Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα να την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυ

Και η ιδεολογική τοποθέτηση του εκπροσώπου του "τέλειος ήχος για πάντα".
Αφού είναι τέλειος γιατί κλιπάρει;;;;;
Κλιπάρει ο ήχος σε μια ακρόαση ζωντανής ακουστικής μουσικής;;; Λ.Σ.

Αγαπητέ φίλε για δες τα attachments που παραθέτω. Είναι από το CD του Roger Waters Amused to Death. Δες πώς είναι μια σωστή ηχογράφηση. Οχι μόνο δεν clippάρει αλλά έχει τεράστια δυναμική περιοχή και το RMS level παίζει στα διάφορα tracks από -25dB έως και -19,7dB το δυνατότερο. Οποιος έχει ακούσει το συγκεκριμένο CD ξέρει ότι παίζει τέλεια!!!

Σύγκρινε τώρα τα δύο τυχαία tracks από αυτό το CD με τις ηχογραφήσεις που έχουν κάνει οι σημερινοί ΚΑΦΡΟΙ που θέλουν να λέγονται ηχολήπτες που έχω παραθέσει στο πρώτο post. Μάς φταίει το CD μετά αν δεν ακούγεται σωστά;

Attachments

• untitled1.jpg
    untitled1.jpg
    132.5 KB · Views: 13
  • untitled2.jpg
    untitled2.jpg
    131.2 KB · Views: 12
Το θέμα της "ιδεολογίας" έχει θιγεί από σπουδαίους μουσικούς. Το έω πει και άλλοτε.Όπως ο Neil Young, η Elizabeth Schwarzkopf και ο John Williams νομίζω, ότι "δεν μπορείς να τη βρεις με το cd".
Η Schwarzkopf σύζυγος του Walter Legge ιδιοκτήτη της Ορχήστρας Φιλαρμόνια και μεγαλομετόχου της ΕΜΙ είχε συμφέρον, αλλά είπε την αλήθεια. Όχι σαν κάποιος όπως ο Phil Collins που φιγουράριζαν στο Hi-Fi News & RR σε ακριβοπληρωμένες διαφημίσεις για τον τέλειο ήχο για πάντα. Νομίζω και ο Karajan έκανε το ίδιο. Λ.Σ.

Ο Karajan πρωτοστάτησε στην εμπορική προώθηση του Cd. Φωτογραφήθηκε μάλιστα με ένα από τα πρώτα δισκάκια και είπε και το αμίμητο "Alles andere ist Gaslicht", "όλα τα άλλα είναι πασέ" σε ελεύθερη μετάφραση. Κάπου διάβασα ότι ήταν αναμεμιγμένος και στην ανάπτυξη του προϊόντος (καθόλου παράξενο, άλλωστε ήταν διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός) και ότι η διάρκεια των πρώτων CD ήταν 74 λεπτά γιατί τόση ήταν η διάρκεια της ηχογράφησης του με την ένατη του beethoven. Η ψηφιακή τεχνολογία στην αρχή τουλάχιστον, μόνο για την ευκολία των τεχνικών δεν υιοθετήθηκε. Ο Volker Strauss, παραγωγός στο κλασσικό τμήμα της Philips από το ´60 ως το '95 περίπου, έλεγε σε μια συνέντευξη ότι τα πρώτα ψηφιακά μαγνητόφωνα ήταν δικάναλα και δεν προσφέρανε τη δυνατότητα πλέι μπακ που είχαν τα πολυκάναλα αναλογικά απο το ´60. "αμέσως βρεθήκαμε 20 χρόνια πίσω σε ότι αφορά τις δυνατότητες μοντάζ και πλέι μπακ, τότε εμφανίστηκαν και όλες εκείνες οι μικρές audiophile εταιρείες (λέγε με telarc) που ηχογραφούσαν με δύο μικρόφωνα, δύο κανάλια, για δύο ηχεία, δύο αυτιά κλπ." Οπότε μάλλον στο μαρκετινίστικο κόλπο καταλήγουμε, ειδικά για την κλασσική μουσική. Πως να πουλήσεις ξανά και ξανά τις ίδιες συμφωνίες του Μπετόβεν και του Μπραμς?

