Nikon mirrorless system 1"

Re: Nikon mirrorless system

Κάτσε στα αυγά σου Ηλία και μην μας αναστατώνεις.
Σιγά σιγά αρχίζω και εγώ και κολλάω με την nikon 1.
Η d3100 αναπαύεται.

Ολόφρεσκες χτεσινές.
9283773771_9fa6efa785_c.jpg

9283753061_06414573cd_c.jpg

9286538406_347a01b85d_c.jpg

9283766371_11ca9343d7_c.jpg

Απάντηση: Nikon mirrorless system

αρχίζω να την λιγουρεύομαι, λόγω 4κ βίντεο.... αλλά με κόβει η αναμονή της V3 και η επερχόμενη πτώση τιμής της V2 (βγάζει μισό δευτερόλεπτο παραπάνω 4κ βίντεο)

Χαχα, να δείς που θα γίνεις φανατικός mirrolessάκιας στο τέλος. Η 40D έχει δεί καθόλου δράση απο τότε που ήρθε η μικρή? Και εγώ έτσι την έπαθα ξέρεις... σιγά σιγά...

Στο θέμα σου τώρα, αν δεν τα θες τα 10mm (πόσο είναι το crop factor δεν θυμάμαι) και δεν τα χρησιμοποιείς, δεν ξέρω τι σε εξυπηρετεί να αλλάξεις τον έναν φακό με τον άλλον και να δώσεις και 100Ε. Κράτα τα και πάρε τον άλλον τον φακό που τον θες κιόλας.

Η 40ρα καθεται και μαζευει σκονη, αλλα οτι βγαζω τελευταια δεν ειναι και ιδιαιτερα απαιτητικο... διαβαζω και κατι μπλογκς που τον τελευταιο καιρο κραζουν την "συνεχη αγορα εξοπλισμου εις βαρος της φωτογραφιας" και σε συνδυασμο με το οτι εχω πειστει οτι στο web και με κομπακτ να βγαζεις μια χαρα δειχνει, εχω πεσει στα... χαμηλα...!!!!

Καλο το μικρο βαρος και ο περιορισμενος ογκος, οταν θελεις να εχεις μια μηχανη απο το πρωι μεχρι το βραδυ μαζι σου... αναμενω βεβαια και την 7ρα αν ποτε βγει, αλλα και καμμια πτωση τιμης στις FF, οποτε με τη μικρη παρηγοριεμαι...

το προβλημα ειναι οτι η V1 ειναι καλη για φως ημερας... μετα δυσκολευει το πραγμα και λογω εστιασης και λογω f των κιτ φακων... βεβαια το 2,8 του 10ρη δεν εχει και τοση τρομερη διαφορα απο το 3,5 του 10-30 στα 10, γι αυτο λεω και οτι δεν τον χρειαζομαι... το 1,8 ομως του 18,5 (το κροπ φακτορ ειναι 2,7) δειχνει καλο... με την V1 δεν μπορεις να βγαλεις ουτε παρειστικη φωτο το βραδυ, γιατι δεν εχει ενσωματωμενο φλας... και ο 18,5 που γινεται περιπου 50ρης με βολευει και σαν εστιακο μηκος (οπως με βολεψε και ο 35ρης σε APS-C) και ειναι και 1,8... δεν τον δινουν σε κιτ ομως ακομα... αν εδιναν αυτον αντι του 10ρη θα... το σκεφτομουν πιο σοβαρα!!!

Tελος παντων, κουβεντα να γινεται...

Επισης, σε καποιο αλλο θεμα, γινεται κουβεντα για το αν βλεπεις καλυτερα με το EVF ή με το οπτικο σκοπευτρο... και αντε να βλεπεις καλυτερα με το EVF... η μηχανη με το EVF και συνεπως με την εστιαση μεσω contrast detection, εστιαζει αυτοματα σε αυτα τα επιπεδα φωτος που συζητατε? 'Η μιλατε μονο για χειροκινητη εστιαση, οπου εκει εχεις την ανεση σου και να φωτισεις το θεμα και να συνηθισουν τα ματια σου....?

