Nεα Nikon D7000

Re: Απάντηση: Re: Nεα Nikon D7000

:offtopic:
Ποιους επαγγελματίες εννοείς; Γιατί δεν έχω συναντήσει κανέναν.Όσους φωτογράφους ξέρω, χρησιμοποιούν κανονικά auto focus. Σε πολύ ειδικές συνθήκες μόνο χρησιμοποιούν manual. Για video δεν ξέρω.:nounder: Υπάρχουν χειριστές κάμερας που δουλεύουν αποκλειστικά με manual;

Για το βιντεο μιλαω παντα...
Και δε μιλαω για βιντεο καμεραμαν... αλλα για δισφημηση, σινεμα, ταινιες μικρου μηκους κλπ.
Αν θελουμε απλη βιντεοκαμερα, με απειρο βαθος πεδιου , δε χρειαζομαστε τις dslr...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nεα Nikon D7000

Για το βιντεο μιλαω παντα...
Και δε μιλαω για βιντεο καμεραμαν... αλλα για δισφημηση, σινεμα, ταινιες μικρου μηκους κλπ.
Αν θελουμε απλη βιντεοκαμερα, με απειρο βαθος πεδιου , δε χρειαζομαστε τις dslr...

Σαφώς και όχι.Απλώς μου έκανε εντύπωση γιατί μίλησες για τους επαγγελματίες φωτογράφους.

Είχες πει "βίντεο και φωτογραφία"

Τέλος πάντων

Δε ειναι ακριβως ετσι, γιατι αν η Nikon ήθελε να παραμεινει "πιστη" στους πελατες και στο στοχο της, δε θα εβαζε βιντεο.
Για μενα κακως το εκανε, ή το κανεις σωστα ή καθολου, ειδικα αυτη τη περιοδο που υπαρχει εντονος ανταγωνισμος στο συγκεκριμενο θεμα.
Δυστυχως , κι αυτη , λογω μαρκετινγκ , αναγκαστηκε να κανει κατι που δεν κατεχει... κι εκει τα χαλασε.
Δεν λεω οτι χανει σε αξια η μηχανη, εξαιρετικη φαινεται, αλλα νομιζω οτι εχασε λιγο το προσανατολισμο της.

Προφανώς ξεχνάς ότι η Nikon ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που ενσωμάτωσε τη λειτουργία βίντεο σε DSLR (με την D90) καθώς και το, περϊ ου ο λόγος, full-time AF στο βίντεο με την D3100. Αυτό σίγουρα δείχνει ότι δεν "αναγκάστηκε" και, IMHO, είναι και μία ένδειξη προς τα πού πρέπει να κοιτούν όσοι περιμένουν στο μέλλον μια DSLR που να κάνει στο βίντεο όλα αυτά που ζητάς.

Μακαρι... :2thumb22sup:
Αυτο ομως δεν αναιρει το γεγονος οτι δεν κατεχει ακομη το βιντεο... η sony kai panasonic ειναι πολυ μπροστα στο θεμα αυτο (και μονο).

Προφανώς εννοείς τους non-AI;

Εννοω καθε Νικον φακο που υπαρχει απο την εποχη των slr .Αυτο βεβαια στην περιπτωση που δεν ειναι απλη φημη αλλα γεγονος .Δεν το εψαξα παραπανω γιατι δεν εχω παλιους φακους της Νικον.

Εννοω καθε Νικον φακο που υπαρχει απο την εποχη των slr .Αυτο βεβαια στην περιπτωση που δεν ειναι απλη φημη αλλα γεγονος .Δεν το εψαξα παραπανω γιατι δεν εχω παλιους φακους της Νικον.

Γεγονός είναι πως κάθε φακός που κατασκευάστηκε από τη nikon από το 1959 μέχρι σήμερα, έχει την ίδια μορντούρα, άρα ταιριάζει σε κάθε μηχανή nikon.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις όπως φωτομέτρηση(matrix), αυτόματη εστίαση, συνήθως σε "μικρά", φθηνά μοντέλα τις nikon. Δηλαδή ο φακός δουλεύει, ταιριάζει κανονικά, αλλά μπορεί να μην κάνει φωτομέτρηση,ή να εστιάζει αυτόματα.

