Nikon d90 ή Canon 40d???

o 17-85 ειναι ενας παρα πολυ "βολικος" φακος για all around χρηση, ο σταθεροποιητης του ειναι εκπληκτικος, τραβαω πολυ συχνα με ταχυτητα 15 η ακομα και 8 στην αρχη του φακου(μεχρι 24 περιπου). στο κεντρο ειναι πολυ οξυς αλλα στις ακρες τα χαλαει λιγο (αρκετα...) σε οξυτητα παραμορφωση κτλ.
θα σου προτεινα να παιρνεις πραγματα που προκειται να κρατησεις στο μελλον και να μην σκεφτεσαι... για αρχη. γιατι αν ασχοληθεις θα καταληξεις να τα 2πληρωσεις.
εγω θα προτεινα εναν 18-55 is που ειναι παρα πολυ φτηνος αλλα αξιολογος ( http://www.photozone.de/canon-eos/181-canon-ef-s-18-55mm-f35-56-is-test-report--review?start=1 ) και να μαζεψεις χρηματα για να παρεις αργοτερα φακους σειρας L που θα καλυψουν καθε πιθανη, φωτογραφικη, φιλοδοξια σου.
σαν κατοχος canon θελω να σου πω οτι στο μελλον επενδυοντας σε φακους θα βρεις την canon πολυ πιο οικονομικη και αυτο ειναι ενα βασικο κρητιριο επιλογης.
ελπιζω να βοηθησα στην επιλογη. βεβαια αυτα ολα ειναι μια αποψη, καποιος αλλος μπορει να το προσεγγιζει διαφορετικα.

σημαντικο το γεγονος της χρησιμοποιησης ενος manual Takumar φακου που ηδη εχω στην Canon... (αληθεια και για Nikon υπαρχουν ανταπτορες αλλα εχει λεει προβλημα στην εστιαση στο απειρο... καταλαβα καλα???)

Εάν έχεις συλλογή παλιών φακών (ή σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις τέτοιους), η Canon είναι καλύτερη επιλογή. Η Νίκον ουσιαστικά παίρνει μόνο παλιούς Νikkor (και αυτούς όχι όλους, ενώ στη Canon φοριούνται πάνω-κάτω όλοι, και οι πριν το Auto-Indexing). Βέβαια για έναν μόνο φακό (και μάλιστα τόσο κοινό όσο ο -κατά τα λοιπά άριστος- Super Takumar 55/1.8 που ανέφερες) δεν θα έδινα ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή μεταξύ των δύο μηχανών.

Στη χώρα μας οι δύο μηχανές έχουν διαφορά 130 ευρώ -όχι αμελητέα- υπέρ της 40D (700 έναντι 830 ευρώ, σκέτα σώματα). Εγώ ίσως στα χρήματα αυτά κοιτούσα και την Fuji S5 (700 ευρώ), ίσως είναι περισσότερο "ειδικών" χρήσεων, σώμα μαγνησίου (ουσιαστικά η Nikon D200 είναι σαν σώμα), όπως και η 40D. Τα mp μην τα κοιτάτε, και οι τρεις μπορούν να δώσουν μεγάλες εκτυπώσεις, πάνω από 50χ70 (υπόψιν, η Fuji είναι μόλις 6mp αλλά έχει διπλά εικονοστοιχεία και κατορθώνει και τα καταφέρνει καλά σε ανάλυση).

πηγα τις ειδα απο κοντα και τις δυο σημερα...

μικροτερο σωμα η Nikon... μου καθησε μαλλον λιγακι καλυτερα... πιο βολικο για οσους εχουν μεγαλυτερες παλαμες η Canon λογω μεγαλυτερων διαστασεων... η οποια μου εδωσε πιο επαγγελματικη αισθηση... δυστυχως δεν την δοκιμασα με φακο... αλλα επιασα μονο το σωμα... στην Στουρναρη σημερα το μεσημερι... καποιος μου ειπε οτι η Canon εχει σταματησει την εισαγωγη... και αλλος μου εδωσε τιμη κατω απο το χιλιαρικο μαζι με τον 17-85 για ετοιμοπαραδοτο κομματι...

θα κανω αλλη μια προσπαθεια αυριο σε MediaMarkt και Mall μηπως και μπορεσω και τις ξαναδω...

πιο gadget και πιο καινουργια η D90, πιο μεγαλη και πιο "σοβαρη" η 40d...

οσον αφορα τους φακους, επαγγελματιας δεν ειμαι για να μην με καλυψουν οι επιλογες που μου δινει η Nikon και οι τριτοι κατασκευαστες για αυτην...