το προβλημα ειναι οτι η V1 ειναι καλη για φως ημερας... μετα δυσκολευει το πραγμα και λογω εστιασης και λογω f των κιτ φακων... βεβαια το 2,8 του 10ρη δεν εχει και τοση τρομερη διαφορα απο το 3,5 του 10-30 στα 10, γι αυτο λεω και οτι δεν τον χρειαζομαι... το 1,8 ομως του 18,5 (το κροπ φακτορ ειναι 2,7) δειχνει καλο... με την V1 δεν μπορεις να βγαλεις ουτε παρειστικη φωτο το βραδυ, γιατι δεν εχει ενσωματωμενο φλας... και ο 18,5 που γινεται περιπου 50ρης με βολευει και σαν εστιακο μηκος (οπως με βολεψε και ο 35ρης σε APS-C) και ειναι και 1,8... δεν τον δινουν σε κιτ ομως ακομα... αν εδιναν αυτον αντι του 10ρη θα... το σκεφτομουν πιο σοβαρα!!!

Όπως τα λες όταν τα φώτα χαμηλώνουν σφίγγουν τα γάλατα.
Και έχω καλομάθει και με τον 35αρη f 1.8 της nikon.
Αν είχε σε μία λογική τιμή ο αντάπτορας της nikon 1 για φακούς nikon άμεσα θα τον αγόραζα να βάλω πάνω τον 35αρη.

παιδια γιατι εχει βαθμολογησει τοσο χαμηλα τις j1 και v1 το dxomark οσον αφορα το iso? ενω στις συγκρισεις γενικα εχει λιγοτερο θορυβο πχ με το 12αρι αισθητηρα της olympus ειδικα στο 1600 το dxomark τον εχει καταβαραθρωσει βαθμολογικα δινοντας του 346 ποντους eνω πχ στην e-p2 505?

μηπως δεν εχω καταλαβει κατι καλα?

επισης μια αλλη ερωτηση. ο ilias ποσταρε αυτο το καταστημα πριν καποιες απαντησεις. ειναι αξιοπιστο γενικα? στελνει ελλαδα και ειναι εντος ΕΕ?

Last edited:
Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

Επισης, σε καποιο αλλο θεμα, γινεται κουβεντα για το αν βλεπεις καλυτερα με το EVF ή με το οπτικο σκοπευτρο... και αντε να βλεπεις καλυτερα με το EVF... η μηχανη με το EVF και συνεπως με την εστιαση μεσω contrast detection, εστιαζει αυτοματα σε αυτα τα επιπεδα φωτος που συζητατε? 'Η μιλατε μονο για χειροκινητη εστιαση, οπου εκει εχεις την ανεση σου και να φωτισεις το θεμα και να συνηθισουν τα ματια σου....?

Στο συγκεκριμένο νήμα μιλήσαμε για μηχανές με EVF που εστιαζουν σε χαμηλό φως με AF και μπορεις να τσεκαρεις πανω - κατω οτι πραγματι εχεις εστιασει στο θεμα σου, αντιθετα η χειροκινητη εστιαση με φωτεινους φακους στο λιγοστο φως ειναι δυσκολη (οχι αδυνατη) ακομη και με καλό EVF γιατι λογω θορυβου και ελειψη δυναμικης περιοχης πεφτει και η λεπτομερεια οποτε δεν έχεις ακριβεια.

Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

παιδια γιατι εχει βαθμολογησει τοσο χαμηλα τις j1 και v1 το dxomark οσον αφορα το iso? ενω στις συγκρισεις γενικα εχει λιγοτερο θορυβο πχ με το 12αρι αισθητηρα της olympus ειδικα στο 1600 το dxomark τον εχει καταβαραθρωσει βαθμολογικα δινοντας του 346 ποντους eνω πχ στην e-p2 505?

α) Nikon Sensor size (mm) 8.8 x 13.2 Vs Olympus Sensor size (mm) 13.0 x 17.3 ,
β) παιξε με τα φιλτρα θορυβου στην Olympus και μπορεις να αφαιρεσεις τον θορυβο, το σημαντικο ομως ειναι ποση λεπτομέρεια μπορεις να παρεις στα ψηλα ISO ακομη και αν υπαρχει θορυβος.

μηπως δεν εχω καταλαβει κατι καλα?

