NAS - Qnap

Οκ κατάλαβα.Το σίγουρο είναι οτι δεν θα είναι καλύτερο σε εικόνα απο ενα xbmc σε htpc.Ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες.

Επειδή το είχα κοιτάξει κι εγώ θετικά πριν αρκετό καιρό το σκεπτικό του NAS με XBMC και απορρίφθηκε από εμένα με την σκέψη ότι δεν θέλω NAS και UPS στο σαλόνι μου. Ξανακοίταξα λοιπόν τώρα τι παίζει.

Αναφέρονται video 'tearing' θέματα που μάλλον οφείλονται στον Intel graphics driver.
Σε παλαιότερο firmware πάντως λέει "-Improve the TS-x69L/Pro XBMC tearing symptom.", εδώ η λίστα αλλαγών στο firmware.

Η αλήθεια είναι ότι με τις τελευταίες αναβαθμίσεις το όποιο πρόβλημα βελτιώθηκε, έως και εξαφανίστηκε..στο TS 269L που έχω εγώ. Βγήκε πρόσφατα και νέα έκδοση του XBMC.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οκ κατάλαβα.Το σίγουρο είναι οτι δεν θα είναι καλύτερο σε εικόνα απο ενα xbmc σε htpc.Ευχαριστώ πάντως για τις πληροφορίες.

Σίγουρα μην περιμένεις την εικόνα που θα δεις από ένα καλοφτιαγμένο HTPC, πολύ περισσότερο από ένα κορυφαιο media player οπως PopCornHour πχ, αλλά είναι μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι έχεις ένα μηχανάκι που τα κάνει όλα και συμφέρει :) (Οικονομία σε χώρο, ρεύμα, θόρυβο, κλπ)

Έχω παρατηρήσει οτι στο 421 που έχω, από τότε που πέρασα την 4.1.1 η χρήση μνήμης έχει αυξηθεί 100%. Δλδ από 25% χρήση, τώρα είναι στο 51% χωρίς να εγκαταστήσω ούτε μια εφαρμογή. Το έχει παρατηρήσει κανείς άλλος αυτό;;;

δεν εχω παρατηρησει κατι... ~27% utilization εχω και το process με την μεγαλυτερη καταλανωση μνημης ειναι o mysql δαιμονας με 17408kb. Μετα ερχονται οι httpd.

Δεν μπορείς να δεις ποια processes τρέχουν και πόση μνήμη τρώνε;

Μήπως απλά την χρησιμοποιεί σαν cache? Καλό θα ήταν κάτι τέτοιο..

Μπορώ να δώ ΑΛΛΑ το ερώτημα είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις (Δλδ πρίν και μετά την αναβάθμιση) τρέχουν ακριβώς τα ίδια processes. Γιατί τώρα έχω μεγαλύτερη κατανάλωση μνήμης; Πώς μπορώ να δώ αν την χρησημοποιεί σαν cache?

Οχι ότι το μηχανάκι έχει γίνει πιο αργό κλπ ΑΛΛΑ μου φαίνεται περίεργο....

δεν εχω παρατηρησει κατι... ~27% utilization εχω και το process με την μεγαλυτερη καταλανωση μνημης ειναι o mysql δαιμονας με 17408kb. Μετα ερχονται οι httpd.

o δικός μου mysql δαιμονας έχει 46028kb....

Παιδιά, υπάρχει κανείς με εμπειρία σχετικά με Raid5; Έχω το εξής ζήτημα:

TS-659 Pro+ /w 4.1.0 firmware
6 x Seagate ST32000542AS CC34 2TB

Πήγα να κάνω επέκταση του raid5 volume βάζοντας 3ΤΒ δίσκων. Ξεκίνησα από τον δίσκο1. Βγάζω hot plug τον παλιό, βάζω τον νέο (σύμφωνα με τον οδηγό από το web interface του NAS) και ξεκινάει να κάνει rebuild το volume. Έλα όμως που μετά από 8 ώρες κι αφού έχει μείνει 2 ώρες στο 99% βγάζει σφάλμα στον δίσκο4 [[Harddisk 4] I/O error, sense_key=0x3, asc=0x11, ascq=0x4, CDB=28 00 56 04 11 68 00 03 50 00] και μου λέει οτι δεν μπορεί να ολοκληρώσει το rebuild. Τρέχω το bad block check για τον δίσκο και όντως βρίσκει 254 bad blocks. Θεωρώ οτι μετά θα είναι εντάξει και ξανατρέχω το rebuild αλλά πάλι τα ίδια στο 99%. Μάλιστα δείχνει τα εξής:

