Nova Multiview

Σκέφτομαι να αγοράσω ένα από τα παραπάνω HDMI IP extenders και να δω αν το stream που μεταδίδουν μπορεί να αναπαραχθεί από έναν enigma2 δέκτη. Λογικά θα είναι κάτι σε multicast, αλλά ίσως έχουν κρυπτογραφημένη μετάδοση.
Βλακεία έγραψα, δε πρόκειται κανένα STB να παίξει M-JPEG.

δεν ηξερα οτι υπαρχουν τετοια που να δουλευουν μe tcp/ip! αυτο αν δουλευει οντως ειναι πολυ καλο.

Last edited:
Να κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη δική μου εγκατάσταση στο σπίτι και το σετάρισμα του multiview:

Το σπίτι είναι μεζονέτα και η εγκατάσταση που υπάρχει ήδη στο σπίτι έχει ως εξής:

Στον πάνω όροφο υπάρχει ο ενισχυτής για το επίγειο σήμα.Το επίγειο σήμα έρχεται από την κεραία στην είσοδο
του ενισχυτή.Ο ενισχυτής έχει 4 εξόδους.Αυτές οι 4 έξοδοι του ενισχυτή κατανέμονται ως εξής:

Η μια έξοδος του επίγειου ενισχυτή δίνει επίγειο σήμα στα δωμάτια του πάνω ορόφου της μεζονέτας
Η δεύτερη έξοδος του επίγειου ενισχυτή δίνει επίγειο σήμα κάτω στο σαλόνι.
Τέλος οι έξοδοι 3 και 4 του επίγειου ενισχυτή προορίζονται για να δίνουν σήμα σε δυο καταστήματα στο ισόγειο.

Εμάς λοιπόν μας αφορούν οι 2 από τις 4 εξόδους του επίγειου ενισχυτή,που δίνουν σήμα η μια στον πάνω όροφο
που βρίσκονται τα δωμάτιο και η άλλη που δίνει στον κάτω όροφο του σαλονιού.

Στο σπίτι συνολικά υπάρχουν μπριζάκια σε 7 σημεία.Σε καθένα από τα 7 σημεία αυτά υπάρχουν 2 μπριζάκια δίπλα
δίπλα. Συνολικά δηλαδή υπάρχουν 2 x 7 = 14 μπριζάκια.
Πιο συγκεκριμένα,στον όροφο των δωματίων υπάρχουν μπριζάκια σε 4 σημεία.Άρα συνολικά στον επάνω όροφο των δωματίων υπάρχουν: 4 x 2 = 8 μπριζάκια.
Στο σαλόνι υπάρχουν μπριζάκια σε 3 σημεία.Άρα συνολικά στο σαλόνι υπάρχουν: 3 x 2 = 6 μπριζάκια.
Σύνολο 8 + 6 = 14 μπριζάκια σε ολόκληρο το σπίτι.

Σε κάθε σημείο του σπιτιού όπου υπάρχουν 2 μπριζάκια δίπλα δίπλα,στο ένα από τα 2 μπριζάκια καταλήγει επίγειο σήμα,ενώ στο διπλανό του μπριζάκι καταλήγει απλά καλώδιο μονοκόμματο όπου έχει αφεθεί για να συνδεθεί σε
δορυφορικό πιάτο προφανώς.

Η κατανομή του επίγειου σήματος γίνεται ως εξής:

Η έξοδος του επίγειου ενισχυτή που προορίζεται για τον επάνω όροφομε τα δωμάτια καταλήγει σε ένα splitter 1 in 4 out.Έτσι πηγαίνει επίγειο σήμα στη μια από τις 2 διπλανές μπρίζες σε καθένα από τα 4 σημεία του πάνω ορόφου.

Αντίστοιχα η έξοδος του επίγειου ενισχυτή που προορίζεται για το σαλόνι καταλήγει σε ένα splitter 1 in 3 out.Έτσι πηγαίνει επίγειο σήμα στη μια από τις 2 διπλανές μπρίζες σε καθένα από τα 3 σημεία του σαλονιού.