Είναι ο τρόπος που βγάζει τη συγκεντρωτική βαθμολογία η DXO που σε μπερδεύει.
Το σκορ στο ISO δείχνει σε πιο ISO ικανοποιούνται ταυτόχρονα τρια κριτήρια (SNR18%>30db + DR>9stop + color sensitivity >18bit). Ουσιαστικά όποια φωτο ικανοποιεί αυτα τα κριτήρια είναι θα λέγαμε άψογη, δηλ. αν την παρουσιάσεις σε ενα πληθος η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα βρεί κουσούρι οσον αφορά θόρυβο και χρωματκή απόδοση.
Ομως αυτό που ζητάμε συνήθως είναι οχι το αψογο αλλά το αποδεκτό - το αρκετά καλό- δηλ. τα κριτήριά μας είναι αρκετά κατω απο αυτα που χρησιμοποιεί η DXO για το ISO σκορ. Και συνήθως αυτό που μας ενοχλεί είναι ο θόρυβος στα σκοτεινά σημεία. Η πιο κοντινή μέτρηση που κάνει η DXO για τα σκοτεινά είναι η καμπύλη DR και εκεί βλέπουμε οτι όντως η V1 υπερέχει (ειδικά στα ψηλά ISO) και επίσης οσο ανεβαίνουν τα ISO βλέπουμε στις αντίστοιχες καμπύλες οτι και στο SNR18% και στο color sensitivity η υπεροχή της Ολυμπους εξανεμίζεται. Χοντρά χοντρα στις καμπύλες βλέπουμε οτι στο ISO800 εχουμε περίπου ισοπαλία, χαμηλότερα είναι καλύτερη η Ολυ. ψηλότερα η V1.

Είναι ο τρόπος που βγάζει τη συγκεντρωτική βαθμολογία η DXO που σε μπερδεύει.
Το σκορ στο ISO δείχνει σε πιο ISO ικανοποιούνται ταυτόχρονα τρια κριτήρια (SNR18%>30db + DR>9stop + color sensitivity >18bit). Ουσιαστικά όποια φωτο ικανοποιεί αυτα τα κριτήρια είναι θα λέγαμε άψογη, δηλ. αν την παρουσιάσεις σε ενα πληθος η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα βρεί κουσούρι οσον αφορά θόρυβο και χρωματκή απόδοση.
Ομως αυτό που ζητάμε συνήθως είναι οχι το αψογο αλλά το αποδεκτό - το αρκετά καλό- δηλ. τα κριτήριά μας είναι αρκετά κατω απο αυτα που χρησιμοποιεί η DXO για το ISO σκορ. Και συνήθως αυτό που μας ενοχλεί είναι ο θόρυβος στα σκοτεινά σημεία. Η πιο κοντινή μέτρηση που κάνει η DXO για τα σκοτεινά είναι η καμπύλη DR και εκεί βλέπουμε οτι όντως η V1 υπερέχει (ειδικά στα ψηλά ISO) και επίσης οσο ανεβαίνουν τα ISO βλέπουμε στις αντίστοιχες καμπύλες οτι και στο SNR18% και στο color sensitivity η υπεροχή της Ολυμπους εξανεμίζεται. Χοντρά χοντρα στις καμπύλες βλέπουμε οτι στο ISO800 εχουμε περίπου ισοπαλία, χαμηλότερα είναι καλύτερη η Ολυ. ψηλότερα η V1.

κατανοητο ηλια. παντως στα ματια μου ομολογω οτι οι φωτογραφιες των v1 j1 μου φαινονται πιο γεματες απο αυτες της d3100 την οποια και κατειχα για αρκετο καιρο και μπορω να εχω αποψη. γενικα και οι φωτογραφιες που ποσταρετε ακομα και στο auto εχουν μια χαρακτηριστικη ευκρινεια και φυσικοτητα στα χρωματα πως αλλιως να το περιγραψω. και το ματι μας ειναι ο ιδανικοτερος κριτης περα απο καθε dxomark κτλ

@ infin1t3,

μιλάς για RAW ??. Νομίζω οτι η 3100 τις ξεπερνάει άνετα σε όλα τις V1/J1 ..

οχι για jpeg μιλαω. για το raw της 3100 τουλαχιστον οπως το επεξεργαζομουν εγω και τουλαχιστον στα δικα μου ματια δε φτουρουσε ουτε jpeg της ολυμπους.