Code:
[/] # cat /proc/mdstat
Personalities : [linear] [raid0] [raid1] [raid10] [raid6] [raid5] [raid4] [multipath] 
md0 : active raid5 sdb3[1] sda3[6] sdf3[5] sde3[4] sdd3[3] sdc3[2]
       9759728000 blocks level 5, 64k chunk, algorithm 2 [6/5] [_UUUUU]
       [===================>.]  recovery = 99.8% (1948853208/1951945600) finish=304.2min speed=168K/sec

md6 : active raid1 sdf2[2](S) sde2[3](S) sdc2[4](S) sdb2[1] sda2[0]
       530048 blocks [2/2] [UU]

md13 : active raid1 sda4[0] sdd4[5] sdf4[4] sde4[3] sdc4[2] sdb4[1]
       458880 blocks [6/6] [UUUUUU]
       bitmap: 0/57 pages [0KB], 4KB chunk

md9 : active raid1 sda1[0] sdd1[5] sdf1[4] sde1[3] sdc1[2] sdb1[1]
       530048 blocks [6/6] [UUUUUU]
       bitmap: 2/65 pages [8KB], 4KB chunk

unused devices: <none>

Βγάζω τον δίσκο4 και τον βάζω σ' ένα windows μηχάνημα και τρέχω τα seatools (που δίνει η seagate). Με τα πολλά βάζω το fix all - long και μου βγάζει pass στο τεστ ενώ πριν έβγαζε fail. Τώρα είμαι στη διαδικασία να τον ξαναβάλω στο NAS για να προσπαθήσω πάλι να κάνω recover το raid5 volume. Επειδή είναι τρομερά χρονοβόρες αυτές οι διαδικασίες (κάθε κίνηση θέλει περίπου 8-9 ώρες για να δεις το αποτέλεσμα. Τι νομίζετε οτι μπορώ να κάνω για να μην χάσω τελείως τα δεδομένα;

Μπορεί να δουλέψει κάτι από τα παρακάτω;
-Να βάλω καινούριο δίσκο στην θέση του προβληματικού δίσκου4 και να κάνω recover. Αλλά επειδή το προηγούμενο κόλλησε στο 99,8% και ο δίσκος 1 είναι καινούριος δεν ξέρω αν θα δουλέψει... Υποστηρίζεται 1 spare drive.
-Να βάλω τον παλιό δίσκο 1 στην θέση του καινούριου, και να βάλω καινούριο δίσκο στην θέση του προβληματικού δίσκου 4. Λέτε να δουλέψει; Ή επειδή προσπάθησα να κάνω rebuild το raid, έχουν αλλάξει τελείως τα δεδομένα και δεν;
-Να το πάρω απόφαση οτι τα έχασα και να φτιάξω από την αρχή με καινούριους δίσκους το array? Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι :nounder: Τα πολύ σημαντικά δεδομένα τα έχω βέβαια backup, αλλά όπως και να το κάνεις, δεν θέλει κάποιος να μαζεύει από την αρχή 8,5ΤΒ...

Χρειάζεται κάποιος που να ξέρει πως δουλεύει το raid για να μου πει τι να κάνω. Φυσικά θα τα πάρω με τη σειρά, αλλά όπως είπα είναι πολύ χρονοβόρα η διαδικασία.

Καθαρά για πείραμα, ειχα και εγω βγάλει ενα διςκο απο τους 8 που αποτελουςαν ενα volume raid5. Και έπρεπε να κανω rebuilt. Έβαλα εναν καινούργιο και 1-2 μερες μετα, κατα το rebuilt βγάζει error και άλλος δίσκος.... Κοινώς ίδια περιπτωςη.

Εγω δεν ασχολήθηκα παραπανω γιατι οπως είπα το έκανα καθαρά για πείραμα. Αλλα απο οτι είδα ιςχυει αυτο που γράφουν για το URE στα άρθρο για το raid5
https://www.google.gr/search?q=raid+5+is+dead&ie=UTF-8&oe=UTF-8&hl=el&client=safari

Ελπίζω να βρεις μια λύση αλλα δυςτυχως εγω δεν εχω να σου προτείνω κατι.

Last edited:
Δυστυχώς τα εχουμε γράψει περι raid 5 και μεγάλους δίσκους με URE <= 10^14. μείνεε μ α κ ρ υ α!

