Νάνσυ καλό ταξίδι........

Εκτός υπηρεσίας οι αστυνομικοί (αντλώ πληροφορίες από το ΠΔ 120/2008 -πειθαρχικό δίκαιο αστυνομικών) έχουν κάποιες υποχρεώσεις (πχ να μην μεθούν, και επισύρουν αρνητικά σχόλια), και η παραβίαση αυτών επισύρει ποινές. Μία από τις υποχρεώσεις είναι να παρέχουν συνδρομή σε αστυνομικό, υπό προϋποθέσεις ("οφειλόμενη"). Το να έχουν τα αυτά καθήκοντα εντός και εκτός υπηρεσίας, δεν γνωρίζω εάν ισχύει, ούτε από πού μπορεί να προκύπτει.

Ενας άνθρωπος που κυκλοφορεί με ένα όπλο που δεν θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του δεν ξεχωρίζει σε τίποτα απο έναν κοινό εγκληματία.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Νάνσυ καλό ταξίδι........

Πώς μεταφέρουν τον ατομικό τους οπλισμό πηγαίνοντας/φεύγοντας από την υπηρεσία τους;

Σε ειδική θήκη και αφοπλισμένο.

Αν θέλεις να παίξουμε με τις λέξεις έχω ΑΦΘΟΝΟ χρόνο και επιχειρήματα.

Δεν καταλαβαίνω όμως τι προσπαθείς να αποδείξεις.

Φιλε Κωστα μπορεις να μας πεις απο που προκυπτει νομοθετικα οτι ενας αστυνομικος εκτος υπηρεσιας απαγορευεται να οπλοφορει;

Re: Απάντηση: Νάνσυ καλό ταξίδι........

Αν θέλεις να παίξουμε με τις λέξεις έχω ΑΦΘΟΝΟ χρόνο και επιχειρήματα.

Δεν καταλαβαίνω όμως τι προσπαθείς να αποδείξεις.

Δεν νομίζω να παίζω με τις λέξεις. Ούτε προσφαθώ να αποδείξω τίποτε, εκτός από το σφάλμα της διατύπωσής σου. Σου ανέφερα μία περίπτωση που λογικώς είναι αδύνατο να μην οπλοφορεί ο εκτός υπηρεσίας αστυνομικός.

Και εγω ακριβώς αυτό θέλω να ξεχωρίσω.

Τον τρόπο που πρέπει να μεταφέρονται τα όπλα.

Οταν μεταφέρεις ένα γεμάτο όπλο σημαίνει πως έχεις πρόθεση να το χρησιμοποιήσεις.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Νάνσυ καλό ταξίδι........

Σπύρο, πάνω κάτω όλοι ξέρουμε τις ιδέες που κουβαλάνε τα όργανα της τάξης για ζητήματα σαν των μεταναστών και από πόση εμπάθεια κυριαρχούνται οι πράξεις τους εναντίον τους, ανεξάρτητα αν αυτοί είναι απλά θύματα ή θύτες. Ποιός με πείθει εμένα λοιπόν ότι το περιστατικό δεν αγγίζει τα όρια της αυτοδικίας, από τη στιγμή δηλαδή που ο εκτός υπηρεσίας αστυνομικός διαπιστώνοντας ότι ο ληστής είναι Αλβανός βάλει εναντίον του, χωρίς δευτερόλεπτο να λογαριάσει πως στα 3Χ3μ. του χώρου υπήρχε μια ντουζίνα κόσμος? Χώρια δηλαδή τη μηδαμινή του εκπαίδευση στα βασικά, μήπως και το μένος κατά του ξένου ήταν η αφορμή να χαθεί πλήρως ο έλεγχος και να τη πληρώσει η κοπέλλα?

Όλα είναι πιθανά, αλλά το "η σφαίρα του δράστη σκότωσε την υπάλληλο" δεν αρκεί ώστε όλα να τακτοποιούνται στο κεφάλι μας.

