Nikon D700.

Re: Απάντηση: Νέα Nikon D700.

Όλα τα χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με το σπορ έχουν δει τα μάτια μου άθλιες, πανάθλιες φωτογραφίες από Leicas , Canons, Nikons, Hasselblads...........

Aλλά έχω δει και υπέροχες, έχω μείνει άφωνος, εκστασιασμένος! Και πιστέψτε με ποτέ δεν αναρωτήθηκα τι μηχανή χρησιμοποιήθηκε, προτίμησα να αποτυπωθεί η έκσταση στα βάθη του μυαλού μου και να μείνει εκεί σαν ανάμνηση. ............
...............
Προσωπικά η τεχνολογιολαγνεία/μανία χωρίς νόημα λίγο με ενδιαφέρει, πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι που κάνουν τα τεστ δείχνουν -στα μάτια μου τουλάχιστον- άσχετοι με τη σύνθεση και την αισθητική.

Εύγε! :a0210:

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς με τι πινέλα δημιουργήθηκαν οι πίνακες που θαυμάζουμε σήμερα στις πινακοθήκες;

αν εδινα ενα ποσοστο συνυπευθυνοτητας στην ληψη μιας εκπληκτικης φωτογραφιας το μεγαλυτερο που θα φανταζομουνα θα ηταν το 25%.

10% και κάτω. :p

Απάντηση: Νέα Nikon D700.

Συμφωνώ με όλους και προτείνω να μην ξαναμπεί τεχνολογικό θέμα στην κατηγορία αφού σε όλους σας είναι σχεδόν αδιάφορο.

Συμφωνώ με όλους και προτείνω να μην ξαναμπεί τεχνολογικό θέμα στην κατηγορία αφού σε όλους σας είναι σχεδόν αδιάφορο.

Καλά....μην παρεξηγιέσαι ντε! :p

Καλά τα τεχνολογικά αλλά η ουσία στην φωτογραφία δεν είναι εκεί.
Η φωτογραφία είναι τέχνη.

Από την άλλη σαν αγοράκια ..καλά κάνουμε και καταπιανόμαστε και με τα τεχνικά.
Απλά από κάποιο σημείο και ύστερα...αυτά δεν παίζουν και πολύ μεγάλο ρόλο.
Δηλαδη σε μια μηχανή σαν την D700 όπου σου δίνεται η ευκαιρία και οι ευκολίες να κάνεις παπάδες...το να την κοιτάς στα δόντια ...δεν είναι...πως να το πω...δίκαιο για αυτά που μπορείς να δημιουργήσεις μαζί της.

Δέν ξέρω άν είναι αδιάφορο σε όλους. Την προσωπική μου εμπειρία και άποψη εξέφρασα.
Tα τεχνικά χαρακτηριστικα εύκολα μαθαίνονται και καλό είναι να μαθαίνονται. Από κει και πέρα όμως;:nounder:

Φυσικά και η μηχανή είναι κορυφαία.
Απλώς διαφωνώ ότι παίζει τόσο μικρό ρόλο στην δημιουργία.
Παράδειγμα: Θαυμάζω τις φωτογραφίες του Emmanuel που μας παραθέτει συχνά. Αν το μόνο του εργαλείο ήταν μια compact φθηνή και χωρίς υπολογιστή τι αποτέλεσμα θα είχε??
Πολλές φορές η φαντασία μας δημιουργεί παράλληλα , και με τις δυνατότητες συνδυασμού και αποτελέσματος πάνω στο θέμα-τεχνικών μέσων παίρνουμε την φωτογραφία που είχαμε κατα νού.

Last edited:
Re: Νέα Nikon D700.

Αυτή η συζήτηση δεν είναι καθόλου νέα.
Και παλαιότερα φωτογραφίες αποκλείονταν λόγω του εξοπλισμού με τον οποίο τραβήχθηκαν, αλλά όχι πάντα δίχως βάση.

Πχ το National Geographic τη δεκαετία του '30 απέρριπτε ασυζητητι φωτογραφίες (ειδικώς έγχρωμες!) από τις Leica και το "μικρό" φιλμ των 35mm (ε ρε και να 'βλεπαν σε τι διαστάσεις έχουν καταλήξει οι αισθητήρες των σημερινών κόμπακτ!).

