Naval Force Ships

Akula_class_submarine2-750x375.jpg


1920px-AkulaProjekt971U_right.png



Akula




Μπορεί ο Ψυχρός Πόλεμος να είχε θετική κατάληξη για τις ΗΠΑ, αυτό δεν σημαίνει ότι η Σοβιετική Ένωση δεν είχε τα μέσα για να «τρομοκρατήσει» την Ουάσινγκτον, ειδικά στις ναυτικές δυνάμεις και στα υποβρύχια, με πιο χαρακτηριστικά παράδειγμα τα θηριώδη «Akula» που έφτασαν στο σημείο να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το Χόλυγουντ λόγω της φήμης τους.

Η κατηγορία υποβρυχίων γνωστή ως και ως «Project 941» ενώ είχαν ακόμα και τον χαρακτηρισμό «τυφώνες Typhoon» , όπως ήταν γνωστά κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής τους ζωής από το NATO, σχεδιάστηκε για να αποτελέσει τη βάση των πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων της Σοβιετικής Ένωσης στη θάλασσα, ενώ προκαλούσε τρόμο στη Δύση.

Η ιστορία κατασκευής τους
Η Σοβιετική Ένωση είχε μάθει για την ανάπτυξη των αμερικανικών υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων Ohio, που είχαν μήκος 564 πόδια και έφεραν 192 πυρηνικές κεφαλές. Η σοβιετική ηγεσία αποφάσισε ότι χρειαζόταν ένα δικό της υποβρύχιο για να ανταποκριθεί στην επικείμενη απειλή και έτσι γεννήθηκε η κατηγορία Akula.

Τα Akula σχεδιάστηκαν για να εκτοξεύουν τους πυραύλους τους, σχετικά κοντά από τις ακτές της Σοβιετικής Ένωσης, επιτρέποντάς τους να επιχειρούν βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου οι σοβιετικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να τα προστατεύσουν.


Ως αποτέλεσμα, τα υποβρύχια σχεδιάστηκαν με ενισχυμένο κύτος ικανό να σπάσει τον πολικό πάγο, μεγάλη αποθεματική πλευστότητα για να την βοηθήσει να περάσει από τον πάγο και ένα ζευγάρι θωρακισμένων προπελών για να το προστατεύσει από τις συγκρούσεις με πάγο.

Ένα άλλο αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη ενός νέου πυρηνικού πυραύλου με αρκετά μεγάλο βεληνεκές, ικανός για να χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρκτική θάλασσα. Το R-39 Rif ήταν ένας τεράστιος βαλλιστικός πύραυλος, τριών σταδίων, μήκους πενήντα τριών ποδιών και βάρους ογδόντα τεσσάρων τόνων. Με βεληνεκές 4.480 ναυτικών μιλίων, ο R-39 θα μπορούσε να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εξοπλισμός τους με φόντο το Ψυχρό Πόλεμο
Η εξοπλιστική κούρσα του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις ήταν πάνω από όλα ένας διαγωνισμός και ο αριθμός των κεφαλών ήταν καίριας σημασίας. Επειδή τα Akula μετέφεραν μόνον είκοσι πυραύλους εν συγκρίσει με τα είκοσι τέσσερα βλήματα της κλάσσης του Οχάιο, κάθε σοβιετικός πυραύλος έπρεπε να φέρει περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από το αμερικανικό Trident C-4 .


Ένας μόνο R-39 έφερε μόνο δέκα κεφαλές των εκατό κιλοτόνων, το καθένα με ανεξάρτητη στόχευση, έτσι ώστε ένας μόνο πύραυλος να μπορεί να πλήξει δέκα διαφορετικούς στόχους μέσα σε αρκετά κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Αυτό αύξησε το μέγεθος και το βάρος του πυραύλου, αλλά επίσης σήμαινε ότι κάθε Akula είχε ένα σύνολο διακοσίων κεφαλών – οκτώ περισσότερες από την κατηγορία του Οχάιο.

Οι πύραυλοι Rif ήταν τοποθετημένοι σε δύο σειρές από δέκα σιλό πυραύλων το καθένα. Σε αντίθεση με άλλα υποβρύχια, τα σιλό βρίσκονταν στο εμπρόσθιο τμήμα του, δίνοντας στην κατηγορία Akula την ασυνήθιστη εμφάνιση της.

