Νέα Fujifilm X-M1

Παναγιώτη προς το παρόν δεν σκέπτομαι να πουλήσω κάτι, είμαι πολύ ευχαριστημένος από την OMD. Απλά έχω αποκλείσει το FF λόγω χρημάτων, όγκου-βάρους και το κυριότερο λόγω χρήσης, δηλαδή σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει (ούτε καν πλησιάσει) τα όρια του μικρού συστήματος m4/3 που έχω στήσει. Από την άλλη μεριά βέβαια από ότι βλέπω, οι "μικρές" XM/ΧΑ παρά τους περιορισμούς τους σε κάποια θέματα, ως ποιότητα εικόνας (και μόνο) είναι πολύ κοντά στο FF, και μου "πάνε" ως τύπος φωτογραφικής, στατική φωτογραφία δηλαδή με έμφαση στα αστικά τοπία, φύση, λαϊκές αγορές κ.λ.π. Οπότε σε συνδυασμό με το χαμηλό σχετικά κόστος (η ΧΜ στα 600 και λιγότερο υπολογίζοντας την αποφορολόγηση) , τον πολύ βολικό και καλό 16-50 (δηλαδή 24-100mm), την σπαστή οθόνη, και ίσως έναν φωτεινό prime στα ~35-40mm αργότερα, σκέπτομαι ένα 2ο σύστημα που στην πορεία μπορεί να εξελιχθεί σε πρώτο. Τότε μπορεί να πουλήσω, αλλά θέλει προσοχή για να μην γίνουμε δούλοι του μέσου, φαινόμενο συχνό κυρίως στους ερασιτέχνες σαν εμάς...

Παναγιώτη προς το παρόν δεν σκέπτομαι να πουλήσω κάτι, είμαι πολύ ευχαριστημένος από την OMD. Απλά έχω αποκλείσει το FF λόγω χρημάτων, όγκου-βάρους και το κυριότερο λόγω χρήσης, δηλαδή σε καμιά περίπτωση δεν θεωρώ ότι έχω εξαντλήσει (ούτε καν πλησιάσει) τα όρια του μικρού συστήματος m4/3 που έχω στήσει. Από την άλλη μεριά βέβαια από ότι βλέπω, οι "μικρές" XM/ΧΑ παρά τους περιορισμούς τους σε κάποια θέματα, ως ποιότητα εικόνας (και μόνο) είναι πολύ κοντά στο FF, και μου "πάνε" ως τύπος φωτογραφικής, στατική φωτογραφία δηλαδή με έμφαση στα αστικά τοπία, φύση, λαϊκές αγορές κ.λ.π. Οπότε σε συνδυασμό με το χαμηλό σχετικά κόστος (η ΧΜ στα 600 και λιγότερο υπολογίζοντας την αποφορολόγηση) , τον πολύ βολικό και καλό 16-50 (δηλαδή 24-100mm), την σπαστή οθόνη, και ίσως έναν φωτεινό prime στα ~35-40mm αργότερα, σκέπτομαι ένα 2ο σύστημα που στην πορεία μπορεί να εξελιχθεί σε πρώτο. Τότε μπορεί να πουλήσω, αλλά θέλει προσοχή για να μην γίνουμε δούλοι του μέσου, φαινόμενο συχνό κυρίως στους ερασιτέχνες σαν εμάς...

τι εννοεις αποφορολόγηση?

Απάντηση: Re: Νέα Fujifilm X-M1

Εδώ εντελώς "μπακάλικα" ένα print screen από αυτά που βλέπω .

Δημήτρη φόρτωσα το studio scene του dpreview σε Jpeg και RAW σε DAylight - Lowlight με μηχανες Fuji XM1, Olympus E-P5, Nex 6, Canon 100D, και βλέπω άλλα πραγματα,

σε Jpeg ειδικα στο Daylight εως και 3200 η οξυτητα της Ε-Ρ5 είναι πασιφανης σε σχεση με την ΧΜ1 αλλά και στο RAW ευκολα βλέπω το ιδιο (παροτι εχει περισσοτερο θορυβο η Ολυ) σαν να εχει φιλτρο θορυβου η Fuji - δεν ξερω ποσο παιζει ρολο η ποιοτητα των φακων στην συγκριση αυτη ή στα αλλα site που ειδες εσυ.

Βεβαια στα ψηλά ISO ο περισσότερος θόρυβος ειδικα στο Lowlight στην Ολυ ειναι εμφανης και απο ενα σημειο και μετα επηρεαζει τα χρώματα.

Last edited:
Παναγιώτη δεν είμαι pro στην φωτογραφία - με τίποτα! Απλά λόγω επαγγέλματος μπορώ να δικαιολογώ κάποιες (όχι πολλές) αγορές.
Κώστα τα είδα αυτά που λες, ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο ο φακός και ίσως να υπάρχει διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με τον raw editor. Με ποιόν ανοίγεις τα αρχεία? Εν τέλει βέβαια, μας βλέπω να ψάχνουμε ευγενή ιδιοκτήτη fuji για δοκιμές...

Κώστα τα είδα αυτά που λες, ενδεχομένως να παίζει κάποιο ρόλο ο φακός και ίσως να υπάρχει διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με τον raw editor. Με ποιόν ανοίγεις τα αρχεία?

Εγώ δουλευω με το Lightroom αλλα και το dpreview απο οσο ξερω τον Adobe Raw editor χρησιμοποιει.

Και κάτι άλλο: ήδη στα 800 οι χρωματικές εκτροπές είναι εμφανείς σε όλες πλην ΧΜ, επί πλέον δε στις μαύρες επιφάνειες ο θόρυβος αρχίζει να "γράφει". Παραμένει βέβαια η καλύτερη ευκρίνεια της Oly έως τα 1600... Αναζητείται ευτυχής κάτοχος - κατά προτίμηση με prime φακό :-)

Edit: υποτίθεται ότι το Capture One είναι ο καλύτερος raw editor για windows σε ότι αφορά τα αρχεία των x-trans, μπορεί να είναι κι αυτός ένας παράγοντας...

Last edited:

Αναζητείται ευτυχής κάτοχος - κατά προτίμηση με prime φακό :-)

Crazy Comparison! Leica M 240, Fuji X-M1 and Panasonic GX7 - Part 1 by Steve Huff,
την έκανε άλλος την συγκριση για εμάς και απο οτι φαινεται η ΧΜ1 δεν του άρεσε καθ'ολου στο part 1 , αντίθετα στο part 2 τα πράγματα ισσορόπησαν κάπως αλλά ο ιδιος δειχνει να συνεχίζει να προτιμά την Leica (λογικό) και την GX-7, αν ειστε περίεργοι διαβάστε το άρθρο να μάθετε το γιατί.

Ο Steve παλαβιάρης - όπως πάντα - μας έδωσε μια πολύ προσωπική και γι αυτό χρήσιμη ματιά. Αυτό το "real world" μετράει πολύ...