Nova Multiview

Καλησπερα στην κοινοτητα.. Να ρωτησω κ γω κατι π δεν βλεπω να εχει αναφερθει ξανα. Τους δυο δεκτες τους εχετε μονιμους ανοιχτους :; Ισχυει αυτο που μου ειπε ο εγκαταστατης μου,οτι πρεπει να ειναι μονιμα ανοιχτοι για να επικοινωνουν παντα ;
Ευχαριστω.
Ο 831 δε παίζει κανένα ρόλο, είτε είναι ανοικτός είτε κλειστός.
Ο 865 απλά, πρέπει να είναι στη πρίζα, έστω και σε standby mode.

Από την νόβα λένε ότι το καλώδιο που συνδέει τους 2 δέκτες πρέπει να είναι μικρό. Στην πράξη όμως δεν μπορώ να σου πω μέχρι τι απόσταση φθάνει, το δικό μου είναι 5-6 μέτρα.

Σε εμένα που είναι γύρω στα 40μ. και διακλαδώνεται κιόλας στη μέση για να πηγαίνει και σε υπόγειο και σε ταράτσα δουλεύει κανονικά(κάνει κάποιες διακοπές στον 2ο δέκτη αλλά απ'ότι διαβάζω, το κάνει σε πολούς)

Last edited by a moderator:
Έχει δοκιμάσει κανείς καλώδιο utp για τη μεταφορά του παλμού ελέγχου;

Είναι αρκετό να αγοράσεις ή να βρείς εναν pvr από κάποιο γνωστό που δεν τον θέλει και να κάνεις την εγκατάσταση μόνος σου ? από ότι είδα δεν είναι κάτι δύσκολο.
Από ότι διάβασα εδώ κατάλαβα ότι κατά την ενεργοποίηση δεν σε ρωτάνε κάτι και θα ήθελα μια επιβεβαίωση ..

Ευχαριστώ.

Last edited:
Έχει δοκιμάσει κανείς καλώδιο utp για τη μεταφορά του παλμού ελέγχου;

Τι εννοείς; Αντί για ομοαξονικό να βάλεις utp; (Αν λόγω χαμηλότερης αντίστασης θα φτάνει πιο μακριά το σήμα; )

Είναι αρκετό να αγοράσεις ή να βρείς εναν pvr από κάποιο γνωστό που δεν τον θέλει και να κάνεις την εγκατάσταση μόνος σου ? από ότι είδα δεν είναι κάτι δύσκολο.
Από ότι διάβασα εδώ κατάλαβα ότι κατά την ενεργοποίηση δεν σε ρωτάνε κάτι και θα ήθελα μια επιβεβαίωση ..

Ευχαριστώ.

Έχω την εντύπωση ότι η νόβα δεν επιτρέπει την αλλαγή των στοιχείων των δεκτών, εκτός και αν είναι συγγενής (α βαθμού; )...

Αν βρεις pvr πάντως, είναι όντως πανεύκολη η σύνδεση. Και εγώ μόνος μου την έκανα, και απλά πήρα τηλέφωνο και ενεργοποίησαν τον 2ο δέκτη (που δεν ήταν καν με συνδρομή δορυφορικής, αλλά από νόβα επίγεια).

Ευχαριστώωωωω ολα καλά τελικά και με το δέκτη και τα καλώδια ... κανα 30λεπτα φάγαμε γιατί μπερδεύτικαν τελικά με την καρτέλα μου λόγο Χριστουγεννιάτικης προσφοράς , και λίγο στην αρχή που δεν είχε γίνει αναβάθμηση ο pvr αλλα δεν έδινε και επιλογή αμέσως για να το κάνεις... κατά τα άλλα παιδιά είναι πανέυκολο να κάνετε μόνοι σας την εγκατάσταση και πολύ εξηπηρετικοί απο το τηλέφωνο.

Το καλώδιο είναι ένα θέμα, θέλω οσο πιο λεπτο και μακρί, αν και τα 30 μέτρα που έχω τώρα δουλευουν άψογα θα με δυσκολέψει στην καλή τοποθέτιση , μετά από λίγο διάβασμα ίσως επανέλθω.

Μάλλον έτσι είναι ... γιατί με ενδιαφέρει να παίρνω σήμα και από την Rf OUT έξοδο του μηχανήματος της νοβα και να την στέλνω στην TV... και οι 2 τηλεοράσεις - μονιτορ έχουν PiP, και ο μόνος τρόπος να στείλεις σήμα εκει είναι μέσο του Rf-Out.

Πολύ βολικό είναι ότι μπορείς να δεις και το σήμα του 831 από το RF-OUT σε πολύ καλή ποιότητα για pip, αλλά και το σήμα του απομακρισμένου 865 .... φτάνει να τα έχεις ρυθμίσει σε διαφορετικά κανάλια (22 και 26 έβαλα), και να τα έχεις ενωσει από το RF-IN φυσικά και τα δύο.

Με 30 μέτρα δορυφορικό καλώδιο που έχω αυτή τη στιγμή , η ποιότητα του απομακρισμένου είναι εμφανός χαμηλώτερη αλλά αρκετά καλή... δοκίμασα και με ενα καλώδιο κεραίας 15 μέτρων, και νομίζω ότι ήταν ελαφρός χειρώτερο.
Πάντος με καλώδιο κεραίας 2 μέτρων ηταν καλή η εικόνα .... είχε κάποιες απώλειες έστω μικρές σε σχέση με το πρώτο αποκοδικοποιητή.

Χωρίς να είμαι σίγουρος, νομίζω το καλύτερο είναι καλώδιο αυτό για δορυφόρο... για μετάδωση πάντα του RF , είκονας και multiview ενεργοποίησης.
Κάποια στιγμή που θα έχω χρόνο για διάβασμα και πειράματα, ισως επανέλθω.

