Nikon D7200

A camera is as good as the person behind the viewfinder...

Δεν μπορείς να περιμένεις να κάνει θαύματα η μηχανή όταν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις.

A camera is as good as the person behind the viewfinder...

Δεν μπορείς να περιμένεις να κάνει θαύματα η μηχανή όταν δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις.

Εγώ πάντως φωτογραφική μηχανή από την nikon αγόρασα. Όχι από την apple. :smile:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Έχω κι εγώ έναν Sigma (τον 35 f/1.8 art) και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Σας προτείνω να πετάξετε τους Nikkor σας και να πάρετε όλοι Sigma :afro:

Καταλαβαίνετε φαντάζομαι ότι η προσωπική μας εμπειρία από ένα και μοναδικό κομμάτι που έτυχε να περάσει από τα χέρια μας, δεν είναι ικανό δείγμα για να βγάζουμε τέτοια γενικά συμπεράσματα. Ειδικά όταν όλο το σύμπαν βοά για την οπτική και κατασκευαστική ποιότητα της σειράς Art, έτσι;

Ναι, βοά, αλλά βοά και για τα θέματα εστίασης. Πρέπει να είσαι από τους λίγους τυχερούς. :smile:

Στο θέμα εστίασης με τον sigma είχα πρόβλημα και όταν τον χρησιμοποιούσα με την F90 X. Σε macro θέματα έκανε back focus και ενίοτε υποέκθετε κάτι που δεν συνέβαινε με έναν 35-80 nikkor που είχα τότε. Με την D90 απλά ήταν λίγο χειρότερα στην έκθεση. Ακόμα και με exposure fine tuning δεν μαζευόταν καθώς σε κάποιες σκηνές λειτουργούσε κανονικά.... Με τον nikkor ποτέ δεν είχα τα παραπάνω προβλήματα.

Sorry για το off topic.

Και τέλος από τον nikkor 18-55 μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος αρκετά. Πιστεύω όμως πως αν καταφέρω να πάρω την D7200 ίσως της πέσει λίγος ειδικά σε θέματα ευκρίνειας. Υποθέσεις βέβαια κάνω.

Εγώ πάντως φωτογραφική μηχανή από την nikon αγόρασα. Όχι από την apple. :smile:

Ναι, βοά, αλλά βοά και για τα θέματα εστίασης. Πρέπει να είσαι από τους λίγους τυχερούς. :smile:

Απλά θεωρώ ότι κρίνεις την μηχανή και όλη την sigma από ένα φακό, που όλοι ξέραμε ότι έχει θέματα στην εστίαση...όσους φακούς έχω δοκιμάσει sigma όλοι μια χαρά δουλεύουν και σπάνια κάποιους από αυτούς χρειάζονται κάτι παραπάνω από ένα απλό Calibration στην μηχανή.
Η δε εστίαση της μηχανής σου είναι εξαιρετική, συνολικά και σφαιρικά έχει την ποιο ολοκληρωμένη εστίαση που υπάρχει στην αγορά για crop αισθητήρες, απλά χρειάζεσαι και τους κατάλληλους φακούς. Θα πρέπει άμεσα να αποκτήσεις και άλλους φακούς και όταν δουλέψεις με 4-5 φακούς και επιπλέον και άλλους φακούς sigma θα μπορείς να έχεις ποιο ολοκληρωμένη άποψη τόσο για την sigma όσο και για την εστίαση της μηχανής σου. Πάντως θεωρώ κάπως υπερβολικό που ξεκίνησες με τον sigma 18-35 μιας και είναι δύσκολος φακός και κυρίως για άτομα με μεγάλη εμπειρία στο πως θα τον χειριστούν...θα σου πρότεινα να αποκτήσεις κάποιο άλλο ζουμ sigma (17-50, 17-70) ή κάποιον ζουμ Nikon (18-105, 18-140, 16-85) και σίγουρα τον Nikon 35mmf1.8 και κάποιον από τους πολλούς Nikon 50mm....πίστεψέ με γρήγορα θα αλλάξεις άποψη όσον αφορά την εστίαση της μηχανής σου με κάποιον ή κάποιους από αυτούς τους φακούς.

