Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

To VTA δεν είναι κρίσιμη ρύθμιση. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται ο Fremer αφού χρειάζονται 4 χιλιοστά μεταβολής στο VTA για να αλλάξει η βελόνα γωνία 1 μοίρα. Πιο μεγάλη μεταβολή έχει αλλάζοντας το βάρος ανάγνωσης!

Eχει δίκιο σε αυτό.

Αφού το ξέρεις ότι οι δοκιμές μου είναι full extra τι ρωτάς; :ADFADF1:
Δε θα χρειαστεί να κουβαλήσεις κάτι, εκτός και αν θεωρείς το Esoteric λίγο...
Καλό μου ακούγετε μμμμμ εσοτερικ !!!!

κάτσε να δεις και το κωλοπειραγμένο CAMBRIDGE ( Black gate τροφοδοσία + va den hul ασήμι στο τρανσπορτ + ++++ διάφορες ανωμαλίες :ADFADF1::2thumb22sup::ears: )

Πόσο λίγο είναι το λίγο;
Αφού κάθε μηχάνημα κόβει τον δίσκο με διαφορετική γωνία, δεν θα έπρεπε το βέλτιστο VTA να αλλάζει ανάλογα με τον δίσκο;
Τελικά, αξίζει τον κόπο η συνεχής ενασχόληση με το VTA, πέρα από την πρώτη ρύθμιση;

To VTA δεν είναι κρίσιμη ρύθμιση.

Το VTA πρακτικά ρυθμίζει την τονικότητα και οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.
Όπως είπα, όσο πιο ψηλά ο βραχίωνας τόσο πιο πολύ λεπταίνει ο ήχος.

Τώρα το τι λέει ο κάθε Fremer να μη σου πω που το σημειώνω... Θα πρέπει να διαγράψω το μήνυμά μου... :ADFADF1:

Αφού κάθε μηχάνημα κόβει τον δίσκο με διαφορετική γωνία, δεν θα έπρεπε το βέλτιστο VTA να αλλάζει ανάλογα με τον δίσκο;
Τελικά, αξίζει τον κόπο η συνεχής ενασχόληση με το VTA, πέρα από την πρώτη ρύθμιση;

Παρδόν; :blink:
Το μηχάνημα κόβει τον δίσκο σε γωνία 90 μοιρών. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει το VTA κατά την ανάγνωση είναι το πάχος του δίσκου.
Και όχι, δεν αξίζει τον κόπο η συνεχής ενασχόληση με το VTA γιατί απλά βρίσκεις μία μέση λύση σε πάχος δίσκου και πορεύεσαι. Εκτός και αν όλοι οι δίσκοι σου είναι συγκεκριμένων γραμμαρίων/πάχους.

Καλημέρα σας!

Γιάννη Μιχαήλο, σε παρακαλώ να τοποθετείσαι πιο ευγενικά.
Κώστα, δεν χρειαζόταν να απαντήσεις με αυτό τον τρόπο.

NO FLAMES!

Το μηχάνημα κόβει τον δίσκο σε γωνία 90 μοιρών.
Στο συγκεκριμένο video γίνεται μια συζήτηση στο Sterling Sound για το Neumann στο οποίο κόβει τη μήτρα. Ο τεχνικός λέει ότι η γωνία της βελόνας κοπής είναι 110 μοίρες (αν θυμάμαι καλά) ότι δεν ρυθμίζεται κι ότι κάθε μηχάνημα έχει διαφορετική γωνία.
Δεν αντιλέγω ότι όταν φόρεσα τη Grado στον Rega και ήθελε 4mm σήκωμα, η ρύθμιση του VTA ήταν επιβεβλημένη. Αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο η ενασχόληση για ρυθμίσεις της τάξης του 1mm.

Παιδιά, μη συγχέετε το ένα με το άλλο. Άλλο πράγμα είναι οι ορθή γωνία που σχηματίζουν οι παρειές του αυλακιού, και άλλο πράγμα η γωνία της κλίσης της ακίδας. Καθένα απ' αυτά εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.

Καλημέρα σας!

Γιάννη Μιχαήλο, σε παρακαλώ να τοποθετείσαι πιο ευγενικά.
Κώστα, δεν χρειαζόταν να απαντήσεις με αυτό τον τρόπο.

NO FLAMES!

Ευτυχως που δεν ειδα τι απαντησε. Φιλε μια χαρα τοποθετηθηκα αλλα ειπαμε εχουμε και ορια...τελος παντων.

Το VTA πρακτικά ρυθμίζει την τονικότητα και οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.
Όπως είπα, όσο πιο ψηλά ο βραχίωνας τόσο πιο πολύ λεπταίνει ο ήχος.

Τώρα το τι λέει ο κάθε Fremer να μη σου πω που το σημειώνω... Θα πρέπει να διαγράψω το μήνυμά μου... :ADFADF1:

....

O Fremer έχει δίκιο σ' αυτό που λέει, και η εξήγηση μπορεί να δοθεί μέσα από τη θεωρία τριγώνων, που είναι ύλη του γυμνασίου. Τόσο πολύ δύσκολο είναι να το καταλάβετε;

Ευτυχως που δεν ειδα τι απαντησε. Φιλε μια χαρα τοποθετηθηκα αλλα ειπαμε εχουμε και ορια...τελος παντων.