Μια F4 όμως, ταιριάζει με τους περισσότερους φακούς της nikon.Μάλιστα στα τελευταία ψηφιακά επαγγελματικά "τέρατα" της nikon, υπάρχει η επιλογή να δηλωθεί χειροκίνητα ο φακός, έτσι ώστε να φωτομετρά κανονικά.

Ένα κατατοπιστικό άρθρο:
http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm#pro

Προφανώς εννοείς τους non-AI;

Οι non-AI δεν παίζουν (δεν κουμπώνουν καν) στις dslr που έχουν μοτέρ πάνω (d70,d80,d90,...) αν δεν κάνεις μετατροπή.
Παίζουν όμως στις μικρούλες d5000,d3100,... :)

Στην d7000 δεν θα μπορεί να κουμπώσει κάποιος non-ai φακός.

Οι non-AI δεν παίζουν (δεν κουμπώνουν καν) στις dslr που έχουν μοτέρ πάνω (d70,d80,d90,...) αν δεν κάνεις μετατροπή.

έτσι ακριβώς είναι....

Ποιους επαγγελματίες εννοείς; Γιατί δεν έχω συναντήσει κανέναν.Όσους φωτογράφους ξέρω, χρησιμοποιούν κανονικά auto focus. Σε πολύ ειδικές συνθήκες μόνο χρησιμοποιούν manual. Για video δεν ξέρω.:nounder: Υπάρχουν χειριστές κάμερας που δουλεύουν αποκλειστικά με manual;

oι περισσοτεροι σωστοι κ καλοι επαγγελματιες δουλευουν manual και στο focus στο βιντεο.:coool:
Και καποιοι φωτογραφοι , αλλα οχι παντα, σπανια.

Ναι , τα διαβασα στο λινκ που εδωσε ο ncoups . Στην ουσια οσοι εχουν καποιον προ ΑΙ , τον στελνουν στην Νικον για μετατροπη η τον μετατρεπουν μονοι τους και ειναι συμβατος με την 7000.Τελος παντων , οχι ακριβως αλλαγη πολιτικης αλλα καλυτερα απο τη d90..

Αυτό λέω κ εγώ. Από κει και μετά υπάρχει συμβατότητα.

oι περισσοτεροι σωστοι κ καλοι επαγγελματιες δουλευουν manual και στο focus στο βιντεο.:coool:
Και καποιοι φωτογραφοι , αλλα οχι παντα, σπανια.

Γι'αυτό λέω ότι στο video δεν ξέρω τι γίνεται. Στη φωτογραφία, προφανώς ξέρετε περισσότερα, πάντως εγώ δεν έχω συναντήσει κανένα που δουλεύει MF, εκτός από πολύ ειδικές περιστάσεις.

Μόνο κάποιον επαγγελματία (2 χρόνια πριν τη σύνταξη) που στα νιάτα του('60s) έβγαζε γάμους και βαφτίσια με rollei και 120mm!!

Ναι , τα διαβασα στο λινκ που εδωσε ο ncoups . Στην ουσια οσοι εχουν καποιον προ ΑΙ , τον στελνουν στην Νικον για μετατροπη η τον μετατρεπουν μονοι τους και ειναι συμβατος με την 7000.Τελος παντων , οχι ακριβως αλλαγη πολιτικης αλλα καλυτερα απο τη d90..

Eνταξει παιδια δεν ειναι τραγικο.. Εξάλλου τα περισσότερα μανιουαλ διαμαντακια της Nikon ειναι στις AI & AIS σειρες.. Και αυτές θα παιζουν μια χαρά στην D7000 :2thumb22sup:

Προβλέπω οτι με την εισαγωγή αυτής της δυνατότητας σε middle level Nikon μηχανη (η οποια μαλιστα μαλλον θα μοσχοπουλήσει) θα έχουμε αυξηση στην ζήτηση και στις τιμες των (καλών) AI & AIs στo Ebay.

