Nikon D7200

Επειδή ο φακός είναι ο σίγμα 18-35 (για τον οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι εστιάζει σωστά), έβγαλα και μερικές μέσω του live view. Αυτή είναι μια από αυτές.
Το focus mode ήταν AF-S (single point) και το AF-Area Mode ήταν wide area.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το λογισμικό της νίκον δείχνει σαν περιοχή εστίασης αυτή:

2015-07-07_21-47-21 by George Petasis, on Flickr

Αρκετά πιο μπροστά απο το φυλάκιο και τους ανθρώπους στη κορυφή. Ήθελε διάφραγμα 9-11 τουλάχιστον.

Re: Απάντηση: Nikon D7200

Το σημείο εστίασης είναι στα βράχια (στο άπειρο δηλαδή).

Εδώ είναι η ανακρίβεια που σου κόστισε.
Σημείο εστίασης στα βράχια, ακόμα και αν ένας φακός έχει δείκτη με σήμα το άπειρο (το ξαπλωμένο οχτάρι) δεν σημαίνει ότι πραγματικά είναι στο άπειρο και ότι είναι ακριβές.
Ανάλογα με το διάφραγμα σου έχεις συν και πλην μέτρα από το σημείο εστίασης. Απλά είναι πολλά περισσότερα.

Κανονικά θα έπρεπε να βάλεις σημείο εστίασης στον πύργο αν ήθελες, να κάνεις hold AF και να κάνεις recompose.
Ή να βάλεις tracking (3D) και να βάλεις σημείο εστίασης στον πύργο και να κάνεις recompose μετά.
Ή να βάλεις άλλο διάφραγμα όπως σου πρότειναν, αλλά και πάλι θα υπήρχε χώρος για λάθος.

Η εστίαση στο άπειρο, και η "τεχνική" hyperfocal distance/focus ΔΙΝΟΥΝΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ FOCUS, όχι tack sharp παντού.

Η μηχανή μια χαρά είναι, user error καθαρό εδώ.

Μπορεί κάποιος να μου γράψει πώς θα πετύχω μια "άριστα" εστιασμένη φωτογραφία τοπίου;
Να βάλω το διάφραγμα στο 16;

Έχω την εντύπωση ότι στο 100% είναι όλες μου οι φωτογραφίες έτσι. Να μην πω ότι και οι φωτογραφίες στο dpreview στο 100% πάλι μου φαίνονται παρόμοιες.

Εγώ είχα διαβάσει ότι αρχίζει μετά το f/8 στις crop.
To θέμα μου δεν είναι να βγάλω τοπίο. Να τσεκάρω την μηχανή θέλω.

Έχω την εντύπωση ότι στο 100% είναι όλες μου οι φωτογραφίες έτσι. Να μην πω ότι και οι φωτογραφίες στο dpreview στο 100% πάλι μου φαίνονται παρόμοιες.

Τέτοια ευκρίνεια στο 100% φαντάζομαι θα ήθελες να πετύχεις.
Τραβηγμένη με την ταπεινή DP2M των 400 ευρώ.
Kατέβασέ την σε πλήρη ανάλυση.

15 Megapixel (full-size)
by Lars Knipsomat, on Flickr

Υποθέτω. Πώς μπορώ να τραβήξω μια τέτοια; Δεν ξέρω αν κατέβασα το πλήρες μέγεθος (4573 x 3049 είναι το αρχείο που κατέβηκε), αλλά μου φαίνεται καθαρή στο 100%.

Σωστά, αυτή είναι η μέγιστη ανάλυση των Merrill, μόλις 15MP, αλλά στους Foveon αισθητήρες μετρά διαφορετικά η ανάλυση.

Για να πετύχεις τέτοιου επιπέδου ευκρίνεια στο 100% φαντάζομαι θα χρειαζόταν μια D810 με καλό σταθερό φακό και καλή επεξεργασία του raw αρχείου.

Υποψιάζομαι πως με D7200+18-35 δεν είναι τόσο εύκολο να το πετύχεις, αν είναι εφικτό κιόλας.
O 18-35 έχει τη φήμη ότι αποδίδει ισάξια με σταθερό, αλλά ισχύει αυτό και σε μακρινές αποστάσεις; Μήπως αποδίδει καλύτερα σε κοντινές; Δεν ξέρω, δεν τον έχω δοκιμάσει.

Αν θες να είναι από μπρός μέχρι πίσω πολύ λεπτομερής στο 100% photo τοπίου πρέπει να κάνεις focus stacking.

Στο exif διαβάζω "focus distance 4.22m" !!. Aν είναι σωστη η ένδειξη είναι πολύ φαόυλ η εστίαση ..

Επιπλέον φαίνεται να έχει παίξει ρόλο και η ατμόσφαιρα που δεν είναι και τόσο διαυγής .. στα πόσα μέτρα περίπου ήταν ο στόχος ?. Βλέπω να μην υπάρχει μαυρο που είναι ένδειξη ή ατμοσφαιρικής θολούρας ή flare .. αλλά καθώς δεν υπάρχει και πολύ κόντρα φως μαλλον το πρωτο .. θέλει ανέβασμα το black point στην επεξεργασία.

Επιπλέον .. για να πάρεις πλήρη ευκρίνεια σε 100% θέαση των 24Μπ απο APS-C αισθητήρα θέλει πολλά .. είναι σαν να το βλέπεις σε διασταση Α1 ..

- Ταχύτητα μεγαλύτερη για να βγεί πραγματικά ακούνητη
- Επίσης να χρησιμοποιηθεί αν υπάρχει mode που εξαλείφει τον κραδασμο κλείστρου-καθρέπτη ..