Ουτε εγώ εχω απάντηση να σου δώσω, παρα μονο να επικοινωνήσεις με το support της qnap μηπως εχουν να σου προτείνουν κάτι.

Ειναι καθαρα θέμα καλής τύχης απο εκει και πέρα αλλα με την τύχη στην κακή πλευρα.

Οι λύσεις του να βάλω και νέο δίσκο 4 ή τον παλιό δίσκο 1, δεν δούλεψαν (και φάνηκε άμεσα). Η μόνη μου ελπίδα είναι τώρα να δουλέψει το rebuild με τον προβληματικό δίσκο 4 μετά το seatools που τον έδειξε εντάξει. Αύριο θα ξέρω.

Άλλη ερώτηση: Έχω 5 δίσκους WB Red 3TB με Nasware 3.0 κι έναν με Nasware 2.0. Τον τελευταίο, δεν μου τον αναγνώρισε. Είναι κάποιο γνωστό θέμα; Γίνεται να τον αναβαθμίσω εγώ σε Nasware 3.0 ή μόνο από το εργοστάσιο γίνεται κάτι τέτοιο;

Οι λύσεις του να βάλω και νέο δίσκο 4 ή τον παλιό δίσκο 1, δεν δούλεψαν (και φάνηκε άμεσα). Η μόνη μου ελπίδα είναι τώρα να δουλέψει το rebuild με τον προβληματικό δίσκο 4 μετά το seatools που τον έδειξε εντάξει. Αύριο θα ξέρω.

Άλλη ερώτηση: Έχω 5 δίσκους WB Red 3TB με Nasware 3.0 κι έναν με Nasware 2.0. Τον τελευταίο, δεν μου τον αναγνώρισε. Είναι κάποιο γνωστό θέμα; Γίνεται να τον αναβαθμίσω εγώ σε Nasware 3.0 ή μόνο από το εργοστάσιο γίνεται κάτι τέτοιο;

"The unfortunate aspect here is that units with NASware 2.0 can't be upgraded to NASware 3.0 (since NASware 3.0 requires some recalibration of internal components that can only be done in the factory)."

http://www.anandtech.com/show/8273/...d-nas-drive-lineup-with-6-tb-and-pro-versions

Λοιπόν παιδιά είμαι τυχερός. Αφού έβαλα τον προβληματικό δίσκο σ' ένα pc, τον σκάναρα με το Seatools (επιλογή Fix All - long) και μου έδειξε pass (παρ' ότι βρήκε μερικούς bad sectors), τον ξανέβαλα στο NAS και αυτή τη φορά μπόρεσε και ολοκληρώθηκε το rebuild του Raid5 Volume!!! Οπότε τώρα συνεχίζω να αλλάζω τους υπόλοιπους δίσκους κι ελπίζω να μην ξαναπάθω τέτοια γκαντεμιά!

Re: Απάντηση: NAS - Qnap

Επανέρχομαι ξανά, 3 εβδομάδες μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε ο axrst, με το ερώτημα για την έκβαση του εγχειρήματός του. Υπολόγιζα εδώ και καιρό να κάνω το ίδιο πράγμα, δηλαδή επέκταση του raid με σταδιακή αντικατάσταση των δίσκων με μεγαλύτερους.
Επιτέλους οι 5TB Red βρέθηκαν σε λογική τιμή, απέκτησα 4 και είμαι στο ξεκίνημα της αντικατάστασης των 2.5TB Green που φοράει τώρα το TS-459 Pro+ μου.
Για αρχή, ακολουθώ τις συμβουλές των συνφορουμιτών (auteur) και τους κάνω surface test με το Hard Disk Sentinel στο PC μου.

Περιμένω τα νέα του axrst αλλά και όποια συμβουλή κάποιος θέλει να δώσει.

Νόμιζα οτι καταλάβατε οτι το θέμα έληξε ομαλά ;-)

Το πρόβλημα ήταν μόνο ο ένας δίσκος. Δεν ήμουν τόσο γκαντέμης να χτυπήσει κι άλλος. Όλα πήγαν καλά τελικά. και τώρα έχω 6x3Tb.

Όμως winlink, έχω την εντύπωση οτι δεν μπορείς να κάνεις expand το raid volume σε μέγεθος πάνω από 16TB. Τουλάχιστον στα TS-x-59 Pro+ λόγω νομίζω επεξεργαστή και RAM. Μπορείς όμως να δημιουργήσεις μεγαλύτερο volume από την αρχή (μεταφέροντας αλλού τα δεδομένα σου προσωρινά) ή να φτιάξεις παραπάνω από ένα volume.