Εννοώ εντελώς άλλα πράγματα απο αυτά πού μου απαντάς.
´Συμπαθεια´για τούς πρώτους μετανάστες έδειξε το Μεγάλο Κεφάλαιο σέ όλη την Ευρώπη..
Αυτό και η συνολική Νεοφιλελευθερη Πολιτική έφερε τά φτηνά εργατικά χέρια..
Οταν κάποιοι τάλεγαν αυτά και ζητούσαν Σοβαρή Μεταναστευτική Πολιτική συναντούσαν κάποιες δήθεν ´αντιρατσιστικές οργανώσεις´πού έλεγαν ´Ελεύθερη είσοδος για όλους´...
Το τι εξυπηρέτησε αυτή η στάση δέν θέλει και πολύ μυαλό για να το καταλαβει κανείς.Πάρτυ έκαναν οι Βιομήχανοι..........
Τώρα πού το Νεοφιλελευθερο Μοντέλο κατέρρευσε και η Ευρώπη ´αποφάσισε´πώς δεν χωράνε άλλα φτηνά εργατικά χέρια ,λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και κρίσης θέλει να ξεμπερδεύει με τούς μετανάστες..
Αλλά δεν ξέρει πώς.
Προβλέπω πώς σε μικρό χρονικό διάστημα θα υπάρχουν επεισόδεια μεταξύ αυτοχθόνων ανέργων και μεταναστών και το ανάποδο..
Αυτό είναι πολύ πιό σημαντικό απο τά περί Αστυνομίας ...
Εχω πάψει απο καιρό να τσιμπάω στην κόντρα με την Αστυνομία..
Αποδείχτηκε αυτό και απο το ξεφούσκωμα τού ´Δεκέμβρη´απο τον οποίον απέμειναν μόνον κουκουλοφόροι και πλιατσικολόγοι..
Την κρίση θα την πληρώσουν και αυτόχθονες και μετανάστες..
Και κάποιοι άλλοι θα τρίβουν τά χέρια τους,γιατί αυτοίοι κυρίως υπέυθυνοι θα ειναι κρυμένοι στίς Επιχερήσεις τους..

Υ.Γ.
Διαφωνώ πάντως για την ερμηνεία τού περιστατικού όπως την δίνεις..
Εκχωρείς σαφείς προθέσεις πρός τον αστυνομικό οτι τάχα μου έβγαλε το όπλο επειδή ο άλλος ηταν Αλβανός..
Τραβηγμένο..
Αλλως τε πέραν των Αστυνομικών υπάρχουν αποδεδειγμένα πάμπολλα περιστατικά εγκλημάτων απο την πλευρά τών μεταναστών ,είτε πρός μετανάστες είτε πρός αυτόχθονες..
Και χωρίς την συμμετοχή Αστυνομικών..

Last edited:
Δεν έχω υπόψη μου κάποια ειδική ρύθμιση από ισχύοντες για αστυνομικούς κανονισμούς, αλλά δεν θεωρώ ότι οι αστυνομικοί είναι εγγυητές, ακόμη και όταν βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, των εννόμων αγαθών των πολιτών. Τουλάχιστον δεν έχω υπόψη μου για καμία τέτοια καταδίκη, για τέλεση αδικήματος από εκτός υπηρεσίας αστυνομικό με παράλειψη.

Από την άλλη, όλοι οι πολίτες έχουν δυνατότητα να προβάλλουν άμυνα υπέρ τρίτου. Μάλιστα από πουθενά, επαναλαμβάνω, από πουθενά, δεν προκύπτει, νομικώς, κάποιου είδους αποτροπή από την προβολή άμυνας. Σε κανέναν συνεπώς δεν δύνανται να ζητηθούν ευθύνες για την επιλογή του να αμυνθεί (εφόσον δεν υπερβεί εννοείται το προσήκον μέτρο άμυνας) αντί να φύγει ή να σκύψει το κεφάλι.

Εάν ένας απλός πολίτης βρισκόταν σε μία τέτοια κατάσταση, και παρουσιαζόταν ευκαιρία σχετικώς ακίνδυνης ("ακίνδυνη", κρινόμενη προφανώς από την άποψη της πρόβλεψης όχι του αποτελέσματος) επέμβασής του, δεν θα είχε μια κάποια, έστω ελαφρότατη, ηθική (όχι νομική ασφαλώς) υποχρέωση, αναλόγως ασφαλώς και τις δυνατότητές του, να δράσει; Κατά μείζονα λόγο η ηθική αυτή υποχρέωση δράσης, και μάλιστα όχι ελαφρότατη αλλά σοβαρή πλέον, υπάρχει και στο πρόσωπο ενός εκτός υπηρεσίας αστυνομικού. Τούτο -η ύπαρξη δηλαδή ηθικής, κατά τα κρατούντα δηλαδή στην κοινωνία μας ήθη- υποχρεώσης, αποδεικνύεται εκ του σχεδόν αδιαμφισβήτητου γεγονότος ότι μεγάλο μέρος, εάν όχι η πλειοψηφία των κοινωνών θα του ζητούσαν εκ των υστέρων το λόγο της μη επέμβασής του. Εφόσον, επαναλαμβάνω, οι συνθήκες επέμβασης και πιθανότητες επιτυχίας προδιαγράφονταν ευνοϊκές.

