Naval Force Ships

Η ολλανδική πρόταση είναι πολύ ελκυστική και από άποψη κόστους, η ενδιάμεση λύση είναι κλάσης M.
Φρεγάτα τύπου ΕΛΛΗ δεν έχει 200 άτομα πλήρωμα.
Μιλάμε καθαρά για το τι θα είναι εφικτό και ωφελιμο για το ΠΝ, αν και η απόφαση θα είναι πολιτική.
 
Re: Απάντηση: Naval Force Ships

Η ολλανδική πρόταση είναι πολύ ελκυστική και από άποψη κόστους, η ενδιάμεση λύση είναι κλάσης M.

Oλα τα αρθρα που διαβαζει κανεις τις ολλανδικες φρεγατες προκρινουν ως πιο συμφερουσα ενδιαμεση λυση αλλα και ως κυρια νεοτευκτη λυση .
 
Re: Απάντηση: Naval Force Ships

Η ολλανδική πρόταση είναι πολύ ελκυστική και από άποψη κόστους, η ενδιάμεση λύση είναι κλάσης M.
Φρεγάτα τύπου ΕΛΛΗ δεν έχει 200 άτομα πλήρωμα.
Μιλάμε καθαρά για το τι θα είναι εφικτό και ωφελιμο για το ΠΝ, αν και η απόφαση θα είναι πολιτική.

Συμφωνω μαζι σου για την φρεγατα ενδιαμεσης λυσης. Απο οσο εχω παρακολουθησει το θεμα, συν οτι ειναι απο "σπιτι με παραδωση" που εχει εμπιστευτει το Ελληνικο ναυτικο.

Η αποφαση φυσικα θα ειναι πολιτικη...ως συνηθως, πραγμα που δεν με γεμιζει εμπιστοσυνη. Θα περεπε να υπαρχει ενας νομος γραμμενος στην πετρα, που να απαγορευει μια αγορα που τα επιτελεια εχουν αποριψει.

Διαφωνω με την αποψη του Kosh οτι τα πλοια μετα απο ενα μηνα στο νερο ειναι σαν αυτο που βλεπουμε στην φωτογραφια της Τικο παραπανω.

Τα βλεπω συχνα αλωστε καθοτι ο μεγαλυτερος ναυσταθμος της Ευρωπης δεν ειναι μακρυα μου (και υποδεχεται συχνα Ελληνες ναυτικους).
Eρχονται πλοια (και υποβρυχια) που εχουν περασει μηνες στους Ωκεανους, δεν εχω δει κατι τετοιο. Σκουρια που εχει παραμορφωσει καθαρα την φορμα του σκαριου.

Τετοιο θεαμα εχω δει μονο σε παροπλισμενα μεσα σε στρατιωτικους ορμους που χρησιμευουν για αλλα πραγματα.

Μετα βεβαια την μεση λυση πρεπει να δρομολογηθει και το επομενο βημα, πριν μετατραπει παλι και αυτο σε επομενη μεση λυση.
Που κατα τη γνωμη μου πρεπει να ειναι μια Φρεμμ (οπως αυτες που επελεξαν οι Αμερικανοι απο του Ιταλους) η μια
billabongxxl08parsonscorteswinnerhr1.jpg
Μπελχαρα
.
 
Φίλε μου απλά να σου πω ότι γίνεται και συντήρηση του πλοίου εν πλω.
Εννοείται ότι σε αγκυροβόλιο ή δεμένο το πλοίο σε λιμάνι, πέφτει και το ανάλογο βάψιμο.
Και αν βρεθεί σε καιρό πλοίο για μέρες τις σκουριτσες του θα τις βγάλει.
 
Re: Απάντηση: Naval Force Ships

Φίλε μου απλά να σου πω ότι γίνεται και συντήρηση του πλοίου εν πλω.
Εννοείται ότι σε αγκυροβόλιο ή δεμένο το πλοίο σε λιμάνι, πέφτει και το ανάλογο βάψιμο.
Και αν βρεθεί σε καιρό πλοίο για μέρες τις σκουριτσες του θα τις βγάλει.

