Nikon D750

Re: Νέα Nikon D750

Αυτό που περιγράφεις δεν πρέπει να είναι focus shift. Δεν είναι τόσο αισθητό
αυτό το φαινόμενο.
Δεν δικαιολογείται να έχεις εστιασμένα τα μάτια και να μην είναι καθαρά
και να χρειάζεται f/4 για καλύτερα αποτελέσματα!
Δεν μπορώ να το εξηγήσω, αν έχεις φωτογραφίες ανέβασε.

Για να εξηγήσω λίγο καλύτερα το focus shift να πω το εξής.
Έστω πχ ότι εστιάζεις με το οφθαλμοσκόπιο και έχεις f/5.6.
Η μηχανή θα εστιάσει με ανοιχτό διάφραγμα δηλαδή με f/1.8,
και μετά θα κλείσει το διάφραγμα στο f/5.6 και θα βγει η φωτογραφία.
Άρα εστίαση με f/1.8 και φωτογραφία με f/5.6 όπου όπως φαίνεται
και στο παραπάνω σχήμα που είχα ανεβάσει, διαφέρει το σημείο όπου είναι οξύτερη η εικόνα.

Στο live view αν βγάλεις φωτο με f/5.6 με f/5.6 θα εστιάσει.
Δεν υπάρχει focus shift εδώ.
Αυτό εφόσον έχεις ενεργοποιήσει το power aperture στην d750.
(Η d3100 δεν έχει power aperture, πρέπει να βγείς από το live view, να κλείσεις
το διάφραγμα και να ξανανοίξεις το live view για να αλλάξει το διάφραγμα στο live view.)

Η πρώτη εικόνα είναι η πρωτότυπη (με μικρή αλλαγή image size για να γίνει upload σε image hosting site.)
H δεύτερη είναι crop 100% στο κολωνάκι, στο σημείο που εστίασα δηλαδή.
Η φώτο τραβήχτηκε με τις εξής ρυθμίσεις: (Nikon D750 - Νikon 85mm f/1.8g)
S:1/200 - iso:500 - f:1,8

Όπως βλέπετε, είναι σαν κουνημένη στο σημείο εστίασης. Φανταστείτε αυτό το κολωνάκι να ήταν πρόσωπο. Γενικώς, από απόσταση ποτρταίτα δεν μπορώ να τραβήξω. Μιλάω για επαγγελματική δουλειά. Για την παρέα, οκ, με λίγο ποστ διορθώνονται όλα και οι απαιτήσεις σε μέγεθος αρχείου δεν είναι μεγάλες, ούτε χρειάζεται εκτύπωση κλπ. Αλλά για σοβαρή δουλειά.... Το θέμα μου είναι, φταίει η μηχανή μου ή ο φακός μου;
Τι γνώμη έχετε;

Η πρώτη εικόνα είναι η πρωτότυπη (με μικρή αλλαγή image size για να γίνει upload σε image hosting site.)

Όπως βλέπετε, είναι σαν κουνημένη στο σημείο εστίασης. Φανταστείτε αυτό το κολωνάκι να ήταν πρόσωπο. Γενικώς, από απόσταση ποτρταίτα δεν μπορώ να τραβήξω. Μιλάω για επαγγελματική δουλειά. Για την παρέα, οκ, με λίγο ποστ διορθώνονται όλα και οι απαιτήσεις σε μέγεθος αρχείου δεν είναι μεγάλες, ούτε χρειάζεται εκτύπωση κλπ. Αλλά για σοβαρή δουλειά.... Το θέμα μου είναι, φταίει η μηχανή μου ή ο φακός μου;
Τι γνώμη έχετε;

Να προτείνω κάτι; Βάλε τη μηχανή σε τριπόδι. Την εστίαση στο Μ αλλά και σε af liveview. Κάνε μια σειρά λήψεων από 5 μ. απόσταση. Μια με εστίαση στο αντικείμενο και δυο με εστίαση μισό μέτρο πριν το αντικείμενο και μισό μετά. Κάνε μετά το ίδιο στα 10 μ. Και μετά στο άπειρο. Δες τα αποτελέσματα και τα ξαναλέμε.