Χτες 23 Ιουλίου στην Τήνο είχαμε τον εορτασμό του οράματος της Οσίας Πελαγίας της Τηνίας.
Αν κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα εδώ:
http://iliaxtida.wordpress.com/2011/07/22/agiapelagia/
Πήρα μαζί μου λοιπόν το πρωί και το απόγευμα την nikon 1 και τράβηξα μερικές φωτογραφίες και να μαστε καλά αύριο θα σας τις ανεβάσω.
Τα συμπεράσματα τα ίδια:
Δεν χωράει σε τσέπη άρα δεν έχει τη φορητότητα μιας compact, δεν είναι ελαφριά (σε ένα βίντεο που τράβηξα κουράστηκε το χέρι μου) και δεν είναι γρήγορη στη χρήση με καπάκια φακού, κουμπί για να γυρίσει ο φακός και άνοιγμα της θήκης αφού δε χωράει σε τσέπη.
Πολλές φορές μου έλειψε η d3100, θα ήθελα και άλλο ζουμ στο φακό των 10-30 και υπάρχει ένα αλλά που δεν μου έχει κάτσει από την αρχή καλά.
Θα δείτε και τις φώτο και θα κρίνεται.
Ραντεβού αύριο.

Nikon 1 j1 με τον κιτ φακό 10-30.
Ούτε εγώ δεν μπορώ να πιστέψω τι φωτογραφίες βγάζει η μικρή.
Αλλά και η nikon d3100 με τον tamron 17-50 f2.8 ανέβηκε επίπεδο.

Last edited:

Toν τελευταιο καιρο, ελεω V1, κανω κατι χαζομαρες, δηλαδη μπαινω στο φορουμ της νικον στο dpreview και οχι μονο αυτο, αλλα μπαινω και στο εξιδικευμενο της σειρας 1 (καταντια δηλαδη :antlers:). Εκει ειναι καποιος, ο οποιος τον αισθητηρα της Aptima που φοραει η νικον τον λεει CRAPtima και πολυ δικιο εχει... ακομα δεν μπορω να καταλαβω τι κανει, πως το κανει, γιατι το κανει, ποτε το κανει... καθε φωτο, θελει και διαφορετικη επεξεργασια...

Αλλες φορες θελει σηκωμα τα σκοτεινα, αλλες χαμηλωμα τα φωτεινα, αλλοτε δουλευει το κλαριτυ, αλλοτε θελει κοντραστ, δεν μπορεις να βγαλεις ακρη...

Εκεινο που ειναι σταθερο και παραξενο συναμα, ειναι το οτι μονιμως υπερφωτιζει τα σκοτεινα, σε μια προσπαθεια -υποθετω εγω- να γλιτωσει/μετριασει τον θορυβο, που ειναι υπαρκτος απο τα 100iso ακομη... φαντασου δηλαδη να μην τα υπερφωτιζε κιολας τι θα γινοταν...

Το καλο βεβαια, το ειχα πει και παλιοτερα, ειναι οτι ο θορυβος παραμενει σταθερος μεχρι και τα 1600 iso (με λογικη και αναμενομενη αυξηση δηλαδη και εως και αποδεκτο αποτελεσμα για υψηλα iso, γιατι για τα χαμηλα ειναι απαραδεκτος)...

Το λασπωμα βεβαια απο τα 400 και πανω και σε 100% θεαση δεν το γλιτωνεις, ακομη και με 0 αποθορυβοποιηση, αλλα ειπαμε... μια κομπακτ ειναι με γρηγορη εστιαση...

Δειτε παρακατω το ιστογραμμα σε ληψη στα 100 iso και στα 6400 (πουσαρισμενο απο τη μηχανη, πρωτη φορα το δοκιμασα, θα την επεξεργαστω λιγο να δω τι δειχνει)... τα σκοτεινα σηκωνουν και μισο στοπ χαμηλωμα χωρις να κρασσαρουν και ισως και 2/3 του στοπ και στις συγκεκριμενες δεν τα φωτισε τοσο πολυ οσο συνηθως...

100iso by 1L1as, on Flickr

3200iso by 1L1as, on Flickr