Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Re: Απάντηση: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Τσιμισκή μήπως είναι και balanced; Τότε πες μας πού πάει ο *θόρυβος*. Λ.Σ.

Yup... True balanced... :)
Αν το shunt regulator και το mosfet regulator που παρήγγειλα έχουν ακόμη θόρυβο θα του χώσω και ένα φίλτρο Π στη καρκάλα και αν θέλει ας έχει θόρυβο...
Τώρα για τον θόρυβο επιφανείας... Ας μην μιλήσω γιατί θα έχουμε πάλι ματς... :flipout:

Αν νομίζεις ότι διαφέρουν, πού διαφέρουν;

:chinscratch: Το dynamic range από το s/n ratio?
Διαφέρουν περίπου εκεί που διαφέρουν τα σύκα με τα πορτοκάλια...

Τι σχέση έχει τζόγια μου το εύρος της δυναμικής περιοχής με τον λόγο σήματος προς θόρυβο;

Το πέρασμα στα ψηφιακά έγινε κυρίως για λόγους οικονομικούς για τις εταιρείες και "ιδεολογικούς" επίσης. Λ.Σ.
φυσικα δεν ηταν μονο αυτοι οι λογοι.αυτοι που αναφερατε υπαρχουν μεσα σε καθε αιτιολογια αλλαγης.απο εκει και υστερα συμφωνω οτι την δουλεια που επρεπε να κανουμε θα την καναμε ετσι κ αλλιως και με τα αναλογικα μεσα οπως και στα ψηφιακα.ευθυνη για το περασμα ομως φερουν οι αναζητησεις για πιο ευκολη και λεπτομερη εργασια πανω στο οποιοδηποτε project που δουλευουμε.ολοι του ειδους ξερουμε το τι μας μενει με το ψηφιακο κ τι με το αναλογικο απο τεχνικης αποψεως.θετικα κ αρνητικα υπαρχουν σε ολα τα μεσα.δεν ειναι κανενα το τελειο.για αυτο ξαναλεω οτι ειναι το τι αποψη εχει ο καθε ενας και το τι ακριβως ζηταει.εχω ακουσει τα παντα και καταληγω υπερ του αναλογικου.ΕΓΩ.με συγκινει πιο πολυ.βρισκω οτι εκφραζεται περισοτερο.και ολα αυτα βεβαια απλα στο επιπεδο αναπαραγωγης απο καποια κοπια ετσι?!φυσικα για να επεξεργαστω κατι προτιμω τον υπολογιστη μου.για live δουλειες ομως δεν θα αλλαξω μια καλη αναλογικη κονσολα με καποια ψηφιακη οσες ευκολιες κ αν προσφερει η δευτερη.απο την πλευρα του ακροατη λοιπον εγω ψηφιζω αναλογικο και απο την πλευρα του επαγγελματια ψηφιζω ψηφιακο(εν μερη)
Κάνεις το σφάλμα να συγκρίνεις ανθρώπους με μηχανές.
δεν ειχα τετοια διαθεση

τα συκα βγαινουν στην συκια και τα πορτοκαλια απο την πορτοκαλια...
και τα δυο παντως κανουν εξαιρετικο γλυκο!!!!!

Πφφφφ, τα πορτοκάλια δε πιάνουν μία, μπροστά στα σύκα. Τί να λέμε τώρα... Τα σύκα είναι high end και τα πορτοκάλια 128άρι mp3.

νομιζω οτι εισαι λιγο "σφυγμενος" στην κριτικη σου!!!χεχεχεχε!!!!αμα σου'ρθει πορτοκαλι στο κεφαλι ,να δεις τι high end που θα το δεις και εκεινο!!!

Πάντως το αίτημα του συντάκτη του θέματος ικανοποιήθηκε απόλυτα.

Κίχ δεν ακούστηκε.:grinning-smiley-043

Μόνο πυροβολισμοί,κραυγές και κάτι πορτοκάλια ξώφαλτσα.:violent-smiley-030:

Το κακό,είναι ότι,μπερδευτήκαμε και δεν είναι εύκολο να καταλογίσουμε το υψηλότατο S/N του θέματος σε κάποιο απο τα δύο μέσα.:flipout:

Το ζωντανό με το ηχογραφημένο ΕΙΝΑΙ άμεσα συγκρίσιμο. Αν ξέρεις το ζωντανό ή γενικά το ζωντανό τότε μπορείς να έχεις επαρκεί γνώμη για το ηχογραφημένο. Το ζωντανό είναι ο οδηγός, η αναφορά.
Η δουλιά κατά την παραγωγή ενός μπορεί να γίνεται με κάποιο σύστημα ΦΥΣΙΚΑ, αλλά αυτό δερν είναι το οποιοδήποτε. Το επέλεξαν όχι οι οποιοιδήποτε άσχετοι, αλλά αυτοί που γνωρίζουν τον πραγματικό ήχο, που έχουν εκπαισευμένα αφτιά. Δυστυχώς για μερικούς συνομιλητές μας, έτσι είναι.
Δεν χρειάζεται να ήταν κάποιος στην παραγωγή ενός δίσκου για να ξέρει τί είχαν στο μυαλό τους αυτοί που τον έφτιαξαν, γιατί πολύ απλά αυτό φαίνεται από το προϊόν που έχουν παράγει, τον δίσκο δηλαδή. Είναι πολύ απλό. Ας μην μπερδευόμαστε άλλο. Λ.Σ.

Θέλετε να πείτε ότι το σύστημα που έχετε σπίτι σας έχει ακριβώς την ίδια απόκριση, το ίδιο headroom, το ίδιο πεδίο αντήχησης, και γενικότερα είναι ισοδύναμο με τα monitor συστήματα που χρησιμοποιούσαν πριν από 20-30-40 χρόνια στα studios?

Γιατί αν δεν είναι, είναι σαν να λέτε ότι οι τότε ηχολήπτες είχαν μαντικές ικανότητες.

Υ.Γ. Σόρρυ στους συναδέλφους για τα :offtopic:..

Σχετικά με τις ερωτήσεις(ως απάντηση στο post #200 του κ.Κόγια)

1. εχει γίνει μια από εμένα σχετικα με το εαν μια(καλή) αναλογική ηχογράφηση ειναι καλύτερη από απευθείας DSD ή PCM 24/384. Aυτό ως απάντηση σε post του κ. Στεφανίδη που έλεγε οτι τα CD θα μπορούσαν να ειναι καλύτερα αν μαζί τους εξελισσόταν οι αναλογικές ηχογραφήσεις(και σε αυτα γραφόταν το αναλογικό μάστερ ψηφιοποιημένο υποθέτω)

2. έγινε μια, ρητορική μάλλον, από τον tonal για το αν ειναι καλύτερο το ψηφιακό ή αναλογικό master(δεδομένου οτι με το πρώτο μπορούμε, εν δυνάμει, να εχουμε αυτουσιο το master στο τελικό μέσο).

Τέλος, αναρωτιέμαι γιατι αρχίσατε να ασχολείστε με το SNR στα βινύλια(και φαντάζομαι εννοείτε το SNR του μέσου).

Ντοκ, εμένα το βινύλιο του Third των Portishead μια χαρά μου βγήκε... μυστήριο πράμα...

...εκτός κι αν έφερε καλύτερη παρτίδα ο Πάκης...:D

1. εχει γίνει μια από εμένα σχετικα με το εαν μια(καλή) αναλογική ηχογράφηση ειναι καλύτερη από απευθείας DSD ή PCM 24/384. Aυτό ως απάντηση σε post του κ. Στεφανίδη που έλεγε οτι τα CD θα μπορούσαν να ειναι καλύτερα αν μαζί τους εξελισσόταν οι αναλογικές ηχογραφήσεις(και σε αυτα γραφόταν το αναλογικό μάστερ ψηφιοποιημένο υποθέτω)

2. έγινε μια, ρητορική μάλλον, από τον tonal για το αν ειναι καλύτερο το ψηφιακό ή αναλογικό master(δεδομένου οτι με το πρώτο μπορούμε, εν δυνάμει, να εχουμε αυτουσιο το master στο τελικό μέσο).

Τέλος, αναρωτιέμαι γιατι αρχίσατε να ασχολείστε με το SNR στα βινύλια(και φαντάζομαι εννοείτε το SNR του μέσου).

ειναι τοσο βαρυ το θεμα και τοσο μεγαλο το κοινο που εχει αποψη για αυτο ,που λογικο ειναι να αναφερθουν πολλα πραγματα και επι μερους θεματα.καλο ειναι αυτο.εχοντας ματια ,αυτια και μυαλα ανοιχτα παμε μπροστα.

Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Όχι, το ερώτημα δεν ήταν τι είναι καλύτερο (μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού) αλλά αν θα προτιμούσαμε το μάστερ (είτε αναλογικό είτε ψηφιακό) ή ένα αντίγραφό του και απλά σημείωσα πως στην περίπτωση του ψηφιακού μπορούμε να πάρουμε το ακριβές αντίγραφο (ένα προς ένα) ενώ στο αναλογικό απλά είναι αδύνατο να πάρουμε ακριβές αντίγραφο.
Δεν κάνω ποιοτική σύγκριση μεταξύ αναλογικού και ψηφιακού μάστερ

...