Αυτό που έχω κάνει προς το παρόν είναι: Την έξοδο του επίγειου ενισχυτή για τον επάνω όροφο (αφού έχει βγει από τον ενισχυτή προφανώς) την έβαλα στην είσοδο TV ενός μείκτη TV/SAT.Στην είσοδο SAT του μείκτη έβαλα ένα καλώδιο που έρχεται κατευθείαν από το LNB.Έτσι τελικά από την έξοδο του μείκτη έχω σε ένα καλώδιο επίγειο + δορυφορικό σήμα το οποίο και οδηγείται στο spliter 1 in 4 out και έτσι στη μια από τις δυο μπρίζες σε καθένα από τα 4 σημεία του επάνω ορόφου καταλήγει μαζί επίγειο + δορυφορικό σήμα.Εκεί έχω τοποθετήσει
μια μπρίζα TV/SAT/RD τερματική.
Με αυτόν τον τρόπο σε ένα δωμάτιο έχω 2 ανεξάρτητα "δορυφορικά καλώδια" :Από το ένα μπριζάκι έρχεται αυτόνομα κατευθείαν από το πιάτο και από το διπλανό του μπριζάκι έρχεται δορυφορικό + επίγειο σήμα και με την μπρίζα διαχωρίζεται.

Με τον τρόπο αυτό νομίζω λογικά θα πρέπει να είμαι ΟΚ για τα δυο καλώδια του ενός 865.
Για τον 865 που θα μπει στο σαλόνι τώρα,είναι σωστό να κάνω ακριβώς το αντίστοιχο?

Δηλαδή την έξοδο του επίγειου ενιχυτή που είναι για το σαλόνι να την βάλω στην είσοδο TV ενός μείκτη TV/SAT και στην είσοδο SAT να βάλω κατευθείαν πάλι καλώδιο από το πιάτο.Στη συνέχεια το δορυφορικό+επίγειο σήμα
σε ένα καλώδιο θα καταλήγει σε ένα spliter 1 in 3 out και τέλος στο σημείο που με ενδιαφέρει στο σαλόνι βάζω μια μπρίζα TV/SAT/RD .
Στο ακριβώς διπλανό μπριζάκι κατεβαίνει αυτόνομο καλώδιο από το LNB και έτσι έχω τελικά και στο σαλόνι 2 καλώδια για τον δεύτερο 865.

Προσπάθησα να τα περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα...αν μπορούν οι πιο γνώστες ας αναφέρουν τι γνώμη τους: Κολλάει κάπου ή υπάρχει κάποιο θέμα στο σχέδιο που σκέφτομαι ? Με αυτόν τον τρόπο θα έχω 4 ανεξάρτητες δορυφορικές εξόδους για να δώσω σήμα σε 2 865 που προορίζονται για multiview ??

Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη που κούρασα με το μακροσκελές μου μήνυμα...Νομίζω όμως πως δεν γινότανε αλλιώς!

Last edited:
Δεν νομίζω ότι είσαι εντάξει. Προφανώς τα ανεξάρτητα καλώδια είναι εντάξει, αλλά το ότι έριξες μια έξοδο του LNB στο επίγειο δίκτυο, δεν το μοιράζει όπως φαντάζεσαι. Νομίζω ότι αν ο σπλίτερ 1 σε 4 δεν θα το αφήσει να λειτουργήσει καν αν δεν περνά τάση από τις εξόδους στην είσοδο. Αν αφήνει, θα μπορείς να συνδέσεις αυστηρά μόνο 1 δέκτη.

Αν όλοι αυτοί οι σπλίτερ είναι κοντά στον ενισχυτή (και έρχονται όλα τα καλώδια σε αυτόν), εγώ θα έβαζα έναν πολυδιακόπτη και θα ησύχαζα.

Εγώ να ενημερώσω πως τα προβλήματα των παλμών λύθηκαν (πλέον δεν βγάζει ποτέ E143-4) αλλάζοντας την πρίζα από Legrand σε Ikusi.
Υπενθυμίζω την εγκατάσταση που έχω κάνει: Το RF IN του Pace 865 συνδέεται στην πρίζα επίγειας κεραίας στο σαλόνι (αυτόνομο καλώδιο, χωρίς combiner, πρίζα TV Schneider Unica που πρέπει και αυτή να έχει πολλές απώλειες). Το RF IN του Pace 831 συνδέεται στην επίγεια σε πρίζα Ikusi με decombiner και αποπλέκεται στην ταράτσα με combiner noname. Τα δύο καλώδια TV ενώνονται μεταξύ τους με μούφα Φ.

Εκκρεμεί να ξαναδοκιμάσω τα δύο καλώδια TV πάνω στον splitter της επίγειας, ώστε να μεταφέρουν και το επίγειο σήμα - το οποίο αν δουλεύει θα το πάρω από το RF OUT του Pace.

Last edited:
Δεν νομίζω ότι είσαι εντάξει. Προφανώς τα ανεξάρτητα καλώδια είναι εντάξει, αλλά το ότι έριξες μια έξοδο του LNB στο επίγειο δίκτυο, δεν το μοιράζει όπως φαντάζεσαι. Νομίζω ότι αν ο σπλίτερ 1 σε 4 δεν θα το αφήσει να λειτουργήσει καν αν δεν περνά τάση από τις εξόδους στην είσοδο. Αν αφήνει, θα μπορείς να συνδέσεις αυστηρά μόνο 1 δέκτη.

