεις να σου πω....:firstprize:

Γιατί υπάρχει αυτό το υφος του παντoγνώστη στα fora δεν μπορώ να το καταλάβω.

Τι λε ρε αδερφέ ...

Ναι τα σοβαρά παχύμετρα μετράνε εκεί με ακρίβεια εκατοστού το αλλιώς είναι για λαμαρινάδες - μπουργάνες. Έχεις δεί τι είδους βερνιέρο έχουν ορισμένα ;;;

Σιγά που είχε το ύφος του παντογνώστη. Το είπα για να δείξω ότι πάντα θα υπάρχει η αμφιβολία με μια δόση χιούμορ.
Άλλωστε γι' αυτό είπα για laser που είναι υποννοούμενο ακρίβειας για το άλλο μέσο. Δε με πιάgνεις! :flipout:

Το νήμα το διαβάζω και μαθαίνω από αυτό.

Last edited:
BTW το ρυθμιστικό του VTA που έχω στον βραχίονα μετράει δέκατα του χιλιοστού. (Ααα μπράβο...)
Αλλά επαναλαμβάνω, διαφορές στον ήχο ΔΕΝ έχεις με τέτοιες διαφορές αλλά όταν οι διαφορές πλέον πάνε σε κλίμακα χιλιοστού+

Φυσικά. Και οι διαφορες στον ήχο είναι μεγάλες όταν ή μεταβολή στο ύψος του βραχίωνα πιάσει πια τα χιλιοστα του μέτρου διότι εκεί η μεταβολή στη γωνία (V) ΤΑ πάει πια να πιάσει μοιρές όλοκληρες.

Ενω ή υπόθεση εργασίας για υποθετική επαναρυθμιση του VTA από λεπτό σε παχύ δίσκο είναι υπόθεση ενός κλάσματος της μοίρας, κάπου στο 1 με 2 δέκατα της μοιρας, πράγμα που όντως δεν κάνει και καμιά τεράστια διαφορά. Αυτό είναι και αυτό λέμε.

Απλά να είμαστε εντάξει και μετα φυσικά μεγέθη που αναφέρουμε.

Στην περίπτωση του επαγγελματία που λές του είχαν φύγει μοίρες ολόλκληρες...

Σιγά που είχε το ύφος του παντογνώστη. Το είπα για να δείξω ότι πάντα θα υπάρχει η αμφιβολία με μια δόση χιούμορ.
Άλλωστε γι' αυτό είπα για laser που είναι υποννοούμενο ακρίβειας για το άλλο μέσο. Δε με πιάgνεις! :flipout:

Το νήμα το διαβάζω και μαθαίνω από αυτό.

ΕΕΕ τότε.... με το μπαρδόν ... :proud:

Και για του λόγου το αληθές, ο κατασκευασταράς αναφέρει...

"The basic kit gives you adequate manual vta adjustment. For the finishing touch and the ultimate in precision, on-the-fly vta adjustment we have a very limited quantity of micrometer VTA kits.
0.5mm height change per revolution, Repeatable and measured to 0.01mm if you really must!"

micsidebar.gif

Για αυτόν τον βραχίονα μιλάω...

orderarm.jpg

κυλινδρικό αλφαδάκι?
ξέρεις τι ακρίβεια έχει αυτό ?

αν δεν ξέρεις να σου πω....:firstprize:

ή και

β) με κάποιο κανόνα με παράλληλες γραμμώσεις ώστε να τσεκάρεις τη παραλλήλότητα του βραχίωνα κατα το μήκος του, αυτό δίνει πιο μεγάλη ακρίβεια. (Kαποιοι Project έχουν μια άσπρη γραμμή κατα μήκος για αυτή τη δουλειά).

Εγώ κάνω και τα δύο μαζί.

και

γ) Πολύ Υπομονή

Το αλφαδάκι για τη πρώτη προσέγγιση μια χαρά είναι. Μετά με το κανόνα ξέρεις τι ακρίβεια έχει ή θες να σου πω ;;

"The basic kit gives you adequate manual vta adjustment. For the finishing touch and the ultimate in precision, on-the-fly vta adjustment we have a very limited quantity of micrometer VTA kits.
0.5mm height change per revolution, Repeatable and measured to 0.01mm if you really must!"

micsidebar.gif

Για αυτόν τον βραχίονα μιλάω...

orderarm.jpg

Ε.. ρε μοντιφιά... μάνα μου... :ernaehrung004:

Εγώ πάλι τον έχω μαμά. :ADFADF1:

0.5mm height change per revolution, Repeatable and measured to 0.01mm if you really must!"[/U][/B]

ευτυχώς λέει τις μαγικές λέξεις...

το σουρωτήρι πρώτο φίλε μου...:fahne90::ernaehrung004:

Το αλφαδάκι για τη πρώτη προσέγγιση μια χαρά είναι. Μετά με το κανόνα ξέρεις τι ακρίβεια έχει ή θες να σου πω ;;

you mean με το μάτι ??(the eye of the tiger ?:fahne90:)

πες εσύ να σου πω και εγώ...

you mean με το μάτι ??(the eye of the tiger ?:fahne90:)

Με το εργαλείο και με το μάτι. Ετσι είναι η τεχνική της μέτρησης στα μηχανουργεία ακριβείας, υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία για αυτό. Νομίζεις ότι οι Αμερικάνοι ή Σοβιετικοί πήγαν στο διάστημα με εργαλειομηχανές CNC ;; Με μηχανουργεία ακριβείας πήγανε. Ασε που η ωρολογοποιία πού έχει εξαιρετικές ακρίβειες έτσι έπαιζε από τπολύ παλιά, δες έτος ίδρυσης σε Ελβετικούς Οίκους

πες εσύ να σου πω και εγώ...
Δέκατα του δέκατου του χιλιοστού του μέτρου και στα σοβαρά.
Γενικά το δέκατο του χιλιοστού είναι κάτι πολύ χοντρό για ακρίβεια σε μηχανουργείο της προκοπής. Σε ακρίβεια δέκατου του χιλιοστού ξαναλέω δουλεύει ένα λαμαρινάς απλά.
:ernaehrung004:

.....