Μα δεν είπα ότι δεν είναι καλής ποιότητας, απλώς έχουν ακουστή διαφορά από το πρωτότυπο και αυτό το ξέρουν όλοι οι μηχανικοί ήχου και αποτελούσε (και αποτελεί ακόμα για όσους τελευταίους των μοϊκανών επιμένουν αναλογικά) τον μεγάλο τους πονοκέφαλο σε όλη την διαδρομή της επεξεργασίας μέχρι την χάραξη.
Ο Steve Hofmann μου είχε επίσης πει ότι κάποιοι από τους δίσκους που είχε βγάλει από ταινίες 50 ετών ήταν "κουρελιασμένες", ΑΛΛΑ άκου και σύγκρινε και πες μου. Το έχω κάνει.
Αναφέρεις ότι έχουν ακουστική διαφορά τα αντίγραφα ασφαλίας από τα πρωτότυπα και αυτό μάλλον το θεωρείς μειονέκτημα.
Φυσικά στο cd δεν θα άκούς καμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στο μάστερ τέιπ και στο cd και αυτό από μόνο του θα σε καθησυχάζει!!! Ίσως να πιστεύεις ότι αφού δεν έχεις απώλειες ότι σώνει και καλά αυτό που ακούς θα είναι και καλό και σωστό και αληθινό.
Αν αυτό πιστεύεις δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.
Τα δικά μου συμπεράσματα είναι εμπειρικά και γνώση από πρώτο χέρι από σπουδαίους ανθρώπους.Λ.Σ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα να την υποτιθέμενη κόντρα CD -

Αγαπητέ φίλε για δες τα attachments που παραθέτω. Είναι από το CD του Roger Waters Amused to Death. Δες πώς είναι μια σωστή ηχογράφηση. Οχι μόνο δεν clippάρει αλλά έχει τεράστια δυναμική περιοχή και το RMS level παίζει στα διάφορα tracks από -25dB έως και -19,7dB το δυνατότερο. Οποιος έχει ακούσει το συγκεκριμένο CD ξέρει ότι παίζει τέλεια!!!

Σύγκρινε τώρα τα δύο τυχαία tracks από αυτό το CD με τις ηχογραφήσεις που έχουν κάνει οι σημερινοί ΚΑΦΡΟΙ που θέλουν να λέγονται ηχολήπτες που έχω παραθέσει στο πρώτο post. Μάς φταίει το CD μετά αν δεν ακούγεται σωστά;
Σε μένα απευθύνεσαι;; Μάλλον δεν κατάλαβες τίποτε από τον κόπο που έκανα να εξηγήσω κάποια πράγματα, παρατώντας τη συγγραφική μου δουλιά. Τουλαχιστον για κάποιους δεν πήγε χαμένος ο χρόνος. Λ.Σ.

Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Λοιπόν κοίτα τι θα γίνει..

Θα σου απαντήσω "πολύ" !

Τώρα πως θα ελέγξεις το πόσο ?
Σε πιστεύω όπως και εσύ πιστεύεις τα όσα γράφω.Υποτίθεται ότι είμαστε σοβαροί και θέλουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να οφεληθούμε όλοι. Δυστυχώς κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν και προσπαθούν να αναπτύξουν κόντρες λες και έχψουμε αντικρουόμενα συμφέροντα ή κα´τι αν μοιράσουμε. Δεν αντιλαμβλάνονται την ένοια της συντροφικότητας. Λ.Σ.

