NIKON D200

Αν θα τραβήξεις nef (γιατί όχι, αφού η διαφορά τελικής φωτογραφίας από .nef>jpg σε σχέση με το κατευθείαν jpg είναι μεγάλη, έως πολύ μεγάλη) τότε το NIKON CAPTURE NX θα δώσει το απολύτως καλύτερο αποτέλεσμα.

Εχω δοκιμάσει τα Bibble Pro, Raw Shooting Essentials, Camera Converter 3.3-4.0 και το NIKON Capture NX είναι το καλύτερο με διαφορά. Με μεγάλη διαφορά. Μόνο το Lightroom δείχνει ικανό, αλλά και πάλι στα λάθη της φωτομέτρησης (π.χ. 2 στοπ άουτ) μόνο το ΝΧ θα σώσει τη φωτογραφία απόλυτα. Και φυσικά είναι το μόνο που κάνει απόλυτα σωστή ρύθμιση του white balance.

Εντάξει παιδιά, κατέληξα!
Θα το πάρω. Είναι η εποχή που πληρώνω, έτσι κι αλλιώς... (παλιάμπελο κλπ):BDBDG54:

Ας προσπαθήσω ν'ανεβάσω και καμιά φωτο να δούμε, θα πετύχει;

Attachments

• DSC_0033_1.jpg
    DSC_0033_1.jpg
    150.4 KB · Views: 22
Μπορεί να μου πεί κάποιος ρε παιδιά, πως ρυθμίζεται το white balance με το ρημάδι το NIKON CAPTURE NX ? :BDBDG54:

Base Adjustments > Camera Adjustments > White Balance
Εκεί σου δίνει επιλογές Set Color Temperature και Set Gray Point
Στη θέση Set Gray Point επιλέγεις Start και κλικάρεις σε ένα λευκό η γκρι σημείο της εικόνας. Διαφορετικά επιλέγεις Color temperature.

Σ' ευχαριστώ πολύ Βασίλη. Θα το δοκιμάσω μόλις έρθει το... ρεύμα!

Πάντως προσωπικά με το Nikon Capture Nx ελάχιστες φορές είδα να λαθεύει η μηχανή ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως νυχτερινές λήψεις και μπλεγμένοι φωτισμοί. Αντίθετα ο camera converter της Adobe με τη D200 χάνει τη μπάλα. Με τη d100 τα πηγαίνει καλύτερα, μάλλον έχει πληροφορία για το wb κάτι που δεν έχει για την d200 (ηλίθιο encryption της ΝΙΚΟΝ).

Απάντηση: Re: NIKON D200

Ναι, όσο πιο ψηλά πάει κανείς, τόσο περισσότερη επεξεργασία θέλει η αρχική λήψη. Η μετατροπή των .raw έγινε με το camera converter της Adobe. Εκεί παίζουμε με την έκθεση κλπ και τη χρωματική ισοροπία. Εδώ ήθελε μόνο λίγη διόρθωση στην έκθεση. Μετά στο PS πάμε στο Filters>Sharpen>Unsharp Mask και δίνω (για ΝΙΚΟΝ D200) 150% και 0,7 Pixels. H CANON θέλει 0,5 και 130%.

Θα ήθελα να ρωτήσω Βλάση, όταν χρησιμοποιείς το NIKON CAPTURE NX, στο Unsharp Mask, τι βάζεις στις επιλογές Intensity, Radius, Threshold, ώστε να πετύχεις για τη D200 τα ίδια αποτελέσματα με το PS (όπως παραπάνω); :computer:

Συγνώμη δεν είχα δει το προηγούμενο ποστ. Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιώ το NIKON CAPTURE NX ως RAW CONVERTER για την αλλαγή της έκθεσης και διόρθωση της χρωματικής ισορροπίας και τελικό σώσιμο σε TIFF. Μετά συνεχίσω στο Photoshop που έχει καλά εργαλεία και τα ξέρω καλύτερα. Αν χρειαστεί να κάνω upsize χρησιμοποιώ το Irfanview.

Λαβύρινθος κι αυτά τα προγράμματα...
Ευχαριστώ πάντως. Ψάχνοντας, κάπου θα καταλήξω κι εγώ!