Ερώτηση, δεν ξέρω αν πρέπει να την κάνω εδώ φορά παρτιδα.
Πόσο στοιχίζει ένας επαγγελματίας να ρυθμίσει ρολόι τα όσα sub έχει ο καθενας;
Άλλη ερώτηση παίζει ρόλο αν έχω Dirac η arc η audyssey για τον επαγγελματία που θα έρθει να κάνει δουλεια;
Το σκέφτομαι έτσι γιατί αν ο pro (επαγγελματιας)τα κάνει όλα και συμφέρει γιατί να μπω στον κοπο να αγοράσω τα Dirac κτλ κτλ.
Από την άλλη αν ο οποίος επαγγελματίας βγάλει καλύτερο αποτέλεσμα με Dirac αντί του audyssey η του arc τότε μάλλον καταλαβαίνω την αγωνία κάποιον για το ένα ή το άλλο .
Έτσι για να μου φύγει η απορία εμένα του άσχετου.
Σου τα είπε πάνω κάτω ο Λεωνίδας.
Το αποτέλεσμα που θα πάρεις με έναν επαγγελματία, ή για να τα "δεχτεί" και ο μεγαλοπιασμένος φίλος kos999, από πολύ διαβασμένους και έμπειρους χομπίστες, είναι σημαντικά καλύτερο από το τι θα κάνεις μόνος σου με ή χωρίς την βοήθεια του room correction του ενισχυτή/επεξεργαστή/add-on σου.
Πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά; εξαρτάται από το τι αλλαγές στην χωροταξία επιτρέπεις στον επαγγελματία, αν μπορεί να βάλει όπου προτείνει ακουστικά πάνελ, την γεωμετρία του χώρου σου, τον εξοπλισμό που διαθέτεις (κυρίως τα ηχεία και ο ενισχυτής/επεξεργαστής σου), και για το μπάσο αν διαθέτεις τουλάχιστον 2 subwoofers έτσι ώστε να γίνεται να έρθει πιο σωστά το κάτω μέρος του φάσματος για ένα σχετικά μικρό "sweet spot" 2 άντε 3 θέσεων σε έναν καναπέ. Για περισσότερες θέσεις, και προσέγγιση όσο γίνεται του "ιδανικού" θες περισσότερα subs και αντίστοιχη ελευθερία στην τοποθέτηση αλλά και στον εξοπλισμό για την ρύθμιση (τουλάχιστον ένα DSP τύπου miniDSP).
Το Audyssey, Dirac, ARC, YPAO, MCACC, θα βοηθήσουν σε έναν σχετικό βαθμό τον calibrator, όσο πιο "παραμετροποιήσιμο" είναι το software τόσο μεγαλύτερες οι δυνατότητες. Το καθένα από αυτά έχει τα κόλπα του, τις αρετές και τις αδυναμίες του, καθώς και τα hacks του. Οπότε για να "τερματίσει" το μηχάνημα σου, θα πρέπει να έχει ρίξει το ανάλογο διάβασμα, δοκιμές και μετρήσεις στο αντίστοιχο software.
Όλα τα software corrections βεβαίως είναι το icing on the cake, το κερασάκι στην τούρτα εν ελληνιστί. Αν δεν φτιάξεις ακουστικά τον χώρο σου, τις θέσεις ηχείων/subs/ακρόασης, δεν πας πουθενά, το software μόνο του θα κάνει από ελάχιστη έως και μικρή διαφορά.
Αυτά εν ολίγοις.
Για τις τιμές δεν μπορούμε να βγάλουμε καταλόγους στο θέμα γιατί α) θα είναι διαφήμιση, β) θα είναι εκτός θέματος, και γ) εξαρτώνται από την περίπτωση και το βάθος που θα γίνει η αλλαγή, άλλο ένα απλό touch up μέσω room eq με tricks & hacks και μικρή διόρθωση ας πούμε στην θέση ακρόασης, άλλο η ενσωμάτωση πολλαπλών subwoofers, άλλο η ακουστική μελέτη και παραγγελία και τοποθέτηση ακουστικής φροντίδας κλπ, άλλο και το αν σε όλα αυτά προστεθεί και το τρύπημα σε ταβάνια για τοποθέτηση ηχείων height/top για immersive sound, κλπ.
Αν δεν μπορείτε να φέρετε επαγγελματία, διαβάστε όσο περισσότερο γίνεται κάποια βασικά θέματα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε έστω κάποια μικρά βήματα βελτίωσης μόνοι σας, διορθώνοντας τα πιο "βασικά" πράγματα, έτσι ώστε από το ολότελα, να έχετε τουλάχιστον την Παναγιώταινα.
/end off-topic γιατί το θέμα από τα νέα μοντέλα της Marantz σε λίγο θα μιλήσουμε και για την καρμπονάρα