αρα ισοπαλια...

τα 12 με τα 14 bit με απασχολουν λιγο αλλα αν επιλεξω να δουλεψω στα 14 θα χρειαστω μαλλον αλλα 1.5οο ευρω για εναν καλο Mac για την επεξεργασια λογω "βαρους" των αρχειων που θα γεννηθουν...

με ενοχλει λιγο οτι ειναι παλια η 40d, με ενοχλει λιγο που η D90 αντιμετωπιζεται σαν gadget στα περισσοτερα sites λογω video και οχι σαν ενα πολυ καλο μεσο για πολυ καλες φωτογραφιες...

με ενοχλει ο σνομπισμος των δηθεν "επαγγελματιων" ερασιτεχνων που απαξιωνουν ενα μεσο επειδη εχει video... το ξαναγραφω... την ιδιοτητα ευτη δεν την λαμβανω ΚΑΘΟΛΟΥ υπ´οψιν μου για την τελικη μου επιλογη... αυτο που με ενδιαφερει ειναι η φωτογραφια και ΜΟΝΟΝ...

sorry για το off topic...

λοιπον...

αν ξεκιναγατε ΣΗΜΕΡΑ να αγορασετε dslr ποια θα αγοραζατε σε αυτα τα χρηματα και γιατι??? να μια καλη ερωτηση που ισως με βοηθησει καταλυτικα στην επιλογη...

edit: και καποιος χριστιανος αν μπορεσει να μου εξηγησει γιατι λενε οτι δεν μπαινουν M42 φακοι σε Nikon αφου υπαρχουν ανταπτορες για αυτη την δουλεια στο ebay...

edit2: ενα + στην Nikon για τον πιο καινουργιο επεξεργαστη... και ενα - για την χωρα κατασκευης...

Last edited:
Δεν είναι οτι δεν μπαίνουν. Είναι οτι χάνουν την δυνατότητα εστίασης στο άπειρο. Στην πράξη αναλόγως του εστιακού μήκους του φακού, θα μπορείς να εστιάσεις μέχρι μία συγκεκριμένη απόσταση.
Για παράδειγμα..
Εγώ έχω μερικούς Μ42 φακούς. Και έναν αντάπτορα για την φιλμάτη Νικον μου.
Τον 135mm τον χρησιμοποιώ κανονικά καθώς στην τυπική απόσταση που θα πάρεις ένα πορτραίτο, εστιάζει κανονικά. Έστω και οριακά αν είναι λίγο μακρύτερα. Ο 20αρης όμως εστιάζει μέχρι 1 μέτρο περίπου και πολύ λέω. Βέβαια κλείνοντας αρκετά στοπ το διάφραγμα βελτιώνεται κάπως η κατάσταση αλλα το βάθος πεδίου δεν μπορεί να αντικατστίσει την οξύτητα απο σωστή εστίαση.

Ο μόνος τρόπος είναι να πάρεις αντάπτορα που διαθέτει οπτικό στοιχείο αλλά αυτό αυτόματα υποβαθμίζει την ποιότητα της φωτογραφίας. Οπότε χάνεται το νόημα της χρήσης Μ42 φακών εξαρχής.

Αν σε ενδιαφέρει να το ψάξεις με παλιόυς φακούς θα έλεγα οτι η Κάνον είναι μονόδρομος. Η ποιότητα της εικόνας θεωρώ οτι πάνω κάτω ίδια θα είναι. Δεδομένου οτι περνάνε τα αρχεία απο ψηφιακή επεξεργασία μετά όπου φέρνεις τα χρώματα όπου θές για μένα κριτηριο θα ηταν, τί θα βρώ στην καλήτερη τιμή και με τί εξαρτήματα.
Επίσης αν σε ενδιαφέρει να πειραματιστείς με φλάς αρκετά (για ασύρματα εκτός καμερας αλλα strobist) η Νίκον έχει καλύτερο σύστημα και πιό ικανό απο ότι λένε αυτοί που ασχολούνται με αυτά.

Δεν μπαίνουν λόγω απόστασης μοντούρας-επιπέδου εστίασης (αισθητήρα, εν προκειμένω).

Στη βιδωτή (Μ42) μοντούρα η απόσταση αυτή είναι 45,4 χιλιοστά, όπως και στη μοντούρα Pentax K, η Νικον F έχει αρκετά μεγαλύτερη απόσταση, 46,5 χιλιοστά, η Olympus OM είναι στα 46 χιλιοστά, η Canon EOS στα 44 χιλιοστά, η Canon FD στα μόλις 42, η 4/3 στα 38,67, η micro 4/3 ακόμη λιγότερο, νομίζω στα 25.

