Nagaoka JT555

Απορία:
Καθως η 555 κάθεται επάνω στον δίσκο βλέπω οτι η βελόνα δεν είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη στον κάθετο αξονα σε σχέση με τον βραχίονα... σαν να πατάει κάπως στραβά δλδ... ενώ το σωμα της κεφαλής είναι εντελώς παράλληλο με τον δισκο η βελόνα δεν ειναι... εννοείται οτι ο βραχίονας του 621 δεν έχει αντίστοιχη ρύθμιση...
Είναι πρόβλημα; Μπορεί να γινει ζημιά στην κεφαλή;

Αν εννοεις οτι αυτο το βλεπεις οταν κοιταζεις την κεφαλη απο το πλαι,η βελονα δεν χρειαζεται κατ'αναγκη να ειναι καθετη πανω στην επιφανεια του δισκου.Ολα εξαρτωνται απο το "κοψιμο" του διαμαντιου.Η γραμμη αναγνωσης/επαφης της βελονας στο αυλακι (contact line) ειναι καθετη πανω στον δισκο ασχετα αν ολοκληρο το διαμαντι δειχνει να μην ειναι καθετο/συμμετρικο πανω στην επιφανεια του δισκου.Αν ο βραχιωνας ειναι παραλληλος με την επιφανεια του δισκου,οχι,δεν υπαρχει κινδυνος ζημιας της βελονας η του δισκου.Μια βελονα vdhul ειναι συμμετρικη και καθετη πανω στον δισκο,ενω π.χ μια ΒΕΝΖ,ortofon replicant,SHIBATA(οπως της 555) δεν ειναι συμμετρικες και καθετες οπτικα,αλλα η γραμμη αναγνωσης στο αυλακι ειναι απολυτα καθετη.Ελπιζω να βοηθουν τα πιο πανω.

Αν εννοεις οτι αυτο το βλεπεις οταν κοιταζεις την κεφαλη απο το πλαι,η βελονα δεν χρειαζεται κατ'αναγκη να ειναι καθετη πανω στην επιφανεια του δισκου.Ολα εξαρτωνται απο το "κοψιμο" του διαμαντιου.Η γραμμη αναγνωσης/επαφης της βελονας στο αυλακι (contact line) ειναι καθετη πανω στον δισκο ασχετα αν ολοκληρο το διαμαντι δειχνει να μην ειναι καθετο/συμμετρικο πανω στην επιφανεια του δισκου.Αν ο βραχιωνας ειναι παραλληλος με την επιφανεια του δισκου,οχι,δεν υπαρχει κινδυνος ζημιας της βελονας η του δισκου.Μια βελονα vdhul ειναι συμμετρικη και καθετη πανω στον δισκο,ενω π.χ μια ΒΕΝΖ,ortofon replicant,SHIBATA(οπως της 555) δεν ειναι συμμετρικες και καθετες οπτικα,αλλα η γραμμη αναγνωσης στο αυλακι ειναι απολυτα καθετη.Ελπιζω να βοηθουν τα πιο πανω.
Δυο παραδειγματα καθετης γραμμης αναγνωσης αλλα οχι καθετης βελονας στην δευτερη περιπτωση.(Παντα σε σχεση με την επιφανεια του δισκου)

Last edited:

Εννοώ οταν βλέπω την κεφαλή απο μπροστά... απο το πλάι δειχνει οκ!!

Ευχαριστώ πολύ!!

Οταν παιζει ειναι ακομα στραβη η ερχεται στα ισια της?
(οταν παλιοτερα ειχα την ιδια απορια μου ειχαν απαντησει πως δεν υπαρχει προβλημα αλλα δεν ειναι σιγουρος για το ορθο της απαντησης )

Οταν παιζει ειναι ακομα στραβη η ερχεται στα ισια της?
(οταν παλιοτερα ειχα την ιδια απορια μου ειχαν απαντησει πως δεν υπαρχει προβλημα αλλα δεν ειναι σιγουρος για το ορθο της απαντησης )

Για όταν παίζει μιλάω...

Επειδη τελευταια ασχολουμαι πολυ με τετοια θεματα...φανταζομαι εννοεις κατι τετοιο

azimuth3tip.gif

οταν την βλεπεις απο μπροστα. Στην πρωτη εικονα ειναι στραβη... πρεπει να την βλεπεις οπως στη δευτερη... το παραδειγμα φαινεται σαν να κοιτας με μεγεθυντικο φακο.

