Για να μην διαβαζετε ολο το νημα του plex να σας τα πω εν συντομια.
Το plex εχει την λογικη ενος backend το οποιο τρεχει ειτε πανω στο nas/server που ειναι αποθηκευμενο το υλικο ειτε σε καποια αλλη always on συσκευη (π.χ. το shield) το οποιο εχει mounted τους φακελους στους οποιους περιεχεται το υλικο. Το πλεονεκτημα του φαινεται αν ο χρηστης εχει σκοπο να βλεπει το υλικο του απο περισσοτερες απο μια συσκευες, π.χ. πολλαπλα δωματια-τηλεορασης ή/και φορητες συσκευες εντος και εκτος σπιτιου. Αν εχετε σκοπο να βλεπετε μονο σε ενα σημειο του σπιτιου, τοτε δεν εχει και πολυ νοημα η χρηση του και το kodi σας καλυπτει.
Για να το σεταρετε στο shield, ενεργοποιειτε τον plex server και μετα μπαινεται στη διευθυνση του shield στην πορτα 32400. π.χ. αν το shield ειναι 192.168.1.10 θα πατε στο 192.168.1.10:32400 απο εναν web browser. Εκει φτιαχνετε τις βιβλιοθηκες σας και ολες τις ρυθμισεις. Προσωπικα θεωρω οτι εχει και καλυτερο database αναγνωρισης υλικου. Στο kodi εχω αναγκαστει αρκετες φορες να κανω rename ταινιες/σειρες επειδη δεν αναγνωριστικαν σωστα. Στο plex οταν συμβαινει αυτο μου κακοφαινεται απιστευτα καθως ειναι φοβερα σπανιο.
Η αληθεια ειναι οτι το kodi ως player ειναι καλυτερο, αλλα η ψαλιδα εχει κλεισει τοσο, ωστε προσωπικα δεν το ανοιγω σχεδον ποτε. Υπαρχει επισης επισημο add on του plex για kodi, ωστε να μπορει κανεις να χρησιμοποιει το plex ως server και το kodi ως player.
Να προσθεσω εδω οτι ενα αλλο πλεονεκτημα του Plex ειναι οτι υπαρχει client για Samsung οποτε αν εχεις Samsung Smart TV και NAS βολευει πολυ το plex καθοτι ο ενσωματωμενος της τηλεορασης κανει τα πολυ βασικα μονο. Αυτα φυσικα αν δεν εχεις ή εχεις αλλα βαριεσαι (οπως εγω δλδ) να ανοιγεις ΚΑΙ το media player.