Nαι σιγουρα γινεται καποια συντηρηση και εν πλω εαν το επιτρεπει ο καιρος.
Φανταζομαι "καρεναρισμα" απο καποιο συνεργειο για να ξυσει ολους του παρασιτικους οργανισμους κατω απο την Καρινα. Που ριχνουν και τις αποδωσεις αν δεν κανω λαθος.
Αυτα τα βλεπουμε και σε σκαρια που δεν ειναι μεταλικα αλλα συνθετικα η ξυλινα, και συχνα οι ιδιωτες σκαφων κανουν και μια εκπεδευση δυτη για να κανουν αυτη την συντηρηση οι ιδιοι οταν βρισκονται καπου αγκυροβολημενοι. Ειδαλως καρεναρισμα εξω απο το νερο καθε χρονο (κανονικα) και στοιχιζει...



Ναθ αυτο ειναι σε πολυ καλυτερη κατασταση απο το Τικοντερογκα που ειδαμε παραπανω.
Και μετα απο πολουυυς μηνες θαλασσα.
 
Δεν ειναι και της ιδιας ηλικιας.

Το ΑΒ ειναι σχεδιασης 89 εισαγωγης σε υπηρεσια το 91

Το Τico ειναι σχεδιασης 80 εισαγωγης σε υπηρεσια το 83


(αν και καλοσυντηρημενο σκαφος μονο απο την σχεδιαση καταλαβαινεις την ηλικια του)
 
Η Ολανδικη φρεγατα λεγομενη κλασης Μ.

Πολυ καλα χαρακτηριστικα. Το μονο που θα μπορουσε καποιος να της προσαψει ειναι οι γραμμες της. Δεν ειναι απο αυτες τις ευθειες και λειες επιφανιες των νεων σκαφων που λεγεται προσφερουν στην αποκρυψη ιχνους (και φανταζομαι και στην ευκολια συντηρησης).

Hr._Ms._Van_Speijk_%28F828%29.jpg


Αλλα νεες νεου σχεδιασμου φρεγατες δεν διατιθενται πια. Τις πρωτες και τελευταιες τις πηραν οι Αιγυπτιοι απο τους Ιταλους που ηθελαν να ενισχυσουν το δημοσιονομικο τους ανοιγμα πουλοντας δικες τους.

Κατι που λγοταν να πουλησουν οι Γαλλοι Λα Φαγιετ, σαν ενδιαμεση λυση, δεν το πιστευω γιατι ηδη εχουν λιγοτερα πλοια απο αυτα της λευκης Βιβλου, για τις δεκαετιες 2.0. Οποτε τωρα καπως τρεχουν και αυτοι α προφτασουν καθωτι προβλεπουν πολλα και διαφορα.

Οποτε εαν η προταση των Ολανδων ισχυει δεν πρεπει να κοσκινιζουν δεκα μερες πριν ζυμωσουν οι εχοντες τις αποφασεις.

Εδω ενα σχεδιο του πλοιου που σκιαγραφει λειτουργιες του.

yadXB11.jpg


Ειχα βαλει το αντιστοιχο της κλασης Ελλη σε προηγουμενες σελιδες. Συγκρινετε κιολας αν θελετε. Το ξαναβαζω για την actualitέ

Elli%2Bclass%2BBatch%2BI.jpg


Μου φαινονται αρκετα "κοντινα" σαν πλοια.
 
Eδω ενα ονειρο "ενδιαμεσης λυσης" που δυστυχως εχει απομακρυνθει πολυ.
Και φυσικα αυτο γιατι η θεωρια του Φουκουγιαμα ηταν ανθρακας...

Ηταν ισως το πρωτο πλοιο απο αυτα που λεμε Furtive με πολυ πρωτοποριακη αρχιτεκτονικη επ αυτου. Εαν βεβαια ειναι δυνατον ενα πλοιο να ειναι Furtive...
Παρ ολα αυτα λεγεται οτι μια εφτασε εως την Λιβυη σχεδον απαρατηρητη προσφατα.

EnK_SCSVoAAel0e.jpg


la-fayette.jpg


navires2.png


Αυτον τον ναυσταθμο εδω στα μερη μας, θα τον αναγνωριζετε καθε φορα που βαζω φωτο, γιατι ειναι πολυ ευδιακριτος λογω των υψωματων πισω. Μια επιλογη του Ναπολεοντα για ναυτικη αμυνας, που απο τις λιγες φορες εκανε τους Αγγλους να αποτυχουν στην θαλασσα. Ειναι και ο οικος των μισων απο αυτες...