Τι σημαίνουν αυτά τα νούμερα. Ένα σώμα μπορεί να πάρει φακούς από άλλο σύστημα -εφόσον φυσικά λυθεί το ζήτημα της προσαρμογής τους από μηχανικής άποψης, δλδ κατασκευαστεί αντάπτορας- εάν η απόσταση μοντούρας-επιπέδου εστίασης είναι μικρότερη από αυτή του συστήματος στο οποίο ανήκει ο φακός του οποίου ζητούμενο είναι η προσαρμογή. Εάν δεν ισχύει το παραπάνω, δεν θα έχουμε εστίαση στο άπειρο. Η τελευταία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με χρήση ενός οπτικού στοιχείο στον αντάπτορα, το οποίο υποβαθμίζει το αποτέλεσμα σε τέτοιο βαθμό, που τελικώς να μην αξίζει η προσαρμογή του φακού. Εκτός εάν κάποια κορυφαία στα οπτικά εταιρεία αναλάμβανε να κατασκευάσει το οπτικό τμήμα του αντάπτορα, οπότε δεν θα συνέφερε η προσαρμογή από οικονομικής απόψεως (και πάλι βέβαια θα υπήρχε κάποια υποβάθμιση, τουλάχιστον όχι το μαύρο χάλι όπως συνήθως ισχύει). Είναι δυνατή ωστόσο η χρήση των φακών για πολύ κοντινές αποστάσεις.

Έτσι οι σημερινές Canon μπορούν να πάρουν φακούς από όλες τις παραπάνω μοντούρες (πλην της ίδιας της Canon FD!), ενώ η μεγάλη διάμετρος της μοντούρας της Canon (μεγαλύτερη από της Nikon) βολεύει και από μηχανικής άποψης σε τέτοιες προσαρμογές. Ίσως ακόμη πιο βολική από την άποψη της θεωρητικής ικανότητας προσαρμογής είναι η 4/3, που παίρνει και φακούς Minolta (για την Canon η μετατροπή είναι μπελάς, θέλει συνήθως τροποποίηση και ο φακός ή το σώμα). Εκεί βέβαια ο συντελεστής 2.0x αλλάζει εντελώς τη λογική του κάδρου των φακών -στην Canon ο 24ρης γίνεται τουλάχιστον ημιευρυγώνιος, στην Olympus όμως γίνεται νορμάλ.

Εάν πάρεις Canon, αξίζει τουλάχιστον να δοκιμάσεις να προσαρμόσεις τον Takumar, είναι ένας πολύ καλός φακός, μάλιστα εάν θυμάμαι καλά είχε διαπρέψει στις δοκιμές 50ρηδων που είχα ανεβάσει στο φόρουμ πέρισυ.

Εάν είναι να φορέσεις στη 40D φακούς από Pentax K, θα πρέπει να κόψεις το λαμάκι του διαφράγματος, γιατί βρίσκει στον αναστολέα της εναλλάξιμης οθόνης εστίασης (εμ, ημιεπαγγελματικό σώμα η 40D γαρ) και δεν κλείνει το διάφραγμα. Αυτό δεν συνέβαινε στην 350D (ή τις 400/450/500D).

Υπάρχει ένα παλιότερο θέμα για βιδωτούς φακούς σε Canon (το είχα ανοίξει πριν 2,5 χρόνια), για να πάρεις μια ιδέα από τις δυνατότητες που έχεις στον τομέα αυτά, απλώς αναφέρω πως φορώ στις Canon μου φακούς από Μ42, Nikon F (και πριν το Ai ακόμη), Pentax K, Exakta, Rollei μπαγιονέτ, Olympus OM, μέχρι και Pentacon Six ! (έχω τον Sonnar 180/2.8).
Από τα ανωτέρω, μία Nikon μπορεί να φορέσει μόνο τους Νικον F από το Ai και εντεύθεν, και τους Pentacon Six.

αν ξεκιναγατε ΣΗΜΕΡΑ να αγορασετε dslr ποια θα αγοραζατε σε αυτα τα χρηματα και γιατι???

Αν σου απαντήσει κάποιος που ξεκινά, όπως καλή ώρα εσύ, για να αγοράσει μια dslr τωρα, σιγουρα δεν θα εχει καποια πολυ σοβαρα επιχειρηματα να σου δωσει. Αν ομως σου απαντησουν αυτοι που εχουν ηδη κανει τις επιλογες τους θα σου προτεινουν κατι αντιστοιχο με αυτο που εκαναν αυτοι.
Κανε λοιπόν αυτό που αρέσει σ'εσενα και σιγουρα δεν θα το μετανοιωσεις, αφου οπως είπαμε είναι και οι δυο παρα πολυ καλες μηχανές.