Last edited:
Eνταξει παιδια δεν ειναι τραγικο.. Εξάλλου τα περισσότερα μανιουαλ διαμαντακια της Nikon ειναι στις AI & AIS σειρες.. Και αυτές θα παιζουν μια χαρά στην D7000 :2thumb22sup:

Προβλέπω οτι με την εισαγωγή αυτής της δυνατότητας σε middle level Nikon μηχανη (η οποια μαλιστα μαλλον θα μοσχοπουλήσει) θα έχουμε αυξηση στην ζήτηση και στις τιμες των (καλών) AI & AIs στo Ebay.

Δεν διαφωνω καθολου αφου πιστευω πως ειναι οτι καλυτερο κυκλοφορει προς το παρον σε αυτα τα χρηματα . Απλα παρασυρθηκα απο καποια γραφομενα (υπεραισιοδοξα εκ μερους μου ομολογω) . Αλλωστε η μονη ασυμβατοτητα που υφισταται κατα τον Γκουρου, ειναι με τους ευρυγωνιους αφου οι προ ΑΙ ειναι ΟΚ με homemade μετατροπη στην d7000.

Απλα με χαλαει ηθικα λιγο το θεμα με την πολιτικη των εταιριων , που δεν καλυπτουν τους πελατες τους μετα την αγορα .
Συμβαινει με τις εγγυησεις , τους drivers σε πανακριβα περιφερειακα και παει λεγοντας .
Σκεψου δλδ να εχεις στο σπιτι μια παλια Νικον slr με τον απιστευτο 300/2 AIS που μας εδειξε ο Βλασης και να μην λειτουργει στην d90 με φωτομετρηση πχ , ενω λειτουργει στην d300 και d700 μια χαρα , που σημαινει οτι ειναι ασυμβατος απο επιλογη .
Ειναι πελατης 2ης κατηγοριας αυτος με την d90 του χιλιαρικου οταν πρωτοβγηκε , η την φρεσκια 3100 των 550-600 ευρω ? Οταν πληρωνε τον 300/2 AIS για την δικαιως πανακριβη Νικον slr του , αν οχι ο ιδιος , ο πατερας του , ποσα $$$$ εδινε ?

Ενταξει sorry , off topic κατα πολυ αφου δεν ισχυει για την υπεροχη πιστευω d7000 .

Απλα με χαλαει ηθικα λιγο το θεμα με την πολιτικη των εταιριων , που δεν καλυπτουν τους πελατες τους μετα την αγορα .

Καλά, το ξεχύλωσες λίγο :D

0. Το να μπορείς να χρησιμοποιήσεις φακό του 1982-1986 σε μηχανή του 2010 είναι λίγο τραβηγμένο. Και μάλιστα, ΜΠΟΡΕΙΣ, απλά όχι σε όλες τις μηχανές. Συζητάμε για 20+ χρόνια μετά !!!

1. Αν έχεις δώσει τόσα λεφτά για το τέρας 300 f/2 , δεν θα σε πείραζε να δώσεις 1Κ για την d300. Και η d200 είναι εξαιρετική camera. Τις ίδιες φωτογραφίες βγάζει.
2. H d3000/d5000,... είναι άλλη κατηγορία. Δεν υπάρχει λόγο κάποιος που τις αγόρασε να θέλει να βάλει ai-s εκτός επειδή τους βρήκε τζάμπα στο ebay :D Ε, ας αγοράσει και ένα φωτόμετρο.
3. Η d90 οκ, θα μπορούσε να είχε συμβατότητα φωτομέτρησης με ai-s γιατί απευθύνεται σε ερασιτέχνες (προχωρημένους) που δεν αντέχουν το βάρος της d300/d300s.
4. Η nikon κρατάει την προς τα πίσω συμβατότητα με φακούς σε γελοίο επίπεδο. Το να υπάρχουν σήμερα μηχανές που μπορούν να χειριστούν άψογα φακούς του 1977* χωρίς τροποποίηση και του 1959* με τροποποίηση είναι εντυπωσιακό after sales support.

5. flame alert
Η αντίπαλος canon, άλλαξε εντελώς το mount της το 1987** και ξεκίνησε απο την αρχή. Η oly μας έχει πλέον συνηθήσει στις αλλαγές.

