Δεν έχω υπόψη μου κάποια ειδική ρύθμιση από ισχύοντες για αστυνομικούς κανονισμούς, αλλά δεν θεωρώ ότι οι αστυνομικοί είναι εγγυητές, ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, των εννόμων αγαθών των πολιτών. Τουλάχιστον δεν έχω υπόψη μου για καμία τέτοια καταδίκη, για τέλεση αδικήματος από εκτός υπηρεσίας αστυνομικό με παράλειψη.
Από την άλλη, όλοι οι πολίτες έχουν δυνατότητα να προβάλλουν άμυνα υπέρ τρίτου. Μάλιστα από πουθενά, επαναλαμβάνω, από πουθενά, δεν προκύπτει, νομικώς, κάποιου είδους αποτροπή από την προβολή άμυνας. Σε κανέναν συνεπώς δεν δύνανται να ζητηθούν ευθύνες για την επιλογή του να αμυνθεί (εφόσον δεν υπερβεί εννοείται το προσήκον μέτρο άμυνας) αντί να φύγει ή να σκύψει το κεφάλι.
Εάν ένας απλός πολίτης βρισκόταν σε μία τέτοια κατάσταση, και παρουσιαζόταν ευκαιρία σχετικώς ακίνδυνης ("ακίνδυνη", κρινόμενη προφανώς από την άποψη της πρόβλεψης όχι του αποτελέσματος) επέμβασής του, δεν θα είχε μια κάποια, έστω ελαφρότατη, ηθική (όχι νομική ασφαλώς) υποχρέωση, αναλόγως ασφαλώς και τις δυνατότητές του, να δράσει; Κατά μείζονα λόγο η ηθική αυτή υποχρέωση δράσης, και μάλιστα όχι ελαφρότατη αλλά σοβαρή πλέον, υπάρχει και στο πρόσωπο ενός εκτός υπηρεσίας αστυνομικού. Τούτο -η ύπαρξη δηλαδή ηθικής, κατά τα κρατούντα δηλαδή στην κοινωνία μας ήθη- υποχρεώσης, αποδεικνύεται εκ του σχεδόν αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι μεγάλο μέρος, εάν όχι η πλειοψηφία των κοινωνών θα του ζητούσαν εκ των υστέρων το λόγο της μη επέμβασής του. Εφόσον, επαναλαμβάνω, οι συνθήκες επέμβασης και πιθανότητες επιτυχίας προδιαγράφονταν ευνοϊκές.
Ενόψει των ανωτέρω, δεν θα ήμουν τόσο αφοριστικός στις απόψεις μου σχετικά με την επέμβαση του αστυνομικού στο περιστατικό αυτό. Από τη στιγμή που υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις μπορεί να λειτουργούσε έτσι -από αίσθημα αλληλεγγύης δλδ- και ο μέσος κοινωνός, γιατί να κατηγορούμε άνευ ετέρου κάποιον που έτυχε να είναι αστυνομικός; Ή μήπως επειδή ήταν αστυνομικός θεωρείται πως έχει εξ ορισμού ικανότητες νηφάλιας και αστραπιαίας εκτίμησης, επεξεργασίας και αξιολόγησης όλων των παραμέτρων της επίθεσης και επέμβασής του;
Ωραία τα κρίνουμε όλα εκ του αποτελέσματος.