Nikon D800

Απάντηση: Re: Nikon D800

Έτσι όπως κραυγάζει ο τύπος μου θυμίζει ένα παλιό "αγαπητό" μέλος του φόρουμ που έτσι και του έθιγες την D3 σε έστελνε στον αγύριστο! :flipout::flipout::flipout:

Χά χά...
...και τους φακούς, και τους φακούς! Ειδικά τον 200 f/2!
Πού τον θυμήθηκες ρε Βασίλη?

Εξαφανίστηκε απο παντού αυτός πάντως. Νά' ναι καλά το παλληκάρι!
 
Ηλία μήπως μπορείς να σηκώσεις τα αρχεία σε κάποιο σέρβερ, π.χ. σαν το Drop box και να τα πάρει κάποιος άλλος όπως ο Diol ή ο Ηλίας ο Γιαρίμης;

Τώρα το είδα ...

Ανοίγουν με Rawtherapee και απλά βγάζει και τα κρυφά πίξελ δεξιά. Για "σωστό" χρώμα χρησιμοποίησα το input profile icc της D7000, είναι στον φακελλο "icc" "input" της εγκαταστασης του rawtherapee.

Επίσης ανοίγουν με Dcraw έστω και παλιό αλλά και εκεί χρειάζεται το ίδιο icc. Το παίρνεις απο το Rawtherapee.
Επειδή το Dcraw δεν έχει interface χρησιμοποιώ σαν interface το Meguidcraw. Πάλι βέβαια πειράζω την γραμμή εντολής.

http://meguidcraw.blogspot.com/2009/07/descarga-download.html

Επίσης χρησιμοποιώ την εκδοχή του Dcraw του Jasques Desmis .... Dcrawjdc.exe. To μετονομάζεις σε dcraw.exe και αντικαθιστάς το dcraw.exe που περιλαμβάνεται στο Meguidcraw.
H συγκεκριμένη εκδοχή έχει πολλά πρόσθετα στοιχεία ... χρωματική διαχείρηση, πολλούς εξτρα αλγοριθμους demosaic (και τον Amaze (-q 3 ή -q 6) που έχει και το Rawtherapee και θεωρείται κορυφαίος, αλλά και εναν που συνδυάζει demosaic+denoise "JDD=JointDemosaicDenoise" πολύ καλος για θορυβώδη αρχεία (-q 4) ), αυτόματη διόρθωση χρωματικών εκτροπών (-9 CAEE) klp.

Download http://jacques.desmis.perso.neuf.fr/geraud/photo_calcul.php

Manual http://jacques.desmis.perso.neuf.fr/geraud/manuel.html

Δοκίμασα το ISO 25600. Xωρίς αποθορυβοποίηση πλην της βασικής Hot/Dead pixel με downsample 50% σε 9Μπ (Lanczos είτε του Rawtherapee είται του Riot.dll (export to web στο Irfanview, το εσωτερικό του Irfanview δεν είναι Lanczos στο downscale)). Δεν θα τόλεγα καλό αλλά αξιοποιήσιμο .. αρκετό για εκτύπωση Α4.

Δείγματα αργότερα. Πάντως βγαίνει καλύτερο από το αντίστοιχο jpeg είτε το ενσωματωμένο στο RAW ή και αυτό που έιχε το zip των 520 Μb.

Αν ανεβάσει και ο Ηλίας τα δικά του ...
 
Νεο ViewNX 2.3.0 - 32 & 64 bit https://nikoneurope-en.custhelp.com/app ... a_id/51360 που υποστηρίζει και αρχεία D800

ΔΕν έκανα άμεση σύγκριση, αλλα νομίζω οτι τα NEF που ανοίγουν με το NX βγάζουν λιγότερο θόρυβο. Απο τα αποτελέσματα που είδα μεταξύ 400 και 25.600 ISO με φυσικό φως, τα αποτελέσματα σε όμοια διάσταση (Α4) είναι καλύτερα της D700. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε έχουμε ένα νικητή εδώ. (δεν σύγκρινα δικές μου λήψεις, αλλα κάποιες που κατέβασα)

Με την ευκαιρία: Η "Ε" μην γίνει ο στόχος σας αν τραβάτε γάμο, event, αρχιτεκτονικό, fashion. Θα μπλέξετε με το μουαρέ. Αν το τοπίο είναι το κύριο θέμα σας, τότε η "Ε" είναι για εσάς.
 
