Νεκρός 16χρονος από σφαίρα αστυνομικού

Re: Νεκρός 17χρονος από σφαίρα αστυνομικού

αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα, ζαρντινιέρες και μαρκίζες έχουν πλέον οργανωθεί , πολύ φοβάμαι οτι πρόκειται για κίνημα ........

Απάντηση: Νεκρός 17χρονος από σφαίρα αστυνομικού

Στη NET News 105.8 άκουσα πριν λίγο ότι βρέθηκε το περιπολικό που κατά τους ειδικούς φρουρούς είχε δεχθεί επίθεση άθικτο...

Εμένα πάντως δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση το γεγονός. Μπορώ να πω ότι το περίμενα εδώ και πολύ καιρό. Τα πράγματα ανάμεσα στους αντιεξουσιαστές και την αστυνομία είχαν οξυνθεί σε μέγιστο βαθμό εδώ και κάμποσους μήνες.

Η κόντρα για τον έλεγχο του κέντρου μου θυμίζει ταινίες με μαφιόζους στις ΗΠΑ του 1930. Θυμάμαι περιπτώσεις που οι αντιεξουσιαστές εφάρμοζαν πρακτικές των σωμάτων ασφαλείας όπως έλεγχο ταυτότητας για την είσοδο πολιτών στα εξάρχεια.

Να θυμηθούμε και το περιστατικό στο Γκάζι με τον Αστυνόμο που ξυλοκοπήθηκε μπροστά στην οικογένειά του με την οποία είχε βγει βόλτα. Εκτός υπηρεσίας και φορώντας πολιτικά.

Και φυσικά τα άπειρα περιστατικά αστυνομικής βίας εντός και εκτός τμημάτων, εντός ή εκτός τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων.

Επι τοις ουσίας παίζοταν ένα παιγνίδι σαν αυτό της γάτας με το ποντίκι. Και αν πέθαινε και κανείς, αν έμενε και κανένας ανάπηρος μικρό το κακό και για τις δύο παρατάξεις. Άσε που η ύπαρξη της μίας παράταξης δικαιολογούσε την ύπαρξη της άλλης.

Για εμένα δεν αλλάζει τίποτα. Θα σπάσουν κάμποσες βιτρίνες, θα καούν πολλοί κάδοι, θα παραιτηθούν κανα δύο υπουργοί, άντε να αλλάξει και ο Αττικάρχης (και γαμώ τους τίτλους αυτός). Και σε κάνα μήνα πάλι θα έχουμε τα ίδια, με πυροβολισμούς ή χωρίς.

Λυπάμαι αν ακούγομαι κυνικός με αυτά που γράφω. Ίσως και να είμαι τελικά γιατί αδυνατώ να πάρω και θέση υπέρ κάποιας από τις δύο παρατάξεις. Μου είναι αντιπαθείς αμφότερες. Αφενώς γιατί οι αντιεξουσιαστές απέχουν αρκετά από αυτό που θα ήθελαν να είναι (αναρχικοί ως επί το πλείστον) η δε αστυνομία παρότι θεωρητικά λειτουργεί ΚΑΙ σαν αντιπρόσωπος της οργανωμένης κοινωνίας που εγώ αποδέχομαι, διέπεται από νοοτροπίες συμπεριφορές και πρακτικές που φέρνουν στο νου άλλα καθεστώτα, τελείως απολυταρχικά. Και δυστυχώς μαζί με τα (πολλά είναι αλήθεια) ξερά καίγονται και τα (λίγα δυστυχώς) χλωρά. Για αρχή θα ήθελα απλά να αλλάξει λίγο η παραπάνω ισορροπία και μετά βλέπουμε. Αλλά και αυτός ο ευσεβής μου πόθος μάλλον θα μείνει ανικανοποίητος.

Last edited:

Πριν λίγο άνοιξα να δω τις ειδήσεις...

Τώρα για το θέμα εδώ... ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε; Είναι δυνατόν να ζητούμε κλείδωμα αμέσως μόλις ανοίχθηκε το θέμα και να προδικάζουμε την εκτροπή του;

Ακόμη πάντως δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι έγινε, εάν ήταν ομάδα αναρχικών που έκανε φασαρίες ή νεαρών που διασκέδαζαν και αγρίεψαν, εάν υπήρξε ομάδα που κινήθηκε επιθετικώς εναντίον των αστυνομικών ή απλώς φραστική αντιπαράθεση, εάν μιλάμε για ευθεία βολή ή για εξοστρακισμό και άλλα πολλά. Αναμένω να ακούσω τις απαντήσεις, είναι φρικτό να σκοτώνεται ένα παιδί 16 ετών.