Μα δεν είναι προφανές πως αν το αντίγραφο ακούγεται διαφορετικά από το πρωτότυπο κάπου υπάρχει "πρόβλημα" (είτε είναι από αναλογικό σε αναλογικό είτε από αναλογικό σε ψηφιακό είτε από ψηφιακό σε ψηφιακό χαμηλότερης ανάλυσης αλλά σε καμία περίπτωση από τις προαναφερθείσες δεν έχουμε πιστό αντίγραφο);

Δηλαδή τι θα προτιμούσαμε (ρητορικό το ερώτημα): το μάστερ (αναλογικό ή ψηφιακό) ή το αντίγραφό του;

Η μόνη περίπτωση που μπορούμε να ακούσουμε αυτούσιο το μάστερ είναι να είναι ψηφιακό.

Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Άσε που δε μπορεί όλα τα CD να είναι ηχογραφιμένα έτσι. Εγω τουλάχιστον δεν έχω κάποιο που να κλιπάρει, εκτός αν δεν το έχω προσέξει. Ακόμα και του 2008 pop μουσικής, μια χαρά μου ακούγονται.

Για πρόσεξέ τα λίγο καλύτερα. Ολα τα pop και rock της τελευταίας 10ετίας από την Αμερική είναι ηχογραφημένα κατ' αυτόν τον αισχρό τρόπο.
Ολα τα ελληνικά είναι σωστά και ακούγονται πολύ καλύτερα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα να την υποτιθέμενη κό

Σε μένα απευθύνεσαι;; Μάλλον δεν κατάλαβες τίποτε από τον κόπο που έκανα να εξηγήσω κάποια πράγματα, παρατώντας τη συγγραφική μου δουλιά. Τουλαχιστον για κάποιους δεν πήγε χαμένος ο χρόνος. Λ.Σ.

Ναι εσύ είπες ότι "γιατί τότε κλιπάρει ο ψηφιακός ήχος" και σού απαντώ ότι δεν κλιπάρει παρά μόνο αν είναι κάφρος ο ηχολήπτης και δεν ξέρει τι τού γίνεται!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD -

Σε πιστεύω όπως και εσύ πιστεύεις τα όσα γράφω.Υποτίθεται ότι είμαστε σοβαροί και θέλουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να οφεληθούμε όλοι. Δυστυχώς κάποιοι δεν το καταλαβαίνουν και προσπαθούν να αναπτύξουν κόντρες λες και έχψουμε αντικρουόμενα συμφέροντα ή κα´τι αν μοιράσουμε. Δεν αντιλαμβλάνονται την ένοια της συντροφικότητας. Λ.Σ.
Δεν το είπα για να σε πείσω..., αλίμονο.

Το είπα για να απαντήσεις πραγματικά.
Υπάρχουν κριτήρια στην ερώτηση σου :
Πόσο έχουμε εκπαιδεύσει τα αφτιά μας;;;

Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Για πρόσεξέ τα λίγο καλύτερα. Ολα τα pop και rock της τελευταίας 10ετίας από την Αμερική είναι ηχογραφημένα κατ' αυτόν τον αισχρό τρόπο.
Ολα τα ελληνικά είναι σωστά και ακούγονται πολύ καλύτερα.

Εχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί στο τραγικό Magic του Bruce Springsteen . Eάν κάποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί το πόσο κακή είναι η ηχογράφηση αυτού του δίσκου- και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ή εμπειρία , το καταλαβαίνεις από τον πονοκέφαλο μετά από τα πρώτα τρία τραγούδια - νομίζω πως ακούει με άλλο τρόπο , οπότε περιττεύει κάθε συζήτηση . -bye-

Επι του πρακτεου,,,ας μην ειχε τηλεχειρισμο το CD player ,, με ολες αυτες τις ανεσεις και ευκολιες που σου δινει το remote,,, ας μην παρειχε τοσες πολλες ευκολιες στους μηχανικους ηχου η ψηφιακη ικανοτητα που ελαχιστοποιησε την δουλεια τους, και σιγα μην μιλαγαμε για αντιπαραθεση αναλογικου η ψηφιακου ηχου,,,,Αλλα η εξελιξη ειναι εξελιξη,.