6. H "επιλογή" ασυμβατότητας είναι για να σε σπρώξει στην πιο πάνω κατηγορία. Και καλά κάνει. Είναι μεγάλο κέρδος να έχεις συμβατότητα με τους παλιούς φακούς σου (άρα δεν τους πετάς) και πρέπει να το πληρώσεις. Υπάρχει όμως η δυνατότητα. Αλλά και να μην υπήρχε, πάρε μια f5 , 2-3 velvia, και δες το φως σου :D

*http://en.wikipedia.org/wiki/Nikon_F-mount
**http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_FD

0.Με ποια λογικη οταν υπαρχουν φακοι σαν τον 300/2 ?
1.Φυσικα και θα με πειραζε αν τον ειχα να διαλεξουν αλλοι την μηχανη που πρεπει να παρω η να δουλευει μισος στο δευτερο σωμα..
2.Αυτη ειναι μια προταση που θα εκανε καποιος απο το Marketing team της Νικον στους μετοχους και οχι καποιου πελατη.
3.Η που θεωρουν πως κανουν την δουλεια τους πολυ καλα με 800 και οχι 1500 ευρω , θεωρειται πολυτελεια μια τετοια επιλογη ??!!. Ειναι φανερο πως δεν εχεις παλιους Νικον η εχεις απο d90 και πανω.
4.Συμφωνω , αλλα οπως ειπα πριν μονο για τους πελατες 1ης κατηγοριας.Δεν εχω Νικον διευκρινιζω.
5.Και η Πενταξ "χαριζει" καταπληκτικους prime φακους αλλα και Μ42 με πληρη συμβατοτητα σε dslr των 300 ευρω αλλα εδω μιλαμε για την Νικον...
6.Παραπεμπω στο 2.

ΥΓ. Αυτο με το φιλμ το εχω ξεχασει αφου θαλαμος ,Κροκους κλπ γιοκ απο την μια και οι ευκολιες του PC απο την αλλη.Αλλα μια FE2-FE4 δεν θα με χαλαγε στην διακοσμηση.

Εσύ επιμένεις δηλαδή, οτι ο κάτοχος του 300 f/2 θα κάνει δουλειά/παιχνίδι με μία d3000 ;
Έχεις δοκιμάσει ποτέ να εστιάσεις χειροκίνητα με pentamirror ;
Αλλά θα πεις, γιατί να έχει pentamirror, έπρεπε όλες να έχουν pentaprism με 100% κάλυψη.

Υπάρχουν εργαλεία (μηχανές) για όλους. Διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Όπως και όταν θες γρήγορες ριπές πας σε μια d300, όπως όταν θέλεις bracketing δεν μπορείς να πάρεις την d3000, κτλ.
Οι φακοί είναι συμβατοί. Δεν λειτουργεί η φωτομέτρηση. Όπως όταν θες καλύτερο AF πας σε d300 , έτσι όταν θες matrix με ai-s πας σε d300. Απλό. Όπως πάντα, το μάρκετινγ κόβει και ράβει specs σε συνάρτηση με την τιμή. Δεν καταλαβαίνω γιατί σου φαίνεται περίεργο αυτό. Αλλιώς θα είχαμε μόνο μια κάμερα. D3s.

Α, τέλος, pentax rules αλλά το matrix metering της nikon δεν πιάνεται :D

Ας αφήσουμε τα οπαδικά κατά μέρος.

Τώρα για τον 300/2.0 πάνω στην D90/3000 κλπ.

Προσωπικά αμφιβάλλω πολύ αν οι D300/D700 μπορούν να αντέξουν το θηρίο ή τον 400/2.8 . Ειλικρινά με έναν AFS 300/2.8 (του Λεωνίδα) νιώθεις ότι το σώμα ζορίζεται, ότι είναι καλύτερα να πιάνεις το φακό κι όχι το σώμα. Πόσο μάλλον ένας 300/2.0 ή ένας 400/2.8 ή 400/3.5 (χειροκίνητης εστίασης).

Άρα, ειδικά για τέτοιους φακούς δεν τίθεται στην πράξη θέμα συμβατότητας ή μη. Μάλλον είναι καλύτερο να μην έχει κάποιος τη δυνατότητα να τους φορά πάνω σε μικρά σώματα.

Για τους άλλους φακούς, (π.χ. NON AI. AI. AIS ) πάω πάσο.