Landscape photo δεν τραβάς με phase detect contrast... εκτός και αν το κάνεις για χαβαλέ όπως περπατάς.

Απλά θεωρώ ότι κρίνεις την μηχανή και όλη την sigma από ένα φακό, που όλοι ξέραμε ότι έχει θέματα στην εστίαση...όσους φακούς έχω δοκιμάσει sigma όλοι μια χαρά δουλεύουν και σπάνια κάποιους από αυτούς χρειάζονται κάτι παραπάνω από ένα απλό Calibration στην μηχανή.
Η δε εστίαση της μηχανής σου είναι εξαιρετική, συνολικά και σφαιρικά έχει την ποιο ολοκληρωμένη εστίαση που υπάρχει στην αγορά για crop αισθητήρες, απλά χρειάζεσαι και τους κατάλληλους φακούς. Θα πρέπει άμεσα να αποκτήσεις και άλλους φακούς και όταν δουλέψεις με 4-5 φακούς και επιπλέον και άλλους φακούς sigma θα μπορείς να έχεις ποιο ολοκληρωμένη άποψη τόσο για την sigma όσο και για την εστίαση της μηχανής σου. Πάντως θεωρώ κάπως υπερβολικό που ξεκίνησες με τον sigma 18-35 μιας και είναι δύσκολος φακός και κυρίως για άτομα με μεγάλη εμπειρία στο πως θα τον χειριστούν...θα σου πρότεινα να αποκτήσεις κάποιο άλλο ζουμ sigma (17-50, 17-70) ή κάποιον ζουμ Nikon (18-105, 18-140, 16-85) και σίγουρα τον Nikon 35mmf1.8 και κάποιον από τους πολλούς Nikon 50mm....πίστεψέ με γρήγορα θα αλλάξεις άποψη όσον αφορά την εστίαση της μηχανής σου με κάποιον ή κάποιους από αυτούς τους φακούς.

Και από τι θα κρίνω μια μηχανή αν δεν την κρίνω από τα δύσκολα;
1) Το σύστημα fine tune της nikon έχει μόνο μια ρύθμιση ανά φακό. Η κάνον έχει 2 ρυθμιστικά ανά φακό από ότι διάβασα, για 2 διαφορετικές εστιακές αποστάσεις. Μειονέκτημα 1.
2) Το σύστημα fine tune της nikon δεν μπορεί να ελεγχθεί από υπολογιστή, σε αντίθεση με της canon. Όταν επικοινώνησα και το ζήτησα να το φτιάξουν, μου είπαν ναι συγνώμη το ξέρουμε, δεν είναι προτεραιότητά μας. Μειονέκτημα 2.
3) Όταν τους πεις έχω θέμα με φακό άλλου κατασκευαστή σου λένε δεν μας νοιάζει, αγόρασε φακό nikon. Που μπορεί να το έκανα, αν είχαν κάτι ισάξιο οπτικά (αλλά δεν έχουν). Μειονέκτημα 3.

Με ενοχλεί αφάνταστα που η "ναυαρχίδα" της νίκον στα κροπ έχει πιο περιορισμένο AF fine tune του ανταγωνισμού (που αν είχε τις 2 ρυθμίσεις της canon μπορεί να είχα λύσει το πρόβλημα μου) και που με τον συγκεκριμένο φακό καταφέρνω σχετικά καλά τα τοπία και αποτυγχάνω σχεδόν σε όλα τα κοντινότερα επειδή δεν εστιάζει ακόμα και με τυπικά διαφράγματα. Με ενοχλεί που καινούργια μηχανή έβγαλε 30 hot πιξελς την 1η βδομάδα και που κρύψαμε με το λογισμικό. Με ενοχλεί που το λογισμικό που δίνουν για την διαχείριση φωτογραφιών κρασάρει κάθε τρεις και λίγο. Με ενοχλεί που στο live view επιλέγεις εστίαση μονού σημείου, και νομίζει ότι βλέπει πρόσωπο και σου μετακινεί το σημείο εστίασης όπου θέλει, και κάνεις 100 ώρες να το πας.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι σε αυτά τα χρήματα, περίμενα μια μηχανή που θα είχαν σκευτεί τον τρόπο χρήσης της παραπάνω. Θεωρώ ότι έχει θέματα εργονομίας. Και για το πόσο καλό είναι το AF, έχω επιφυλάξεις. Για αρχή, τα σημεία εστίασης που έχει μου φαίνονται τεράστια.