Τα χαρακτηριστικά τους
Η κατηγορία Akula είχαν μήκος 564 πόδια, μόλις τέσσερα πόδια περισσότερα από τα αμερικανικά τους ισοδύναμα. Ενώ τα Οχάιο είχαν ακτίνα σαράντα δύο μέτρων, τα Akula είχαν ένα τεράστιο πλάτος εβδομήντα τεσσάρων ποδών. Το αποτέλεσμα ήταν ένα υποβρύχιο που, σε σαράντα οκτώ χιλιάδες τόνους, είχε το διπλάσιο βυθισμένο εκτόπισμα του αμερικανικού υποβρυχίου.

Τα γιγάντια υποβρύχια ήταν ικανά να πλέουν με είκοσι δύο κόμβους στην επιφάνεια και είκοσι επτά κόμβους υποθαλασσίως χάρη σε δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες OKB-650 -τους ίδιους αντιδραστήρες που τροφοδοτούσαν επίσης τα υποβρύχια της κατηγορίας Alfa και Mike- δίνοντάς τους σχεδόν εκατό χιλιάδες αξονική ιπποδύναμη.


Συνολικά οκτώ υποβρύχια της κατηγορίας Akula είχαν προγραμματισθεί, αλλά τελικά κατασκευάστηκαν μόνο 6, τα οποία κληρονόμησε το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό. Από αυτά σήμερα μόνο ένα είναι επιχειρησιακά ενεργό, το Dmitriy Donskoy.

Η ύπαρξη της κατηγορίας Akula ήταν σχετικά άγνωστη και θα είχε παραμείνει έτσι, αν το υποβρύχιο δεν είχε γίνει γνωστό χάρη στο βιβλίο φαντασίας του Tom Clancy, το «Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη», στο οποίο πρωταγωνιστούσε μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας Akula, ενώ στο Χόλυγουντ έγινε ευρέως γνωστή από την ταινία «Hunter Killer».



https://www.onalert.gr/istoria/akul...-poy-eftase-mechri-to-cholygoynt-pics/410419/


Russian-Navy-Akula-class-Submarine-K-154-Tigr-to-Complete-Overhaul-in-2023.jpg

Μια μικρή διόρθωση. Η τελευταία φωτό και το πρώτο σχεδιάγραμμα είναι από τα Akula ssn (fast attack) και όχι τα ssbn. Η παρεξήγηση προέρχεται από το γεγονός ότι ο κωδικός του ΝΑΤΟ akula, αφορούσε τα SSN. Οι Σοβιετικοί όμως είχαν ονοματίσει akula τα (κωδικός ΝΑΤΟ) typhoon SSBN.

Το κείμενο του ποστ αφορά σωστά τα typhoon
 


Εξαιρετικο αρθρο που αναλυει πραγματικα και συνοπτικα ολα τα πλοια που εχουν προταθει στο ΠΝ μας.

Αναμενονται λογικα ρελανς ΗΠΑ,Γερμανων και Γαλλων.




Περι arrowhead 140 που ειναι επισημως η προταση των Αγγλων ειχαμε γραψει εδω.
 





(5)

Η ολλανδικη προταση περιλαμβανει τις νεες Sigma 11515 HN

Thales-MKS-180_02.jpg






Kαι ενδιαμεση λυση τις Μ που αντικατεστησαν τις S που εχουμε ηδη σε υπηρεσια.




Karel-Doorman-class-Belgium.jpg




Η ολλανδική πρόταση φέρεται να προσφέρει έναντι του -επίσης- εκτιμώμενου προϋπολογισμού πέριξ των 5 δισ. ευρώ, ένα σύνολο εννιά πλοίων!

Αυτό εάν ισχύει θα σήμαινε για την Ελλάδα ένα καινούργιο Ναυτικό. Ναυπήγηση τριών κορβετών με κόστος λίγο μεγαλύτερο του ενός δισ. ευρώ, τις τέσσερις φρεγάτες που ζητά η Ελλάδα, καθώς επίσης και η αποδέσμευση των δύο φρεγατών “M”, η επόμενη των “S” γενιά πλοίων που επιχειρούν στον ελληνικό στόλο.






 
  • Like
Reactions: chocbhed


Εξαιρετικο αρθρο/ανασκοπηση των εως τωρα προτασεων για τις 4 φρεγατες που θελουμε να χτισουμε καθως και των ενδιαμεσων λυσεων.
 
