Nikon D90.

Ο 35αρης της Nikon νομιζω οτι θα σε βολέψει μια χαρά και ειναι αρκετά καλός και προσιτός (~ 165 Ευρώ).

ο 35mm είναι πολυ καλός αλλά δεν ξερω αν θα με καλύψει για κλειστούς χώρους...

Yπαρχουν 2-3 φακοι Sigma, πολυ καλοι επισης... 20-24-28-mm f/1.8 kai 30mm f/1.4
http://www.sigmaphoto.com/shop/wide-angle-prime-lenses

χωρίς να έχω άσχημη εμπειρία απο sigma και tamron ή μάλλον καθόλου εμπειρια από αυτές τις εταιρίες ,ειμαι λιγο συγκρατημένος και επιφυλακτικός.
θα πάω να τους δώ από κοντά

Mην φοβασαι ... μια δοκιμη θα σε πεισει.
Εγω εχω 1 sigma τωρα (17-70 OS HSM) και εναν tokina (11-16) και δεν εχω κανενα προβλημα.
Δοκιμασα κι εναν Sigma 30mm f1.4 κι επαθα πλακα , πολυ οξυς και ποιοτικος φακος !

Κανε μια δοκιμη, και αν δουλευουν σωστα και νεταρουν με ακριβεια παρτους .
Πολλες φορες, ειναι καλυτεροι (σε εικονα τουλαχιστον) απο τους μαμισιους.

Εννοειται.. Καλό κουράγιο !! (που ειπε και μια ψυχή :flipout:)
Παντως θα την ευχαριστηθεις τη μηχανη, αλλά ... ξεκινα να μαζεύεις λεφτά για καλύτερους φακους...

επειδη μαλλον θα την παρω συντομα και εγω αυτος ο φακος του κιτ δεν ειναι και τοσο καλος;(18-105)

ok thanks!

παιδια για την Nikon d90 και εκτος του nikon AFS 35 1.8,μπορειτε να μου κανετε καποια προταση για εναν φακο μεχρι περιπου 500 ευρω τον οποιο θα τον θελω για φωτογραφησεις σε κλειστους και σχετικα σκοτεινους χωρους?(σε ενα σπιτι πχ,σε ενα παρτυ κτλ)
οπως ρωτησε καποιος αν θυμαμαι καλα ισως μεταξυ 20mm-30mm...
ποσο μπορει να με καλυψει γιαυτην την δουλεια ο νικον 16-85 VR?

γεια σας παιδια νεος κατοχος και εγω τελικα της d90 και μετα απο 2 βδομαδες ειμαι πολυ ενθουσιασμενος με την μηχανη!
ηθελα ομως να κανω καποιες ερωτησεις επειδη τωρα που ετυχε να κοιταζω καποιο review ειδα τα παρακατω:

http://www.dpreview.com/reviews/NikonD90/page26.asp
http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/page27.asp
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD90/page28.asp
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD90/page29.asp

βλεπω οτι οι εικονες της 90 σαν Jpeg υπερεκθετουν αν το λεω σωστα ενω οι εικονες απο τις αλλες μηχανες που τις συγκρινει ειναι πιο φυσιολογικες..υπαρχει καποιο θεμα υπερεκθεσης;τα χρωματα επισης δεν φαινονται τοσο ζωντανα οπως στις αλλες!

στα raw ομως οι φωτογραφιες ειναι πολυ καλες και τα αποτελεσματα ειναι ακριβως τα αντιθετα απο οτι σαν jpeg.
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD90/page30.asp
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD90/page31.asp
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD90/page32.asp
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD90/page33.asp

στην αναλυση επισης,την εικονα,την βλεπω καπως ..πολυ φωτεινη.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/page35.asp

τα εχει προσεξει και καποιος αλλος αυτα;εγω μεχρι τωρα εχω βγαλει δυστυχως μονο ωρες με πολυ ηλιο και ειχα ενα θεμα αναλογο..βεβαια δεν ειχα πειραξει καθολου και τα στοπ που απο οτι καταλαβαινω σε τετοιες συνθηκες ειναι απαραιτητο...μηπως αν ρυθμισω να το εχω γενικα +1 στοπ "ερθει" καπως η εικονα;

ειμαι στην φαση που πειραματιζομαι και ψαχνομαι με την μηχανη και γιαυτο τα κοιταω και ολα αυτα αν και σε πρωτη φαση ισως να μην χρειαζονταν να με νοιαζουν..