Landscape photo δεν τραβάς με phase detect contrast... εκτός και αν το κάνεις για χαβαλέ όπως περπατάς.

Αν και δεν βρίσκω τίποτα κακό στο να θες να τραβήξεις τοπίο ενώ περπατάς, πώς τραβάς landscape photo αν όχι με phase detect;

Καλά λέω ότι δεν έχεις την εμπειρία και τις γνώσεις για να δουλέψεις το μηχανάκι...

Το τοπίο το βαράς με Contrast Detect AF ( Live View ) που το AF είναι ακριβές ότι φακό και αν έχεις επάνω, και είναι πολύ πιο accurate από το Phase Detect...

Καλά λέω ότι δεν έχεις την εμπειρία και τις γνώσεις για να δουλέψεις το μηχανάκι...

Το τοπίο το βαράς με Contrast Detect AF ( Live View ) που το AF είναι ακριβές ότι φακό και αν έχεις επάνω, και είναι πολύ πιο accurate από το Phase Detect...

http://avclub.gr/forum/showthread.php/141097-Nikon-D7200?p=1057420109&viewfull=1#post1057420109
Επειδή ο φακός είναι ο σίγμα 18-35 (για τον οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι εστιάζει σωστά), έβγαλα και μερικές μέσω του live view. Αυτή είναι μια από αυτές.

Αν ήθελα να βγάζω σε live view, θα αγόραζα mirrorless.
Αν θυμάμαι καλά, την έχουμε ξανακάνει αυτήν την κουβέντα. Με χαρακτηρίζεις άσχετο, και μετά πετάς κάτι που ξέρουν και οι πέτρες.

Τελικά δεν είναι σούπερ-ντούπερ το AF της νίκον, που ήρθε από τις μεγάλες; Στο live view να την δουλεύουμε την 7200;

petasis , δυσκολα θα βρεις μηχανη που να μην παρουσιαζει τα θεματα που αναφερεις (Hot pixels, εστιαση σε phase detect). To θεμα ειναι να το φερεις οσο το δυνατο περισσοτερο στα μετρα σου.
Η 7200 ειναι ενα πολυ σοβαρο μηχανακι, και τα προβληματα που παρουσιαζεις δεν μου φαινονται καθολου περιεργα. Ειναι η πρωτη σου dslr?

Για να σε παρηγορησω λιγο παντως, τι πρεπει να πω και γω με την d810 και τον 70-200 f2.8G vrII και τα θεματα εστιασης σε phase detect. Υστερα απο 2 επισκεψεις στο service για calibration εχει σχεδον ερθει το combo εκει που πρεπει. Και μιλαμε για ενα συνδυασμο χρηματικης αξιασ > 5000 .

ειναι πραγματα που τα αντιμετοπιζα με ολλες τις μηχανες μου, d7000, d600, d90, d610, d810, και πλεον δε με αγγιζουν. οχι οτι θα επρεπε να ειναι και ετσι βεβαια.
Π.χ γιατι ο 300αρης f2.8, ο 400, ο 500, ο 600αρης να ερχονται pre calibrated απο το εργοστασιο και ο 70-200 να μην ερχεται??? δλδ σεβονται τα 4000 του 300αρη και δεν σεβονται τα 2000 του 70-200?

Τι ψαχνεις να βρεις...αμα μπεις στο χορος θα χορεψεις.

Τελος να σου πω οπως ειπε και απο πανω και ο billpeppas, βελτιωσε την τεχνικη σου και θα δεις οτι θα ελαχιστοποιησεις και τα προβληματα σου. Το καθε τι, αν θελεις σοβαρη φωτογραφια και οχι shoot & go, θελει την δικη του προσεγγιση!!