Εμένα πάντως δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση το γεγονός. Μπορώ να πω ότι το περίμενα εδώ και πολύ καιρό. Τα πράγματα ανάμεσα στους αντιεξουσιαστές και την αστυνομία είχαν οξυνθεί σε μέγιστο βαθμό εδώ και κάμποσους μήνες.

Εάν πρόκειται όντως για τέτοιου είδους αντιπαράθεση, ούτε εμένα μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι τελικώς έφτασε να υπάρξει και θάνατος, το πράγμα ήταν αναμενόμενο. Ήταν όμως όντως έτσι?

Μήπως λέω θα ήταν καλύτερα αυτή η καλή μας κυβέρνηση που όλα τα προνοεί,
να δώσει από τα 28δις των τραπεζών λίγα ''ψίχουλα'' σε αυτούς τους άμοιρους που δεν τους έμεινε μαγαζί,αυτοκίνητο.
Γιατι σίγουρα το κράτος δεν τους προστάτεψε και δεν θα κάνουν Χριστούγεννα.

(...)Αφενώς γιατί οι αντιεξουσιαστές απέχουν αρκετά από αυτό που θα ήθελαν να είναι (αναρχικοί ως επί το πλείστον)(...)

Μια απαραίτητη διευκρίνηση στο πιο πάνω σημείο των γραφομένων μου γιατί ξαναδιαβάζοντάς το θεωρώ ότι μπορεί και να βγαίνει λάθος νόημα.

Θεωρώ ότι οι αντιεξουσιαστές κάθε άλλο παρά αναρχικοί είναι. Αυτό εννοώ με τη χρήση της παρένθεσης. Μπορεί οι ίδιοι να πιστεύουν ότι είναι αναρχικοί, αλλά τόσο οι πρακτικές τους και οι δράσεις τους όσο και η ιδεολογία τους (όπως αυτή εφαρμόζεται στην πράξη) άλλα μου δείχνουν. Καμία αυτοοργάνωση. Απλά προσπάθεια για αυτοδιοίκηση στην περιοχή των εξαρχίων και μια αντιπαράθεση με την Αστυνομία που περισσότερο μοιάζει με Κρητική βεντέτα παρά με κάτι άλλο.

Ακουγα συνέντευξη αυτόπτη μάρτυρα (κατέθεσε και τα στοιχεία του, κάτι που δεν θα έκανε αντιεξουσιαστής, Παπαδημητρίου στο επίθετο) στον Flash, σήμερα Κυριακή 10.40 περίπου.

Είπε ότι επρόκειτο για κανονικό Σαββατόβραδο στα Εξάρχεια χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και χωρίς να έχει συγκροτηθεί κάποια ομάδα δράσης. Περιπολικό κινήθηκε στη Μεσολογγίου με μικρή ταχύτητα, σταμάτησε έκανε πίσω, ξανά εμπρός, σταμάτησε, έκανε όπισθεν, συνεχώς κινήσεις για να αποκτήσει επαφή με ομάδα ατόμων που διασκέδαζε (έτσι ακριβώς το είπε) στη διασταύρωση Τζαβέλλα και Μεσολογγίου). Εκείνοι ενοχλήθηκαν και άρχισαν να βρίζουν τους αστυνομικούς. Εκείνοι με τη σειρά τους, τους έβρισαν. Και έγινε ένας φραστικός διάλογος χαμηλού επιπέδου (δική μου έκραση). Μετά το περιπολικό κινήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου πάρκαρε και οι αστυνομικοί ήλθαν εκ νέου στη μεσολογγίου, αοφύ πρώτα είχαν ζητήσει ενισχύσεις από τη διμοιρία των ΜΑΤ που σταθμεύει μόνιμα στην Τρικούπη. Η διμοιρία δεν κινήθηκε καθόλου. Επανερχόμενοι οι αστυνομικοί στη Μεσολογγίου το βρισίδι ξανάρχισε και από τις δυο πλευρές. Πετάχθηκαν και 2 πλαστικά μπουκάλια νερό, αλλά οι νεαροί δεν κινήθηκαν προς τους αστυνομικούς. Ο ένας γονάτισε και σημάδεψε προς την παρέα από απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου. Δυο πυροβολισμούς άκουσε ο μάρτυρας. Έγινε ένα σούσουρο και κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί αποχώρησαν πεζοί, ενώ δεν ήλθαν ούτε ΜΑΤ, ούτε αργότερα άλλοι αστυνομικοί για να ελέγξουν την υπόθεση. Μετά τους πυροβολισμούς, η παρέα δεν κινήθηκε προς τους δυο αστυνομικούς.