Τοnal ευχαριστώ για την διόρθωση :)

Επομένως, νομίζω οτι η 2 καλύπτεται από την 1 πλέον

@Tonal Αν μπορούμε να πάρουμε καθεαυτού την ψηφιακή ηχογράφηση όπως έγινε, και αν αυτή έγινε με κάποια σύγχρονα μέσα και όχι 16/44 τότε είναι λογικό το ψηφιακό μέσον να είναι καλύτερο από το αναλογικό...
Το θέμα είναι ότι τα CD απέχουν πολύ από το αρχικό "αρχείο" μιας και γίνεται το κλασικό κουτσούρεμα...
Και όσο καλά και να είναι τα μηχανήματα αναπαραγωγής δεν θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν το αρχικό.
Είναι σαν να μπαίνεις στην κατηγορία video και να λες ότι επειδή έχεις καλό upscaler στα 1080p τα DVD σου έχουν την ίδια ποιότητα με το native 1080p των blueray... Ε δεν... Πως να το κάνουμε...

@Κώστα...
Το θεωρητικό dynamic range των CD είναι στα 90,3 DB...
16 bit - 1 bit που δηλώνει πρακτικά τη φάση = 15bit, τουτέστιν 32767 πιθανές τιμές που μπορούν να αποθηκευθούν.
Οπότενες πάμε στα 15DB * 6,02 = 90,3DB δυναμικής περιοχής...
Φυσικά το νούμερο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι πρακτικά πολύ μικρότερο γιατί έχουμε το επίπεδο θορύβου (του CD, του ενισχυτή, του προενισχυτή, της κονσόλας του παραγωγού κλπ) το οποίο μας ορίζει πρακτικά τη δυναμική περιοχή ολόκληρου του συστήματος.
Αυτό φυσικά ισχύει και για το πικάπ...
Από εκεί και πέρα, ο λόγος σήματος προς θόρυβο που μπορεί να έχει ένα DAC ή ένα phono stage (το μέσον το ίδιο δεν έχει) είναι πάλι στα ίδια επίπεδα...
Προσωπικά το 0,0003 του phono stage μου με καλύπτει απόλυτα...

Ας μην λέμε λοιπόν λόγια στον αέρα και σηκώνουμε παντιέρες του στυλ "Στα νούμερα το CD είναι ανώτερο του πικάπ" χωρίς να το ψάξουμε λίγο...
Από εκεί και πέρα κάποιες ηχογραφήσεις είναι κορυφαίες σε βινύλιο και κάποιες απλά δεν ακούγονται...
Κάποιες στιγμές θέλεις να ακούσεις από βινύλιο και κάποιες από CD...

Προσωπικά γουστάρω να ακούω και από τα δύο μέσα!
Αν αυτό πειράζει κάποιον έχω πρόχειρο ένα ωραίο ξυδάκι από το χωριό της γυναίκας μου...

Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

....
......
Ας μην λέμε λοιπόν λόγια στον αέρα και σηκώνουμε παντιέρες του στυλ "Στα νούμερα το CD είναι ανώτερο του πικάπ" χωρίς να το ψάξουμε λίγο...
....
....
Δεν υπολόγισες κάτι όμως....., στο 'αναλογικό' μετράμε τις τιμές του tape της εκάστοτε εποχής/ποιότητας.
Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει ηχογραφήσεις που έχουν Hiss. (και από τα δύο μέσα αναπ.)

Και πάλι λέω ότι είναι θέμα 'γούστου'.
Αυτό που σε φέρνει πιο κοντά στο αληθινό, δεν είναι κάτι συγκεκριμένο - ούτε εξαρτάται καθαρά από τους 'αριθμούς'. Για τον καθένα από εμάς αλλάζει.......

Έτσι, καλό είναι να λέμε, 'προτιμώ να ακούω από βινύλιο' αντί του 'είναι καλύτερο'.

Οι δυνατότητες του κάθε μέσου μετρούνται, αλλά εκεί δεν χωράει το "τι μου αρέσει'.

Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Οχι ξυδακι ρε, αψεντι!!!

Να ξεθυμάνουν θέλω... Όχι να τους κάνω ευθανασία Γιάννη'μ! :flipout:

Δεν υπολόγισες κάτι όμως....., στο 'αναλογικό' μετράμε τις τιμές του tape της εκάστοτε εποχής/ποιότητας.
Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει ηχογραφήσεις που έχουν Hiss. (και από τα δύο μέσα αναπ.)