  • Like
Reactions: Sonus Naturalis

Εξαιρετικο αρθρο/ανασκοπηση των εως τωρα προτασεων για τις 4 φρεγατες που θελουμε να χτισουμε καθως και των ενδιαμεσων λυσεων.
@Kosh

Φρεγάτες για το ΠΝ;
Τι “πακέτο” προσφέρουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι, τι θα θέλαμε εμείς;


Οντως, πολύ κατατοπιστικό το άρθρο.
 
Πλοιο που δεν ξερω γιατι - μαλλον λογω κοστους και επειδη βιαζομαστε ενω αυτο μολις ολοκληρωνεται ως σχεδιασμος - δεν μας απασχολει τουλαχιστον επισημα ειναι η μεγαλη εκδοση της Belharra





Πρόκειται για νέα σχεδίαση εκτοπίσματος των 5500 τόνων αντί των 4250 της υφιστάμενης, με τις εξής βασικές διαφοροποιήσεις:

Θέσεις για 48 κελιά αντί των 32 της αρχικής σχεδίασης

Πυροβόλο των 127 χιλιοστών αντί 76 χιλιοστών

Σύστημα Shorad για εγγύς άμυνα του πλοίου

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η νέα Belharra θα φέρει τους κορυφαίους πυραύλους Aster 30 Block 1NT καθώς και CAMM ER οι οποίοι θα τοποθετηθούν τέσσερις ανά κελί. Επιπλέον, προσφέρεται και η επιλογή των Mica της τελευταίας γενιάς.



Οι επιμηκυμένες φρεγάτες Belharra θα προσδώσουν μια ολοκληρωμένη σχεδίαση έκδοσης πλοίου αεράμυνας περιοχής με ικανό φόρτο βλημάτων (άνω των 32 Aster 30) καθώς και επιπρόσθετες δυνατότητες εγκατάστασης νέων όπλων όπως οι CAMM ER και οι Aster 30 Block 1NT προσφέροντας αντιβαλλιστική άμυνα. Παράλληλα, το πλοίο εκτοπίσματος των 5500 τόνων θα μπορεί να φέρει στρατηγικά όπλα MdCN (Missile De Croisière Naval) καθώς και επιπρόσθετα βλήματα Exocet Block IIIC πέραν των οκτώ που φέρει η υφιστάμενη σχεδίαση.

Πρόκειται για μια επαναστατική λύση η οποία θα συνδιάζει ένα μεγάλο απόθεμα όπλων ταυτόχρονα με τη τελειότερη σουίτα ηλεκτρονικών και αισθητήρων τελευταίας γενιάς και φιλοσοφίας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η Belharra των 5500 τόνων η σχεδίαση της οποίας ολοκληρώνεται πολύ σύντομα μπορεί να φέρει 32 Aster 30 σε εκτοξευτές Α50, 8 MdCN καθώς και 32 CAMM ER.

Φέροντας ένα κορυφαίο ραντάρ, το SEA FIRE 500 με ικανότητα να καθοδηγεί συνολικώς 16 βλήματα κατά εναερίων στόχων, η νέα Belharra θα προσφέρει εκτός από εξαιρετική αντιαεροπορική άμυνα μια κορυφαία αντιβαλλιστική άμυνα ικανή να αποτελέσει τροχοπέδη στα τουρκικά βαλλιστικά όπλα.

Belhara_frigate_Hellenic_NAVY1-1024x554.jpg
Το πλοίο των 4250 τόνων με 32 πυραύλους.
Πρόκειται για μια έκδοση, ένα σκαλοπάτι κάτω από τις FREMM αλλά με πολύ ανώτερες επιδόσεις διαθέτοντας μεγάλη γκάμα και εύρος όπλων και ασφαλώς ένα ραντάρ τελευταίας γενιάς. Παράλληλα, το πλοίο θα διατηρεί τις πλέον σύγχρονες ικανότητες εύρεσης και εντοπισμού υποβρυχίων με χαμηλό ακουστικό ίχνος διαθέτοντας δύο σόναρ (ένα τρόπιδας το Kingklip Mark 1115 και ένα μεταβλητού βάθους το Captas 4).
 
Παιδιά... σκέφτομαι οτι μ'αυτά και μ'αυτά ο καιρός περνάει, οι προτάσεις έρχονται συνεχώς ανανεωμένες, στο τέλος θα μας προτείνουν τα έξτρα-σούπερ-ντούπερ-υπερσκάφη, αλλά το ημερολόγιο θα δείχνει κανα δυο χρόνια αργότερα και θα γίνει κανα μπαμ κι εμείς δεν θα έχουμε ούτε καν τα ενδιάμεσης λύσης...
 