και συγνωμη αν λεω οτι να ναι αλλα ειμαι αρχαριος στις dslr και η d90 ειναι η πρωτη μου... ;)

βλεπω οτι οι εικονες της 90 σαν Jpeg υπερεκθετουν αν το λεω σωστα ενω οι εικονες απο τις αλλες μηχανες που τις συγκρινει ειναι πιο φυσιολογικες..υπαρχει καποιο θεμα υπερεκθεσης;τα χρωματα επισης δεν φαινονται τοσο ζωντανα οπως στις αλλες!
Δε μπορείς να κρίνεις από τα jpeg πολλά πράγματα.

στα raw ομως οι φωτογραφιες ειναι πολυ καλες και τα αποτελεσματα ειναι ακριβως τα αντιθετα απο οτι σαν jpeg.

Όπως έχει ειπωθεί παλιότερα στο forum αυτό που μας δίνουν στη ουσία οι dSlr είναι πολύ καλή πρώτη ύλη (raw) για να πάρουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται κάποια επεξεργασία για να πάρεις αυτό που είχες στο μυαλό σου όταν έκανες κλικ. Τα jpeg είναι περισσότερο για ευκολία και preview.

τα εχει προσεξει και καποιος αλλος αυτα;εγω μεχρι τωρα εχω βγαλει δυστυχως μονο ωρες με πολυ ηλιο και ειχα ενα θεμα αναλογο..βεβαια δεν ειχα πειραξει καθολου και τα στοπ που απο οτι καταλαβαινω σε τετοιες συνθηκες ειναι απαραιτητο...μηπως αν ρυθμισω να το εχω γενικα +1 στοπ "ερθει" καπως η εικονα;

Αν νομίζεις ότι η καμερά σου υπερεκθέτει, δηλαδή αφήνει να περνάει περισσότερο φως για την φωτογραφία από όσο θα έπρεπε, τότε θα πρέπει να τη ρυθμίσεις να υποεκθέτει ώστε να "έρθει" κάπως η εικόνα ( -1/3 ή -2/3 EV είναι συνήθως αρκετό για μέρα). Γενικότερα είναι θεμιτό να υποεκθέτουμε σε κάποιες σκηνές με μεγάλο contrast για να μη χάνουμε τα λευκά (αυτή είναι άλλη συζήτηση).
Επίσης πρέπει να σιγουρευτείς για το αν χρησιμοποιείς τον τρόπο φωτομέτρησης που έχεις επιλέξει σωστά...

ειμαι στην φαση που πειραματιζομαι και ψαχνομαι με την μηχανη και γιαυτο τα κοιταω και ολα αυτα αν και σε πρωτη φαση ισως να μην χρειαζονταν να με νοιαζουν..

και συγνωμη αν λεω οτι να ναι αλλα ειμαι αρχαριος στις dslr και η d90 ειναι η πρωτη μου... ;)

Ότι μαθαίνει κανείς καλό είναι :D . Εντάξει ίσως δε θα έπρεπε να σε απασχολεί αν στο τεστ του dpreview δεν ήταν σωστή η φωτομέτρηση ή αν το διόρθωσαν στο post processsing ή οτιδήποτε άλλο, αλλά το να μάθεις το πως συμπεριφέρεται η δική σου κάμερα στις φωτογραφίες που εσύ βγάζεις σίγουρα θα πρέπει να σε ενδιαφέρει :)

Αν νομίζεις ότι η καμερά σου υπερεκθέτει, δηλαδή αφήνει να περνάει περισσότερο φως για την φωτογραφία από όσο θα έπρεπε, τότε θα πρέπει να τη ρυθμίσεις να υποεκθέτει ώστε να "έρθει" κάπως η εικόνα ( -1/3 ή -2/3 EV είναι συνήθως αρκετό για μέρα). Γενικότερα είναι θεμιτό να υποεκθέτουμε σε κάποιες σκηνές με μεγάλο contrast για να μη χάνουμε τα λευκά (αυτή είναι άλλη συζήτηση).

ευχαριστω drek!

γιαυτο που μου ειπες στην παραθεση απο πανω απο οτι ξερω και ειδα δεν ειναι ετσι στην d90.χαρακτηριστικα σου παραθετω μια αλλη παραθεση που ειναι ιδια με πολλες αλλες αποψεις απο πολλους χρηστες της d90:

"Όταν το θέμα σου είναι πολύ φωτεινό ή έχει μεγάλο κομμάτι που είναι φωτεινό όπως πχ ο ουρανός το μεσημέρι ή ένας λευκός τοίχος ή το χιόνι, το φωτόμετρο τείνει να υποεκθέσει (εφόσον χρησιμοποιείς τη φωτομέτρηση 3D Color matrix metering στη d90). Τότε ανεβάζεις την έκθεση EV +0,3 +0,7 +1 κλπ"

απλα μου εκαναν εντυπωση τα συμπερασματα του dpreview και υπεθεσα οτι αν οντως ειναι ετσι πρεπει να εχω λιγο παραπανω το νου μου στην φωτομετρηση..