Η δική μου γνωμη, που αφορα μονο το "γιατι", θα επελεγα canon γιατι μου αρεσουν περισσοτερο η λαβη, το μενου, η εργονομια, το AF και μια φανταστική σειρά φακων, οπως ειναι οι "L".

εγω θα επαιρνα ενα entry-level σωμα ,450d πχ, μαζι με το kit, θα τραβαγα για κανα μηνα φωτος , και αναλογα με τις αναγκες θα επαιρνα καπιο καλο φακο μετα. IMHO αυτα...

Εάν ξεκινούσα από μηδενική βάση σήμερα, πολύ πιθανόν να έπαιρνα μία Pentax K20D με τον βασικό 18-55 (740 ευρώ περίπου τη βλέπω στη χώρα μας) και για αρχή να πλακωνόμουν σε βιδωτούς φακούς με αντάπτορα (παίρνουν βιδωτούς και παλιούς Pentax K). Ή τουλάχιστον θα την εξέταζα σοβαρά. Εδώ την εξέτασα σοβαρά πέρισυ τέτοια εποχή, που είχα ήδη σύστημα Canon (βέβαια τελικώς επέλεξα τη 40D).

Έχει πολύ μεγάλη ανάλυση, για όσους τους ενδιαφέρει τελοσπάντων αυτό και διαθέτουν φακούς για να την αναδείξουν, σταθεροποίηση, καλή αδιαβροχοποίηση (βέβαια το σώμα είναι πλαστικό και όχι μαγνησίου όπως οι ημιεπαγγελματικές σειρές των canon-nikon). Για λίγα χρήματα παραπάνω, ίσως κοιτούσα και την Olympus E-3. Τη βλέπω σε κιτ με τον εξαιρετικό 9-18 (αντίστοιχο με 18-36mm!) στα 899 ευρώ. Της βάζεις με αντάπτορα και έναν 35ρη και έναν 50ρη (πχ τον παραπάνω Takumar) και είσαι πλήρης.

Υπάρχει ένα παλιότερο θέμα για βιδωτούς φακούς σε Canon (το είχα ανοίξει πριν 2,5 χρόνια), για να πάρεις μια ιδέα από τις δυνατότητες που έχεις στον τομέα αυτά, απλώς αναφέρω πως φορώ στις Canon μου φακούς από Μ42, Nikon F (και πριν το Ai ακόμη), Pentax K, Exakta, Rollei μπαγιονέτ, Olympus OM, μέχρι και Pentacon Six ! (έχω τον Sonnar 180/2.8).
Από τα ανωτέρω, μία Nikon μπορεί να φορέσει μόνο τους Νικον F από το Ai και εντεύθεν, και τους Pentacon Six.

Δηλαδή εκτός της Μ42 μοντούρας που ήδη αγόρασα, Takumar, Sonnar και Flektogon δεν τους παίρνει η D60? Να σταματήσω να τους "χτυπάω"?

δεν λέω για την εστίαση στο άπειρο, λέω για αν τους δέχεται.

Sorry για το off topic, αλλά το ρώτησα και αλλού και απάντηση δεν πήρα......-bye-

Τους δέχεται Jim αλλά με τον αντάπτορα αλλα δεν θα εστιάζεις άπειρο. Στον Sonnar δεν θα είναι πρόβλημα αλλά στον Flek μόνο για κοντινά... Δεν ξέρω και για φωτομέτρηση βέβαια τι γίνεται. Στην F90x φωτομετρούν κανονικά (σποτ μόνο) αλλά δεν ξέρω για την D60.

Όπως είπα είναι θέμα απόστασης. Ο 135mm Sonnar εστιάζει κανονικά μέχρι τα 4-5 μέτρα για ένα πορτραίτο τέρμα ανοικτός. Ο 20αρης ο MIR μετα βίας στα 30 εκατοστά πάλι τέρμα ανοικτός.

κοιταξα και λιγο την 50d με τον 28-135 IS...

στο ebay απο Αγγλια βγαινει περιπου στα 1.οοο συν...

μεγαλη διαφορα απο τα 770... αξιζει???

(θα φτασω σε full frame τελικα αν συνεχισω ετσι παντως...)