Δεν κάνω κανένα σχόλιο.

Ακουγα συνέντευξη αυτόπτη μάρτυρα (κατέθεσε και τα στοιχεία του, κάτι που δεν θα έκανε αντιεξουσιαστής, Παπαδημητρίου στο επίθετο) στον Flash, σήμερα Κυριακή 10.40 περίπου.

Είπε ότι επρόκειτο για κανονικό Σαββατόβραδο στα Εξάρχεια χωρίς κάτι το ιδιαίτερο και χωρίς να έχει συγκροτηθεί κάποια ομάδα δράσης. Περιπολικό κινήθηκε στη Μεσολογγίου με μικρή ταχύτητα, σταμάτησε έκανε πίσω, ξανά εμπρός, σταμάτησε, έκανε όπισθεν, συνεχώς κινήσεις για να αποκτήσει επαφή με ομάδα ατόμων που διασκέδαζε (έτσι ακριβώς το είπε) στη διασταύρωση Τζαβέλλα και Μεσολογγίου). Εκείνοι ενοχλήθηκαν και άρχισαν να βρίζουν τους αστυνομικούς. Εκείνοι με τη σειρά τους, τους έβρισαν. Και έγινε ένας φραστικός διάλογος χαμηλού επιπέδου (δική μου έκραση). Μετά το περιπολικό κινήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου πάρκαρε και οι αστυνομικοί ήλθαν εκ νέου στη μεσολογγίου, αοφύ πρώτα είχαν ζητήσει ενισχύσεις από τη διμοιρία των ΜΑΤ που σταθμεύει μόνιμα στην Τρικούπη. Η διμοιρία δεν κινήθηκε καθόλου. Επανερχόμενοι οι αστυνομικοί στη Μεσολογγίου το βρισίδι ξανάρχισε και από τις δυο πλευρές. Πετάχθηκαν και 2 πλαστικά μπουκάλια νερό, αλλά οι νεαροί δεν κινήθηκαν προς τους αστυνομικούς. Ο ένας γονάτισε και σημάδεψε προς την παρέα από απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου. Δυο πυροβολισμούς άκουσε ο μάρτυρας. Έγινε ένα σούσουρο και κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί αποχώρησαν πεζοί, ενώ δεν ήλθαν ούτε ΜΑΤ, ούτε αργότερα άλλοι αστυνομικοί για να ελέγξουν την υπόθεση. Μετά τους πυροβολισμούς, η παρέα δεν κινήθηκε προς τους δυο αστυνομικούς.

Δεν κάνω κανένα σχόλιο.

Το quotάρω γιατι αλλάζει σελίδα. Μου φαίνεται πολύ τραβηγμένο για να είναι αληθινό. Και το γεγονός ότι άφησε ένα όνομα εμένα δεν μου λέει τίποτα σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη. Βγαίνω και εγώ και μιλάω σαν Βλασσίδης. Ποιος θα με ελέγξει;

Από την άλλη είναι μέρος μιας κατάστασης όπως την περιγράφω πιο πάνω. Οι αντιεξουσιαστές δεν είναι κρυμμένοι πουθενά στα εξάρχεια. Και το ποτό τους θα πιουν στα μαγαζιά του "χώρου" και τις βόλτες τους θα κάνουν τα Σαββατοβραδα και ξαφνικά θα κάνουν και ένα γιουρούσι στα ΜΑΤ για να τσεκάρουν αντιδράσεις. Ε τώρα μπορεί να τους έκαναν γιουρούσι οι αστυνομικοί πρώτοι. Αυτό που έχω πραγματικά βαρεθεί είναι να πρέπει να ανέχομαι την παρουσία των ένοπλων ενστόλων και των περιπολικών στο σαββατοβραδό μου, το ίδιο όσο έχω βαρεθεί και τις μολότωφ.

Ελπίζω να μην είναι τόσο α.......ι κάποιος που να πυροβόλησε έναν 16χρονο επειδή τον έβρισε. Ελπίζω, χωρίς να είναι καλύτερο, να ήταν κάποιος απλά ανίκανος και να μην σημάδεψε. Δεν θέλω να πιστέψω ότι επίτηδες και λόγω χιλίων κόμπεξ ένα παιδί βρίσκεται τώρα νεκρό επειδή πάνω στη φασαρία μπορεί να είπε μία λέξη παραπάνω σε κάποιον "αστυνομικό". Ότι και να λέμε όμως το θέμα είναι ότι ένα παιδί σκοτώθηκε πριν προλάβει καν να γνωρίσει τη ζωή. Ακόμα και λάθος να ήταν, όποιος και να είναι ο λόγος, δεν θα παρηγορήσει τους γονείς και τους φίλους αυτού του παιδιού...