Αν όλοι αυτοί οι σπλίτερ είναι κοντά στον ενισχυτή (και έρχονται όλα τα καλώδια σε αυτόν), εγώ θα έβαζα έναν πολυδιακόπτη και θα ησύχαζα.
Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση φίλε petasis !

Να σημειώσω ότι φυσικά καταλαβαίνω πως με την παραπάνω συνδεσμολογία δεν μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία κρεμασμένους δέκτες.
Αυτό που ρωτάω είναι αν κάνω αυτά που σκέφτομαι παραπάνω,αν θα μπορώ:

Να έχω συνδεδμένο τον ένα 865 στο υπνοδωμάτιο στα δυο μπριζάκια (όπως ανέλυσα μπαραπάνω στο ένα μπριζάκι κατεβαίνει αυτόνομο καλώδιο κατευθείαν από το LNB και στο διπλανό μπριζάκι έρχεται δορυφορικό + επίγειο σήμα ,με το δορυφορικό να είναι φυσικά από χωριστή υποδοχή του quad LNB)
και αντίστοιχα στο σαλόνι στα άλλα δυο μπριζάκια να έχω τον δεύτερο 865.

Το ερώτημα δηλαδή είναι αν είναι ΟΚ αυτή η συνδεσμολογία ώστε ο ένας 865 να τοποθετηθεί σε ένα σημείο στον επάνω όροφο (με δυο καλώδια φυσικά) και ο δεύτερος 865 του multiview να τοποθετηθεί σε ένα σημείο του σαλονιού (και πάλι φυσικά με τα δυο του καλώδια)

Last edited by a moderator:
Εγώ να ενημερώσω πως τα προβλήματα των παλμών λύθηκαν (πλέον δεν βγάζει ποτέ E143-4) αλλάζοντας την πρίζα από Legrand σε Ikusi.
Υπενθυμίζω την εγκατάσταση που έχω κάνει: Το RF IN του Pace 865 συνδέεται στην πρίζα επίγειας κεραίας στο σαλόνι (αυτόνομο καλώδιο, χωρίς combiner, πρίζα TV Schneider Unica που πρέπει και αυτή να έχει πολλές απώλειες). Το RF IN του Pace 831 συνδέεται στην επίγεια σε πρίζα Ikusi με decombiner και αποπλέκεται στην ταράτσα με combiner noname. Τα δύο καλώδια TV ενώνονται μεταξύ τους με μούφα Φ.

Εκκρεμεί να ξαναδοκιμάσω τα δύο καλώδια TV πάνω στον splitter της επίγειας, ώστε να μεταφέρουν και το επίγειο σήμα - το οποίο αν δουλεύει θα το πάρω από το RF OUT του Pace.
Βρε συ Παναγιώτη,τι είναι αυτό το πράγμα με τις Legrand?Μιλάμε ότι έχουν τρομερές απώλειες,είναι ευρέως γνωστό αυτό.Και έχουν και καλό όνομα τρομάρα τους.Την έχουν πατήσει πολλοί με αυτές τις πρίζες,ακόμα και στην απλή επίγεια λήψη και έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν όλες τις πρίζες του σπιτιού.Τέλος πάντων,αφού έλυσες το πρόβλημα..well done!

Με την ευκαιρία θέλω να σε ρωτήσω κάτι άλλο.Την συχνότητα του παλμού δεν την μετράμε από την έξοδο RF in ή RF out του 865?Σε ρωτάω γιατί είχες αφήσει να εννοηθεί ότι δεν μετριέται από εκεί,εκτός κι αν κατάλαβα λάθος.

Να κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη δική μου εγκατάσταση στο σπίτι και το σετάρισμα του multiview...
Φίλε keraki,εσύ με τα splitter χωρίζεις και το επίγειο και το δορυφορικό σήμα και μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχεις και δορυφορικό σήμα σε όλες τις πρίζες.Εγώ θα χρησιμοποιούσα είτε αυτόνομο δορυφορικό σήμα,είτε θα το κατέβαζα με combiner για να κατεβάσω μαζί και επίγειο.Σε καμμία περίπτωση όμως δε θα μοίραζα το σήμα του καλωδίου που θα ερχόταν από τον combiner.Αν ήθελα να έχω δορυφορικό σήμα σε τόσες πρίζες,θα χρησιμοποιούσα είτε lnb με 8 εξόδους,είτε πολυδιακόπτη.