Καλημέρα Γιάννη, σας έχω ξαναδεί τους δυο σας να φτιάχνετε φλαμπέ συζητήσεις ;-)

Ηρεμία :ernaehrung004:

Γιά έναν δεδομένο βραχίονα μήκους L, μεταβολή ύψους Dh στο σημείο έδρασης του βραχίονα η μεταβολή Da στην γωνία vta ισχύει η σχέση :

εφ (Da)=L/Dh και συνεπώς

Da= τοξεφ (L/Dh)

Αρα γιά έναν rega (αν δεν κάνω λάθος κάπου 22 εκατοστά) αν σηκώσουμε τον βραχίονα κατά 4 χιλιοστά βρίσκουμε:
Da= τοξεφα (0.22/0.004)= 1.04 μοίρες.

Τώρα αν έχουμε έναν δίσκο μέσου πάχους και έχουμε σωστά ρυθμισμένη την vta μας αν αλλάξουμε σε έναν πολύ λεπτό θα πρέπει να κατεβάσουμε τον βραχίονα κατά 0.0001 ή 1/10 του χιλιοστού
ενώ αν βάλουμε έναν παχύ πρέπει να ανεβάσουμε κατά 0.0002 περίπου

τα τελευταία από το psaudio com - Δεν τα επαλήθευσα. Τα πρώτα τα υπολόγισα μόνος μου.

Last edited:
συνεχίζω
στην ακραία περίπτωση που ο δίσκος που θα μπεί είναι 1mm παχύτερος από τον προηγούμενο γιά τον οποίο είχαμε ρυθμίσει σωστά την vta (μιλάμε γιά τεράστια αύξηση) τότε η vta μεταβάλλεται κατά 0.26 μοίρες.

Δηλαδή αν την είχαμε στις 15 θα πάει στις 14.74
Αρα τα νούμερα του psaudio μου φαίνονται λογικά. (διότι δεν ξέρω τι παραδέχεται γιά λεπτούς και παχείς δίσκους)

Κώστα, σου στέλνω και PM.

edit: Flash δεν ξέρω ούτε εγώ να ανεβάσω. Υποπτεύομαι ότι δεν γίνεται, αλλά θα φροντίσω να μάθω.

Last edited:
Απάντηση: Re: Να μην ξανακούσω κουβέντα για την υποτιθέμενη κόντρα CD - βινυλίου

κάτσε να δεις και το κωλοπειραγμένο CAMBRIDGE ( Black gate τροφοδοσία + va den hul ασήμι στο τρανσπορτ + ++++ διάφορες ανωμαλίες :ADFADF1::2thumb22sup::ears: )

ετσι οπως το εχω ακουσει ή το'χεις πειραξει κι αλλο?

Αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο η ενασχόληση για ρυθμίσεις της τάξης του 1mm.

Τα ίδια λέμε και δεν καταλαβαινόμαστε... :)
Φυσικά και δεν αξίζει τον κόπο για 1mm να ασχολείσαι. Κάποια στιγμή πρέπει να ακούσεις και μουσική...
Η ρύθμιση του VTA όπως είπες είναι πολύ βασική. Αλλά μιλάμε για περιπτώσεις όπου πρέπει να γίνει η ρύθμιση του πικάπ από την αρχή.
Σκέψου να έχεις μία Dynavector και να πάρεις μία Sumiko Blackbird!
Αν δεν ρυθμίσεις το VTA σε αυτή τη περίπτωση θα ακούς ένα μπουκωμένο πράγμα που μόνο μουσική δεν θα ονομάζεται...

Αν από Blackbird πας σε Dynavector και δεν ρυθμίσεις το VTA, εκτός του ότι η βελόνα μάλλον δεν θα ακουμπάει τον δίσκο, αν τον ακουμπήσει θα σκούζει σαν γουρούνι που το σφάζουν...

Ρυθμίζεις λοιπόν μία φορά το VTA σου εκεί που σου αρέσει να ακούς και το αφήνεις ήσυχο...

Τα ίδια λέμε και δεν καταλαβαινόμαστε... :)
Φυσικά και δεν αξίζει τον κόπο για 1mm να ασχολείσαι. Κάποια στιγμή πρέπει να ακούσεις και μουσική...
Η ρύθμιση του VTA όπως είπες είναι πολύ βασική. Αλλά μιλάμε για περιπτώσεις όπου πρέπει να γίνει η ρύθμιση του πικάπ από την αρχή.
Σκέψου να έχεις μία Dynavector και να πάρεις μία Sumiko Blackbird!
Αν δεν ρυθμίσεις το VTA σε αυτή τη περίπτωση θα ακούς ένα μπουκωμένο πράγμα που μόνο μουσική δεν θα ονομάζεται...

Αν από Blackbird πας σε Dynavector και δεν ρυθμίσεις το VTA, εκτός του ότι η βελόνα μάλλον δεν θα ακουμπάει τον δίσκο, αν τον ακουμπήσει θα σκούζει σαν γουρούνι που το σφάζουν...

Ρυθμίζεις λοιπόν μία φορά το VTA σου εκεί που σου αρέσει να ακούς και το αφήνεις ήσυχο...

Συμφωνώ ότι όλες οι ρυθμίσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στο πικάπ.
Απλώς ο κόσμος δεν γνωρίζει να τις κάνει μόνος του και οι περισσότεροι ακούνε λάθος.
Θυμάσαι τις μετρήσεις που κάναμε στο πικάπ σου και ποια ήταν τα αποτελεσματα.