Κι όμως, την ίδια περίοδο, ο Cartier-Bresson μεγαλούργησε με την ίδια ακριβώς Leica που το Geographic απέρριπτε και έναν νορμάλ φακό.

Υπάρχουν κάποιες δουλειές που σίγουρα απαιτούν ένα μίνιμουμ τεχνικών προδιαγραφών. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι, ειδικώς οι ερασιτέχνες, να υιοθετούμε τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές και μάλιστα να καταδυναστευόμαστε από αυτές. Το αποτέλεσμα που τεχνικώς θα ικανοποιήσει πρώτους εμάς, είναι και το σωστό.

Παράδειγμα: Θαυμάζω τις φωτογραφίες του Emmanuel που μας παραθέτει συχνά. Αν το μόνο του εργαλείο ήταν μια compact φθηνή και χωρίς υπολογιστή τι αποτέλεσμα θα είχε??
Πολλές φορές η φαντασία μας δημιουργεί παράλληλα , και με τις δυνατότητες συνδυασμού και αποτελέσματος πάνω στο θέμα-τεχνικών μέσων παίρνουμε την φωτογραφία που είχαμε κατα νού.

Σίγουρα η τανάλια κάνει μια δουλειά...αλλά χωρίς τον μάστορα καμμία.

Ας μην ήξερε να ''φορμάρει'' ο Emmanuel... ;)

δες το κι αλλιώς,
ακόμα και με μηχανή μιας χρήσεως από αυτές που πουλούσαν τα περίπτερα ο Emmanuel θα έδινε το στίγμα του ότι έιναι μεγάλος φωτογράφος, προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία.

Δεν είναι ακριβώς έτσι, ειδικώς το είδος της φωτογραφίας που κάνει, έχει υψηλές τεχνικές απαιτήσεις.
Να πεις πχ η φωτογραφία δρόμου που το α και το ω είναι η σύλληψη της στιγμής και του φωτός, να πω εντάξει.

Δεν είπα ότι θα έβγαζε τις φωτογραφίες που βγάζει τωρα,
θα φαινόταν ότι είναι μεγάλος φωτογράφος όμως.

Μερικές φορές ο καλλιτέχνης συμπροσδιορίζεται και από τις δημιουργικές δυνατότητες που του δίνει τεχνικώς το μέσον του. Έχω επιφυλάξεις για το εάν ο Βαν Γκογκ θα ήταν καλός ζωγράφος μελανόμορφων αγγείων.
Η ουσία της παραπάνω συζήτησης νομίζω πως είναι ότι οι μηχανές, ακόμη και οι μη κορυφαίες, έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο εξέλιξης ώστε να μας προσφέρουν τεράστια πλέον περιθώρια δημιουργικής έκφρασης, και εμείς καθόμαστε και διυλίζουμε τον κώνωπα.

Η ουσία της παραπάνω συζήτησης νομίζω πως είναι ότι οι μηχανές, ακόμη και οι μη κορυφαίες, έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο εξέλιξης ώστε να μας προσφέρουν τεράστια πλέον περιθώρια δημιουργικής έκφρασης, και εμείς καθόμαστε και διυλίζουμε τον κώνωπα.

δικιο εχεις ουτε κουβεντα....

αλλα φανταζομαι και στην Αρχαιοτητα οι αγγειογραφοι θα ανταλλασσαν πληροφοριες και κριτικες με τους συναδελφους τους για πινελλα τους και για τα αγγεια που ζωγραφιζαν κυριως παρα για την τεχνικη τους......

ανθρωπινο ειναι .

Συζητας για να συζητας σε χειροπιαστη βαση και οχι σε κατι που δεν καταλαβαινει ο καθενας.:grinning-smiley-043

αν μιλαμε για ειδικες συνθηκες φωτογραφησης .........το συζηταμε.

αλλα και παλιοτερα δεν μπορουσες να συγκρινεις ενα φιλμ 50 ASA με ενα 400.

σε νορμαλ φωτιστικες συνθηκες με ενα εξαιρετικο φακο λιγες θα ειναι οι διαφορες.

Μιλαμε για το overall αποτελεσμα.
Γιατι το εξαιρετικο μιας φωτογραφιας θα το κρινεις απο την πρωτη στιγμη, δεν θα κανεις τον κοκκο ΝΑ -μετα συγχωρησεως-για να βρεις ψεγαδια...