Αυτο συμβαινει οταν τοποθετηθει λαθος η βελονα... συνηθως στις αναβελονονωσεις ή βεβαιως οταν κτυπηθει η βελονα απο ατυχημα. Τωρα σπανιως μπορει να ειναι απο κατασκευης της λαθος τοποθετημενη (???!!!)... σε αυτη την περιπτωση μπορει η αναρτηση να δουλευει κανονικα και η κεφαλη να αποδιδει. Ομως διαβαζει διαφορετικα τα δυο καναλια και φθειρει με τη χρηση και το δισκο. Θα πρεπει να διορθωσεις το αζιμουθιο στριβωντας τον βραχιονα αν εχει τετοιου ειδους δυνατοτητα ο βραχιονας σου. Αν δεν εχει θα βαλεις ενα προσθετο στη μια βιδα να κατεβει η μια πλευρα ωστε η στραβη βελονα να ερθει ισια (η κεφαλη θα φαινεται τωρα στραβη αλλα δεν σε πειραζει). Αν με το ματι δεν μπορεις να σιγουρεψεις την σωστη φορα της βελονας υπαρχουν δισκοι που παιζουν τα καναλια εκτος φασης και διορθωνεις ετσι το αζιμουθιο προσφατα πηρα εναν τετοιο απο τον Ορφεα.
Παντως πρωτα θα ελεγχα μηπως εχει κτυπηθει η βελονα...και μπορει να διορθωθει αν και ειναι δυσκολο αυτο. Τωρα αν ειναι αναβελονωμενη δεν υπαρχει περιπτωση να τη δεχτει ο πωλητης πισω. Τωρα αν παιζει κανονικα σημαινει οτι ειναι βιωσιμη αρα θα διορθωνα το αζιμουθιο και ολα καλα.

Ναι ακριβώς αυτό εννοώ...
Πλάκα πλάκα όταν την παρέλαβα το χάρτινο εξωτερικό κουτί της φαινόταν οτι ήταν ανοιγμένο πολλές φορές (παλιό) αλλα το θεώρησα φυσιολογικό μιας και η κεφαλή είναι παλιάς κατασκευής!! Α, και μάλιστα έλειπε το έξτρα βαριδάκι που κανονικά θε έπρεπε να έχει μέσα...
Αν είναι αναβελωνομένη θα είναι απο τον πωλητή... εγώ δεν την έχω πειράξει...
Μάλλον για να βγει πιο ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να την βάλω πάνω σε ένα καινούριο πικαπ για να δουμε πως κάθεται ...
Λες να έπεσα στην περίπτωση και ο Ιταλός να μου την έκανε;;;; :(((((

Απο την αλλη,δεν ειναι και λιγο περιεργο ο βραχιωνας του πικαπ να ειναι στραβος; Δοκιμασε να αλλαξεις το antiskating.Πολλες φορες οταν ειναι λαθος,το στελεχος γερνει ειτε προς την μια ειτε προς την αλλη κατευθυνση.Λαθος μπορει να ειναι ακομη και οταν η ενδειξη του δειχνει σωστη.Τα σκιτσα του Σταυρου μαλλον αυτο δειχνουν παρα λανθασμενο αζιμουθιο.Εκτος βεβαια και αν το κελυφος του βραχιωνα χαλαρωσε για καποιο λογο ωστε να εχασε την σωστη του θεση.

Απο την αλλη,δεν ειναι και λιγο περιεργο ο βραχιωνας του πικαπ να ειναι στραβος; Δοκιμασε να αλλαξεις το antiskating.Πολλες φορες οταν ειναι λαθος,το στελεχος γερνει ειτε προς την μια ειτε προς την αλλη κατευθυνση.Λαθος μπορει να ειναι ακομη και οταν η ενδειξη του δειχνει σωστη.Τα σκιτσα του Σταυρου μαλλον αυτο δειχνουν παρα λανθασμενο αζιμουθιο.Εκτος βεβαια και αν το κελυφος του βραχιωνα χαλαρωσε για καποιο λογο ωστε να εχασε την σωστη του θεση.

Οχι δεν ειναι στραβος ο βραχιονας ουτε λαθος το αζιμουθιο. Η βελονα ειναι στραβη μαλλον απο λαθος τοποθετηση κατα την αναβελονωση. Αν η αναρτηση δεν εχει χαλασει αλλαζοντας το αζιμουθιο του βραχιονα (αν αυτο αλλαζει γιατι σε πολλους βραχιονες δεν αλλαζει) ή προσθετοντας μια ροδελα στη βιδα μεταξυ κεφαλης και βραχιονα ωστε να "γειρει" να το πω ετσι η κεφαλη θα φερει την βελονα καθετα στο αυλακι. Φανταζομαι οτι δεν ειναι και πολυ στραβη οποτε με μια ροδελα θα γινει η δουλεια. Αρκει η αναρτηση να δουλευει...

