Nikon D7200

Πήγα να πάρω σήμερα την D7200 και έμεινα στα κρύα του λουτρού.... Μπαίνω σε κατάστημα φωτογραφικών στην Αθήνα ζητάω μια D7200 μου την φαίρνουν βγάζω τα μισά λεφτά και λέω βάλτε μου το υπόλοιπο σε δόσεις. Και μου απαντούν ότι από την περασμένη Τρίτη δεν κάνουν δόσεις σε πιστωτικές... Έτσι έμεινα χωρίς μηχανή αφού η D90 επωλήθει ήδη...:violent-smiley-030:

Δοκίμασε σε άλλο κατάστημα, δεν νομίζω ότι είναι πολιτική όλων των καταστημάτων να μην κάνουν δόσεις στις πιστωτικές κάρτες. Η όλη κατάσταση του τραπεζικού έχει κάνει πολλούς να είναι πολύ επιφυλακτικοί.

Δοκίμασε σε άλλο κατάστημα, δεν νομίζω ότι είναι πολιτική όλων των καταστημάτων να μην κάνουν δόσεις στις πιστωτικές κάρτες. Η όλη κατάσταση του τραπεζικού έχει κάνει πολλούς να είναι πολύ επιφυλακτικοί.

Μόλις πριν από λίγο μίλησα με κατάστημα που κάνει. Απλά μου έκανε εντύπωση γιατί ήταν δύο καυαστήματα στην σειρά που μου είπαν το ίδιο.

Τα πάντα είναι πλέον ρευστά και αυτό κάνει πολλούς να προτιμούν την σιγουριά της πώλησης χωρίς δόσεις. Οι δόσεις, και ειδικά οι άτοκες, ήταν ένα κίνητρο των τραπεζών για να ωθήσουν τους καταναλωτές στην χρήση πιστωτικών καρτών. Με τα καπιταλ κοντρόλ η χρήση πλαστικού χρήματος είναι πλέον μονόδρομος, οπότε λιγοστεύουν και τα κίνητρα...

Σας ευχαριστώ όλους! Για αρχή θα την δουλέψω με τον απλό Nikkor AFS 18-55mm f/ VR. Είναι λίγος για την D7200 αλλά στην πορεία θα το φτιάξουμε κι αυτό.

Φίλε petasis γίναμε δύο!:flipout:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και δύο φωτό από το άνοιγμα για την ιστορία.

Η πρώτη εντύπωση είναι εξαιρετική. Πάρα πολλές ρυθμίσεις που σου δίνουν πάρα πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης της μηχανής ανάλογα τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη.

Το σώμα είναι στιβαρό και ελαφρύ και κάθετε πολύ καλά στο χέρι. Οπτικά είναι πολύ όμορφη και λίγο μεγαλύτερη από την D90 που είχα.

Φωτογραφικά δεν ξέρω ακόμα τι κάνει. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι να γλιτώσω από τον θόρυβο που είχα με την D90 όταν οι φωτιστικές συνθήκες δυσκόλευαν όπως επίσης και να κερδίσω παραπάνω δυναμικό εύρος

Με γεια Πάνο, να τη χαρείς πραγματικά. Τωρα προτεραιότητα αγορά φακού ή φακών με προσεγμένες κινήσεις.

Ευχαριστώ πολύ!

Όντως κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνω κάτι και με φακό. Σε λίγο θα τραβήξω καμιά δοκιμαστική φωτό για να δω τι κάνουμε.

Καλημέρα!

Τράβηξα πριν από λίγο δύο δοκιμαστικές φωτογραφίες από το μπαλκόνι στου σπιτιού μου. Για τις δύο λήψεις χρησιμοποίησα δύο φακούς. Ο ένας είναι ο 18-55 VR 3,5-5,6 πού είχα πάρει πριν 1,5 χρόνο και ο άλλος είναι ένας 28mm f/2,8 midori manual focus που έχω πάνω στην FM2.

