Λοιπον απο περιεργεια πριν λιγο εκλεισα τα πατζουρια και δοκιμασα ολα τα παραπανω ανοιγοντας τον προβολεα.
Κατ'αρχας το max aperture ειναι στι 71 και οχι 75 οπως εχω προαναφερει.
Δευτερον, οτι αλλαγη κανουμε στα min/max πρεπει πρωτα να εχουμε απενεργοποιησει την δυναμικη ιριδα πριν μπουμε στο σερβις μενου για να αλλαξουμε τις τιμες. Μονο ετσι κραταει τις νεες τιμες.
Πανω σε αυτο που συζηταμε τωρα ως προς τις ρυθμισεις. Κατεβασα το max απο το 71 στο 67 και φυσικα η ρυθμιση παρεμεινε. Ομοιως οταν δοκιμασα και 8/67. Αρα πιθανολογω οτι δοκιμασατε να περασετε τις νεες τιμες χωρις να εχετε απενεργοποιησει πρωτα την δυναμικη ιριδα απο το εξωτερικο μενου.
Τωρα οσον αφορα ενα προχειρο τεστ που εκανα σε σκοτεινες σκηνες, σε συγκριση 12/71 και 8/67 δεν παρατηρησα κατι διαφορετικο στο blooming. Μιας και ο χωρος μου δεν ηταν θεοσκοτεινος και περνουσε και καποια ωρα μεχρι να δοκιμαζω να αλλαζω τις ρυθμισεις της ιριδας, ψιλο ξεχνουσα το στοπ καρε που ειχα, οποτε δεν μπορω να πω αν υπηρχε και καποια διαφορα στο δυναμικο κοντραστ της εικονας.
Τελος, η λογικη λεει οτι ειτε με 12/71, ειτε με 8/67, απο οσο επιβεβαιωσαν και τα ματια μου προχειρα, δεν υπαρχει καποια διαφορα στα χρωματα ως συμπεριφορα, αλλα μαλλον λογω του 8 (και οχι 12) θα εχουμε ενα κλικ καλυτερο μαυρο στις σκοτεινες.
Εχω μια αμυδρα εντυπωση οτι στο 8/67 η εικονα ισως ειχε και λιγοτερο blooming απο οσο στο 12/71, αλλα δεν μπορω να το πω με σιγουρια. Θα ελεγα ο Αντρεας να δοκιμασει να βαλει πρωτα το 12/71 (αφου πρωτα απενεργοποιησει την ιριδα) και υστερα να δει αν το αποτελεσμα του αρεσει. Υστερα ας δοκιμασει 8/67 για να δει (αν υπαρχουν) τις οποιες διαφορες τυχον εντοπισει. (τουλαχιστον στην σταθμη μαυρου)
Να θυμαστε παντα πριν τις οποιες αλλαγες στις τιμες της ιριδας, πρωτα την απενεργοποιουμε, υστερα αλλαζουμε τις τιμες και τελος την επανα ενεργοποιουμε.