2 και σήμερα μείνανε. 24 του μηνός έρχεται ο Αμερικανός υφυπουργός ναυτικού και κομίζει την τελική πρόταση των ΗΠΑ. Την επόμενη μέρα θα ξέρουμε ποιοι συνεχίζουν - ο υπουργός έχει μιλήσει για short list με 3 προτάσεις.
 
Μπορεί να μην είναι "ναυτικά" δίκαιο, αλλά εγώ πάντως επιμένω οτι στην αποφασή μας δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον γεωπολιτικό παράγοντα... Δεν μιλάω φυσικά για εκεί που υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον εξοπλισμό, αλλά δεν πρέπει να βάλουμε τους Γάλλους και τους Αμερικάνους ίδια κι όμοια με τους Ισπανούς, τους Βρετανού;ς και - ειδικά - τους Γερμανούς για μικροδιαφορές στον εξοπλισμό και στα αντισταθμιστικά οφέλη...
Και το φοβάμαι πολύ το το ελληνογερμανικό λόμπυ στο WhiteHouse...
 
1) https://www.defence-point.gr/news/p...andiki-endiamesi-lysi-quot-karel-doorman-quot

Ο κυβος μαλλον ερριφθη για την ενδιαμεση λυση που δειχνει να απεμπλεκεται απο την κυρια προμηθεια 4 νεων φρεγατων και την αναβαθμιση των υπαρχοντων.....

Πιθανοτατα μιλαμε για τα 2 ολλανδικα σκαφη σχεδον αμεσα (μιας και πανε για παροπλισμο) και σε βαθος χρονου και τα 2 βελγικα σκαφη με κοστος περιπου 70εκ/ σκαφος

Αναλυση της κλασης Μ




2) Ολα αυτα αν στο μεταξυ δεν τα δωσουν ολα οι Βρεττανοι με τις type 23 που δειχνει να θελουν να σπρωξουν σε μεγαλο αριθμο (5) και μαλιστα συντομα





3) και ποτε μην βγαζεις απο το τραπεζι τους Αμερικανους που επισης θα θελουν να σπρωξουν τα πρωτα τους σκαφη αφου εικαζεται οτι "ελυσαν" το προβλημα στην μεταδοση τους

 
1) https://www.defence-point.gr/news/p...andiki-endiamesi-lysi-quot-karel-doorman-quot

Ο κυβος μαλλον ερριφθη για την ενδιαμεση λυση.../[/URL]

Απ'όσο ξέρω η ενδιάμεση λύση θα προέλθει απο τον νικητή του διαγωνισμού. Αρα θεωρώ άκυρο το δημοσίευμα ΕΚΤΟΣ αν αυτό είναι μια αγορά ανεξάρτητη απο το κυρίως πιάτο. Εννοώ δηλαδή οτι πρώτα θα πληροφορηθούμε τον νικητή για τα καινούρια πλοία και μετά θα μάθουμε τι έχουμε συμφωνήσει με τον νικητή για ενδιάμεση λύση...
 
Πολυ φοβαμαι (μα πολυ) οτι τον διαγωνισμο θατον κερδισει αυτος που θα πει το μεγαλο (το μεγαλυτερο ; -αν και δεν πιστευω να το πει καποιος αλλος, γνωριζετε τι υποθετω ) ψεμα...Οποτε μετα θα λεμε "δυστυχως"...

Ας υπενθυμισω οτι οι υπηρετουντες το ΠΝ εχουν δειξει την προτιμηση τους για την Ολλανδικη προταση (ολικη που αφορα τις νεες φρεγατες) και ενα απο αυτους εχουμε και εδω στο φορουμ.

Εαν γινει η επιλογη της δημαγωγιας (γεωπολιτικα κριτηρια τα λεμε τελευταια) "θα πεσει κλαμα"... Ελπιζω να δρασει το κρατος οπως και με τα Ραφαλ. Δηλ να επιβληθει η γνωμη και προτιμηση των αμεσα ενδιαφερομενων.