Για την οξύτητα των δύο φακών δεν θα πω τίποτα αλλά θα σας αφήσω να κάνετε εσείς τα σχόλια. Για την οξύτητα της D7200 δεν έχω να πω απλά τίποτα καθώς είμαι απόλυτα ικανοποιημένος μέχρι στιγμής από αυτό που βλέπω γνωρίζοντας και τις αδυναμίες του 18-55. Ο midori με εξέπληξε!

Nikkor AF-S 18-55mm f3.5-5.6 VR

Midori 28mm f2.8

Και οι δύο εικόνες τραβήχτηκαν με διάφραγμα 8 και ρύθμιση εικόνας standard χωρίς D-Lighting. Και στις δύο περιπτώσεις η εστίαση έγινε στα μεσαία κτίρια του πλάνου. O midori έπιασε άπειρο.

Η μόνη χαζομάρα μου είναι ότι δεν χρησιμοποίησα το ίδιο εστιακό μήκος στον Nikkor.... Έπρεπε να τον βάλω στα 28mm.

Προσωπικά μέχρι στιγμής είμαι τρομερά ικανοποιημένος. Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες που τράβηξα σήμερα το απόγευμα. Η μία είναι πορτραίτο με κροπάρισμα στο 100% από RAW 14bit uncompressed το οποίο τράβηξα στο AUTO.

Μετά είναι μία φωτογραφία με τον ήλιο κόντρα πριν κρυφτεί πίσω από το βουνό. Τρομερό δυναμικό εύρος. Στον ήλιο κοντά πετάει και ένα σμήνος από πουλιά.

Παρά την θολούρα στην ατμόσφαιρα που φαίνεται και γύρω από το ήλιο η μηχανή τα πήγε περίφημα. Είμαι εντυπωσιασμένος και χαίρομαι γιατί να κάνω στο μέλλον ωραίες HDR εικόνες!!!:a0210:

Όλες οι φωτό είναι στα ISO 100 και χωρίς καμία επεξεργασία. Τα τελικά jpeg έγιναν μετατροπή από το photoshop και το crop έγινε στο Camera Raw.

Εδώ είναι η τελευταία φωτό πειραγμένη στο Camera Raw. Έσωσα τα lost Highlights τα οποία ήταν η μεντρική φωτεινή περιοχή του ήλιου, ανέβασα τα shadows υπερβολικά στο +100, έκανα περίπου 25% dehaze και ανέβασα λίγο την έκθεση. Αρχείο λάστιχο! Πείραξα επίσης λίγο το clarity.

Εδώ τοποθετώ την παραπάνω φωτογραφία σε HDR. Από το αρχικό αρχείο RAW έφτιαξα 7 Tif από +2 έως -2 EV σε βήματα του 1/3. O θόρυβος είναι αμελητέος παρόλο που έκανα tone maping στο τέρμα σχεδόν και sternght στο 100% όπως και το detail contrast.

Με αρχεία που έπαιρνα πριν από την D90 απλά δεν μπορούσα να το κάνω. Να συμπληρώσω πως έκανα απειροελάχιστη αποθορυβοποίηση στο τελικό αρχείο TIF το οποίο μετέτρεψα σε JPEG στο Nikon ViewNX για να μπορέσω να το ανεβάσω.

Πολύ ησυχία έπεσε στο νήμα σήμερα...:SFGSFGS5:

Last edited:
Πολυ καλο αποτελεσμα. Μπραβο!

Ευχαριστώ!

Την έκανα δοκιμαστικά για να επιβεβαιώσω τις υποψίες που είχα για τα αρχεία και τον θόρυβο από την D90.

Αρχίζω και την ερωτεύομαι την D7200! Όταν το εργαλείο που κρατάω στα χέρια μου είναι ικανό τότε το λατρεύω. Ο φακός είναι η μόνος περιορισμός τώρα. Σε αρχεία raw και με μεγέθυνση τέρμα φαίνεται ξεκάθαρα πως ο φακός δεν τα καταφέρνει... Χρωματικές εκτροπές και οξύτητα που φαίνονται ότι υστερούν.