Σαν ενημέρωση το αναφέρω χωρίς να γνωρίζω φυσικά κατά πόσον είναι αλήθεια. Φίλος μου αστυνομικός μου είπε ότι όντως ο πυροβολισμός ήταν στον αέρα και η σφαίρα εξοστρακίστηκε σε διαφημιστική πινακίδα ενός μαγαζιού που βρισκόταν ψηλά. Αυτό άκουσε, αυτό του είπαν. Αν είναι αλήθεια η όχι δεν ξέρω. Αν δηλαδή τους το είπαν έτσι για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η παρέα αυτή των νεαρών δεν κινήθηκε απειλητικά προς τους αστυνομικούς ούτε τους επιτέθηκε με όπλα ή μολότωφ για να πει κανείς ότι ήταν άμυνα. Τί να πει κανείς δεν ξέρω...το παιδί έφυγε...όλα τα άλλα είναι...

15χρονος...με ομαδες αντι-something το 2ο συνθετικό το προσθέτει ο καθενας κατά βούληση εβριζε, πετούσε πέτρες σε περιλοπικά, επιτέθηκε με μολότωφ και καδρόνια σε αστυνομικούς...έφτασα 40 χρονών και έχω κουραστεί να ακούω τα ίδια και τα ίδια...βαρέθηκα...

Δηλαδή το να πυροβολήσει κάποιος στον αέρα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως τα εξάρχεια με ψηλές πολυκατοικίες και μπαλκόνια είναι μια πράξη λιγότερο εγκληματική; Δηλαδή αν τη σφαίρα δεν την έτρωγε ο πιτσιρικάς αλλά η θείτσα στο μπαλκόνι που άπλωνε τα ρούχα θα μιλάγαμε για ατύχημα τώρα;

Δηλαδή το να πυροβολήσει κάποιος στον αέρα σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως τα εξάρχεια με ψηλές πολυκατοικίες και μπαλκόνια είναι μια πράξη λιγότερο εγκληματική; Δηλαδή αν τη σφαίρα δεν την έτρωγε ο πιτσιρικάς αλλά η θείτσα στο μπαλκόνι που άπλωνε τα ρούχα θα μιλάγαμε για ατύχημα τώρα;

Σίγουρα λιγότερο εγκληματική στο ότι διαφοροποιείται εντελώς η ψυχική στάση του δράστη προς το αποτέλεσμα. Σε πυροβολισμό στον αέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για δόλο και δολοφονία.

Σίγουρα λιγότερο εγκληματική στο ότι διαφοροποιείται εντελώς η ψυχική στάση του δράστη προς το αποτέλεσμα. Σε πυροβολισμό στον αέρα δεν μπορούμε να μιλάμε για δόλο και δολοφονία.

Το θέμα όμως είναι ότι η ουσία του πράγματος δεν αλλάζει. Το παιδί έφυγε για πάντα. Και αλλάζει ο δράστης. Δεν είναι πλέον ο αστυνομικός αλλά αυτοί που έδωσαν όπλο σε έναν ανίκανο και τον έκριναν ικανό να οπλοφορεί και να "επιβάλλει" την τάξη...και ιδού τα αποτελέσματα.

Το θέμα όμως είναι ότι η ουσία του πράγματος δεν αλλάζει. Το παιδί έφυγε για πάντα. Και αλλάζει ο δράστης. Δεν είναι πλέον ο αστυνομικός αλλά αυτοί που έδωσαν όπλο σε έναν ανίκανο και τον έκριναν ικανό να οπλοφορεί και να "επιβάλλει" την τάξη...και ιδού τα αποτελέσματα.

Όχι αυτό δεν ισχύει. Αυτός που πρέπει να επιλέξει κάποιον για οτιδήποτε, δεν έχει απαραίτητα την ευθύνη για ό,τι θα ακολούθήσει χρόνια μετά. Οι ανθρώπινες συμπεριφορές αλλάζουν, δεν μένουν πάγιες. Ούτε ο ανίκανος στα 19 του, είναι σίγουρο ότι θα είναι ανίκανος και στα 30 του, ούτε και ο άξιος 19άρης θα παραμείνει άξιος και στα 40 του.