Εγώ πάντως από τα παραπάνω σε βλέπω για να αλλάζεις σε Canon.:flipout:

Μπα. Canon είχα, αλλά ίσως παρασύρθηκα από τα reviews. [Με αυτά που διαβάζω στο εδώ φόρουμ, θα ήθελα να δοκίμαζα μια ακάθρεπτη, αν και φοβάμαι ότι θα τα χαλάσουμε στο θέμα μπαταρία...]
Νομίζω ότι αυτό που με ενοχλεί είναι η συμπεριφορά της νίκον περισσότερο προς τον καταναλωτή, παρά το μηχανάκι.
Είναι ολιγόμηνη η συναναστροφή μου με αυτή την εταιρία, αλλά είδη βλέπω μια αδιαλλαξία. Εσείς που είστε χρόνια σε αυτά, τι λέτε;

petasis , δυσκολα θα βρεις μηχανη που να μην παρουσιαζει τα θεματα που αναφερεις (Hot pixels, εστιαση σε phase detect). To θεμα ειναι να το φερεις οσο το δυνατο περισσοτερο στα μετρα σου.
Η 7200 ειναι ενα πολυ σοβαρο μηχανακι, και τα προβληματα που παρουσιαζεις δεν μου φαινονται καθολου περιεργα. Ειναι η πρωτη σου dslr?

Όχι. Είχα για περίπου 5 χρόνια την canon 500D. H 7200 είναι λίγο καλύτερη, αλλά με έμφαση στο λίγο. Η διαφορά στην τιμή τους είναι χαώδης πάντως. :flipout:

Μπα. Canon είχα, αλλά ίσως παρασύρθηκα από τα reviews. [Με αυτά που διαβάζω στο εδώ φόρουμ, θα ήθελα να δοκίμαζα μια ακάθρεπτη, αν και φοβάμαι ότι θα τα χαλάσουμε στο θέμα μπαταρία...]
Νομίζω ότι αυτό που με ενοχλεί είναι η συμπεριφορά της νίκον περισσότερο προς τον καταναλωτή, παρά το μηχανάκι.
Είναι ολιγόμηνη η συναναστροφή μου με αυτή την εταιρία, αλλά είδη βλέπω μια αδιαλλαξία. Εσείς που είστε χρόνια σε αυτά, τι λέτε;

Όχι. Είχα για περίπου 5 χρόνια την canon 500D. H 7200 είναι λίγο καλύτερη, αλλά με έμφαση στο λίγο. Η διαφορά στην τιμή τους είναι χαώδης πάντως. :flipout:

Από το 1993 έχω χρησιμοποιήσει nikon canon και παλιά minolta. Έχω καταλήξει με 4 σώματα nikon και από την μέχρι πορεία δεν την αλλάζω με τίποτα.

Για να σε παρηγορησω λιγο παντως, τι πρεπει να πω και γω με την d810 και τον 70-200 f2.8G vrII και τα θεματα εστιασης σε phase detect. Υστερα απο 2 επισκεψεις στο service για calibration εχει σχεδον ερθει το combo εκει που πρεπει. Και μιλαμε για ενα συνδυασμο χρηματικης αξιασ > 5000 .

Μου αρέσει το σχεδόν. Πώς μπορείς και το αντιμετωπίζεις;
ειναι πραγματα που τα αντιμετοπιζα με ολλες τις μηχανες μου, d7000, d600, d90, d610, d810, και πλεον δε με αγγιζουν. οχι οτι θα επρεπε να ειναι και ετσι βεβαια.
Π.χ γιατι ο 300αρης f2.8, ο 400, ο 500, ο 600αρης να ερχονται pre calibrated απο το εργοστασιο και ο 70-200 να μην ερχεται??? δλδ σεβονται τα 4000 του 300αρη και δεν σεβονται τα 2000 του 70-200?

Τι ψαχνεις να βρεις...αμα μπεις στο χορος θα χορεψεις.