Με την ευκαιρία θέλω να σε ρωτήσω κάτι άλλο.Την συχνότητα του παλμού δεν την μετράμε από την έξοδο RF in ή RF out του 865?Σε ρωτάω γιατί είχες αφήσει να εννοηθεί ότι δεν μετριέται από εκεί,εκτός κι αν κατάλαβα λάθος.
Στο RF OUT υπάρχει και το modulation στο κανάλι 36 (ή όπου αλλού το έχεις ρυθμίσει μέσα από το δέκτη). Γι' αυτό αν έχεις παλμογράφο, ρύθμισε το multiview στο RF IN και ψάξτο εκεί.

Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση φίλε petasis !

Να σημειώσω ότι φυσικά καταλαβαίνω πως με την παραπάνω συνδεσμολογία δεν μπορεί κάποιος να έχει ταυτόχρονα σε όλα τα σημεία κρεμασμένους δέκτες.
Αυτό που ρωτάω είναι αν κάνω αυτά που σκέφτομαι παραπάνω,αν θα μπορώ:

Να έχω συνδεδμένο τον ένα 865 στο υπνοδωμάτιο στα δυο μπριζάκια (όπως ανέλυσα μπαραπάνω στο ένα μπριζάκι κατεβαίνει αυτόνομο καλώδιο κατευθείαν από το LNB και στο διπλανό μπριζάκι έρχεται δορυφορικό + επίγειο σήμα ,με το δορυφορικό να είναι φυσικά από χωριστή υποδοχή του quad LNB)
και αντίστοιχα στο σαλόνι στα άλλα δυο μπριζάκια να έχω τον δεύτερο 865.

Το ερώτημα δηλαδή είναι αν είναι ΟΚ αυτή η συνδεσμολογία ώστε ο ένας 865 να τοποθετηθεί σε ένα σημείο στον επάνω όροφο (με δυο καλώδια φυσικά) και ο δεύτερος 865 του multiview να τοποθετηθεί σε ένα σημείο του σαλονιού (και πάλι φυσικά με τα δυο του καλώδια)

Αν βάλεις στα 2 σπλιτεράκια (για κάθε όροφο) από ένα LNB μέσω μείκτη (που αφήνει τάση να περνά από τις εισόδους στην έξοδο), δηλαδή 2 LNB μοιραστούν μέσω του επίγειου σε κάθε όροφο και κρατήσεις αυστηρά 1 δέκτη ανά όροφο, θα δουλέψει. Να τσεκάρεις αν τα σπλιτεράκια αφήνουν την τάση να περάσει.

Ευχαριστώ πολύ φίλε petasis !

Επειδή δεν τα γνωρίζω και τέλεια,να τσακάρω αν ο μείκτης TV/SAT αφήνει την τάση να περνάει από τις εισόδους στην έξοδο ή αν τo splitter αφήνει την τάση να περνάει ? 'Ή μήπως και ο μείκτης και τα splitter θα πρέπει να τσεκάρω ότι αφήνουν την τάση να περνάει από τις εισόδους στην έξοδο ?

Να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή ήδη το έχω κάνει αυτό αλλά μόνο για τον επάνω όροφο.Δηλαδή σε ένα δωμάτιο
του επάνω ορόφου έχω λογικά έτοιμα 2 μπριζάκια TV/SAT/RD IKUSI.Και όπως κατάλαβες σκέφτομαι να κάνω το αντίστοιχο και για το σαλόνι.Όπως κατάλαβες με την παρούσα συνδεσμολογία είναι για να έχω 1 865 (και με τα δυο του καλώδια συνδεδεμένα κανονικά) σε ένα σημείο του πάνω ορόφου και άλλον 1 865 (επίσης και με τα δυο του καλώδια συνδεδεμένα κανονικά) σε ένα σημείο του σαλονιού. Δεν θα πρέπει να συνδεθεί άλλος δέκτης ταυτόχρονα σε άλλο σημείο του επάνω ορόφου ή του σαλονιού.

Αυτή τη στιγμή στον πάνω όροφο που το έχω κάνει έχω ένα splitter 1 in 4 out της IKUSI,ένα μείκτη TV/SAT και 2 τερματικές μπρίζες TV/SAT/RD της IKUSI.

Μήπως έχεις κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το τι μάρκες splitter,μείκτες TV/SAT να χρησιμοποιήσω ώστε να είναι ΟΚ με το θέμα της τάσης που μου ανάφερες?

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!