Αν και υποψιάζομαι οτι έχεις Raid5 οπότε με τους 3 δίσκους να χρησιμοποιούνται ως ωφέλιμος χώρος (=15Tb) και ένας spare θα είσαι ΟΚ.

Καλή τύχη.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

O δίσκος είναι οκ δηλαδή η πάει για φούντο;

Ο παλιός δίσκος που έβγαλε πρόβλημα, είναι οκ μεν προσωρινά και δούλεψε για να διαβαστούν τα δεδομένα, αλλά έχει bad sectors οπότε δεν θα τον εμπιστευόμουν κάπου αλλού. Αλλά αυτό έχει λίγη σημασία, εφόσον μπόρεσα κι έκανα τη δουλειά μου.

Καλημέρα

Raid 5 έχω κι εγώ, οπότε 3 x 5TB = 15TB, όσο βγαίνει και σε εσένα με 5 x 3TB (άσε που ο πραγματικός χώρος είναι λιγότερος, υπολογίζουν το K σαν 1000 και όχι 1024).
Έχω διαβάσει κι εγώ για το 16TB όριο στο volume expansion, γι' αυτό και δεν πήρα 6TB δίσκους. Σε λίγο ξεκινάω με τον πρώτο δίσκο και ελπίζω όλα να πάνε καλά και αρκετά γρήγορα.
Ευχαριστώ

1) Αυτα που εχουν hdmi παίζουν μονο με Xbmc ή μπορει να τρέξει και καποιο αλλο app για αναπαραγωγή video;

2) το Xbmc μεςω qnap εχει τις ίδιες δυνατότητες αναπαραγωγής με το Xbmc για pc;

3) γενικά εχουν λυθεί τα προβλήματα που ειχε στην αρχή το Xbmc στα qnap;

4) κανει bitstream DTS HD MA και TRUE HD;

5) Κλειδώνει σωστα σε 23,967 και 24;

6) εχει προβλήματα με full bluray rip σε δομή folder (BDMV) αλλα και ISO; Φανταζομαι full bluray μενού δεν θα παιζει..

7) υποστηρίζει ελληνικούς εξωτερικούς υπότιτλους srt σε full bluray rips;

παιδιά να ρωτήσω και εγώ για τον qnap ts-469l που έχω.
έχω ένα πρόβλημα όταν τον έχω ανοιχτό πάνω από 4-5 μέρες με το ρουτερ.εικάζω ότι ο σέρβερ δημιουργεί με καποιο τρόπο με την πορεία του χρόνου αρκετά connections τα οποία μπουκώνουν το ρούτερ και ακόλουθα έχω αποσυνδέσεις πολύ συχνές του ιντερνετ και πρεπει να κάνω επανεκκινηση τον σέρβερ και μετα από καποιες μέρες παλι τα ίδια. από τότε που ενεργοποίησα το Plug n play στο ρουτερ κ παρόλο που από θέμα ασφαλείας είχα ενδοιασμούς τα πράγματα είναι καπως καλύτερα αλλα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.εχετε κάποια ιδεα?
παίζει ρόλο που είναι on οι σέρβερ πχ ldap, ftp και ούτω καθεξής?

Re: Απάντηση: NAS - Qnap

Ξεκάθαρη απάντηση δεν έχω, αλλά να παραθέσω κάποιες σκέψεις.
-LDAP γιατί έχεις ανοικτό?
-Κάνω restart το QNAP TS-459Pro+ μου (υποδεέστερο του δικού σου) σε κάθε firmware update, στατιστικά κάθε 3μήνες. Η dynamic IP συνδεσή μου κάνει renew IP περίπου κάθε μήνα και δεν έχει μπουκώσει ποτέ. Δεν κάνω restart το Draytek router μου, και όλα είναι πάνω σε UPS.
-Όταν εγκατέστησα Plex server μαμήθηκε ο Δίας με το router και τα disconnections. Συμπτωματικά τότε έσκαβε ο ΟΤΕ στην περιοχή και το απέδωσα εκεί. Αφού κάλεσα το support και ήρθε τεχνικός και τα βρήκε όλα OK, ψαχτηκά και βρήκα ότι το Plex έκανε και σε άλλους τέτοια προβλήματα. Καταργήθηκε και μαγικά όλα μιά χαρά.