Τελος να σου πω οπως ειπε και απο πανω και ο billpeppas, βελτιωσε την τεχνικη σου και θα δεις οτι θα ελαχιστοποιησεις και τα προβληματα σου. Το καθε τι, αν θελεις σοβαρη φωτογραφια και οχι shoot & go, θελει την δικη του προσεγγιση!!

Επειδή άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη, θέλω παράδειγμα.
Στην σελίδα 12 έβαλα μια φωτογραφία. Την θεωρώ μετριότατη, όχι από "καλλιτεχνικής" απόψεως, αλλά από θέμα οξύτητας.
Υποτίθεται πήρα μια μηχανή με αρκετά καλή λεπτομέρεια (και χωρίς antialising φίλτρο), και έναν φακό άνω του μετρίου οπτικά, και με αξιοπρεπή λεπτομέρεια κατά dxomark. Ταχύτητα κλείστρου 1/200, f 1/7. Ή 1/9. Εστίαση σημείου και live view.

Και ΔΕΝ με ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Τι έπρεπε να κάνω που δεν έκανα; Την προσευχή μου; :flipout:

Προσωπικά είχα canon μέχρι το 2006 οπότε και πέρασα στο στρατόπεδο της ΝΙΚΟΝ. Δεν το μετάνιωσα, όπως δεν θα είχα μετανιώσει αν είχα παραμείνει στο στρατόπεδο της canon. Και χρησιμοποιώ τη λέξη στρατόπεδο με την κυριολεξία της.

Δεν θέλω να αξιολογήσω τις φωτο που παραθέτεις. Όμως το Σεπτέμβριο που θα έλθω και πάλι στην Αθήνα για μερικές μέρες και θα έχω μαζί μου αρκετό εξοπλισμό, αν θέλεις μπορούμε να βρεθούμε και να σου εξηγήσω αρκετά πράγματα.

Επίσης να πούμε ότι όσο πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά της καλύτερης μηχανής από τις άλλες.

Προσωπικά είχα canon μέχρι το 2006 οπότε και πέρασα στο στρατόπεδο της ΝΙΚΟΝ. Δεν το μετάνιωσα, όπως δεν θα είχα μετανιώσει αν είχα παραμείνει στο στρατόπεδο της canon. Και χρησιμοποιώ τη λέξη στρατόπεδο με την κυριολεξία της.

Δεν θέλω να αξιολογήσω τις φωτο που παραθέτεις. Όμως το Σεπτέμβριο που θα έλθω και πάλι στην Αθήνα για μερικές μέρες και θα έχω μαζί μου αρκετό εξοπλισμό, αν θέλεις μπορούμε να βρεθούμε και να σου εξηγήσω αρκετά πράγματα.

Επίσης να πούμε ότι όσο πιο δύσκολες είναι οι συνθήκες, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά της καλύτερης μηχανής από τις άλλες.

Οι τελευταίες σου κουβέντες νομίζω πως περιγράφουν τη πραγματικότητα απόλυτα. Στις δύσκολες συνθήκες φαίνεται η αξία του κάθε εργαλείου.

Δεν το λέω προσβλητικά το ότι έχεις ελλείψεις στις γνώσεις σου φίλε.

Αν θες βρισκόμαστε κάπου και σου τραβάω με την μηχανή σου φωτογραφίες να δείς τι οξύτητα έχει και τι όχι ;)

Εγώ πάντως έχω θέσει συγκεκριμένο ερώτημα. Δεν λαμβάνω απαντήσεις επειδή;

Είναι τσαντισμένη μαζί μου η μηχανή, και θέλει άλλο χεράκι για να κάνει θαύματα; :flipout:

Μια χαρά απαντήσεις έχεις λάβει.

Δεν έκανες σωστά focus.
Οι συνθήκες δεν ήταν καλές ( όταν υπάρχει atmospheric haze δεν έχεις ευκρίνεια, είναι σαν να βαράς κάτι μέσα σε ομίχλη ).
Το RAW θέλει και την κατάλληλη επεξεργασία.