Δεν τα γνωρίζω και εγώ τόσο καλά δυστυχώς. Το σίγουρο είναι ότι ο δέκτης τροφοδοτεί το LNB και επιλέγει τι σήμα θα κατέβει μέσω τάσεων και παλμών. Οπότε αυτά πρέπει να μπορούν να φτάσουν από τον δέκτη στο LNB. Άρα και ο TV/SAT μείκτης πρέπει να αφήνει την τάση να περάσει (είμαι σίγουρος ότι το κάνει), αλλά και ο TV splitter πρέπει να το κάνει.
Συνήθως το συμβολίζουν με ένα κόκκινο βελάκι. Τσέκαρε τον TV/SAT, σίγουρα θα το έχει. Τι δείχνει πάνω του; Είναι κάποια γνωστή μάρκα/μοντέλο;

Εδώ για παράδειγμα μια φωτογραφία από ένα splitter που αφήνει την τάση να περάσει:

udu-307.jpg

(Δεν έχει κόκκινο βελάκι, το έχει με μαύρο, αλλά μαρκαρισμένο με "power pass")

Δεν τα γνωρίζω και εγώ τόσο καλά δυστυχώς. Το σίγουρο είναι ότι ο δέκτης τροφοδοτεί το LNB και επιλέγει τι σήμα θα κατέβει μέσω τάσεων και παλμών. Οπότε αυτά πρέπει να μπορούν να φτάσουν από τον δέκτη στο LNB. Άρα και ο TV/SAT μείκτης πρέπει να αφήνει την τάση να περάσει (είμαι σίγουρος ότι το κάνει), αλλά και ο TV splitter πρέπει να το κάνει.
Συνήθως το συμβολίζουν με ένα κόκκινο βελάκι. Τσέκαρε τον TV/SAT, σίγουρα θα το έχει. Τι δείχνει πάνω του; Είναι κάποια γνωστή μάρκα/μοντέλο;

Με διαφώτισες πάρα πολύ φίλε petasis ! Και ο μείκτης TV/SAT αλλά ειδικά τα splitter θα πρέπει να επιτρέπουν
τη διέλευση των τάσεων από μέσα τους.

Όπως κοίταξα αυτλη τη στιγμή για τον επάνω όροφο έχω ένα μείκτη TV/SAT μάρκας ANTTRON αν είδα σωστά.
Επίσης splitter έχω αυτό εδώ 1 in 4 out της IKUSI :

http://www.stavrianos-dw.gr/product_info.php?manufacturers_id=84&products_id=7476

Θα ήθελα να ρωτήσω και το εξής:
Επειδή αυτο που σκέφτομαι να κάνω θα χρειαστεί συνολικά δυο μείκτες TV/SAT (ένα για τον επάνω όροφο που υπάρχει ήδη και ακόμα έναν για το σαλόνι) τι θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσω:

Να χρησιμοποιήσω 2 μείκτες TV/SAT π.χ. αυτούς εδώ τις IKUSI :

http://www.stavrianos-dw.gr/product_info.php?manufacturers_id=84&products_id=7430

ή μήπως στην περίπτωση μου θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσω αυτόν εδώ τις IKUSI,που όπως κατάλαβα είναι 2 μείκτες TV/SAT στη "συσκευασία του ενός" :

http://www.stavrianos-dw.gr/product_info.php?manufacturers_id=84&products_id=22551

Μήπως οι "2 μείκτες TV/SAT στη συκευασία του ενός" έχουν μεγαλύτερες απώλειες και άρα καλύτερα να πάω στη λύση των 2 ξεχωριστών μεικτών TV/SAT ή μήπως είναι καλύτερα οι "2 μείκτες TV/SAT στη συκευασία του ενός" ??

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Οι 2 μείκτες σε κοινή συσκευασία είναι καλύτερα. Όσο λιγότερες ενώσεις, τόσο καλύτερα.

Ποιο ειναι το συνολικο μηκος καλωδιου αναμεσα στους 2 δεκτες??

Οι 2 μείκτες σε κοινή συσκευασία είναι καλύτερα. Όσο λιγότερες ενώσεις, τόσο καλύτερα.

Σε αυτό εδώ το pdf συγκρίνει τον απλό μείκτη TV/SAT και τους "2 μείκτες σε κοινή συσκευασία"

http://www.stavrianos-dw.gr/images/products/dms-300pdf.pdf

Απ'ότι βλέπω στον μονό μείκτη (μοντέλο IKUSI DMS-200) έχει:

Insertion loss: TV <= 1.0 , FI<=1.5 (dB)

ενώ για τους "2 μείκτες σε κοινή συσκευασία" (μοντέλο IKUSI DMS-300) έχει:

Insertion loss: TV <= 4 , FI-1/FI-2 <= 2 (dB)

Αν καταλαβαίνω καλά ο μονός μείκτης έχει λιγότερες απώλειες άρα καλύτερα να χρησιμοποιήσω 2 μονούς ή δεν πάει έτσι?