921px-Guepratte_p1150203.jpg


Προκειται για την κλαση Λαφαγιετ !
 
Ουπς... Ερατουμ

Δεν ειναι οι μισες στα μερη μας.

Ολες ειναι "στα μερη μας" 710, 711, 712, 713, 714

Ηταν να κατασκευαστουν 10 κατασκευαστηκαn 5 λογω περικοπων.

Επισης εξαχθησαν 6 στην Δημοκρατια της Κινας (ΤαιΒαν), και 3 στην Σ.Αραβια.

Επισης υπαρχει η διαμορφωση Τριαινα (Trident) με 6 σκαφη για το Ναυτικο της Σινγκαπουρης.
Η κυρια διαφορα ειναι το κραμα μεταλου που διαλεξε η Σινγκαπουρη που ειναι το ανωξιδωτο (λεμε τωρα) ατσαλι.

Εδω σε πρωτο πλανο η Σιγκαπουριανη εκδωση. (σε δευτερο μια Ινδικη)
1280px-RSS_Formidable_%2868%29_and_INS_Brahmaputra_%28F_31%29.jpg
 
Αυτές υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο σε λίγους μήνες να δεσουν στη Σαλαμίνα και μόνιμα. Λέγεται ότι η Μαντάμ Φλοράνς θα τις προσφέρει ως ενδιαμεση λύση για να αγοράσουμε τις Bellhara.
 
Εσυ εχεις αντενες ανοιχτες -bye-

Παντως το επιτελειο δυσκολα θα το αντεξει.

Εχουμε μονο 15 φρεγατες (πλοια πρωτης γραμμης) ενω θα επρεπε να ειχαμε 20 τουλαχιστον.

Να δουμε. Αυτα τα πλοια ειναι και απο τα πρωτα μοντιουλαρ. Δηλαδη μπορει να αυξησεις οπλισμο (ανα φετες).
Μακαρι.
 
Moνον 5 τετοιες εχει η Γαλλια (η 5η ακομα ναυπηγειται)

Λογικα θα μας τις μισθωσει δεν θα μας τις χαρισει .

Ειναι ωραιες, νεες σχετικα, σιγουρα πιο stealth απο οτιδηποτε αλλο μπορει να μας προσφερθει αλλα απο εξοπλισμο δεν τα πανε και πολυ καλα.

Χρειαζονται σοβαρες αναβαθμισεις που λογικα θα επηρεασουν και το στιγμα του σκαφους.



η νέα Γαλλική πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει ως ενδιάμεση λύση την παραχώρηση στην Ελλάδα δύο φρεγατών κλάσης La Fayette, οι οποίες όμως θα έχουν περάσει από fast track πρόγραμμα αναβάθμισης από το Παρίσι σε Γαλλικά ναυπηγεία.




Οι Γάλλοι, εκσυγχρονίζοντας τις φρεγάτες αυτές, αναμενεται να τοποθετήσουν εκτοηευτές για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15- που ούτως ή άλλως ήταν στα πλάνα τους- αλλά και σύστημα εγγύς προστασίας CIWS είτε Phalanx είτε RIM όπως επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν όλες οι μεγάλες Μονάδες του Στόλου.

Το Γαλλικό ναυτικό διαθέτει πέντε φρεγάτες κλάσης La Fayette με εκτόπισμα 3800 τόνους, οι οποίες κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 90 και από τότε επιχειρούν συνεχώς.

Η πρώτη La Fayette(F710)-έδωσε το όνομά της στην κλάση αυτών των πλοίων-ανέλαβε υπηρεσία το 1996, ενώ η τελευταία Guepratte (F714) το 2001. Πρόταση στην Αθήνα για τις La Fayette είχε γίνει και στο παρελθόν ωστόσο απορρίφθηκε αφού το Πολεμικό Ναυτικό θεώρησε ότι ο οπλισμός του πλοίου δεν ήταν επαρκής για τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου στο περιβάλλον του Αιγαίου και κυρίως σε αυτό της ανατολικής Μεσογείου.



Το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί ως ενδιάμεση λύση από τους Γάλλους δύο φρεγάτες Fremm, κάτι τέτοιο δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει η Γαλλία αφού τις θεωρεί άκρως απαραίτητες.