Αυτο με την δοκιμη αλλαγης του antiskating ειναι καλη ιδεα αλλα σημαινει οτι θα ειναι τραγικα λαθος το anti-skating για να δεχεται τοση πιεση η βελονα κατα την διαδρομη στο αυλακι... παντως ειναι καλη ιδεα. Μου εχουν συμβει παντως κατα καιρους και τα δυο...

Last edited:
Αυτο με την δοκιμη αλλαγης του antiskating ειναι καλη ιδεα αλλα σημαινει οτι θα ειναι τραγικα λαθος το anti-skating για να δεχεται τοση πιεση η βελονα κατα την διαδρομη στο αυλακι... παντως ειναι καλη ιδεα. Μου εχουν συμβει παντως κατα καιρους και τα δυο...
Υπαρχουν παραδειγματα βραχιωνων με "προβληματικα" anti-skating.Oι Rega για παραδειγμα,εχουν υπερβολικο anti-skating στο "μηδεν" τους.Γενικα οι βραχιωνες με ελατηριο η μαγνητες στο anti-skating τους,μειονεκτουν σε σχεση με αυτους που εχουν το "παραδοσιακο" βαριδι.Τα ελατηρια και οι μαγνητες ουδεποτε εχουν την σταθεροτητα και ακριβεια του βαριδιου/νηματος.
Η ροδελλα ειναι μια λυση αναγκης αφου σιγουρευτει οτι οντως η αποκλιση ειναι στο καθετο της βελονας και οχι στο δεξια/αριστερα του στελεχους.
DomieMic65,αυτη την αποκλιση την εχει και οταν δεν ειναι η βελονα στον δισκο;

Υπαρχουν παραδειγματα βραχιωνων με "προβληματικα" anti-skating.Oι Rega για παραδειγμα,εχουν υπερβολικο anti-skating στο "μηδεν" τους.Γενικα οι βραχιωνες με ελατηριο η μαγνητες στο anti-skating τους,μειονεκτουν σε σχεση με αυτους που εχουν το "παραδοσιακο" βαριδι.Τα ελατηρια και οι μαγνητες ουδεποτε εχουν την σταθεροτητα και ακριβεια του βαριδιου/νηματος.
Η ροδελλα ειναι μια λυση αναγκης αφου σιγουρευτει οτι οντως η αποκλιση ειναι στο καθετο της βελονας και οχι στο δεξια/αριστερα του στελεχους.
DomieMic65,αυτη την αποκλιση την εχει και οταν δεν ειναι η βελονα στον δισκο;

Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ όλους πολύ για τις απαντήσεις και τις πληροφορίες!

Οταν επιστρέψω Αθηνα θα το δω και αυτό... όπως επίσης και το αν υπάρχει διαφοροποίηση αλλάζοντας το anti-skating!

Λόγω της παλαιότητας του πικαπ θεωρώ οτι πολύ πιθανό το όποιο πρόβλημα να ειναι στον βραχίονα... μάλλον πρέπει να μπει η κεφαλή σε ενα καινουριο πικαπ ωστε να φανει τι γίνεται...

Ερώτηση προς όσους την έχουν αγοράσει... Εχετε παρατηρήσει κάποιο πρόβλημα;;

Καλή Πρωτοχρονιά παιδιά!!!

Μιχάλη, αν το πρόβλημα δεν οφείλεται στο βραχίονα αλλά στην κεφαλή επικοινώνησε με τον ιταλό και ζήτα του να σου την αντικαταστήσει. Αν όχι, να σου πιστώσει το ποσό που χρειάζεσαι για να αγοράσεις μιά καινούρια βελόνα. Φρόντισε η επικοινωνία σας να γίνεται μέσω του message board του Ebay.

Καλή χρονιά.

Τώρα που το σκέφτομαι μου φαίνεται παράξενο να γίνεται αναβελώνωση σε κεφαλή ΜΜ. Πρώτη φορά το ακούω.

OK... Κώστα θα δω τι γίνεται και θα ενημερώσω όταν επιστρέψω Αθήνα!
Ευχαριστώ πολύ!!!

Καλή Χρονιά!!!!