Νεο ViewNX 2.3.0 - 32 & 64 bit https://nikoneurope-en.custhelp.com/app ... a_id/51360 που υποστηρίζει και αρχεία D800

ΔΕν έκανα άμεση σύγκριση, αλλα νομίζω οτι τα NEF που ανοίγουν με το NX βγάζουν λιγότερο θόρυβο. Απο τα αποτελέσματα που είδα μεταξύ 400 και 25.600 ISO με φυσικό φως, τα αποτελέσματα σε όμοια διάσταση (Α4) είναι καλύτερα της D700. Αν αυτό επαληθευτεί, τότε έχουμε ένα νικητή εδώ. (δεν σύγκρινα δικές μου λήψεις, αλλα κάποιες που κατέβασα)

Με την ευκαιρία: Η "Ε" μην γίνει ο στόχος σας αν τραβάτε γάμο, event, αρχιτεκτονικό, fashion. Θα μπλέξετε με το μουαρέ. Αν το τοπίο είναι το κύριο θέμα σας, τότε η "Ε" είναι για εσάς.

Ακριβώς την ίδια εντύπωση αποκόμισα και εγώ ... σε σχέση με D700 δείχνει ενα κλίκ καλύτερη ακόμη και στα ψηλά ISO αν τις συγκρίνουμε σε ίδιο μέγεθος παρουσίασης. Στα χαμηλά ISO είναι πολύ καλύτερη και σε δυμαμική περιοχή και φυσικά μετράει και η ανάλυση ευκρίνεια.
 
Αυτό είναι τεχνικός οδηγός για βέλτιστο αποτέλεσμα ευκρίνειας κλπ, με διαφορετικά θέματα: αρχιτεκτονικό, πορτραίτο κλπ. Όχι το εγχειρίδιο χρήσης. Εξού και το μέγεθος των είκοσι σελίδων μόνο.
 
Last edited:
Έβγαλα σήμερα το πρωί δείγματα με την D800 προπαραγωγής (SAMPLE). Τράβηξα ακριβώς τα ίδια και με την δική μου D700. Σε όλα τα ISO. Σύγκριση έκανα προς το παρόν απο το ViewNX2 που βλέπει και τα δύο RAW. Πρώτη εντύπωση: Συγκλονιστική διαφορά στο resolution. Εντυπωσιακά χαμηλότερος θόρυβος σε όλα τα ISO (σε όμοιο μέγεθος εικόνας, όχι πίξελ πίπινγκ). Ακόμα καλύτερο χρώμα. Για μένα, πολύ-πολύ καλύτερη απο ότι περίμενα, θα έλεγα "απογοητευτικά καλύτερη" γιατί ήλπιζα να μείνω με την D700 και να είμαι ευχαριστημένος. Τώρα όμως δυστυχώς "ξέρω".

Σας συμβουλεύω, αν δεν υπάρχει περίπτωση να την αγοράσετε, μην την δοκιμάσετε. Πονάει...

Το βράδυ αργά θα μελετήσω τα δείγματα πιο αναλυτικά και με ακρίβεια στην μετατροπή των μεγεθών και θα επανέλθω. Θεωρητικά δεν πρέπει να δημοσιεύσω δείγματα, αλλα μπορεί να ανεβάσω κάποια μικρά κροπ για να οπτικοποιήσω τα λεγόμενα.
 
Απάντηση: Re: Nikon D800

Εντυπωσιακά χαμηλότερος θόρυβος σε όλα τα ISO (σε όμοιο μέγεθος εικόνας, όχι πίξελ πίπινγκ).