Εμένα δεν μου φαίνεται κακή η φωτό. Μην σου πω πως μου φαίνεται και μια χαρά. Είναι τέρμα ανοικτός στο F1.8, ακόμα κι αν έχεις εστιάσει με ακρίβεια. Μην ξεχνάς πως σε ένα τόσο μικρό τμήμα του αισθητήρα και του φακού, η ευκρίνεια μειώνεται αν μεγενθύνεις, ενώ κάποιο ρόλο παίζουν και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες όσο απομακρύνεσαι από το θέμα, και εδώ είσαι ήδη αρκετά μακρυά. Μην περιμένεις να πάρεις ίδια ευκρίνεια όσο σε μια πόζα στο μισό μέτρο.

Απάντηση: Re: Νέα Nikon D750

μπορεις να δεις αν είναι εύκολο απο τις φωτο που έχεις το πρόβλημα αν σου το παρουσιάζει το φαινόμενο σε καποιο συγκεκριμενο εύρος ταχυτήτων?
με αλλο φακό έχεις παρατηρήσει κατι αναλογο?

Last edited:

από εμπειρία όπου έχω αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα και σίγουρα ξέρετε οι περισσότεροι θέλουμε τουλάχιστον δυο με τρία στοπ πάνω το διάφραγμα για να πάρουμε οξύτητα σε μακρινές εστιάσεις.

Απάντηση: Re: Νέα Nikon D750

μα εδω το παλικάρι λέει ότι έχει πρόβλημα απο τα 3m, δεν είναι πολυ κοντα για να απαιτείται να κλείσει το διάφραγμα για να πάρει καθαρή φωτό? κατι αλλο παίζει....

ας το δοκιμάσει επίσης ο δάσκαλος πρότεινε κάποιες λήψεις ας μη το προσπερνάμε

Οκ, Θα κάνω το πείραμα με το τρίποδο και θα ανεβάσω εδώ τις φώτος να μου πείτε τη γνώμη σας. Σύντομα θα το κάνω, μέσα στο ΣΚ σίγουρα. Αφού έχουμε και δάσκαλο εδώ, είμαι τυχερός!
Όσο για το εύρος ταχυτήτων, έχω πρόβλημα σε όλες τις ταχύτητες. Δηλαδή οκ, κάτω από 100 το θεωρώ λογικό (για τα δικά μου δεδομένα, δεν είμαι σταθερός, είναι και ο φακός 85άρης). Αλλά και στα 200, στα 500 κλπ.
Ντίνο είδα τις φώτος που λες. Είναι πολύ καλές, αλλά στα διαφράγματα 2,2.... 1,8 κλπ... όλα τα εστιασμένα αντικείμενα είναι πολύ κοντά. Δεν με βοηθάει να δω από απόσταση τι συμβαίνει.

Νομίζω πως δεν είναι κοντά. Και είναι τραβηγμένες με μεγάλες ταχύτητες

Επανέρχομαι διορθώνοντας τον εαυτό μου, μιας και δεν γνώριζα καλά τις δυνατότητες αυτού του φακού τέρμα ανοικτού. Σύμφωνα με το dxomark, ο φακός ξυρίζει και τέρμα ανοικτός πάνω στην D610, από άκρη σε άκρη, φαντάζομαι το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και στην D750. Βέβαια αυτά τα τεστ δεν λαμβάνουν υπ' όψιν άλλες παραμέτρους όπως πχ το contrast, αλλά τόσο μεγάλη διαφορά που λέει ο φίλος δεν νομίζω να δικαιολογείται.

Δοκιμή με τριπόδι όπως σου είπαν για αρχή, και βλέπεις...

Υ.Γ. Δεν πιστεύω να είχεις κανα UV φίλτρο μπροστά μόνιμα ε;

Last edited:

Θα ήθελα να σας ζητήσω να μου στείλετε όσοι θέλετε σε p.m. κάποιο μαγαζί από το κέντρο που υπάρχει περίπτωση να μου κάνει καλή τιμή στην d750. Σκέφτομαι σοβαρά να διωξω την Sony μου και να πάω σε κάτι τέτοιο μιας και με τα κόστη των φακών της Sony στο τέλος της ημέρας ίδια λεφτά θα έχω πληρώσει.
Νικον βρίσκω φακούς σε τιμές χώμα.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Μιλάω για κέντρο Αθήνας ξέχασα να το αναφέρω.