οταν λες οτι δε μπορω να κρίνω από τα jpeg πολλά πράγματα,μηπως εννοεις οτι γενικα πρεπει να βγαζω και σε raw?(ανεξαρτητα απο τα καλυτερα αποτελεσματα που θα εχω στην επεξεργασια με αυτο)

γενικα απο οταν αρχισα να ασχολουμαι λιγο πιο σοβαρα με την φωτογραφια και ειδικα με την d90 καταλαβα ποσο σημαντικη ειναι η φωτομετρηση και η σωστη εστιαση.με την εστιαση και το focus-recompose εχω ενα θεμα αφου νομιζω οτι κατι δεν κανω καλα αλλα θα το δω σητν πορεια...

τωρα για την φωτομετρηση χρησιμοποιω το spot αφου απο αυτα που διαβαζω αλλα και τα παιδια απο το μαγαζι που πηρα την μηχανη μου ειπαν οτι ολοι με αυτο δουλεουν...βεβαια δεν εχω καταλαβει 100% τη λειτουργια του και που ακριβως θα εχω μειονεκτηματα με το σποτ,αλλα οσο βγαζω φωτογραφιες ολο και κατι καταλαβαινω σιγα σιγα...

τωρα για την φωτομετρηση χρησιμοποιω το spot αφου απο αυτα που διαβαζω αλλα και τα παιδια απο το μαγαζι που πηρα την μηχανη μου ειπαν οτι ολοι με αυτο δουλεουν...βεβαια δεν εχω καταλαβει 100% τη λειτουργια του και που ακριβως θα εχω μειονεκτηματα με το σποτ,αλλα οσο βγαζω φωτογραφιες ολο και κατι καταλαβαινω σιγα σιγα...

Διάβασες και κατανόησες το manual της μηχανής; Θα κερδίσεις αρκετό χρόνο...

το εχω διαβασει και το διαβαζω συνεχεια απο την αρχη οσες μερες και αν παιρνουν..απλα οσο και να διαβαζεις αν δεν βγαζεις πολλες φωτογραφιες και να συγκρινεις αμεσως τι ειναι σωστο και τι λαθος ακρη δεν βγαζεις...

σιγουρα ενας τροπος για να μην ..πολυψαχνεις τι και πως ειναι το matrix απλα και με βαση αυτα που μου λενε προσπαθω να μαθω με το σποτ...μιλαω παντα οσο αναφορα την φωτομετρηση..

αυτο που θελω να πω δεν ειναι τοσο οτι εχω προβλημα με τις φωτογραφιες μου αλλα μου εκαναν εντυπωση τα τεστ του dpreview που σε ολες σχεδον τις συγκρισεις με τις 3 αλλες φωτογραφικες,οι φωτογραφιες ειναι καπως υπερφωτισμενες και με οχι πολυ ωραια χρωματα..(εν αντιθεση οταν ηταν τραβηγμενες σε raw)

αυτο που θελω να πω δεν ειναι τοσο οτι εχω προβλημα με τις φωτογραφιες μου αλλα μου εκαναν εντυπωση τα τεστ του dpreview που σε ολες σχεδον τις συγκρισεις με τις 3 αλλες φωτογραφικες,οι φωτογραφιες ειναι καπως υπερφωτισμενες και με οχι πολυ ωραια χρωματα..(εν αντιθεση οταν ηταν τραβηγμενες σε raw)

Καταρχήν, δε χρειάζεται πλέον να ασχολείσαι με τα διάφορα τεστ. Πήρες μια πολύ καλή μηχανή, η οποία είναι 100% καρατσεκαρισμένο ότι βγάζει καταπληκτικές φωτογραφίες.

ηθελα να βλεπω τα RAW αρχεια μου και εγκατεστησα το NIKON CAPTURE NX2...μηπως ξερετε γιατι δεν μπορω να ανοιξω τα NEF αρχεια με αυτο?μου βγαζει μυνημα οτι δεν μπορει να τα ανοιξει..

το εχω κανει install κανονικα και δεν εχει περασει η περιοδος που ειναι trial...