Τι εννοείς; Αντί για ομοαξονικό να βάλεις utp; (Αν λόγω χαμηλότερης αντίστασης θα φτάνει πιο μακριά το σήμα; )

Και utp και απλό τηλεφωνικό σκεφτόμουν, σαν "λύσεις" που ίσως να υπάρχουν ήδη σε κάποιο σπίτι.

Στο multiview είναι 2 δέκτες, με 2 κάρτες. Η κάρτα στον pvr είναι η κύρια (αυτή πληρώνει τον λογαριασμό), και η κάρτα στον 831 είναι η εξαρτημένη.
Οι δύο δέκτες συνδέονται μεταξύ τους με ένα ομοαξονικό καλώδιο (άσχετο με αυτά που θα δέχονται το δορυφορικό σήμα: έχεις 2 από το πιάτο για τον pvr, 1 από το πιάτο για τον 831, και ένα μεταξύ των δύο δεκτών).
Ο pvr συνεχώς μεταδίδει ένα σήμα μέσω του καλωδίου στον 831, και έτσι λειτουργεί και ο 831. Οι 2 δέκτες είναι ανεξάρτητοι, δηλαδή ο καθένας μπορεί να δείχνει διαφορετικό κανάλι.

Το πόσο μακρύ μπορεί να είναι το μεταξύ τους καλώδιο δεν ξέρω να στο πω. Αν θυμάμαι καλά, έχουν αναφερθεί εγκαταστάσεις με 30 μέτρα καλώδιο μεταξύ των δεκτών.
Εγώ το έχω σε διπλανά δωμάτια, ούτε 10 μέτρα δεν είναι...

εγω αυτο δεν το εχω καταλαβει ακομα..!
απο την στιγμη που ο καθε δεκτης εχει την δικια του κεραια και την δικια του καρτα,
ποιος ο λογος να ειναι συνδεδεμενοι και μεταξυ τους..?
μπορει να το εξηγησει καποιος?

για τον απλουστατο λογο ο ενας δεκτης να μην ειναι στο μαρουσι και ο αλλος πειραια ...
οι περιοχες τυχαιες ...

απο την στιγμη που ο καθε δεκτης εχει την δικια του κεραια και την δικια του καρτα,
Η λογική που χρησιμοποιεί η ΝΟΒΑ είναι ότι οι 2 δέκτες πρέπει να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους,ώστε να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν από 2 ανεξάρτητους χρήστες. Π.χ. ένας στην Αθήνα και ένας στην Κρήτη.

Δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς αν η κάρτα του 831 είναι ενεργή και τι περιέχει ο παλμός που μεταδίδεται.

Η λογική που χρησιμοποιεί η ΝΟΒΑ είναι ότι οι 2 δέκτες πρέπει να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους,ώστε να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν από 2 ανεξάρτητους χρήστες. Π.χ. ένας στην Αθήνα και ένας στην Κρήτη.

Δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς αν η κάρτα του 831 είναι ενεργή και τι περιέχει ο παλμός που μεταδίδεται.
λογικα ενεργη ειναι.μπορει να παρει αλλιως κλειδια?

οκ παιδια-σκαλωσε το μυαλο μου..

Θα μπορούσε να παίρνει κλειδιά από τον pvr. Δεν ξέρω, υποθέσεις κάνω.

η δεύτερη κάρτα παίρνει κανονικά updates από τον αέρα. Από το καλώδιο περνάει μόνο ένας παλμός ελέγχου.

Πως εμπλέκεται αυτός ο παλμός στην λειτουργία του 831; Υπάρχει δηλαδή εντολή που λέει στην κάρτα τώρα παίζεις κανονικά, τώρα παίζεις κανονικά αλλά με παλμό, τώρα δεν παίζεις;

Ο slave δέκτης σταματά να παίζει από τη συγκεκριμένη κάρτα αν δεν πάρει τον παλμό. Αν με κάποιο τρόπο μπορούσες να "ξεπαντρέψεις" την κάρτα από τον slave δέκτη, αυτή θα έπαιζε κανονικά.

Ερώτηση προς τεχνικούς / εγκαταστάτες:

Λόγω δυσκολίας να περάσω το έξτρα καλώδιο για το multiview, σκέφτηκα το εξής σενάριο και θέλω να μου πείτε αν το έχει δοκιμάσει κανείς. Στη μία θέση που θα μπει ο 865 υπάρχει ένα καλώδιο sat αυτόνομο και ένα με combiner tv/sat. Στην άλλη θέση που θα μπει ο 831 υπάρχει πάλι ένα καλώδιο με combiner tv/sat. Σκέφτομαι να περάσω από τον 865 στο RF IN στο καλώδιο με τον combiner στην πρίζα των επίγειων, το ίδιο στο RF IN και στον 831 πάλι από το καλώδιο με τον combiner στην πρίζα των επίγειων. Τα δύο καλώδια ενώνονται στην ταράτσα στο splitter της τροφοδοσίας του επίγειου σήματος. Θα φτάσει έτσι ο παλμός από τον ένα δέκτη στον άλλο;

Ο slave δέκτης σταματά να παίζει από τη συγκεκριμένη κάρτα αν δεν πάρει τον παλμό.

Θεωρητικά αν γνωρίζαμε τα στοιχεία του παλμού αυτού (πχ. μέτρηση με παλμογράφο) δεν θα μπορούσαμε να τον αναπαράγουμε με κάποιο κύκλωμα και άρα να ξεγελάσουμε τον δεύτερο δέκτη?

Εγκυκλοπαιδική η συζήτηση βέβαια.