Nikon mirrorless system 1"

Απάντηση: Nikon mirrorless system

Κιτ με pancake βρήκα μόνο κάτι ξεστοκαρίσματα στο γερμανικό ebay των J1 με τον 10 mm στα 160-170. Αλλά η J1 είχε τα θεματάκια της που βελτιώθηκαν στις πιο καινούργιες.
Το να πάρεις επίσης σώμα σκέτο καινούργιο πάλι σχεδόν δεν αξίζει γιατί είναι τις περισσότερες φορές ελάχιστα χαμηλότερο το κόστος από το να πάρεις το εισαγωγικό κιτ.
Επίσης το να δώσω για δεύτερο χέρι για rx100 4ετίας σχεδόν 300 ευρώ, πάλι δεν μου πηγαίνει σε σχέση με το να αγοράσω καινούργια J4.
H Panasonic GΜ1 είναι ιδανική σε μέγεθος, αλλά το κόστος είναι απλά απαγορευτικό για μένα ακόμη και σε δεύτερο χέρι.
Απλά έχει κάτσει ο νέος 10-30 να είναι σε μέγεθος pancake στην J4 που την κάνει για μένα ελκυστική (αν και σε reviews που διάβασα για παράδειγμα ο προηγούμενος μεγαλύτερος σε μέγεθος είναι λίγο καλύτερος).

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

η τοποθετηση μου ηταν γενική για το σύστημα της Nikon σε συνέχεια αυτών που σχολιασε ο cacau και δεν αναφέρονταν στον Γιώργο αφου είδα το budget και είναι εκτος αυτού η GM1,

τωρα μην γράφουμε ανακρίβειες και με πιάνουν τα γέλια πρωινιάτικα, πριν φτάσεις στο CAF πρεπει να δουλέψεις και λιγο με το νορμαλ SAF που χειρίζεται το 99% των ερασιτεχνών που θα ψωνίσουν τετοια μηχανη και προέρχονται απο pocket μηχανη γιαυτο ψάχνουν και ότι μικρότερο,
η GM1 λοιπον είναι μια απο τις ταχύτερες ακαθρεπτες σε νορμαλ συνθηκες, μαλιστα εστιάζει το βραδυ πολλες φορές με τον καταλληλο φακό εκει που δεν εστιάζει η Olympus ΕΜ1 που στοιχίζει τα τριπλά χρηματα και που έχει και υβριδικό συστημα PDAF CDAF, συμφωνα με την Panasonic εστιάζει σε συνθηκες -3EV αν δεν κανω λαθος (ειναι απο τους λίγους κατασκευαστές που δίνουν προδιαγραφή γιαυτο) και στο CAF αν της βαλεις ένα γρήγορο φακο όπως ο Πανυ 12-35, 35-100 ειναι μια χαρα χωρις να συναγωνίζεται ομως ανάλογες DSLR.
Δοκιμασε την μηχανή σε ενα καταστημα πριν γράφεις για μέτριο AF, αν θελεις και εισαι ΑΘΗΝΑ δοκιμαζεις την δική μου (την εχω βαλει για πωληση σε αγγελία).

Και εμένα προσωπική ηταν η τοποθέτηση, αφού όπως σου είπα εξεταζα την εν λόγο μηχανή οπου μετα την nikon το συστημα af της gm1 είναι μέτριο. Η nikon απλα κοιταει στα ίσια πολύ ακριβότερες και ανώτερες dslr (Phase detection vs contrast detection, 171 focus points vs 23, 60fps vs 4fps).

Δεν τα γράφω τυχαί αυτά, εχω κάνει την μελέτη μου. Δες το παρακατω comparison να καταλαβεις την διαφορά (και μάλιστα με την παλιά J1 με το παλαιότερο exspeed 3 cpu)

https://www.youtube.com/watch?v=Br38taxl2lA

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

To βιντεο που εβαλες είναι η αποδοση του CAF των μηχανων σε βιντεο.

Να πω καταρχήν ότι το συστημα εστιασης της σειρας 1 της Νικον είναι απο τα καλυτερα που υπαρχουν ειδικα αν διαβασουμε απλα τα τεχνικα χαρακτηριστικα : π.χ. της J4 θα δουμε ότι δίνει με ηλεκτρονικο κλειστρο (δεν υπαρχει μηχανικο) ριπή 60fps φουλ αναλυσης σε SAF (εστιαση στο πρωτο καρε, αλλα max μονο 40καρε RAW αποθηκευονται, ενω τα Jpeg δεν δινουν το καλυτερο δυνατο IQ της μηχανης), 20fps σε SAF με υβριδική εστιαση 171 υβριδικων σημείων έναντι της GM1 (που πιασαμε σε συγκριση λογω μεγεθους) που δινει με μηχανικο ή ηλεκτρονικο κλειστρο 5fps σε SAF (ή 40fps με ηλεκτρονικο σε Jpeg 3.8MB) και 4fps σε CAF.

Αυτο στα χαρτιά γιατι στην πραξη δεν ισχυoυν σε όλες τις φωτιστικες συνθηκες (αντιγραφω απο review της J3) : 1) The company claims the Nikon 1 system cameras are the fastest-focusing machines in the world, and this matches our experience - as long as there's enough light. When light levels drop, the camera switches to contrast-detect AF which, though faster than on most cameras, isn't nearly as fast as the other method. It's always the camera that decides which AF method to use - the user has no influence on this.

2)........ lets you shoot full-resolution stills at 60 frames per second. Note however that while this is a major achievement, it's limited by a buffer that can only hold 40 raw files. Additionally, the use of this mode precludes AF tracking - you have to lower the frame rate to a still very fast 20fps if you want that - and the viewfinder goes blank while the pictures are being taken. :guitarist:

Ειδικα το μαυρισμα της οθονης οταν εισαι σε CAF ακυρωνει την ιδια λειτουργια γιατι στην πραξη δεν μπορεις να παρακολουθησεις κινουμενο αντικειμενο, γιατι το CAF εκει το χρησιμοποιεις σε φωτογραφια, αν μιλαμε για βιντεο αλλαζει το πραγμα και συγκρινουμε και βλεπουμε και αλλες τεχνικες προδιαγραφες

Επίσης για να χαρακτηρισεις μετριο ένα συστημα εστιασης το κριτήριο δεν είναι η ριπή (πουπανω απο 10fps είναι χρησιμη για πολυ συγκεκριμενα project) αλλά η απόδοση του συνολικά σε όλες τις φωτιστικες συνθηκες και θα πρεπει να το συγκρινεις με το σύνολο και όχι αποκλειστικα μονο με μια μηχανη 1', αν ειναι μετρια η GM1 στην ταχύτητα εστιασης τότε τι να πουμε για τις Fuji (πριν την XT1), τις Sony (πριν τις 5000,60000) κλπ., ότι εστιάζαν χειροκίνητα ? :smash:

Στο βιντεο που εβαλες φαινεται παραστατικα και ποσο μικρότερη είναι η GM1 (είναι και ελαφρυτερη κατα 30gr) :firstprize: παρότι έχει 33% μεγαλυτερο αισθητήρα και bonus 1 στοπ περίπου.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

To βιντεο που εβαλες είναι η αποδοση του CAF των μηχανων σε βιντεο.

Να πω καταρχήν ότι το συστημα εστιασης της σειρας 1 της Νικον είναι απο τα καλυτερα που υπαρχουν ειδικα αν διαβασουμε απλα τα τεχνικα χαρακτηριστικα : π.χ. της J4 θα δουμε ότι δίνει με ηλεκτρονικο κλειστρο (δεν υπαρχει μηχανικο) ριπή 60fps φουλ αναλυσης σε SAF (εστιαση στο πρωτο καρε, αλλα max μονο 40καρε RAW αποθηκευονται, ενω τα Jpeg δεν δινουν το καλυτερο δυνατο IQ της μηχανης), 20fps σε SAF με υβριδική εστιαση 171 υβριδικων σημείων έναντι της GM1 (που πιασαμε σε συγκριση λογω μεγεθους) που δινει με μηχανικο ή ηλεκτρονικο κλειστρο 5fps σε SAF (ή 40fps με ηλεκτρονικο σε Jpeg 3.8MB) και 4fps σε CAF.

Αυτο στα χαρτιά γιατι στην πραξη δεν ισχυoυν σε όλες τις φωτιστικες συνθηκες (αντιγραφω απο review της J3) : 1) The company claims the Nikon 1 system cameras are the fastest-focusing machines in the world, and this matches our experience - as long as there's enough light. When light levels drop, the camera switches to contrast-detect AF which, though faster than on most cameras, isn't nearly as fast as the other method. It's always the camera that decides which AF method to use - the user has no influence on this.

2)........ lets you shoot full-resolution stills at 60 frames per second. Note however that while this is a major achievement, it's limited by a buffer that can only hold 40 raw files. Additionally, the use of this mode precludes AF tracking - you have to lower the frame rate to a still very fast 20fps if you want that - and the viewfinder goes blank while the pictures are being taken. :guitarist:

Ειδικα το μαυρισμα της οθονης οταν εισαι σε CAF ακυρωνει την ιδια λειτουργια γιατι στην πραξη δεν μπορεις να παρακολουθησεις κινουμενο αντικειμενο, γιατι το CAF εκει το χρησιμοποιεις σε φωτογραφια, αν μιλαμε για βιντεο αλλαζει το πραγμα και συγκρινουμε και βλεπουμε και αλλες τεχνικες προδιαγραφες

Επίσης για να χαρακτηρισεις μετριο ένα συστημα εστιασης το κριτήριο δεν είναι η ριπή (πουπανω απο 10fps είναι χρησιμη για πολυ συγκεκριμενα project) αλλά η απόδοση του συνολικά σε όλες τις φωτιστικες συνθηκες και θα πρεπει να το συγκρινεις με το σύνολο και όχι αποκλειστικα μονο με μια μηχανη 1', αν ειναι μετρια η GM1 στην ταχύτητα εστιασης τότε τι να πουμε για τις Fuji (πριν την XT1), τις Sony (πριν τις 5000,60000) κλπ., ότι εστιάζαν χειροκίνητα ? :smash:

Στο βιντεο που εβαλες φαινεται παραστατικα και ποσο μικρότερη είναι η GM1 (είναι και ελαφρυτερη κατα 30gr) :firstprize: παρότι έχει 33% μεγαλυτερο αισθητήρα και bonus 1 στοπ περίπου.

Ειναι εγγενης προβλημα του PD συστήματος η αδυναμία εστίασης σε χαμηλό φωτισμό, και οχι αδυναμία της nikon 1. Κακώς το review γράφει για αυτό και αν το γράφει τοτε ειναι biased. Σε χαμηλό φωτισμό, όπως ολες οι dslr / mirrorles που υιοθετούν PD συστήματα, γυρίζουν σε contrast detection.

Οσον αφορά το burst, στο CAF μεχρι τα 20fps οχι δεν μαυρίζει η οθονη. Η οθονη μαυρίζει στο SAF πανω απο τα 20 fps και ναι σαφώς ειναι για συγκεκριμένες εφαρμογές, ομως πολύ χρήσιμο σε fast action οπως motosports ,mountain bike κτλ.

sorry, αλλα η προσωπική μου γνώμη ειναι οτι μετα την nikon το contrast detection της GM1 ειναι μέτριο και νομιζω 100% δικαιολογημένη! (την sony 5000 την εχω δουλέψει και η κακη οθόνη σε συνδυασμό με την κακη εστίαση με εκανε να αναρωτηθώ γιατί την κυκλοφόρισαν αυτη την καμερα).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

τι να πω αν έχεις απαιτήσεις D4s σε ακαθρεπτη που βγάζει κακή φωτο αναλογη κινητού τοτε ναι ειναι μέτριο έως και αχρηστο το συστημα της GM1 σε συγκριση ,

φυσικα και τα δυο που έγραψα είναι υπερβολή και στην ουσία τίποτε απο τα δυο δεν πιστευω ότι ισχύουν, ούτε η J4 βγάζει φωτο κινητού ουτε το συστημα εστίασης των μηχανων m43 ειναι μέτριο, υποδεέστερο ναι και σε συγκεκριμένους τομείς (CAF), αλλα αν συγκρίνω την j4 αυθαίρετα και εγω με την απόδοση μιας FF ετσι θα χαρακτήριζα την εικόνα της, είναι απο ποια σκοπιά το βλεπει ο καθένας και προφανώς τα κριτήρια μας είναι διαφορετικά,
προσωπικα τραβώ με 10fps σπάνια γιατι είναι τεράστιος ο χρόνος για το ξεκαθάρισμα τους, συνηθως 5-6 fps ειναι υπεραρκετά για τα περισσοτερα σπορ, αυτο που ειναι πιο σημαντικο για εμενα ειναι το IQ , η ποιοτητα των εικόνων και όχι το γέμισμα του σκληρού δίσκου με ιδια καρε,

Υ.Σ.
αφου δεν βλεπεις blackout αναμεσα στις φωτό διευκρίνησε μου για να καταλάβω ακόμη καλυτερα, 1.- σε CAF 20fps βλεπεις liveview χωρις lag ή βλεπεις αναπαραγωγή γρήγορη των καρε που έχεις τραβήξει?
2.- σε low light που δουλευει σε CDAF εστιάζει αμεσα ?

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

τι να πω αν έχεις απαιτήσεις D4s σε ακαθρεπτη που βγάζει κακή φωτο αναλογη κινητού τοτε ναι ειναι μέτριο έως και αχρηστο το συστημα της GM1 σε συγκριση ,

φυσικα και τα δυο που έγραψα είναι υπερβολή και στην ουσία τίποτε απο τα δυο δεν πιστευω ότι ισχύουν, ούτε η J4 βγάζει φωτο κινητού ουτε το συστημα εστίασης των μηχανων m43 ειναι μέτριο, υποδεέστερο ναι και σε συγκεκριμένους τομείς (CAF), αλλα αν συγκρίνω την j4 αυθαίρετα και εγω με την απόδοση μιας FF ετσι θα χαρακτήριζα την εικόνα της, είναι απο ποια σκοπιά το βλεπει ο καθένας και προφανώς τα κριτήρια μας είναι διαφορετικά,
προσωπικα τραβώ με 10fps σπάνια γιατι είναι τεράστιος ο χρόνος για το ξεκαθάρισμα τους, συνηθως 5-6 fps ειναι υπεραρκετά για τα περισσοτερα σπορ, αυτο που ειναι πιο σημαντικο για εμενα ειναι το IQ , η ποιοτητα των εικόνων και όχι το γέμισμα του σκληρού δίσκου με ιδια καρε,

Υ.Σ.
αφου δεν βλεπεις blackout αναμεσα στις φωτό διευκρίνησε μου για να καταλάβω ακόμη καλυτερα, 1.- σε CAF 20fps βλεπεις liveview χωρις lag ή βλεπεις αναπαραγωγή γρήγορη των καρε που έχεις τραβήξει?
2.- σε low light που δουλευει σε CDAF εστιάζει αμεσα ?

Δεν μιλήσα πουθενά για ποιότητα εικόνας, ουτε ειναι τόσο χαοτική η διαφορά που περιγράφεις για τον 1" και τον APS-C ,ουτε καν... Οι απαιτήσεις που είχα ηταν κατι portable με εστίαση επιπέδου dslr για την χρήση που την θέλω, πρώτον, αλλα και γιατι προτιμώ να εχω μια φωτογραφία με λίγο περισσότερο θόρυβο, παρά μια ανεστίαστη ,αφού ως γνωστόν ο χρόνος δεν παγώνει (ούτε τα ζωντανά εκτός απο τα στημένα μοντέλα). Φυσικά αυτό ειναι επαναλαμβάνω η προσωπική μου άποψη στο θέμα της μηχανής και δεν μιλάω γενικά.
Οσον αφορά τα καρε, με τον τρόπο που δουλευω απλά κρατάω τα καλά και τα αλλα μένουν στην κάρτα οπου σβήνονται, οποτε ειναι σχετικά εύκολη διαδικασία.

Σχετικά με την εστίαση, στην J3 μου τουλάχιστον δεν μαυρίζει ποτέ το liveview μέχρι και τα 60fps που παει, αλλα συνεχίζω να βλέπω χωρις καμία καθυστέρηση την εικόνα. Δεν γνωρίζω αν αυτό εχει αλλάξει στην j4. Σε χαμηλό φως ναι εστιάζει αμμεσα. Ψαρεμα CAF η αποτυχία εστίασης εχω δει μονο σε solid επιφάνειες χωρις ιδιαίτερο texture.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorles

οκ ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.

Re: Nikon mirrorless system

(οσον αφορα αυτό που εγραψα παραπάνω για τις απαιτήσεις εστίασης dslr. Διορθώνω...ΑΚΡΙΒΗΣ dslr)

https://www.youtube.com/watch?v=kJC2vckKcp8

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

οκ ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις.

δεν κανει τιποτα :)

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

...sorry, αλλα η προσωπική μου γνώμη ειναι οτι μετα την nikon το contrast detection της GM1 ειναι μέτριο και νομιζω 100% δικαιολογημένη! (την sony 5000 την εχω δουλέψει και η κακη οθόνη σε συνδυασμό με την κακη εστίαση με εκανε να αναρωτηθώ γιατί την κυκλοφόρισαν αυτη την καμερα).

Συμφωνώ, ότι η GM1 έχει τυπικό AF για την κατηγορία. Απλά επειδή υπάρχουν μηχανές με χειρότερο AF (π.χ. X-M1), το τυπικό το αναγάγουμε σε καλό. :p

α5100, α6000 θα εννοούσε ο kbouk, και όχι α5000.
Καμία σχέση το AF της α5000 με εκείνο των α5100/α6000, που είναι πολύ καλό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

ναι την 5100 εννοουσα, :a0210:
όταν μια μηχανή εστιάζει ακαριαία είναι πολύ πανω απο το μέτριο, εγω αυτο είπα και οποιος κατάλαβε κατάλαβε,

μια μηχανή πρεπει να έχει όςο το δυνατον ισσοροπημένα χαρακτηριστικά, τι να το κανω το πιο εξελιγμένο σύστημα εστίασης CAF σε μια μηχανή μιας ίντσας, το κοινό που θα την παρει άλλα χαρακτηριστικα θελει, ας το βαλει η Νικον σε μια μηχανη που βγάζει καλες φωτογραφίες και έχει πληρη και αξιοπρεπή σειρα φακών και τα ξαναλέμε ...

Και πως ξέρεις εσυ τι θέλει το κοινο? Λες η νικον που σπατάλησε εκατομύρια να μην ερεύνησε οτι υπάρχει κοινό για την σειρα 1? Φυσικά και υπάρχει ...και ειναι όλοι αυτοι που θέλουν μια γρήγορη superzoom σε μίνι μέγεθος (το συστημα 1 έχει κανει θραύση σε bird photography πχ) ,είναι αυτοι που φωτογραφίζουν ερασιτεχνικά (η και επαγγελματικά!) sports όπως και αυτοι που προσπαθούν να φωτογραφίσουν παιδιά ,σκυλιά, γατια κτλ και είχαν σιχτιρισει με τα συμβατικά af συστήματα. Σειρά φακών υπάρχει και είναι πλήρης αν και τσιμπιμενοι καποιοι ,όμως εξαιρετικής ποιότητας φακοί.
Γενικά υπάρχει ενα κόλλημα ειδικα εδωμεσα με το μέγεθος του αισθητήρα λες και μονο αυτο μετραει η θα σε κανει καλυτερο φωτογράφο. Προσωπικά θεωρώ αξιοπρεπέστατη την ποιότητα που παίρνω απο την 1". Αν θα ήθελα να δω πραγματικά το κάτι παραπανω θα πηγαινα σε ff.

Αν σε λένε Nikon βεβαίως υπάρχει κοινό, αυτοί που αγοράζουν canonikon τυφλά. Για να μην τα απλοποιούμε, κανείς δεν υποτιμά την σειρά 1, μια χαρά μηχανές είναι και ο αισθητήρας της μιας ίντσας έχει μέλλον (και παρόν). Απλά όπως όλες οι μηχανές κρίνονται στα καλά τους και στα κακά τους, και στην τελική το κοινό κρίνει και αυτό φαίνεται (μεταξύ άλλων) από την ταχύτητα με την οποία πέφτουν οι τιμές - μπορείς να πουλήσεις οτιδήποτε σε οποιονδήποτε, αρκεί η τιμή να είναι σωστή...

Απάντηση: Re: Nikon mirrorless system

Φυσικα και υπάρχει target group για την 1' και υπαρχουν και μια χαρα compact με τον αισθητηρα αυτο, μίλησα για ισσοροπημένα χαρακτηριστικά, όχι οτι οι μηχανές του συςτηματος 1 είναι για πέταμα, κορυφαια εστίαση ναι σε ενα πολυ μέτριο (συμφωνα με την δική σου αυθαίρετη βαθμονόμηση όχι κρίση) κατα τα αλλα σύστημα...

Πολλοι έχουν εδω μέσα το κόλλημα του μικρου αισθητηρα, όχι εγω και το ξέρουν οι περισσότεροι, γιαυτο και όλος μου ο εξοπλισμός ειναι βασισμένος σε μικρό σύστημα που όμως ειναι (κατα την γνωμη μου παντα) ισσοροπημένο σε παρα πολλα χαρακτηριστικα (γιαυτο χρησιμοποιείται και απο επαγγελματίες τόσο σε φωτό όσο και σε βίντεο) και ας έχει μέτρια εστίαση (παντα με την δικη σου βαθμονόμηση) απο την στιγμη που αυτη είναι καλυτερη απο το 90 % της αγοράς των ακαθρεπτων και απο το 70%-80% των DSLR.

η Νικον έκανε όντως την έρευνα της και αυτο που πιστευω ότι της έδειξε είναι οτι αν έβγαζε ακαθρεπτες μεγαλύτερου αισθητηρα θα κανιβαλίζε τις DSLR της και το άφησε για το μακρινό μελλον (και καλα έκανε), άσε τί λεει προς τα έξω αυτός ήταν ο λόγος που προτίμησε την 1´, για να συμπληρώσει τον χρήστη με εξοπλισμο Νικον, όχι γιατι αυτο θέλαν οι επαγγελματίες η ερασιτεχνες για σπορ που δεν είχαν ποτέ εξοπλισμο Νικον,

βεβαια όσο μικρότερος είναι ο αισθητηρας μπορεις να πετύχεις καλυτερα αποτελεσματα σε πολλους τομείς όπως στην εστίαση (Νικον), στην σταθεροποιηση (Olympus), στο βιντεο (Panasonic GH4 4κ εγγραφή σε κάρτα, LX100) κλπ., συντοχρόνω όμως η σχετική τεχνογνωσία μοιράζεται και στούς άλλους κατασκευαστές και τα μοντελα φθηναίνουν (π.χ. καλη εστίαση φθηνής 5100) και σε 1 χρόνο το πολυ το σύστημα 1 της Νικον δεν θα εχει αλλα στοιχεία να το κρατήσει στον ανταγωνισμό γιατί απλα (κατα την γνωμη μου παντα) δεν είναι ισσοροπημένο και είναι και ακριβό γιαυτα που συνολικα προσφέρει, αν όμως αποφασίσει στο μέλλον να το λανσάρει σε τιμές compact θα σκίσει.

Απάντηση: Nikon mirrorless system

Πάνω που στις διακοπές αποφάσισα να αγοράσω τελικά την J4 κοιτάζω σήμερα στο skroutz και πήρα και μερικά τηλέφωνα και το κιτ έχει ανέβει στα 329 ευρώ από τα 299 που είχε προ των εορτών...Θα πρέπει να περιμένω την επόμενη προωθητική μείωση μάλλον :(

Το Σάββατο κλήθηκα να φωτογραφίσω τα βαφτίσια του ανιψιού μου σε ενα σχετικά σκοτεινό εκκλησάκι της Κερκυρας με μονο οπλο την μικρή J3 και παρέα με τον 18.5άρι φακό. Προτίμησα φυσικά να μην χρησιμοποιήσω το μικρό φλας της μηχανής, εκτός απο ελάχιστες περιπτώσεις και αυτό με μια γωνία προς τα πανω.

Το αποτέλεσμα με εξέπληξε! Προτείνω σε οποιον εχει το 1 συστημα της nikon και δεν εχει ακομα τον 18.5 να τον εχει στην λιστα των άμεσων αγορών του!

ps. το flickr τελικά τις ξεσκίζει τα preview στο sharpnes!

μερικά δείγματα:

DSC_9773 by sfortis, on Flickr

DSC_9531 by sfortis, on Flickr

DSC_9513 by sfortis, on Flickr

DSC_9411 by sfortis, on Flickr

DSC_9351 by sfortis, on Flickr

και τέλος ο μπομπηρας:

DSC_9336 by sfortis, on Flickr

Η πρώτη και η δεύτερη ξεχωρίζουν, επίσης μου αρέσουν τα χρώματα της Nikon, εδώ και κάμποσο καιρό (πάνω από χρόνο) ή εγώ άλλαξα γούστα ή η Nikon βελτιώθηκε...