Με βάση και τα παραπάνω είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω 2 μονούς μείκτες TV/SAT ή τον διπλό?
Αν μπορεί ας με βοηθήσει ο φίλος petasis ή κάποιος φίλος που ίσως γνωρίζει καλύτερα ώστε να προχωρήσω
στη σχετική παραγγελία...

Ο μονός έχει 0.5db λιγότερες απώλειες στο δορυφορικό σήμα (FI).

Η διαφορά στο επίγειο σήμα (TV) οφείλεται στο γεγονός ότι ο διπλός χωρίζει το σήμα στα δύο για να το οδηγήσει στις δύο εξόδους του. Αν βάλεις δύο μονούς διακόπτες, θες δύο καλώδια με σήμα TV, άρα θα πρέπει να χωρίσεις εσύ το επίγειο σήμα στα δύο με ένα splitter το οποίο θα έχει κάποιες απώλειες έτσι και αλλιώς (συνήθως κάτω 3-4db).

Αν έχω καταλάβει καλά από τα προηγούμενα posts όμως, έχεις ήδη χωρίσει το τηλεοπτικό σήμα με το splitter που έχεις, οπότε έχεις ήδη τις δύο γραμμές που θα μιξάρεις με τα δορυφορικά σήματα. Σωστά; Τότε πήγαινε πάρε δύο μονούς.

Last edited:
Νομίζω πως πρέπει να έχεις καταλάβει σωστά φίλε nautilus7 !

Όπως είναι αυτή τη στιγμή η εγκατάσταση στο σπίτι μου η κεραία έρχεται από την ταράτσα στον ενισχυτή επίγειου σήματος και από τον ενισχυτή φέυγουν 4 έξοδοι επίγειου σήματος:

Η μια από τις 4 εξόδους είναι για τον επάνω όροφο, η οποία στη συνέχεια διαχωρίζεται με splitter σε 4 σημεία στον πάνω όροφο.
Η άλλη έξοδος είναι για το σαλόνι ,η οποία και πάλι στη συνέχεια διαχωρίζεται με splitter σε 3 σημεία του σαλονιού-ενιαίου χώρου.
Τέλος οι άλλες 2 έξοδοι του ενισχυτή επίγειας προορίζονται για δυο καταστήματα στο ισόγειο.

Όπως σωστά κατάλαβες νομίζω,έχω επομένως ήδη τις δύο γραμμές που θα μιξάρω με τα δορυφορικά σήματα.
Αυτές είναι οι 2 από τις 4 εξόδους του ενισχυτή επίγειας που περιέγραψα παραπάνω.

Επομένως θα είναι προτιμότερο σε απόδοση να πάρω δυο μονούς παρά έναν διπλό καταλαβαίνω.

Ευχαριστώ και πάλι!

Ποιο ειναι το συνολικο μηκος καλωδιου αναμεσα στους 2 δεκτες??

60 μέτρα περίπου.

@keraki: Το σήμα παλμών των multiview πως θα το περάσεις στην εγκατάστασή σου; Είναι λάθος να περάσεις το δορυφορικό μέσα από τον 4:1 ή τον 3:1 splitter, θα χάσεις πολύ σήμα άσκοπα. Εγώ προτείνω το εξής:

Στην έξοδο του πρώτου τετραπλού splitter επίγειας, ενώνεις δύο sat-tv combiners, ένα για τον πάνω όροφο και ένα για τον κάτω. Στην άλλη πλευρά και πριν τα νέα splitter (4:1 και 3:1 αντίστοιχα) βάζεις δύο sat-tv decombiners (το ίδιο με τους combiners είναι) και διαχωρίζεις το sat σήμα πριν το splitter. Στην γραμμή που θες να πάει το δορυφορικό βάζεις νέο sat-tv combiner - αυτό βέβαια αν θες να φτάσει και το επίγειο σε αυτή την πρίζα. Συνολικά δηλαδή τέσσερις ή έξι sat-tv combiners. Η απώλεια έτσι θα είναι μικρότερη, ειδικά στο τετραπλό splitter μιλάμε για -8 με -10 dB και πολύ περισσότερος θόρυβος από ανακλάσεις στους ανοικτούς βρόχους του καλωδίου.

Σε ότι αφορά το multiview σήμα, βάζεις δύο tv-sat combiners στις δύο ανεξάρτητες δορυφορικές γραμμές και ενώνεις τις TV γραμμές με μία μούφα.

Συνολικά δηλαδή αγοράζεις 6 ή 8 sat-tv combiners.