Όπως είπες... Και από τα δύο μέσα. Άρα δεν είναι θέμα του μέσου αλλά της ηχογράφησης ή της βλακείας του ηχολήπτη/παραγωγού/whatever...
Για τις καινούργιες ηχογραφήσεις όπου μιλάμε πλέον για HD music συμφωνώ απόλυτα μαζί σου στο ότι αν έχουμε τη μήτρα θα παίξουμε πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε αναλογικό ή ψηφιακό μέσον στο οποίο μεταφέρθηκε η ηχογράφηση...
Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας...
Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το downsampling του αρχικού αρχείου σε 16/44.1 είναι καλύτερο από την εκτύπωσή του σε βινύλιο;

Έτσι, καλό είναι να λέμε, 'προτιμώ να ακούω από βινύλιο' αντί του 'είναι καλύτερο'.

Οι δυνατότητες του κάθε μέσου μετρούνται, αλλά εκεί δεν χωράει το "τι μου αρέσει'.

Για τον καθένα το καλύτερο είναι αυτό που χαρχαλεύει καλύτερα το αφτί του...
Για κάποιον το βινύλιο επειδή του αρέσουν οι "φυσικές χροιές" (call me χρωματισμούς if you want), για κάποιον το CD γιατί του αρέσει το φτιασίδωμα (εμένα ειδικά σε κάτι "audiophile" ηχογραφήσεις μου ακούγεται ψεύτικο) , για κάποιον το ipod επειδή βάζει τα ακουστικά και δεν ακούει τη γυναίκα του να μουρμουράει...
Θες και άλλους λόγους;
Μου αρέσει το CD γιατί όταν παίζω ποκεράκι με τα φιλαράκια μου δεν σηκώνομαι κάθε λίγο και λιγάκι να αλλάξω δίσκο...
Μου αρέσει το CD γιατί όταν γυρνάω στο γραφείο το μόνο που μπορώ να κάνω στα βινύλια που μόλις αγόρασα είναι να τα κοιτάζω...
Μου αρέσει το βινύλιο γιατί γουστάρω να ακούω τους δίσκους του συχωρεμένου του πατέρα μου.
Μου αρέσει το βινύλιο γιατί σε παλιές ηχογραφήσεις ακούω το ηχόχρωμα της κιθάρας που παίζει ο μουσικός.
Μου αρέσουν τα MP3 γιατί βάζω το pc στο γραφείο και παίζει 12 ώρες την ημέρα κομμάτια που έχω επιλέξει εγώ χωρίς να ασχολούμαι για να τα αλλάξω...

Το τι είναι πιο σωστό δε με απασχολεί. Το αφήνω στους ηχολήπτες/παραγωγούς...
Sorry, το ξέρω, είμαι κατάπτυστος αλλά το σύστημά μου το αγόρασα για να ακούω μουσική όπως αρέσει σε εμένα προσωπικά και όχι σε κάποιον άλλον...
Το τι λένε οι αριθμοί το αφήνω στους μαθηματικούς και στα κορόϊδα που αγοράζουν μηχανήματα επειδή ο κατασκευαστής του λέει ότι έχει λόγο S/N 0,0000000000000000000001%. -bye-

Συμφωνούμε και σωστά θέτεις το θέμα χρήσης του κάθε μέσου :cool4:
Περίπου το ίδιο κάνω και εγώ (όταν είχα πικάπ)

Πρόσθεσε, ότι δεν πετάω ούτε κασέτες αλλά έχω και σχέδια για ένα Home μπομπινόφωνο.
Φυσικά γνωρίζω εκ των προτέρων ότι δεν θα 'παίζει καλύτερα' αλλά διαφορετικά.
Η συνήθεια + οι αναμνήσεις βλέπεις...
-bye-

Re: Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Tzimisce; Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι το downsampling του αρχικού αρχείου σε 16/44.1 είναι καλύτερο από την εκτύπωσή του σε βινύλιο; Τα έχουμε πει αλλά ας τα ξαναπούμε: -Αν το βινύλιο κόπηκε από μήτρα 24/96 said:
μόνον[/B] με την πρωτότυπη αναλογική τανία και με τίποτε άλλο, ούτε καν με το βινύλιο.
Με καλό πικάπ απολαμβάνεις τους δίσκους του πατέρα σου, και μόνον αυτούς που κόπηκαν τότε από εκείνη την φρέσκια αναλογική μήτρα ή τους αμέσου κοπής. Μόνο γι αυτούς επαναλαμβάνω αξίζει κανείς να επενδύσει, αν δεν έχει ήδη, σε καλό αναλογικό και πραγματικά να απολαμβάνει.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια των πραγμάτων.
Η υποκειμενικότητα και η αρέσκεια είναι άλλο πράγμα και το σέβομαι γιατί είναι χαρακτηριστικό και δικαίωμα το καθένα μας.