Μα δεν είπα ότι δεν είναι καλής ποιότητας, απλώς έχουν ακουστή διαφορά από το πρωτότυπο και αυτό το ξέρουν όλοι οι μηχανικοί ήχου και αποτελούσε (και αποτελεί ακόμα για όσους τελευταίους των μοϊκανών επιμένουν αναλογικά) τον μεγάλο τους πονοκέφαλο σε όλη την διαδρομή της επεξεργασίας μέχρι την χάραξη.
Όσο αγνοείς την ύπαρξη κάποιου πράγματος δεν σου λείπει. Δεν το ξέρεις.
Όσο δεν είχαμε κινητά βολευόμασταν χωρίς κινητά. Φαντάσου εγώ ούτε έχω ούτε θα αγοράσω κινητό. Πώς άραγε επιβιώνω1!! Θα αναρωτιέσαι!

[Ο Μαρξ έλεγε οι ανάγκες είναι κοινωνικές και βγαίνουν μέσα από την κοινωνία. Όσο όλες οι κατοικίες είναι καλύβες, όλοι είναι ικανοποιημένοι. Όταν όμως δίπλα στις καλύβες χτίστηκε ένα σπίτι, τότε αυτό απετέλεσε το νέο πρότυπο κατοικίας και φυσικό ήταν και οι υπόλοιποι να θέλουν να ζουν σε τέτοιο σπιτι και να αποκτήσουν ένα. Όσο δεν το ήξεραν....]Λ.Σ.

Εγώ έχω χρόνια να ακούσω pop CD που να μην κλιπάρει.

Είναι και ο λόγος που αγοράζω πλέον ελάχιστα CD.

Και εγώ το ίδιο...
Και το κακό είναι ότι η αρρώστια επεκτείνεται και σε άλλες κατηγορίες μουσικής. Π.χ. δύο CDs των Gotan Project (όπως είχα αναφέρει σε παλιότερο post) ήταν χιλιοκλιπαρισμένα και άθλια!

Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Μα δεν είναι προφανές πως αν το αντίγραφο ακούγεται διαφορετικά από το πρωτότυπο κάπου υπάρχει "πρόβλημα" (είτε είναι από αναλογικό σε αναλογικό είτε από αναλογικό σε ψηφιακό είτε από ψηφιακό σε ψηφιακό χαμηλότερης ανάλυσης αλλά σε καμία περίπτωση από τις προαναφερθείσες δεν έχουμε πιστό αντίγραφο);

Δηλαδή τι θα προτιμούσαμε (ρητορικό το ερώτημα): το μάστερ (αναλογικό ή ψηφιακό) ή το αντίγραφό του;

Η μόνη περίπτωση που μπορούμε να ακούσουμε αυτούσιο το μάστερ είναι να είναι ψηφιακό.
Που το στηρίζεις αυτό θα ήθελα να ξέρω.
Πόση πείρα έχεις αν επιτρέπεται; Λ.Σ.

Ο Steve Hofmann μου είχε επίσης πει ότι κάποιοι από τους δίσκους που είχε βγάλει από ταινίες 50 ετών ήταν "κουρελιασμένες", ΑΛΛΑ άκου και σύγκρινε και πες μου. Το έχω κάνει.
Αναφέρεις ότι έχουν ακουστική διαφορά τα αντίγραφα ασφαλίας από τα πρωτότυπα και αυτό μάλλον το θεωρείς μειονέκτημα.
Φυσικά στο cd δεν θα άκούς καμία απολύτως διαφορά ανάμεσα στο μάστερ τέιπ και στο cd και αυτό από μόνο του θα σε καθησυχάζει!!! Ίσως να πιστεύεις ότι αφού δεν έχεις απώλειες ότι σώνει και καλά αυτό που ακούς θα είναι και καλό και σωστό και αληθινό.
Αν αυτό πιστεύεις δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο.
Τα δικά μου συμπεράσματα είναι εμπειρικά και γνώση από πρώτο χέρι από σπουδαίους ανθρώπους.Λ.Σ.