Στο 100% πώς τα πάει;
Νομίζω ότι σε τέτοιοα σύγκριση (όμοιο μέγεθος εικόνας) και η D3x ήταν μπροστά από την 700 ή κάνω λάθος;
 
Την σύγκριση την κάνω μόνο σε όμοιο μέγεθος εικόνας, κάθε άλλο είναι άδικο και λάθος. Η D3x έχει χαμηλότερο θόρυβο μέχρι τα 400 ISO απο την D700. Πραγματικό προβάδισμα η D700 παίρνει πάνω απο τα 1600.

Η D800 τώρα μετά απο μέτρια παρατήρηση (μέχρι στιγμής) σε όμοιο μέγεθος εικόνας φαίνεται να κινείται σε παρόμοια ή ελάχιστα καλύτερα επίπεδα θορύβου απο την 700. Εκεί που υπερέχει αισθητά είναι απο 6400 κι επάνω.

Παρακάτω έχω δύο εικόνες. Η πρώτη είναι απο D800 (η ευκρινέστερη) σε κροπ 100%. Η άλλη είναι απο D700 και είναι πάλι κροπ 100% αφού πρώτα την έκανα upscale στα 36Mpix στπ PS ώστε να έχω όμοια μεγέθη. Λήψη με τον 24-70 και οι δύο
 

Attachments

  • D700_00200_upscale to 7360.jpg
    D700_00200_upscale to 7360.jpg
    98 KB · Views: 167
  • D800_016_1_to_1.jpg
    D800_016_1_to_1.jpg
    111.6 KB · Views: 170
Δοκίμασε να ρίξεις την D800 στα επίπεδα της D700 σε ανάλυση...

Κάνοντας upscale, έχω την αίσθηση ότι χάνει περισσότερο...

Εκ πρώτης όψεως, φαίνεται τούμπανο η D800...:p
 
Last edited:
Δοκίμασε να ρίξεις την D800 στα επίπεδα της D700 σε ανάλυση...
Το έχω κάνει. Πάλι η διαφορά είναι η ίδια, αλλα επειδή τα τετραγωνάκια είναι πολύ ψιλά είναι πιο δύσκολη η παρατήρηση. Εκανα και πολλές άλλες δοκιμές. Οπως downscale στο επίπεδο της 700 και μετά upscale και οι δύο x2 ώστε να εμφανιστεί το grid. Πάντα η 700 ήταν λάσπη στο grid ενώ η 800 καθάριζε. Να εδώ είναι ένα δείγμα με upscale x2 της 800 και όπως βλέπεις η λεπτομέρεια σώζεται και ενισχύεται όσο είναι δυνατόν. Το τελευταίο αυτό κροπ, όπως το βλέπετε στα 72dpi που κατα κανόνα έχουν οι οθόνες αντιστοιχεί με μέρος εκτυπωμένης εικόνας πλάτους 5μ στα 72dpi
 

Attachments

  • D800_016x2_crop.jpg
    D800_016x2_crop.jpg
    78.7 KB · Views: 156
Απάντηση: Re: Nikon D800

Την σύγκριση την κάνω μόνο σε όμοιο μέγεθος εικόνας, κάθε άλλο είναι άδικο και λάθος.

Από άποψη εκτύπωσης έχεις δίκιο, καθώς στο τελικό αποτέλεσμα κρίνονται όλα. Πάντως όσοι παλιότερα συνέκριναν την 5D2 με τη D700, (συνήθως) το έκαναν όχι σε όμοιο μέγεθος, αλλά στο 100%. Νομίζω όμως ότι στο 100% φαίνεται η πραγματική εξέλιξη των αισθητήρων. Για σύγκριση θορύβου δεν νομίζω να έχει νόημα το upscale του μικρότερου αρχείου πάντως...
 
Μα τι συζηταμε τωρα αν ειναι καλυτερη η D800 απο την D700 που εχει το ενα τριτο της αναλυσης της ?