Δεν παίρνεις καλύτερα την eos 1 να ξεμπερδεύεις!!!
Την 50αρα την έχω. Δεν μπορώ να πω, πως με εντυπωσιάζει, ειδικά σε θέμα θορύβου, την θεωρώ την χειρότερη από ολες. Εχει αλλα καλα ομως, πολυ καλο AF, καλη οθονη, μικρορυθμιση AF, και πολύ λειτουργικό μενού. Όσο για τον αυτοματο καθαρισμο, αυτο και αν ειναι μυθος...

Tώρα ξεφύγαμε ή μου φαίνεται?
Ο mobster21 είναι μεταξύ D90 και 40D και όχι D3 & EOS1D. Nα ξεκινήσει στον κόσμο της ψηφιακής φωτογραφίας με ένα budget γύρω στα 800 θέλει ο άνθρωπος!

Re: Απάντηση: Nikon d90 ή Canon 40d???

Tώρα ξεφύγαμε ή μου φαίνεται?
Ο mobster21 είναι μεταξύ D90 και 40D και όχι D3 & EOS1D. Nα ξεκινήσει στον κόσμο της ψηφιακής φωτογραφίας με ένα budget γύρω στα 800 θέλει ο άνθρωπος!

Οχι. Εκανα χιούμορ για την υπογραφή του!!!

(θα φτασω σε full frame τελικα αν συνεχισω ετσι παντως...)

Τους δέχεται Jim αλλά με τον αντάπτορα αλλα δεν θα εστιάζεις άπειρο. Στον Sonnar δεν θα είναι πρόβλημα αλλά στον Flek μόνο για κοντινά... Δεν ξέρω και για φωτομέτρηση βέβαια τι γίνεται. Στην F90x φωτομετρούν κανονικά (σποτ μόνο) αλλά δεν ξέρω για την D60.

Μάλιστα,

Περισσέυει μια μοντούρα λοιπόν Μ42:flipout:.
Πάμε για πιο παλιούς Nikon (να δοκιμάσω και την ΕΜ καμιά φορά).

Βέβαια στον Sonnar είναι ακόμα η καλύτερη, η προσφορά που έχω κάνει (λήγει σε 1 μέρα περίπου).:flipout:

Thanx Alex, Τάσο....-bye-

Καλημέρα ,
το καλύτερο που έχεις να κάνεις κατά την γνώμη είναι να δοκιμάσεις και τις δύο μηχανές και να επιλέξεις όποια σου κάθετε καλύτερα στο χέρι .
Εγώ έχω την Canon και είμαι πολύ ευχαριστημένος εώς τώρα .
Βλέπω ότι είσαι από Αθήνα . Αν θέλεις πάρε μια κάρτα και στείλε μου ένα πμ
να κανονίσουμε να συναντηθούμε για καφεδάκι και να ασχοληθείς όσο θες με την μηχανή .

Παναγιώτης .

Καλημέρα ,
το καλύτερο που έχεις να κάνεις κατά την γνώμη είναι να δοκιμάσεις και τις δύο μηχανές και να επιλέξεις όποια σου κάθετε καλύτερα στο χέρι .
Εγώ έχω την Canon και είμαι πολύ ευχαριστημένος εώς τώρα .
Βλέπω ότι είσαι από Αθήνα . Αν θέλεις πάρε μια κάρτα και στείλε μου ένα πμ
να κανονίσουμε να συναντηθούμε για καφεδάκι και να ασχοληθείς όσο θες με την μηχανή .

Παναγιώτης .

πηγα τις ειδα ξανα σημερα το πρωι...

σε ευχαριστω πολυ, αλλα μαλλον δεν θα σε κουρασω...

σε σχεση με τους m42 φακους, βρηκα στο ebay ανταπτορα για Nikon που λεει ο πωλητης οτι με αυτον εστιαζεις ΚΑΙ στο απειρο... ισχυει???

http://cgi.ebay.ie/M42-Lens-to-Niko...3286.c0.m14&_trkparms=66:2|65:2|39:1|240:1318

σε σχεση με το διλημμα μου, τωρα...

η D90 πιο μικρη και πιο gadget... η 40d πιο μεγαλη και πιο επαγγελματικη...

αυτη την στιγμη ειμαι κοντα στο μικροτερο και ελαφρυτερο σωμα της D90 το οποιο θα με βολεψει μαλλον καλυτερα αφου δεν ειμαι επαγγελματιας...

δευτερο + για την Nikon η τιμη... στα 770 ευρω νομιζω ειναι ευκαιρια... στην Αθηνα την εχω βρει απο 970 μεχρι 1.070...

ειμαι κοντα... και μακρυα ταυτοχρονα...

ελπιζω μετα απο λιγες μερες να σκεφτομαι μονο για καδρα, συνθεσεις, βαθη πεδιου και προτεραιοτητες διαφραγματος...