Tα συμπεράσματα αυτά είναι δικά σου. Όπως έχεις την απαίτηση να διαβάζουν οι άλλοι προσεκτικά τα γραπτά σου, το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις κι εσύ για των άλλων. ΟΥΔΕΠΟΤΕ τοποθετήθηκα σε κάποιο "στρατόπεδο", αν πιστεύεις οτί επειδή αναγνωρίζω τις αδυναμίες μιας τεχνολογίας που μου προσφέρει ψυχαγωγία και ευχαρίστιση κατατάσσομαι αυτόματα στην αντίπαλη όχθη, αυτό είναι δικό σου προσωπικό πρόβλημα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα

Δεν το είπα για να σε πείσω..., αλίμονο.

Το είπα για να απαντήσεις πραγματικά.
Υπάρχουν κριτήρια στην ερώτηση σου :
Ακούγοντας ακουστική [χωρίς μικρόφωνα, ηχεία κλπ] ζωντανή μουσική είναι ο σωστότερος τρόπος για να εκπαιδεύσουμε τα αφτιά μας.
Ένας άλλος τρόπος επίσης είναι, σε συνδυασμό με τον πρώτο, το να ακούμε και καλοστημένα συατήματα αναπαραγωγής [π.χ. το δικό μου]. Μετά θα ξέρουμε τί λέμε, γιατί όπως έχει πολλές φορές διαπιστωθεί, κάποιοι ακούν από λαπτοπ και μιλάνε κατά του βινυλίου. Αυτό και αν δεν είναι εξωφρενικό.
Δυστυχώς υπάρχουν οι τεχνολολάγνοι που ταμπουρώνονται πίσω από θεωρίες και μόνο. Έχουν μόνο τις θεωρίες και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να δούν τί συμβαίνει. Να το ψάξουν, τέλως πάντων και να καταλήξουν έστω και στη ίδια άποψη. Δεν βλάπτει. Δικαίωμα του καθένα πώς ακούει και τι προτιμά. Λ.Σ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βιν

Που το στηρίζεις αυτό θα ήθελα να ξέρω.
Πόση πείρα έχεις αν επιτρέπεται; Λ.Σ.

Πόσα κιλά; Πόσα χρόνια; Πόσα τι;
"-Πέντε.
-Τι πέντε;
-Τι πόσα;" που λέμε;

Καλά αν είναι να ανατρέψουμε την κοινή λογική, πάω πάσο.

Κάνω την εξής απλή ερώτηση ξανά:

Αν δε σας κάνει κόπο μου απαντάτε (αν και ρητορικό το ερώτημα).

Tα συμπεράσματα αυτά είναι δικά σου. Όπως έχεις την απαίτηση να διαβάζουν οι άλλοι προσεκτικά τα γραπτά σου, το ίδιο θα έπρεπε να κάνεις κι εσύ για των άλλων. ΟΥΔΕΠΟΤΕ τοποθετήθηκα σε κάποιο "στρατόπεδο", αν πιστεύεις οτί επειδή αναγνωρίζω τις αδυναμίες μιας τεχνολογίας που μου προσφέρει ψυχαγωγία και ευχαρίστιση κατατάσσομαι αυτόματα στην αντίπαλη όχθη, αυτό είναι δικό σου προσωπικό πρόβλημα.
Δεν σε κατατάσσω σε κανένα στρατόπεδο σαν συνομιλητή σε αντιμετωπίζω. Αυτή την εντύπωση μουδίνεις με τα όσα λες γιαυτό και έχω αυτή την άποψη τρόπον τινά ρητορική. Λ.Σ.

Μετά από πολύ ψάξιμο και προβληματισμό είμαι υπέρ του αναλογικού. Λ.Σ.

Αυτό είναι απάντηση στο (ρητορικό) ερώτημα που έθεσα παραπάνω (όχι πως απαιτώ κάποια απάντηση);