Ενόψει των ανωτέρω, δεν θα ήμουν τόσο αφοριστικός στις απόψεις μου σχετικά με την επέμβαση του αστυνομικού στο περιστατικό αυτό. Από τη στιγμή που υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις μπορεί να λειτουργούσε έτσι -από αίσθημα αλληλεγγύης δλδ- και ο μέσος κοινωνός, γιατί να κατηγορούμε άνευ ετέρου κάποιον που έτυχε να είναι αστυνομικός; Ή μήπως επειδή ήταν αστυνομικός θεωρείται πως έχει εξ ορισμού ικανότητες νηφάλιας και αστραπιαίας εκτίμησης, επεξεργασίας και αξιολόγησης όλων των παραμέτρων της επίθεσης και επέμβασής του;
Ωραία τα κρίνουμε όλα εκ του αποτελέσματος.

1. O ''μεσος κοινωνος'' δεν οπλοφορει.
2. Δεν ετυχε, το επελεξε, αμοιβεται και ζει απ αυτο, δεν η συγκριση αστυνομικου με εναν μεσο πολιτη, μονο αφελης μπορω να την χαρακτηρισω(αν οχι παραπλανητικη)
3. Ναι. Δουλεια του ειναι. Δηλαδη πληρωνεται για τη δουλεια του και δεν ειναι υποχρεωμενος να ειναι σε θεση ανα πασα στιγμη να λειτουργήσει συμφωνα με την εκπαιδευση του, επειδη ειναι εκτος υπηρεσιας? Αν ειναι δυνατον. Αν δεν ηταν 1000% σιγουρος, ας μην ενεργουσε.

Σε τέτοιες καταστάσεις,χρειάζεται να είμαστε νομίζω,πιό ψύχραιμοι.Ο συγκεκριμένος αστυνομικός,προσπάθησε να προστατέψει τους πολίτες,διακινδυνεύοντας και την δική του ζωή,όταν τράβηξε το όπλο,απέναντι σε δυό οπλισμένους ληστές.

Πόσοι απο εμάς θα το έκαναν,ρισκάροντας την ζωή τους;

Απλά δεν είχε την ψυχραιμία,την εκπαίδευση και την τύχη με το μέρος του.
(επίσης το μεσημέρι άκουσα στο ράδιο,ότι η σφαίρες στο κορμί της άτυχης κοπέλλας,ήταν απο το όπλο του Αλβανού κακοποιού)

Αυτό που γνωρίζω, προσωπικά, είναι ότι κάθε αστυνομικός, ακόμη κι αυτοί που είναι αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες (π.χ. στην ΕΥΠ) όταν είναι εκτός υπηρεσίας και βρεθούν μπροστά σε οποιαδήποτε πράξη που στρέφεται κατά της ζωής και της περιουσίας πολιτών θεωρούνται ότι είναι εν ώρα υπηρεσίας και οφείλουν να ενεργήσουν όπως ακριβώς θα ήταν αν είχε κληθεί να επέμβει. Και ότι αν δεν το πράξει ελέγχεται πειθαρχικά για την απραξία του.

Με το να επιλεξει να μην επεμβει, ενεργει. Δεν το κανει λογω παραλειψης καθηκοντος, το κανει μετα απο σκεψη,ως συνειδητη αποφαση.

Ο Αστυνομικός πού σκοτώθηκε σε ληστεία τραπέζης πρόσφατα και ήταν μονον 36 ετών, απο δράστες αγνώστου εθνικότητας τί ήταν??
Kαι αυτός απλά σκοτώθηκε.
Να τον φτύσουμε και αυτόν??

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=994977&lngDtrID=244

Toύς Αλήτες πού τάσπασαν σημερα στην Σκουφά φερόμενοι ως Φασίστες οφείλει η Αστυνομία να τούς μπαγλαρώσει ή άν έπιαναν κάποιο τσογλάνι απο αυτά θα έτρεχαν οι ´συναγωνιστές´και θα ζητούσαν απελευθέρωση??

Re: Απάντηση: Νάνσυ καλό ταξίδι........

Σε τέτοιες καταστάσεις,χρειάζεται να είμαστε νομίζω,πιό ψύχραιμοι.Ο συγκεκριμένος αστυνομικός,προσπάθησε να προστατέψει τους πολίτες,διακινδυνεύοντας και την δική του ζωή,όταν τράβηξε το όπλο,απέναντι σε δυό οπλισμένους ληστές.

Πόσοι απο εμάς θα το έκαναν,ρισκάροντας την ζωή τους;

Απλά δεν είχε την ψυχραιμία,την εκπαίδευση και την τύχη με το μέρος του.
(επίσης το μεσημέρι άκουσα στο ράδιο,ότι η σφαίρες στο κορμί της άτυχης κοπέλλας,ήταν απο το όπλο του Αλβανού κακοποιού)

Να τους προστατεψει απο τι τους αθωους πολιτες? Απο 2 ληστες που κλεβαν το καταστημα και οπλοφορουσαν για εκφοβισμο?

Δε νομιζω οτι διετρεχε η ζωη τους καποιο κινδυνο πριν παει να το παιξει ραμπο ο αστυνομικος.