Ακόμη μία εναλλακτική ενδιάμεσης λύσης που φαίνεται πως προτείνει το Παρίσι, είναι η προετοιμασία μόνιμης παρουσίας στα Ελληνικά νερά, μιας μικρής αρμάδας αποτελούμενης από τρία πλοία, δύο φρεγάτες και ένα ελικοπτεροφόρο τα οποία θα επιχειρούν μαζί με τα πλοία του Ελληνικού Στόλου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αμυντικής συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των δύο κρατών.
 
Moνον 5 τετοιες εχει η Γαλλια (η 5η ακομα ναυπηγειται).....

Δεν ισχυει αυτο. Ειναι και οι 5 επιχειρησιακες εδω και πολυ καιρο ( η τελευταια μπηκε σε υπηρεσια το 2001 )

Μηπως τις μπερδευεις με τις ΦΡΕΜΜ ;

Ο οπλισμος ειναι και αυτος αναλογος "περικοπων" το επιτελειο τα ηθελε πιο "γεματα". Αλλα για να εσει το χρεος ανα μοναδα. Δεν πιστευαν τοτε οτι θα βρουν κια καποια σοβαρη ναυτικη αντιδραση...αλλα οπως ειναι modular και χωρος υπαρχει, μπορει να γινει αναβαθμιση σε αυτον τον τομεα, εαν υπαρχει χρημα.
Οι Σιγκαπουριανες για παραδειγμα εκοψαν παραγγελια με 12 Ηαρπουουν ανα πλοιο, αντι για 8 (εξοσετ) που εχουν οι Γαλλικες, ενω παρ'ολα αυτα ειναι μικροτερες σε μηκος κατα 11 μετρα ! Οι Ταϊβανεζικες αντι να παραγγειλουν το πλοιο με 1 ραμπα με τους 8 Κροταλ ξηλωσαν αντιαεροπορικους απο τα προηγουμενα αντιτορπιλικα τους και εβαλαν ετσι 2 ραμπες ανα πλοιο δηλ. 16 απο τους δικης τους κατασκευης αντιαεροπορικους πυραυλους...
Οι Αραβικες εχουν 32 Αστερ 15 αντι για 8 κροταλ αλλο ενα παραδειγμα. Ολα αυτα παραδειγματα ειναι εχει διαφορα τετοια απο τυπο σε τυπο για να σας δειξω την ευελιξια της προσθηκης οπλισμου με το νεο τοτε μοντιουλαρ (τεμαχικο ; ) συστημα.
Οι πιο μεγαλες σε μηκος ειναι οι Σαουδικες. 133 μ. Οι Γαλλικες ειναι 125 μ.. Οι Σιγκαπουριανες 114 μ. και οι Ταϊβανεζικες σχεδον ιδιες (κατι εκατοστα λιγοτερο) με τις Γαλλικες σε μηκος.
 
Oπως σας ειπα η Γαλλια δεν εχει τοσες φρεγατες και πλοια Πρωτης γραμμης οσα θα επρεπε να ειχε δηλαδη 50% παραπανω.

Εχει 10 σκαφη πρωτης γραμμης, και 5 δευτερης γραμμης. Οι φρεγατες απο κατω δεν μετρανε τοσο σε συραξη, ειναι φρεγατες παρατηρησης για τα υπερποντια εδαφη.

Fregates.JPG
 
Oντως για τον τροπο που ασκει εξωτερικη πολιτικη και βασει μεγεθους και στατους εχει μικρο στολο.

Εχει φυσικα το αεροπλανοφορο και το ελικοφορο συν μια καλη γροθια φρεγατων fremm αλλα δεν μπορει να τα δωσει 2 fremm θα αποδυναμωθει πολυ .
 
Thales-KMS180_02-1024x584-1.jpg



αυτην ηθελα να βαλω.


Παντως η λογικη λεει οτι μεταξυ γαλλικης και ολλανδικης προτασης θα ειναι η τελικη επιλογη.

Ασχετως πολιτικων κριτηριων.

Και τα δυο συγχρονα σκαφη χωρις προβληματα που δεν μπορουν να λυθουν .


Και ενα ακομα ωραιο αρθρο συγκριτικο των....ενδιαμεσων λυσεων.


Δηλαδη


Ticonderoga-class cruiser


La Fayette-class frigate

Karel Doorman-class frigate