Last edited:
Φίλε malakudi,

Αρχικά ένα θερμότατο ευχαριστώ γιατί διαβάζοντας την πρόταση σου πραγματικά είδα "φως" που μέχρι τώρα απλά δεν έβλεπα.Αν σου είναι δυνατόν να μου εξηγήσεις περισσότερο 2 συγκεκριμένα σημεία όσων μου προτείνεις,τότε θα έχω καταλάβει πλήρως νομίζω:

Πάμε το πρώτο:

Στην αρχή αρχή που λες "Στην έξοδο του πρώτου τετραπλού splitter επίγειας, ... " φαντάζομαι εννοείς τις 4 εξόδους που μου δίνει ο ενισχυτής επίγειας κεραίας.Τετραπλό splitter δηλαδή θεωρείς τον ίδιο τον ενισχυτή επίγειας που μου βγάζει 4 εξόδους. Από τις οποίες 4 εξόδους φυσικά εμένα με αφορούν οι 2 μόνο (μια έξοδος για τον πάνω όροφο και άλλη μια για το σαλόνι)

Είμαι σωστός μέχρις εδώ? Ελπίζω πως πρέπει να είμαι σωστός!

Την υπόλοιπη περιγραφή σου όπως τη διάβαζα κάθισα κι έκανα ένα σχήμα αρκιβώς όπως μου τα περιγράφεις.Μου βγαίνουν όντως 6 sat-tv combiners,ώστε να φτάνει και το επίγειο στην συγκεκριμένη πρίζα.Λογικά πρέπει να έχω καταλάβει σωστό αυτό που μου περιγράφεις,αφού βλέπω στο σχήμα που έκανα πως με αυτόν τον τρόπο έξυπνα δεν αφήνεις το δορυφορικό σήμα να περάσει μέσα από το splitter (4:1 ή 3:1 αναλόγως).

Πάμε τώρα στο δέυτερο ερώτημα:

Εκεί που θέλω μια μικρή διευκρίνηση είναι σχετικά με το πέρασμα του παλμού του multiview:
Μου αναφέρεις:

Σε ότι αφορά το multiview σήμα, βάζεις δύο tv-sat combiners στις δύο ανεξάρτητες δορυφορικές γραμμές και ενώνεις τις TV γραμμές με μία μούφα.

Στις 2 ανεξαρτητες δορυφορικές γραμμές αυτές θα βάλω και πάλι από μια πρίζα τερματική IKUSI TV/SAT/RD ??
Φαντάζομαι πως ναι.

Με την προυπόθεση η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι όντως ΝΑΙ,θα περιγράψω τη συνδεσμολογία όπως την κατάλαβα καθώς και τη διαδρομή του παλμού από τον master δέκτη προς τον slave.

Συνδεσμολογία:

Στο αυτόνομο καλώδιο που καταλήγει στον master δέκτη και πριν φτάσει προς το LNB,τοποθετούμε ένα tv-sat combiner.Κάνουμε ακριβώς το ίδιο και για το αυτόνομο καλώδιο που καταλήγει στον slave δέκτη.Την κάθε έξοδο SAT του καθενός μείκτη την οδηγούμε προς την αντίστοιχη υποδοχή του quad LNB.
Τις 2 TV εξόδους των 2 μεικτών τις ενώνουμε.

Η ένωση αυτή των TV εξόδων των 2 μεικτών γίνεται απλά με καλώδιο από την TV έξοδο του ενός μείκτη στην TV έξοδο του άλλου μείκτη ? Όταν λες πως της ενώνουμε με μούφα,εννοείς κάτι διαφορετικό?Μια μικρή επεξήγηση αν είναι δυνατόν!!

Επίσης χρειαζόμαστε 2 καλώδια που το καθένα να έχει: Στη μια άκρη ένα F φύσμα και στην άλλη άκρη ένα βύσμα επίγειας κεραίας.Συνδέουμε το F βύσμα του ενός καλωδίου στην RF OUT ή RF IN (ανάλογα το σετάρισμα) του ενός 865 (master) και την άλλη άκρη του καλωδίου που έχει βύσμα επίγειας κεραίας, τη συνδέουμε στην υποδοχή TV της τερματικής πρίζας IKUSI TV/SAT/RD στην οποία καταλήγει το ανεξάρτητο δορυφορικό καλώδιο.

Το ακριβώς αντίστοιχο κάνουμε και με τον slave 865 δέκτη.

