Nikon D90.

Re: Νέα Nikon D90.

Ενα αξιοσημειωτο ειναι οτι με τον νικον η φωτομετρηση στην d300 ηταν πολυ σωστη ενω με τον σιγκμα ηθελε ενα -0,3 με -0,7. Αυτο βεβαια το παρατηρησα οταν τραβηξα το ιδιο θεμα και με τους δυο.

Αυτό το ζήτημα νομίζω υπάρχει γενικότερα με τους φακούς τρίτων κατασκευαστών σε σχέση με εκείνους "της μαμάς". Όχι σε όλες τις περιπτώσεις βέβαια, και πιο αισθητό ίσως στη μέτρηση σε φωτογράφιση με φλας.

Αλλά το 0,3 (συνηθέστατο, αλλά δεν το υπερβαίνει τόσο συχνά) σε υπερ/υποέκθεση δεν είναι τίποτα, ειδικώς εάν τραβάμε σε raw, ακόμη και 0,7 αρκεί να μην έχουμε κάψει τα λευκά.

Ilia ποια ειναι η αποψη σου για τον tamron 28-75 μια και τον εχεις?

Αγαπητέ Νίκο, επειδή δεν έχω καθόλου εμπειρία από άλλους φακούς για να μπορώ να έχω άποψη σε θέματα οξύτητας, χρωμάτων, ταχύτητας εστίασης και όλα αυτά που κάνουν έναν φακό να είναι καλύτερος από κάποιον άλλο, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός.

Αυτό που έχω παρατηρήσει όμως είναι τα εξής: στο 2.8 είναι πολύ μαλακός και θέλει πολύ προσεκτική εστίαση. Άρα αυτό το διάφραγμα δεν συνίσταται κατά την γνώμη μου για snapshot και γενικά καταστάσεις που πρέπει να αντιδράσεις γρήγορα. Όσο κλείνει βέβαια το διάφραγμα τα πράγματα αλλάζουν δραματικά, προς το καλύτερο.
Απο το f/4 και πάνω οι φωτογραφίες είναι πολύ καθαρές, αλλά και πάλι δεν μου φαίνονται πολύ οξείς. Δεν ξέρω, μπορεί να κάνω λάθος, αλλά δεν έχω κάποιο μέτρο σύγκρισης.

Σε ότι αφορά τις χρωματικές εκτροπές, υπάρχει ένα θέμα, όχι πολύ έντονο, αλλά υπάρχει. Επίσης, δεν μπορεί να χειριστεί καλά τον κόντρα ήλιο, προκαλώντας έντονες αντανακλάσεις. Βέβαια αυτά τα γνώριζα όταν αγόραζα τον φακό, απλώς τα διαπίστωσα και ιδίοις όμμασι.
Για την ταχύτητα εστίασης, την ορθότητα της φωτομέτρησης και τα χρώματα, δεν μπορώ να πω κάτι διότι δεν έχω ακόμα κάποιον άλλο φακό.

Μου λείπει σίγουρα το ευρυγώνιο κομμάτι, αλλά εγώ πήρα αυτό τον φακό βασικά για πορτραίτα.

Σε γενικές όμως γραμμές είμαι αρκετά ευχαριστημένος.

Ευχαριστουμε Ilia. Την συμπεριφορα του (αρκετα σοφτ ) στο 2,8 σε ολα τα μηκη την ειχα διαβασει αλλα καλο ειναι που το μαθαινουμε και απο σενα. Αυτο ειναι θεμα γιατι κατα καποιο τροπο σου καθιστα ανενεργο ενα απο τα ατου του φακου. Κριμα. Γιατι full frame σε λογικες τιμες δεν υπαρχουν πολλοι σε παρομοια μηκη (28 ή μικροτερα)

Ωραια πραγματα..... Ελπιζω να μην την ανοιξε κιολας πρωτη και χαθηκε η .... μαγεια του ...ξεπαρθενιασματος...

Καλοριζικη

Καλοριζικη σε ολους οσους αγορασανε αυτη την μηχανη ειναι πολυ καλη μηχανη με φανταστικα χρωματα που δυσκολα συναντας σε μηχανη και με DR απιστευτο .

καλησπερα,
θα ηθελα την βοηθεια σας. εχω δυο φακους απο την παλαια μου νικον (Ν8008). θα ηθελα να ρωτησω κατα ποσο μπορω να τους χρησιμοποιησω σε καινουργιες dSLR της Νικον και ειδικα στην D90 η θα πρεπει να προχωρησω και σε αγορα φακων εαν παω για dslr.
οι φακοι ειναι οι AF NIKKOR 50/f1.8 και ΑF NIKKOR 70-210/f4

Ευχαριστω εκ των προτερων-bye-

Νομίζω οτι με την D90 θα δουλεύουν κανονικά. Με τις D40, D40x και D60 δεν θα εστιάζουν αυτόματα, καθώς οι μηχανές αυτές δεν έχουν μηχανισμό στο σώμα. Αλλά με τις υπολοιπες θα λειτουργούν κανονικά. Περίμενε όμως να σου απαντήσουν και κάπιοι απο τους Nikonians του φόρουμ.

Νομίζω οτι με την D90 θα δουλεύουν κανονικά. Με τις D40, D40x και D60 δεν θα εστιάζουν αυτόματα, καθώς οι μηχανές αυτές δεν έχουν μηχανισμό στο σώμα. Αλλά με τις υπολοιπες θα λειτουργούν κανονικά. Περίμενε όμως να σου απαντήσουν και κάπιοι απο τους Nikonians του φόρουμ.

Επιβεβαιώνω ότι θα δουλέψουν κανονικά. Με τον 50άρη θα πάρεις κι εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κανονικότατα.Θα αλλάξει βέβαια το εστιακό μήκος(θα γίνει μεγαλύτερο) λόγω του μικρότερου αισθητήρα της D90, αλλά οι φακοί θα δουλεύουν κανονικά.

με βγαλατε απο ενα μεγαλο αγχος/κοστος...οποτε η νικον ειναι μονοδρομος
δηλαδη απο d90 και πανω πρεπει να παω αν θελω αυτοματη εστιαση?
Φιλε βλασιδη ο δευτερος φακος θεωρεις οτι ειναι μετριος?

Ναι. Βέβαια, παίζει και η D80 αλλά αφού προσανατολίζεσαι προς τα κει...η D90 είναι εξαιρετική μηχανή.

Θεματάκι προσοχής:Οι φακοί που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για ψηφιακές μηχανές(μικρότερους αισθητήρες), έχουν το λογότυπο DX.

Όσο για τον 2ο φακο, είναι μιά χαρά.Απλώς ο 50άρης είναι σταθερού εστιακού μήκους, ενώ ο 70-12 zoom.Οι "σταθεροί" θεωρούνται καλύτεροι οπτικώς (δίκαια).Τα αποτελέσματα που θα έχεις,θα τα κρίνεις εσύ.

με βγαλατε απο ενα μεγαλο αγχος/κοστος...οποτε η νικον ειναι μονοδρομος
Φιλε βλασιδη ο δευτερος φακος θεωρεις οτι ειναι μετριος?

δεν θα τον χαρακτήριζα μέτριο... πρέπει να είναι οξύς και να έχει καλή συμπεριφορά σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις κόντρα φως. Εκεί φαίνεται ότι έχει σοβαρά προβλήματα με χρωματικές εκτροπές (όχι βέβαια ότι όλοι οι άλλοι φακοί δεν έχουν παρόμοιο πρόβλημα).