Εσύ έχεις αποφασίσει ότι η μηχανή είναι μηχάνημα του διαβόλου.

Μια χαρά απαντήσεις έχεις λάβει.

Δεν έκανες σωστά focus.

Πώς θα μπορούσα να έκανα σωστότερα focus;
Περιμένω ρυθμίσεις.

Οι συνθήκες δεν ήταν καλές ( όταν υπάρχει atmospheric haze δεν έχεις ευκρίνεια, είναι σαν να βαράς κάτι μέσα σε ομίχλη ).
Δεν θυμάμαι να είχε ομίχλη. Εγώ θυμάμαι να βλέπω καθαρότερα το τοπίο από την μηχανή. Είναι μια εκτίμηση που βγήκε με βάση την στάθμη
του μαύρου. Δεν μπορώ ούτε να το αντικρούσω, ούτε να το επιβεβαιώσω.

Το RAW θέλει και την κατάλληλη επεξεργασία.
Εσύ έχεις αποφασίσει ότι η μηχανή είναι μηχάνημα του διαβόλου.

Το τι μπορεί να κάνει κανείς με επεξεργασία το θεωρώ εντελώς άλλο θέμα. Το θέμα είναι τι τράβηξε η μηχανή.

Επειδή θεωρώ ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι καλύτερο, περιμένω τον αντίλογο.
Και ναι, αυτή την στιγμή θεωρώ ότι ο συνδυασμός δεν έχει την λεπτομέρεια που διάβαζα ότι θα είχε.
Θα πρέπει να βγάλει έστω και μια φορά μια φωτογραφία αυτός ο συνδυασμός που να την δω και να πω είναι καλή.

Εγώ πάντως έχω θέσει συγκεκριμένο ερώτημα. Δεν λαμβάνω απαντήσεις επειδή;

Είναι τσαντισμένη μαζί μου η μηχανή, και θέλει άλλο χεράκι για να κάνει θαύματα; :flipout:

Γιώργο, χεράτη + liveview (με τα χέρια προτεταμένα ) ήταν οι δυο φωτο που ανέβασες ?

Στο liveview η d7200 πως δουλεύει το κλέιστρο ?. Εχει ηλεκτρονική κουρτίνα ?.

Τα ρωτάω γιατί πέρα απο τις ατμοσφαιρικές συνθήκες παίζει και

- το κούνημα και για 100% θέαση σε 24Mp θέλεις κάπου 5 Χ εστ.μήκος X crop factor για κανονική λαβή και πολλαπλασίασε με ακόμα ενα συντελεστή για την χεράτη liveview
- ο κραδασμός του κλείστρου που επιπλέον ίσως συντονίζει σε κάποιες ταχύτητες. Μάλιστα σε liveview επειδή μερικές μηχανές κάνουν διπλή κίνηση (κλείσιμο κουρτίνας και ξαναάνοιγμα ) αποδεικνύεται και χειρότερο απο την κλασική με τον καθρέπτη.

Το λάθος εστίασης το βγάζω απο τον λογαριασμό εφόσον εστίασες στα βράχια (αν εστιάσεις με f/7.1 στα 350μ είναι σίγουρο οτι και στα 400m όλα βγαίνουν εστιασμένα)
.. αλλά δες το μάνιουαλ .. οταν σημαδεύεις σε σημείο εστίασης που είναι μακρυά (τα 350 περίπου μέτρα που ήταν τα βράχια) μήπως εστιάζει στην υπερεστιακή (η οποία αναλόγως των παραδοχών μπορεί να είναι στα 20 μέτρα) αντί για το συγκεκριμένο σημείο. Το λέω γιατί τα δυο exif σου δίνουν την ίδια απόσταση εστίασης* παρόλο που μια εστίασες στα βράχια και την άλλη στο απέναντι νησί ..

* δεν είμαι σίγουρος αν είναι σωστή η ένδειξη του exif .. και υποψιάζομαι οτι μάλλον αυτο το 4,5 μ που δείχνει είναι το κοντινό οριο του DOF ..