Δεν ειναι ακριβος κουνημα αυτο που γραφεις στη φωτο σου.

ΑΠλα ο φακος δεν μπορει να αποδωσει οπως περιμενεις με τερμα ανοιχτο διαφραγμα 1.8 , και σου μοιαζει σαν κουνημα.
(μην ξεχναμε κ το κοστος του φακου σου ετσι? )

Αν ειχες τον αντιστοιχο 1.4 στο 1.4 , θα εβλεπες σχεδον το ιδιο αντιστοιχα.

Δοκιμασε με 2.2 εως 3.5 και πανω και η ψαλιδα θα μειωθει ιδιαιτερα και θα δεις πως θ αρχισει να γινεται πιο νετ κ πιο σωστη η εικονα σου..

ΑΝ θελησεις σε δευτερο χρονο , κανε κι ενα καθαρισμα των στοιχεων του φακου σου μηπως κ βιηθησει λιγο.

Δοκιμασε τα και πες μας....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

δες και καποια παραδειγματα, σ ενα τυχαιο review εδω, να μη κανω copy paste αυτα που χρειαζεσαι μονο, για να παρεις μια γευση αυτου που εννοω.

http://www.kenrockwell.com/canon/lenses/50mm-f1.htm

Kotsidisjohn, διάβασα όλο το review. Ευχαριστώ.
Αυτό που με απογοητεύει λίγο είναι αυτό που έγραψες στην παρένθεση (μην ξεχνάμε και το κόστος του φακού σου). Δηλαδή τα 500 ευρώ είναι λίγα για έναν prime φακό; Μάλιστα τον διαφημίζουν για έναν από τους πιο ευκρινείς φακούς της Νίκον. Εγώ με αυτά που βλέπω, θα έλεγα σε κάποιον ότι είναι ακατάλληλος για πορτραίτα, δηλαδή για αυτό που στην ουσία τον πουλάνε. Γιατί από απόσταση 3μ και πάνω, μου βγάζει τα πρόσωπα με μειωμένη ευκρίνεια. Χωρίς ευκρίνεια στο μάτι, χωρίς να βλέπω καθαρά τα βλέφαρα, τους πόρους κλπ. Μιλάω για 100% crop. Εκτός αν ισχύει αυτό που γράφεις παρακάτω, ότι δηλαδή για να πάρω αυτό που θέλω από τέτοιες αποστάσεις (δηλαδή ολόσωμα πορτραίτα, πάνω από 3 μέτρα απόσταση), θα πρέπει να είμαι με διάφραγμα μικρότερο του 2.8.
Όσο για το καθάρισμα των στοιχείων του φακού, οκ, να το κάνω. Αλλά ο φακός δεν έχει κάνει παραπάνω από 500 κλικ. Είναι σχεδόν αχρησιμοποίητος.

Νicksoti, ακριβώς αυτό περίμενα κι εγώ. Να τραβάω ολόσωμο πορτραίτο (δηλαδή στην ουσία να είμαι σε απόσταση πάνω από 3 μέτρα) και να βλέπω να ξυρίζει. Αλλά δεν το βλέπω. Μάλιστα βλέπω και θολούρα γενικά, όχι υπερβολική, αλλά με τίποτα δεν θα μπορούσα να δικαιολογήσω αυτό το αποτέλεσμα με μηχανή και φακό που συνολικά κοστίζουν 2.500 ευρώ. Δεν έχω uv filter.

Nτίνο, πόσο κοντά είναι δηλαδή; Δεν νομίζω παραπάνω από 2-3 μέτρα. Σωστά;