Επίσης αν έχω καταλάβει καλά γνωρίζουμε ότι ο παλμός του multiview είναι σε τέτοια συχνότητα ώστε να περάσει μέσα από την TV έξοδο των 2 μεικτών TV/SAT καθώς και μέσα από την TV έξοδο των 2 τερματικών πριζών IKUSI TV/SAT/RD. Υπό την προυπόθεση δηλαδή πως ο παλμός multiview βρίσκεται σε επίγεια συχνότητα,νομίζω πως έχει νόημα και θα δουλέψει η συγκεκριμένη συνδεσμολογία.

Περιγραφή διαδρομής του παλμού multiview:

Ο παλμός του multiview θα ξεκινάει από την RF OUT ή RF IN αναλόγως, του master 865,θα περνάει μέσα από το καλώδιο (το καλώδιο που έχει στη μια άκρη βύσμα F και στην άλλη άκρη βύσμα επίγειας κεραίας) και θα φτάνει στην υποδοχή TV της τερματικής πρίζας IKUSI TV/SAT/RD (στην οποία πρίζα καταλήγει το ανεξάρτητο δορυφορικό καλώδιο).Η τερματική πρίζα IKUSI TV/SAT/RD είναι από μόνη της ένας combiner,οπότε ο παλμός του multiview μαζί με το δορυφορικό σήμα ταξιδεύουν μαζί μέχρι που φτάνουν στο ένα TV/SAT μείκτη που έχω παρεμβάλει:
Εκεί η υποδοχή SAT του μείκτη καταλήγει στην αντίστοιχη υποδοχή του quad LNB,οπότε μεταφέρεται το δορυφορικό σήμα.Ο παλμός του multiview εξέρχεται από την υποδοχή TV του μείκτη και πηγαίνει προς την υποδοχή TV του άλλου μείκτη που έχω παρεμβάλει και στο αυτόνομο δορυφορικό καλώδιο που καταλήγει στον slave.
Ο παλμός στη συνέχεια εξέρχεται από τον μείκτη καταλήγωντας στην τερματική πρίζα IKUSI TV/SAT/RD του slave,μαζί φυσικά με το αυτόνομο δορυφορικό σήμα του slave.
Στη συνέχεια ο παλμός εξέρχεται από την έξοδο TV της τερματικής πρίζας IKUSI TV/SAT/RD του αυτόνομου καλωδίου του slave,μέσω καλωδίου που είναι συνδεδεμένο στη μια άκρη με βύσμα κεραίας στην υποδοχή TV
και στην άλλη άκρη με βύσμα F στην υποδοχή RF IN ή RF OUT του slave 865.

Βασικά δηλαδή ήθελα μια διευκρίνηση για το τι σημαίνει ότι ενώνουμε τις 2 TV γραμμές των 2 combiners με μούφα.Σημαίνει απλά πως "γεφυρώνουμε" με καλώδιο τις 2 υποδοχές TV των 2 μεικτών TV/SAT ?

Θα εκτιμούσα πολύ μια επιβεβαίωση γιατί σήμερα πολύ πιθανόν να γίνουν οι σχετικές εργασίες!

Προκαταβολικά ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ φίλε malakudi και συγνώμη για τον κόπο!!

Νομίζω πως πρέπει να έχεις καταλάβει σωστά φίλε nautilus7 !

Όπως είναι αυτή τη στιγμή η εγκατάσταση στο σπίτι μου η κεραία έρχεται από την ταράτσα στον ενισχυτή επίγειου σήματος και από τον ενισχυτή φέυγουν 4 έξοδοι επίγειου σήματος:

Η μια από τις 4 εξόδους είναι για τον επάνω όροφο, η οποία στη συνέχεια διαχωρίζεται με splitter σε 4 σημεία στον πάνω όροφο.
Η άλλη έξοδος είναι για το σαλόνι ,η οποία και πάλι στη συνέχεια διαχωρίζεται με splitter σε 3 σημεία του σαλονιού-ενιαίου χώρου.
Τέλος οι άλλες 2 έξοδοι του ενισχυτή επίγειας προορίζονται για δυο καταστήματα στο ισόγειο.

Όπως σωστά κατάλαβες νομίζω,έχω επομένως ήδη τις δύο γραμμές που θα μιξάρω με τα δορυφορικά σήματα.
Αυτές είναι οι 2 από τις 4 εξόδους του ενισχυτή επίγειας που περιέγραψα παραπάνω.

Επομένως θα είναι προτιμότερο σε απόδοση να πάρω δυο μονούς παρά έναν διπλό καταλαβαίνω.

Ευχαριστώ και πάλι!

Και εγώ με τα στοιχεία που βλέπω, τους 2 μονούς θα πρότεινα. Καλά έκανες και κοίταξες τα τεχνικά χαρακτηριστικά! :SFGSFGSF: