Nikon Ζ6 - Z7

Απάντηση: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Επίσης τα καλύμματα της easycover είναι καλά https://www.skroutz.gr/s/17953523/EasyCover-camera-case-για-Nikon-Z6-Z7-Black.html?from=drop[/QUOTE]

Τα καλύμματα σιλικόνης easy cover είναι πράγματι πάρα πολύ καλά για την προστασία της μηχανής και σε μικρό χτυπήματα και σε βροχή. Επίσης δίνουν πολύ καλό πιάσιμο στην μηχανή (τουλάχιστον για τα δικά μου χέρια που θέλω καλή λαβή) . Έχουν όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα . Είναι πηγή συσσώρευσης σκόνης στην βάση της μοντουρας του φακού. Οπότε σε κάθε αλλαγή φακού και λόγω των ηλεκτρικών φορτίων η σκόνη εισέρχεται στην μηχανή και επικολλατε στον αισθητήρα. Είναι πολύ καλές εφόσον δεν αλλάζεις συχνά φακούς.
Μιλάω εκ πείρας. Την είχα προμηθευτεί για την Canon EOS 60D και την έβαλα μετά από καθαρισμό του αισθητήρα. Σε τρεις μήνες χρειάσθηκε να τον ξανακαθαρισω και μου το είπε ο τεχνικός που έκανε παλι τον καθαρισμό σε φάση εξομολόγησης :"καλή θήκη για προστασία, κάτι τέτοια περιμένουμε για να δουλέψουμε " .
Εννοείται ότι από τότε την αφαίρεσα από την μηχανή.

Καλησπερα στην ομαδα.
Ενα ωραιο tip για το σύστημα.
Επειδη οι XQD καρτες ειναι πολυ ακριβες ακομη,εφτιαξα ένα εφεδρικό σύστημα για να μεταφερω τις φωτογραφίες κατα την διαρκεια του ταξιδιου μου.
1)Αγορασα ενα σκληρο δισκο SanDisk Extreme Portable 500gb ,μικροσκοπικο και πραγματικα ωραιο.
2)Διανομέα USB 3 με 4 θύρες, σε ένα smartphone με γεματη μπαταρία δεν υπάρχει ανάγκη τροφοδοσίας. Αλλά σε ένα smartphone με χαμηλή μπαταρία υπάρχει ανάγκη για παροχή ρεύματος.
3)καλώδιο OTG, για να συνδέσω το smartphone στο HUB.
4)αναγνώστη καρτών μνήμης, έχω ένα που διαβάζει τόσο SD όσο και XQD καρτες.
Με το σύστημα εκανα μεταφορα περιπου 57 Gb σε περιπου 30' απο την καρτα στον σκληρο δίσκο.
Το κοστος του συστηματος ηταν στα: 14.99+ 7.99=22,98 +την τιμη του σκληρου(που υπαρχει η πιθανοτητα να εχει ο καθενας μας)+την τιμη του καρτοαναναγνωστη.
IMG_20200318_193611_.jpgIMG_20200318_193509_.jpg.ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟ(ΣΥΓΝΩΜΗ)

Re: Απάντηση: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Εδω διορθωμενη η πρωτη.
...

Πολυ ωραία η φωτογραφία, μπράβο.
Επίσης εντυπωσιακό το αποτέλεσμα για handheld και 1/8s :a0210:
Η αλήθεια ειναι οτι δεν εχω συνηθίσει στο IBIS και "ξεχνάω" οτι μπορώ να παω κάτω απο το εστιακό μήκος του φακού σχετικά άφοβα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Πολυ ωραία η φωτογραφία, μπράβο.
Επίσης εντυπωσιακό το αποτέλεσμα για handheld και 1/8s :a0210:
Η αλήθεια ειναι οτι δεν εχω συνηθίσει στο IBIS και "ξεχνάω" οτι μπορώ να παω κάτω απο το εστιακό μήκος του φακού σχετικά άφοβα.

τραβα αφοβα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Έκανα σήμερα το update στο firmware του 24-70 f4, όταν κλείνεις την κάμερα το διάφραγμα μένει σε κάποια μεσαία τιμή αντί να κλείνει εντελώς.
Δεν μπορώ να πω οτι ειδα κάποια διαφορά στο χρόνο εκκίνησης πριν και μετά.

Πριν:
IMG_20200413_191551.jpg

Μετά:
IMG_20200413_191746.jpg

Re: Nikon Ζ5 - Z6 - Z7

Nikon Z50 / Z6, 300mm f4 PF and TC – A compact set-up for birds in flight.

"Of course I cannot finish without mentioning the Z6. Because if the Z50 is good, the Z6 is up there with the very best. At this point I’m curious to see if the Z7, which also received AF improvements via firmware, would get a similar score, with the added advantage of more resolution for cropping in post."
https://mirrorlesscomparison.com/stories/nikon-z50-z6-300mm-f4-pf-birds-in-flight/#conclusion

https://www.youtube.com/watch?v=4G6vel-hbAg&t=29s&ab_channel=MathieuGasquet

Απάντηση: Re: Nikon Ζ5 - Z6 - Z7

Η Ζ6 δείχνει να έχει βελτιωθεί σημαντικά, τα νέα firmware έχουν βοηθήσει σημαντικά αλλά είναι και θέμα φακού για να το πεις με σιγουριά.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω oμως σε τέτοια τεστ όπου παρουσιάζονται ποσοστά επιτυχίας είναι πως μπορεί και κάνει κανεις συγκρίσεις μηχανων (a9, EM1X κλπ) με διαφορετικές ταχύτητες ριπής. Αυτό που ενδιαφέρει τελικά είναι πόσες φουλ εστιασμένες φωτό θα πάρεις ως τελικό αποτέλεσμα σε μια φωτογράφηση σε συγκεκριμένο χρόνο και όχι τόσο το ποσοστό.

Αν βάλω σε μια μηχανή 5fps και σε μια άλλη 15fps κατά τη γνώμη μου δεν μπορούν να συγκριθούν με ποσοστά γιατί είναι σίγουρο οτι η μηχανή με τη γρήγορη ριπή και μεγάλο buffer αν χάσει για λίγο το σημείο εστίασης θα δώσει μια ολόκληρη σειρά ανεστιαστες φωτό σε αντίθεση με την άλλη που θα έχει προλάβει να μαζεψει το AF. Τα ποσοστά λοιπόν μπορεί να είναι παραπλανητικά και να σε οδηγούν σε τελειως λάθος συμπέρασμα αφού το τελικό αποτέλεσμα που ενδιαφέρει είναι ποια μηχανή έχει συνολικά περισσότερες εστιασμένες φωτό στον ίδιο χρόνο και όχι ποια έχει το χαμηλότερο ή υψηλότερο ποσοστό.

Εγω κρατάω το γεγονός οτι μπορεί κάποιος μπορεί να κάνει ικανοποιητικα τη δουλειά του και σε αυτού του είδους τη φωτογράφιση με την Ζ6. Η Nikon το μόνο που εχει να κάνει στην Z6 ii ειναι να βάλει διπλό καρτοδεκτη και 4k/60, ίσως και καλύτερο refresh στο evf (προσωπικά δεν εχω κανένα απολύτως παράπονο από το παρον μοντέλο).

Και να δώσει ριπή 9-12 fps στο μηχανικό κλείστρο με συνεχή εστίαση, φωτό μέτρηση θα πρόσθετα εγώ αυξάνοντας ταυτόχρονα και το μέγεθος του buffer ώστε να μην κολλάει η μηχανή. Αυτά είναι απαραίτητα σε αυτού του είδους τη φωτογράφηση

Αν δεν έχει βελτιώσει το EVF blackout και το lag, τυχόν βελτιώσεις στο AF και στη ριπή είναι αδιάφορες και δώρο άδωρο.

Σωστός αυτό το είδα και εγώ αλλά το θεώρησα φυσιολογικό αφου η μηχανή δεν είναι σχεδιασμένη για σπόρ

έχω λίγες ημέρες την Ζ6 στα χέρια μου και την ψαχνω , σε θεμα ταχυτητας, buffer, ριπής εστίασης είναι σαν να έχω m43 ΕΜ1 του 2012-13 (και πολλά λέω), εντύπωση μου έκανε ότι ζεστάθηκε το σώμα απο κάτω στην μισή ώρα που έκανα ρυθμίσεις, επίσης πατάω να βγαλω φωτό και έχω το μάτι στο σκόπευτρο και βλέπω το λαμπάκι της μηχανής που γράφει στην κάρτα να αναβει κάτω απο το μάτι μου, πάνω απο το μάγουλο , σουπερ ενοχλητικό τουλάχιστον για εμένα.

Τέλος έξω στον ηλιο κοιτώντας το EVF θέλω να δώ την τελευταία φωτό απο ριπή (έχω βγαλει το auto preview για να μην κομπιαζει το EVF) , πατάω το play με το αριστερο χέρι και μετά ψαχνω να μεγενθύνω με τις ροδέλες , αμ δέ :drummer: πες τε μου οτι υπάρχει καπου ρυθμιση και δεν το είδα.

Δεν πιστευω ο μονος τρόπος να είναι με τα 2 πλήκτρα κάτω με τον μεγενθυτήρα (που ειχε κλασσικά σε όλες τις DSLR) γιατι αυτά δεν μπορεις να το χρησιμοποιησεις χωρις να κατεβάσεις την μηχανη απο το μάτι. Αν την κατβάσω κανω και pinch στην οθονη αφης. Ακομα και το play/delete εκεί που είναι το βρίσκω προσωπικά δυσχρηστο για εκτεταμένο preview /delete γιατι με αναγκάζει να την γραπώσω δυνατα με το αριστερο χέρι και τα δαχτυλά μου πάνε ανεπαισθητα μπροστα και παταω το lens release.

Re: Απάντηση: Re: Nikon Ζ5 - Z6 - Z7

Σωστός αυτό το είδα και εγώ αλλά το θεώρησα φυσιολογικό αφου η μηχανή δεν είναι σχεδιασμένη για σπόρ

Πράγματι, δεν είναι σχεδιασμένη για σπορ, όμως - μιλώντας για την Ζ7 που την είχα 1,5 χρόνο σχεδόν και τη δοκίμασα εντατικά σε σπορ - όταν λες στους πελάτες "ορίστε το αντίστοιχο της D850 σε mirrorless", θα πρέπει να φροντίσεις να μην εισάγεις προβλήματα τα οποία δεν υπάρχουν στην 850 (ή σε οποιαδήποτε άλλη μηχανή με καθρέφτη).

Το κυριότερο από αυτά (για να μην πω το μόνο) ήταν το EVF blackout και το lag που καθιστούν τη μηχανή παντελώς άχρηστη για τέτοια θέματα (ενώ με μια D850 η οποία επίσης δεν είναι σχεδιασμένη για σπορ, μπορείς να δουλέψεις μια χαρά). Ακόμα κι αν το face AF ήταν αξιοπρεπέστατο, ειδικά σε σπορ που δεν έχουν μεγάλη κίνηση (πχ πινγκ πονγκ, πάλη), το blackout χάλαγε τη δουλειά.

Για zoom έχω ρυθμίσει το ok button (ρύθμιση f3), έχει επιλογές 50, 100 και 200%. Οι ροδέλες δυστυχώς δε μπορούν να ρυθμιστούν να κάνουν τη δουλειά του + και -

Ευχαριστώ Κων/νε όσο το ψαξα δεν το βρήκα γιαυτο και ρώτησε εσάς που την έχετε. Το θέμα είναι ότι και το ΟΚ είναι χαμηλά και όταν την έχεις στο μάτι ΔΕΝ βολευει. Τι διάολο αυτοί που σχεδιάζουν τις μηχανές δεν τις χρησιμοποιουν στις ίδιες συνθήκες με εμας ? τόσο δυσκολο ειναι να βάλουν στον προγραμματισμό τις ροδέλες ?

Γιατι να βάλουν 2 άχρηστα κουμπιά εκει κάτω ? διπλα απο το preview επρεπε να ειναι κανονικά ή να λειπουν παντελώς , μόνο επειδή υπάρχουν τόσα χρόνια στις DSLR ? αν μια μηχανή με παιδευει στην εργονομία μέ προδιαθέτει να μην ασχοληθώ σοβαρά μαζί της και είναι κρίμα

Το αρχείο της μου αρέσει, ακομη και το Jpeg χρωματικά είναι ισσοροπημένο, ο 50mm/1.8 πολύ καλός φακός απο τα ανοιχτά διαφράγματα. Το ΣΚ θα ασχοληθώ περισσότερο με δείγματα για να γράψω περισσότερα.

Εμένα με βολεύει εργονομικά το οκ button γι αυτή τη δουλειά. Στο menu (f2) μπορείς αν θυμάμαι καλά να αναθέσεις το zoom και στα μπροστινά κουμπιά καθώς και στο af-on button.
Τα + και - όντως βλακεία που δε μπορείς να αναθέσεις κάτι άλλο.
Για jpeg αρχείο δες κι εδώ https://nikonpc.com. Πολύ καλή δουλειά κάνει και το Active D-lighting. Προσωπικά δεν έχω ξαναασχοληθεί με επεξεργασία για την ερασιτεχνική χρήση που κάνω. Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει με μια καλή έκπτωση στο Black Friday στο Dxo.

Θα θυσιάσω κάποιο απο τα μπροστινά να δώ αν βολευει και πάλι ευχαριστώ, το θέμα είναι ότι θα χάσω ενα πλήκτρο ενώ θέλω κιαλλα για προγραμματισμό.

Η ιστιοσελίδα Tech Insides αποκάλυψε οτι η Νικον Ζ7 φοράει αισθητήρα Sony και συγκεκριμένο τον αισθητήρα με Product Code SON-IMX309BQJ.

Επειδή κι εγώ έχω εδώ και μερικούς μήνες τη Ζ6, υπάρχουν μερικά τέτοια εργονομικά ατοπήματα, όπως το zoom στις εικόνες που έχεις βγάλει, τα οποία σε Panasonic - Olympus θα θεωρούνταν απαράδεκτα.

Κωστα το σκεφτομαι πλεον πολυ σοβαρα,γιατι με ενα συστημα 2 σωματων με διαφορετικους φακους ειναι πολυ δυσκολο να χασεις καρε.Τωρα με Ζ6 και την Fuji X-t3 στην μεση,εχανα το μπουσουλα πολλες φορες.Βασικα την X-t3 την πηρα μαζι λογω του 10-24mm/f4.
Με την πρωτη ευκαιρια θα παρω ενα ευρυγωνιο ζουμ για ΝΙΚΟΝ.

Εκτός από τον 14-30 f4 κοιτάζεις κάτι άλλο; Ακούγεται ότι σύντομα θα βγουν tamron και sigma για z mount, και υπάρχουν διάφορες ενδιαφέρουσες επιλογές όπως ο 17-35 της tamron.