Ουτε στις τηλεορασεις που ειναι τρελλοι για δεσιμο δεν τολμουν να συγκρινουν διαφορετικων αναλυσεων πανελς.:ernaehrung004:

Το ενδιαφερον ηταν να συγκρινεις την αναλυση και αποδοση της D800 με ομοιας ή πολυ κοντινης αναλυσης αισθητηρες. Αυτο αξιζει για να αντιπαραθεσεις σε ομοιας αναλυσης καμερα και χαρακτηριστικων τις διαφορες του μεγαλυτερου ἠ παρομοιου αισθητηρα.

Οταν ειχα πρωτοαγορασει την 5DII ειχα βρει ελαχιστο χρονο και ορεξη τοτε να την συγκρινω με μια phaseone με πλατη 30mp νομιζω.

Και παλι μακρυα ηταν η αναλυση αλλα η ατιμη η phaseone δεν ειχε τιποτα κοντινοτερο στην πτωχη τοτε 21mp Canon
 
Το πραγματικό νόημα πίσω απο την σύγκριση των δύο μηχανών δεν είναι η διαπίστωση οτι ο αισθητήρας της 800 έχει μεγαλύτερη ανάλυση, αυτό φυσικά και είναι αυτονόητο. Είναι 1) η οπτικοποίηση αυτής της διαφοράς, δηλ να βλέπουμε χειροπιαστά για ποιά και πόση διαφορά μιλάμε και 2) όπερ και σημαντικότερο, οτι ο φακός τα καταπίνει τα 36 Mpix και έχει ακόμα και άλλο πολύ να δώσει. Αυτό γιατί γράφτηκαν πολλές γκρίνιες με κάργα υπερβολή, οτι δεν υπάρχουν φακοί να υπηρετήσουν τόσο μεγάλες αναλύσεις. Λοιπόν, φακοί υπάρχουν (λεφτά δεν υπάρχουν).

Μια άλλη σύγκριση ευκρίνειας που θα έχει νόημα είναι η σύγκριση της 800 με την 800Ε
 
Re: Απάντηση: Re: Nikon D800

...Για σύγκριση θορύβου δεν νομίζω να έχει νόημα το upscale του μικρότερου αρχείου πάντως...

Την σύγκριση την κάνω σε δύο φάσεις. Κάνω upscale την μικρή ανάλυση και μετά κάνω downscale της μεγάλης ανάλυσης. Ετσι συγκρίνω 2 ζευγάρια. Αυτό γιατι το resize εισάγει ένα ποσοστό ασάφειας ή τεχνουργημάτων ή άλω (τεχνούργημα είναι κι αυτό) που υποκειμενικά χαλάνε την εικόνα όπως ο θόρυβος. Με τα 2 ζευγάρια +/- έχω καλύτερη σύγκριση.
 
Απάντηση: Re: Nikon D800

Το πραγματικό νόημα πίσω απο την σύγκριση των δύο μηχανών δεν είναι η διαπίστωση οτι ο αισθητήρας της 800 έχει μεγαλύτερη ανάλυση, αυτό φυσικά και είναι αυτονόητο. Είναι 1) η οπτικοποίηση αυτής της διαφοράς, δηλ να βλέπουμε χειροπιαστά για ποιά και πόση διαφορά μιλάμε και 2) όπερ και σημαντικότερο, οτι ο φακός τα καταπίνει τα 36 Mpix και έχει ακόμα και άλλο πολύ να δώσει. Αυτό γιατί γράφτηκαν πολλές γκρίνιες με κάργα υπερβολή, οτι δεν υπάρχουν φακοί να υπηρετήσουν τόσο μεγάλες αναλύσεις. Λοιπόν, φακοί υπάρχουν (λεφτά δεν υπάρχουν).

Μια άλλη σύγκριση ευκρίνειας που θα έχει νόημα είναι η σύγκριση της 800 με την 800Ε


φακοί όπως; με έναν 24-70 f2.8 χάνει;
 
κατι ασχετο με το φωτογραφικο κομματι της d800.στο video εχει το συνεχες af οπως στην d7000;