εντωμεταξυ απο οταν αρχισα περναω τις φωτογραφιες με ενα hama card reader δεν δουλευει και το nikon transfer..τα εκανα ολα απεγκατασταση και ξανα εγκατασταση και παλι τα ιδια!
===============
και κατι ασχετο..εχω στο σαλονι μου κατι λαμπες εξοικονομησης ενεργειας απο τα ικεα και οι οποιες βγαζουν ενα ..καπως κιτρινο χρωμα,με αποτελεσμα να μου ψιλοχαλανε και τις φωτογραφιες...αν και ισως ειναι χαζη ερωτηση ισχυει κατι τετοιο;εχετε αλλαξει λαμπες σε ενα δωματιο του σπιτιου σας γιαυτο το λογο;

Last edited:
και κατι ασχετο..εχω στο σαλονι μου κατι λαμπες εξοικονομησης ενεργειας απο τα ικεα και οι οποιες βγαζουν ενα ..καπως κιτρινο χρωμα,με αποτελεσμα να μου ψιλοχαλανε και τις φωτογραφιες...αν και ισως ειναι χαζη ερωτηση ισχυει κατι τετοιο;εχετε αλλαξει λαμπες σε ενα δωματιο του σπιτιου σας γιαυτο το λογο;

Αν έχεις παντού τις ίδιες λάμπες, τότε, τραβώντας σε raw, μπορείς πολύ εύκολα διορθώνοντας το white balance να φέρεις τα χρώματα εκεί που πρέπει (ή θέλεις) να είναι. Αν υπάρχει φωτισμός από πηγές διαφορετικής θερμοκρασίας λευκού (π.χ. φυσικό φως, φθορίου, πυρακτώσεως μαζί), τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά.

Για να βλέπεις τα RAW χρησιμοποίησε το ViewNX2 :)

εχω βγαλει μια φωτογραφια σε RAW και jpeg.

με το nikon capture nx2 οταν βλεπω την φωτο που ειναι τραβηγμενη σε raw αρχειo μπορω να δω τη διαφορα σε σχεση με την ιδια φωτογραφια που ειναι σε Jpeg.

συγκεκριμενα (για την ιδια φωτο παντα) στο raw αρχειο εχει ελαχιστα πιο εντονο χρωμα και θα ελεγα οτι ειναι και λιγο πιο ..σκουρα.επισης αν την κανω crop η αναλυση ειναι προφανως καλυτερη στο raw.
στο Jpeg ειναι λιγο πιο υπερφωτισμενη και με πιο ..ασαφες χρωμα(μικρη διαφορα αλλα φαινεται).

μια ερωτηση:γιατι με αλλα προγραμματα οπως το NIKON VIEW NX2 ή και το ACDsee Pro3 οταν την ανοιγω σε raw και jpeg φαινεται ακριβως ιδια;

νεα ερωτηση ελπιζω να παρω καποια απαντηση τωρα..:cool4:

αφου περασε ενας μηνας απο την αγορα της d90 μου και σαν αρχαριος στις dslr εχω καποιες αποριες.μετα απο πολλες φωτογραφιες το βασικο προβλημα που ειχα καποιες φορες ηταν με την εστιαση της μηχανης ειδικα οταν εχω να βγαλω σε μια φωτο την κοπελα μου με τον ανηψιο της πχ,και οταν αυτοι εχουν μια αποσταση μεταξυ τους 1 μετρο.συγκεκριμενα τους ειχα σε μια πισινα να παιζουν με το νερο κτλ...

το manual της μηχανης το εχω διαβασει ξανα και ξανα αλλα θα ηθελα να ακουσω τι ειναι πιο καλο στην πραξη και ...σαν βαση το οτι ειμαι αρχαριος..

γιαυτο ηθελα να σας ρωτησω για 3 διαφορετικες ρυθμισεις και παντα με γνωμονα το παραπανω παραδειγμα της ..πισινας.ποιες εσεις επιλεγετε συνηθως και γιατι???

αφου παω στο μενου a Autofocus:
1)στο a1 AF AREA MODE ποια ειναι η διαφορα στην πραξη αν χρησιμοποιησω auto area η 3d tracking(11 points)

2)στο a2 center focus point ποια η διαφορα μεταξυ NORMAL ZONE ή WIDE ZONE?στην σελιδα 56 του manual λεει οτι το τι θα επιλεξεις ελεγχει απλα το μεγεθος του κεντρικου σημειου εστιασης και στην σελιδα 174 οτι το normal ειναι για ακινητα αντικειμενα και το wide για κινουμενα.τι απο τα δυο ειναι πιο σωστο;

3)σε μια τετοια φωτογραφηση θα ηταν καλυτερα να βγαλω με φωτομετρηση matrix ή spot απο την στιγμη που θελω να επικεντρωθω στα 2 προσωπα;

ευχαριστω για τον χρονο σας!