Μονο τρεις προτασεις στεκουν για τις απαιτησεις του ΠΝ. Η Ολλανδικη, η ΜεγαλοΒρετανικη και η Γαλλικη.
Η Ολλανδικη πανω απ'ολες γιατι αποδεσμευει αμεσα 4 κταπληκτικα πλοια ενδιαμεσης (που θα ειναι και μακρας τελικα) λυσης. Οι αλλες δυο μονο δυο και με αγνωστο βαθος διαθεσιμοτητας.
 
Πολυ φοβαμαι (μα πολυ) οτι τον διαγωνισμο θατον κερδισει αυτος που θα πει το μεγαλο (το μεγαλυτερο ; -αν και δεν πιστευω να το πει καποιος αλλος, γνωριζετε τι υποθετω ) ψεμα...Οποτε μετα θα λεμε "δυστυχως"...

Ας υπενθυμισω οτι οι υπηρετουντες το ΠΝ εχουν δειξει την προτιμηση τους για την Ολλανδικη προταση (ολικη που αφορα τις νεες φρεγατες) και ενα απο αυτους εχουμε και εδω στο φορουμ.

Εαν γινει η επιλογη της δημαγωγιας (γεωπολιτικα κριτηρια τα λεμε τελευταια) "θα πεσει κλαμα"... Ελπιζω να δρασει το κρατος οπως και με τα Ραφαλ. Δηλ να επιβληθει η γνωμη και προτιμηση των αμεσα ενδιαφερομενων.

Μονο τρεις προτασεις στεκουν για τις απαιτησεις του ΠΝ. Η Ολλανδικη, η ΜεγαλοΒρετανικη και η Γαλλικη.
Η Ολλανδικη πανω απ'ολες γιατι αποδεσμευει αμεσα 4 κταπληκτικα πλοια ενδιαμεσης (που θα ειναι και μακρας τελικα) λυσης. Οι αλλες δυο μονο δυο και με αγνωστο βαθος διαθεσιμοτητας.
H επιλογή που φοβάσαι ελκει τα φώτα της δημοσιότητας απο επιλογή της εταιρείας.

Όμως...

Η ολλανδική, η ισπανική και η δεύτερη αμερικάνικη πρόταση συζητούνται με το ΠΝ απο το μακρινό 2019, όπως έγινε γνωστό πρόσφατα. Τότε που το ευρύ κοινό γνώριζε μόνο τη γαλλική πρόταση. Αυτοί δηλαδή δεν κάνουν δημόσιες σχέσεις, μιλάνε με αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις, τους επιτελείς του Ναυτικού. Οπότε ας μην είμαστε τόσο απαισιόδοξοι, πιστεύω ότι κάτι καλό ετοιμάζεται.
 
Το ωραίο το είπε ο Μάζης... Ας υποθέσουμε - λέει - οτι για γεωπολιτικούς λόγους παίρνουμε αμερικάνικα που δεν μας βολεύουν όσο τα υπόλοιπα...Και στις εκλογές στην Τουρκια χάσει ο Ερντογάν... και έρθει ένας φιλοαμερικάνος που θα τα βρει με την Αμερική... Και ο Μπαιντενόπουλος γίνει Μπαιντένογλου... Η έρθει ένασς Μπαιντένογλου στις επόμενες αμερικάνικες εκλογές... Εμείς με τι πλοία θα αντιμετωπίσουμε μετά την Τουρκία ?
 
Αυτο αφορα κουβεντα που δεν κανουμε πλεον εδω :D

Eφτασε επισημως και η αμερικανικη τελικη προταση οποτε θεωρω οτι μεσα στις επιομενες ημερες θα εχουμε καταληξει λογικα.
 
Αυτο αφορα κουβεντα που δεν κανουμε πλεον εδω :D

Eφτασε επισημως και η αμερικανικη τελικη προταση οποτε θεωρω οτι μεσα στις επιομενες ημερες θα εχουμε καταληξει λογικα.
Πάντως σε διάφορα sites γράφεται πως άνθρακες ο θησαυρός των Αμερικανών...
 
εγώ διάβασα αυτό και απογοητεύτηκα, πάντα σύμφωνα με το άρθρο
 
εγώ διάβασα αυτό και απογοητεύτηκα, πάντα σύμφωνα με το άρθρο
Το μάλλον πιο έγκυρο Hellasjournal διαφωνεί:
Εν πάση περιπτώσει, σύντομα θα ξέρουμε.
 
Νομίζω πως αρκετά αξιόλογη για τέτοια θέματα είναι η ''Πτήση''.