εγώ προτείνω να κάνεις μια δοκιμή με κάποιον άλλο φακό από φίλο, που είναι δοκιμασμένος ότι αποδίδει 100%, ώστε να αποκλείσεις ότι έχει κάποιο θέμα η μηχανή.
Εγώ προσωπικά είχα το ίδιο πρόβλημα με την d800e και τον sigma 50/1.4 art. Με 36 megapixel ανάλυση και τέτοιο dof ήταν άθλος να πετύχω σωστά εστιασμένη χεράτη φωτογραφία, ειδικά στο f1.4 και αν κουνιόταν το πρόσωπο. Με VR φακούς δεν είχα αυτό το πρόβλημα, γιατί "απορροφούσαν" την ασυναίσθητη κίνηση του χεριού. Αντίθετα η Df στα 16 megapixel με τον ίδιο φακό ξυρίζει χωρίς να ιδρώνω. Γι'αυτό και έκανα την αλλαγή (και για τα μικρότερα αρχεία και το low light φυσικά)

Τα 85mm είναι αρκετά μεγάλη εστιακή απόσταση και η παραμικρή άθελη κίνηση του χεριού σου μπορεί να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα. Κάνε δοκιμή με VR φακό να δεις αν συμβαίνει το ίδιο. Επίσης είναι και αυτό που λέει ο John ότι τελειώς ανοιχτός δεν αποδίδει τα μέγιστα ο φακός. τον έχω κι εγώ και βλέπω ότι στο 1.8 δεν είναι πολύ σπουδαίος, αλλά από το 2.8 και πάνω είναι απίθανος.

Mάλλον αυτό αρχίζω να καταλαβαίνω κι εγώ Alzazira69. Ότι είναι πολύ πολύ καλός από 2,8 και πάνω. Βασικά από 3.2 και πάνω νιώθω πολύ σίγουρος ότι θα έχω σωστή εστίαση και καλό αποτέλεσμα. Απλά, εκεί χάνω άλλα πράγματα που τα θεωρώ πολύ σημαντικά στα πορτραίτα και πρέπει να επέμβω με post editing για να δώσω τη μαγεία που χάνω από το 1,8 ως το 3,2.

ΥΓ. Δεν έχω βρει άλλον που να έχει το φακό. Από τους γνωστούς μου δηλαδή. Ακόμα και φίλους που έχω με μαγαζιά φωτογραφίας, έχουν τον 70-200 vr2. Λογικό νομίζω.

Τι γνώμη έχετε;

βραδυ την εβγαλες??
ταχυτητα 200 με iso 500 και f1.8 θα πρεπει να ηταν σκοτεινα....

Όχι, ήταν μία συννεφιασμένη βροχερή μέρα. Νομίζω την Τετάρτη που πέρασε. Γύρω στις 19.00.
Γενικά παρατήρησα, όπως έγραψα και πριν, ότι σε σχέση με μία D3s που δούλεψα, με τις ίδιες ρυθμίσεις ακριβώς, η D750 είναι πιο "σκοτεινή". Δεν ξέρω πώς να εξηγήσω αυτό το πράγμα :)

Mάλλον αυτό αρχίζω να καταλαβαίνω κι εγώ Alzazira69. Ότι είναι πολύ πολύ καλός από 2,8 και πάνω. Βασικά από 3.2 και πάνω νιώθω πολύ σίγουρος ότι θα έχω σωστή εστίαση και καλό αποτέλεσμα. Απλά, εκεί χάνω άλλα πράγματα που τα θεωρώ πολύ σημαντικά στα πορτραίτα και πρέπει να επέμβω με post editing για να δώσω τη μαγεία που χάνω από το 1,8 ως το 3,2.

ΥΓ. Δεν έχω βρει άλλον που να έχει το φακό. Από τους γνωστούς μου δηλαδή. Ακόμα και φίλους που έχω με μαγαζιά φωτογραφίας, έχουν τον 70-200 vr2. Λογικό νομίζω.

Οχι .. δεν είναι καλός απο 2,8 και πάνω, σύμφωνα με τις μετρήσεις ξυρίζει απο 1,8
85f18g-DxO.png

Κανε το τεστ με το λοξό χάρακα (κλιση 45°) για να δεις αν παίζει front/back focus .. http://avclub.gr/forum/showthread.php/120891-Nikon-D7000-Back-Focus-Problem

Κάνε δοκιμές με διαφορετικές ταχύτητες, χεράτες και με τρίποδο, με live view και κανονικά με καθρέπτη, για να φανεί αν είναι κραδασμός ή κούνημα χρήστη.

Ανέβασε δείγματα σε raw αν ζορίζεσαι στην διάγνωση ..