Καλή χρονιά.

Τώρα που το σκέφτομαι μου φαίνεται παράξενο να γίνεται αναβελώνωση σε κεφαλή ΜΜ. Πρώτη φορά το ακούω.
Καλη χρονια σε ολους.
Κωστα,αναβελωνωσεις γινονται και σε ΜΜ αλλα στην περιπτωση του Μιχαλη μαλλον απιθανο φαινεται,ο Ιταλος να εχει τετοια πραγματα .....
Στα σκιτσα του Σταυρου,το στραβωμα δειχνει μαλλον περιστροφη του στελεχους παρα στραβωμα του,η στραβα κολλημενη βελονα.Η περιστροφη του στελεχους στις ΜΜ ειναι κατι πιθανον,και κατι σαν αυτο που δειχνει το σκιτσο,μαλλον δεν εχει να κανει με το anti-skating.Αν εχει να κανει με το anti-skating,το στελεχος θα φαινεται να γερνει δεξια η αριστερα,αλλα η βελονα θα ειναι καθετη(βλεποντας απο μπροστα).
Ισως ο Μιχαλης να μπορει να μας διευκρινισει αυτη την λεπτομερεια;
Συμφωνω με τον Κωστα,οτι αφου σιγουρευτουμε οτι οντως φταιει η βελονα,πρεπει να ζητησει απο τον Ιταλο αντικατασταση της,η επιστροφη των λεφτων στον Μιχαλη.

.....Αν εχει να κανει με το anti-skating,το στελεχος θα φαινεται να γερνει δεξια η αριστερα,αλλα η βελονα θα ειναι καθετη(βλεποντας απο μπροστα).
Ισως ο Μιχαλης να μπορει να μας διευκρινισει αυτη την λεπτομερεια;

Καλή Χρονιά Παναγιώτη!!
Όσο θυμάμαι πρέπει να είναι όπως το λες.... θα πρέπει να ξαναδώ πιο προσεκτικά όταν επιστρέψω στην Αθήνα!

Ακόμα μια σκέψη: Λέτε μήπως να φταίει το εξτρα βάρος που έχω τοποθετήσει πάνω στο headshell του βραχίονα; Αν ο βραχίονας έχει εστω και εναν απειροελάχιστο τζόγο στον οριζόντιο άξονα τότε πολύ πιθανό να "τραβάει" απο την μια μεριά!

Μιχάλη, βγάλε βρε μια φωτό...
δεν είναι δυνατόν να έχει τόσο τζόγο που λες...

Μιχάλη, βγάλε βρε μια φωτό...
δεν είναι δυνατόν να έχει τόσο τζόγο που λες...

Ναι αυτό θα ήταν το καλύτερο αλλά δεν έχω φωτ. μηχανή θα κοιτάξω με το κινητό να δω αν θα φαίνεται τίποτα γιατί και το σώμα της κεφαλής είναι πολύ κοντά στον δίσκο και ίσα ισα που φαίνεται η βελόνα απο μπροστά... ίσως αν βγάλω το προστατευτικό της να φανεί καλύτερα!!

Λέω για τον τζογο γιατί το πικαπ είναι πολύ παλιό και απο όσο ξέρω είχε ερθει απο Γερμανία εκτός συσκευασίας!
Ας πούμε στον διαμήκη άξονα δλδ αν κάνω τον βραχίονα μπρος πίσω έχει εναν σχετικό τζόγο. Αριστερά δεξιά δεν είχα παρατηρήσει κάτι αλλά μπορεςί να είναι πολύ πολύ λίγο και να μην το κατάλαβα...
Απο την αντιπροσωπία μου είπανε οτι ο τζογος μπορεί να μαζευτεί αλλά ακόμα δεν αξιώθηκα να το πάω για σέρβις... χρειάζεται ένα καλό γενικό...

Αγορασα εναν ιδιο βραχιονα σαν αυτον που εχω στην Miyabi μου δηλαδη εναν 47labs τον ανακαλωδιωσα και αυτον με Kondo silver cable και περιμενω την Nagaoka
πάρα πολύ σωστή κίνηση αγαπητέ μου

στο νήμα που είχες ανοίξει "Verdier Platine or SME 20/2" ήθελα να σου να επιλέξεις το Verdier μόνο και μόνο επειδή μπορούσες να βάλεις 2 βραχίονες αλλά μιας και ζητούσες γνωμη απο οποιον είχε προσωπικη εμπειρα από τα παραπάνω, είπα να μην γράψω τελικά.