- και το κυριότερο .. καλή επεξεργασία .. δοκίμασα δυνατό sharpen + contrast + ρύθμιση του μαυρου και γίνεται καλή .. δεν μπορώ να εξαγω όμως γιατί κασαρει η μπαχαντελα που έχω τώρα ..

Πριν 20 μέρες ανακοινώθηκε νέος φακός:

AF-S DX NIKKOR 16-80mm f/2.8-4E ED VR
http://www.nikon.gr/el_GR/product/n...nses/dx/af-s-dx-nikkor-16-80mm-f-2-8-4e-ed-vr
http://www.nikon.gr/el_GR/press_roo...s_article\data\BV-WWA-NIKKOR-16-80mm-03062015

Αναμένεται (στον υπόλοιπο κόσμο) τέλος του μήνα, και πάνω από 1000 ευρώ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Στο exif διαβάζω "focus distance 4.22m" !!. Aν είναι σωστη η ένδειξη είναι πολύ φαόυλ η εστίαση ..

Επιπλέον φαίνεται να έχει παίξει ρόλο και η ατμόσφαιρα που δεν είναι και τόσο διαυγής .. στα πόσα μέτρα περίπου ήταν ο στόχος ?. Βλέπω να μην υπάρχει μαυρο που είναι ένδειξη ή ατμοσφαιρικής θολούρας ή flare .. αλλά καθώς δεν υπάρχει και πολύ κόντρα φως μαλλον το πρωτο .. θέλει ανέβασμα το black point στην επεξεργασία.

Δεν ξέρω στα πόσα μέτρα ήταν ο στόχος. Υποθέτω κοντά στο χιλιόμετρο. Η φωτογραφία είναι μέσω live view, δηλαδή εστίαση από τον ίδιο τον αισθητήρα.
Αυτ'ο με την στάθμη μαύρου δεν είμαι σίγουρος ότι το κατάλαβα. Ο ήλιος ουσιαστικά φώτιζε τα βράχια (ήταν στην πλάτη μου). Περίμενα σημεία που θα ήταν εντελώς μαύρα;

Εμένα με ενοχλεί πάντως ότι εκεί έβλεπα χόρτα. Στην φωτογραφία βλέπω έναν πράσινο αχταρμά...

Τωρα αν σου πω οτι δεν έβλεπες χόρτα αλλά "έβλεπες χόρτα" .. εννοώ με τα μάτια του νού ή αλλιώς ψυχοοπτικά .. τι θα έλεγες ? ;)

Οπως τα βλέπω τα χόρτα στις απέναντι πλαγιές είναι αυτή η πράσινη γλίτσα που συναντάται στις βόρειες χώρες ..
Πάντως τα κοντινα είναι και δείχνουν σαν χόρτα και μάλιστα εστιασμένα .. αρα μαλλον είναι και ανεστίαστα τα μακρυνα.

Ο ήλιος απο πίσω λοιπόν αλλά μάλλον πίσω και απο σύννεφα γιατί τοσο μικρό κοντραστ σε φωτισμένα/σκιες δεν δικαιολογείται ..
η απόσταση 1Km (πολύ μου φαίνεται) σίγουρα βαζει σαν πρώτο παραγοντα θολώματος το atmospheric haze .. αυτό θέλει δυνατή επεξεργασία για να πολεμηθεί .. συνατό local contrast, αύξηση του μαύρου κλπ (το photoshop cc έχει ειδικό plugin dehaze .. αν το έχει κάποιος ας το εφαρμόσει να δούμε τι κάνει ..)

Mια επεξεργασία με Rawtherapee + οι ρυθμίσεις (pp3)

https://drive.google.com/folderview...9ScWV2cHVTd3JNTWRLTW1KbjZ2Vk9pUTg&usp=sharing

Το DxO 10 και το Lightroom στην τελευταία έκδοσή του. Το πρώτο το έχω δοκιμάσει και είναι αρκετά καλό, το δεύτερο όχι (ακόμα).

..

η απόσταση 1Km (πολύ μου φαίνεται) ..

Τελικά ο λογαριασμός είναι εύκολος ;) .. Ο ψηλός στο πορτάκι δίλπα στο κάστρο έχει υψος 40 πιξελ. αν υποθέσουμε οτι είναι 1,80 υψος τοτε το καδρο που είναι 4000 pixel θα δείχνει 180μ υψος και στα 35mm αυτό μας κάνει περι τα 400m απόσταση ;)

Tωρα μένει να διευκρινιστεί ποιό ηταν το σημείο και η απόσταση εστίασης.
Στο exif δίνει απόσταση εστίασης 4,22μ αλλά δεν πειθομαι οτι είναι σωστή η ένδειξη παρόλο που τα κοντινα χόρτα δεν δείχνουν πολύ ανεστίαστα .. αν το σωστό ήταν στα βράχια οπως δείχνει το C1 (καμια 380m υπολογίζω) τα κοντινα χόρτα θα ήταν ανεστίαστα σε 100% θέαση .. μπέρδεμα .. πάντως η υπερεστιακή για 100% θέαση (1,5 πιξελ Circle of Confusion) είναι κάπου 30 μέτρα και δίνει βάθος πεδίου απο 12μ έως 62μ ..

Πάλι απο το exif παίρνουμε το σημείο εστίασης είναι το 0x05 δηλ το πέμπτο απο τα σημεία εστίασης που διατίθενται αλλά ποια είναι τα σημεία εστίασης στο live view και ποια η σειρά που τα μετράει η Nikon ?