Πάνο, με γεια

Οντως η "ελαστικότητα" του raw της D7200 είναι πολύ καλή .. οι επεξεργασία που έκανα στα αρχεία του petasis ήταν πολύ βαριά και σήκωνε και άλλο. Μέχρι τώρα μόνο σε FF σήκωνε τέτοια ..
Σε σχέση με D90 βασικό προσόν το ISO100 που επιτρέπει μεγαλύτερες εκθέσεις χωρίς καψίματα ..

Βέβαια αν η λήψη είναι αρκετά υποεκτεθειμένη πάλι εμφανίζεται θόρυβος σε θέαση 100% (π.χ. στο δεύτερο αρχείο του petasis 1/320 f9.0 που έιχε 1 στοπ μικρότερη έκθεση, σηκώνει λιγότερη επεξεργασία..)

Μια λύση οταν φτάνουμε κοντα στα όρια είναι να κάνεις το tonemapping σε ήδη downsampled αρχεία δηλ. π.χ. μετατροπή του raw σε tif, downsamplle 24Μπ -> 12Μπ .. και μετά κάνεις tone mapping ;)

Πάνο, με γεια

Οντως η "ελαστικότητα" του raw της D7200 είναι πολύ καλή .. οι επεξεργασία που έκανα στα αρχεία του petasis ήταν πολύ βαριά και σήκωνε και άλλο. Μέχρι τώρα μόνο σε FF σήκωνε τέτοια ..
Σε σχέση με D90 βασικό προσόν το ISO100 που επιτρέπει μεγαλύτερες εκθέσεις χωρίς καψίματα ..

Βέβαια αν η λήψη είναι αρκετά υποεκτεθειμένη πάλι εμφανίζεται θόρυβος σε θέαση 100% (π.χ. στο δεύτερο αρχείο του petasis 1/320 f9.0 που έιχε 1 στοπ μικρότερη έκθεση, σηκώνει λιγότερη επεξεργασία..)

Μια λύση οταν φτάνουμε κοντα στα όρια είναι να κάνεις το tonemapping σε ήδη downsampled αρχεία δηλ. π.χ. μετατροπή του raw σε tif, downsamplle 24Μπ -> 12Μπ .. και μετά κάνεις tone mapping ;)

Καλημέρα φίλε Ηλία! Ευχαριστώ πολύ!

Όταν κάνω HDR πρώτα επεξεργάζομαι τα αρχεία, κάνοντας αποθορυβοποίηση και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί (highlights, clarity, dehaze κλπ) και μετά τα κάνω convert σε tif. Αφού τα κάνω Tif και είναι έτοιμα τα ρίχνω στο photomatix και κάνω την δουλειά μου χωρίς θορύβους και προβλήματα. Όπως περιγράφεις κάνω εδώ και λίγο καιρό και έχω βρει την υγειά μου!Όσο για την 7200 είναι απλά εξαιρετική! Τράβηξα και κάπιοια αρχεία σε FLAT ρύθμιση και εκεί πραγματικά κάνεις ότι θες! Επίσης λόγο της ανάλυσης (24mp) ο θόρυβος εμφανίζεται σε μεγαλύτερη μεγένθυνση από ότι με την D90 που είχα και είναι ευκολότερη η αφαίρεσή του με το luminance χωρίς να επηρεάζει τις λεπτομέρειες ιδιαίτερα. Αυτό ακριβώς ήθελα.

Σε στατικά θέματα μπορείς να κάνεις και πιο αποδοτικό noise reduction χάνοντας σχεδόν καθόλου sharpness/detail μέσω image averaging ;)

Σε στατικά θέματα μπορείς να κάνεις και πιο αποδοτικό noise reduction χάνοντας σχεδόν καθόλου sharpness/detail μέσω image averaging ;)

Εννοείς όπως κάνει το photomatix το exposure fusion;

Για πες περισσότερα; Γίνεται στην μηχανή ή εννοείς με κάποιο λογισμικό;

Το exposure fusion είναι κάτι που κάνω κάποιες φορές.