Νυχτερινή φωτογραφία

Ο φακός σου είναι μια χαρά!
Με τι χρόνους και τι ISO προσπάθησες? Άσε σταθερό το f (στο φωτεινότερο που έχει) και ανέβασε τα άλλα διαδοχικά.
Η εστίαση τη νύχτα σίγουρα είναι δυσκολότερη από την ημέρα. Είναι και αυτό όμως κάτι που μαθαίνεται!
Εστίασε σε ένα μακρινό φως (από σπίτι πχ) αν υπάρχει. Αν δεν υπάρχει, πριν φτάσεις στη τοποθεσία που σε ενδιαφέρει, κάντο στη διαδρομή και θυμήσου που είναι αυτό πάνω στο φακό (αφού δεν έχει χάραξη για το άπειρο)
Πάνω από όλα μη τα παρατάς!
Όσο σου τη "δίνει" στην αρχή με τις ατυχείς προσπάθειες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ικανοποίησή σου όταν τα καταφέρεις.

δεν το παίζω εμπειρίκος αλλά έχω που ασχολούμαι ενεργά 8 χρόνια..επαγγελματικά και μη...αν συνηθίσεις σε ferrari (mark ii,24-70 f2.8,70-200 f2,8 κλπ)και μετά μπαίνεις στο fiatακι το δικό σου σου'ρχετε κάπως ώρες ώρες...χρήστο στο θέμα νυχτερινής φωτο δεν εχω πρόβλημα με την 550 και τον 17-55.εχω θεμα με την εστίαση στο άπειρο με τον συγκεκριμένο φακό και στοχεύοντας μόνο ουρανό.χωρίς κανένα ίχνος απο φως εκτός απο τα αστέρια...έκανα έκθεση μέχρι και 1,5 λεπτό..θα ανεβάσω δείγμα για να δεις..θα κάνω μια δοκιμή με τον τρόπο που αναφέρεις και 8α σου πω.τη να παρατήσω πλάκα κάνεις??έχω κάτσει ώρες ατελείωτες για να πάρω μια και μονο φωτογραφία :D

όπως βλέπεις στην πρώτη φώτο δεν εχω πρόβλημα ενα υπάρχει φως..(sigma 70-300)στη δεύτερή αν παρατηρήσεις λίγο φαίνονται μερικές κόκκινες άσπρες βούλες που είναι τα αστέρια..iso 1600 17mm 1,5 λεπτό έκθεση...canon 17-55IMG_3777.jpg IMG_3785.jpg

δεν το παίζω εμπειρίκος αλλά έχω που ασχολούμαι ενεργά 8 χρόνια..επαγγελματικά και μη...αν συνηθίσεις σε ferrari (mark ii,24-70 f2.8,70-200 f2,8 κλπ)και μετά μπαίνεις στο fiatακι το δικό σου σου'ρχετε κάπως ώρες ώρες...χρήστο στο θέμα νυχτερινής φωτο δεν εχω πρόβλημα με την 550 και τον 17-55.εχω θεμα με την εστίαση στο άπειρο με τον συγκεκριμένο φακό και στοχεύοντας μόνο ουρανό.χωρίς κανένα ίχνος απο φως εκτός απο τα αστέρια...έκανα έκθεση μέχρι και 1,5 λεπτό..θα ανεβάσω δείγμα για να δεις..θα κάνω μια δοκιμή με τον τρόπο που αναφέρεις και 8α σου πω.τη να παρατήσω πλάκα κάνεις??έχω κάτσει ώρες ατελείωτες για να πάρω μια και μονο φωτογραφία :D

Δεν πρεπει να εστιαζεις στο απειρο αλλα λιγο πριν τερματισει δεξια ο φακος

Το έχω αντιμετωπίσει και εγω με τον συγκεκριμένο φακο, δεν έχει ρύθμιση ούτε σημάδι με αποτέλεσμα να πηγαίνεις στα τυφλά..

Δεν πρεπει να εστιαζεις στο απειρο αλλα λιγο πριν τερματισει δεξια ο φακος

Το εξηγεις λιγο αυτο γιατι κι εγω σαν νεος με την 550 δεν μπορω να βγαλω φωτογραφια σε σκοτεινο ουρανο καθως δεν lockarei πουθενα.

Το εξηγεις λιγο αυτο γιατι κι εγω σαν νεος με την 550 δεν μπορω να βγαλω φωτογραφια σε σκοτεινο ουρανο καθως δεν lockarei πουθενα.

εισαι σε mf ετσι φιλε μου? :)

όπως βλέπεις στην πρώτη φώτο δεν εχω πρόβλημα ενα υπάρχει φως..(sigma 70-300)στη δεύτερή αν παρατηρήσεις λίγο φαίνονται μερικές κόκκινες άσπρες βούλες που είναι τα αστέρια..iso 1600 17mm 1,5 λεπτό έκθεση...canon 17-55
1,5 λεπτό έκθεση για φωτογραφία φεγγαριου γιατί τόσο πολύ?

2 προσπαθειες σε σουρουπο και στο γνωστο fullmoon..
στο σουρουπο δεν τα πηγα νομιζω ασχημα.
στην πανσεληνο δεν μπορουσα να καταφερω κατι καλυτερο.
πιστευω οτι ειναι θεμα ζουμαρισματος του φακου(18-55).
με εναν 55-200 εχω την εντυπωση οτι θα ειχα πολυ καλυτερα αποτελεσματα.
περιμενω σχολια και διορθωσεις.

http://www.flickr.com/photos/84235702@N06/

**εαν θελουμε μια πανοραμικη φωτογραφια,στηριζομαστε μονο στο ευρος του φακου μας ή υπαρχει και καποιος αλλος τροπος?

Last edited:
Συνήθως για πανοραμικές φωτογραφίες μπορείς να χρεισιμοποιήσεις την εξής μέθοδο:

Χρειάζεσαι καταχήν τρίποδο με μέτρηση οριζόντιας κίνησης της κεφαλής.
Ανοιγεις τον φακό στο εύρος που θέλεις π.χ 35mm ή εκεί που αποδίδει καλύτερα.
Χωρίζεις το τοπίο που θέλεις να τραβήξεις σε κομμάτια (Frames). Κάθε Frame είναι και μια φωτογραφία.
Ελέγχεις στο τρίποδό σου την οριζόντια κίνηση της κεφαλής ώστε να είναι παντα παραλληλη με το έδαφος σε όλο το εύρος της κίνησης από αρίστερά προς τα δεξιά ή αντίστροφα.
Κάθε frame αντιστιχεί σε κάποιο εύρος χιλιοστών στις μονάδες που έχει το τροποδο. Υπολογίζεις με τον τρόπο αυτό πόσα χιλιοστά χρειάζεται να στρίψεις την κεφαλή για κάθε φωτογραφία (πάντα να υπάρχει μικρό μέρος της προυγούμενης καλλυμένο από την επόμενη).
Αφου υπολογίσεις ότι χρειάζεσαι π.χ. 5-6 φωτογραφίες για το πανόραμα, αρχίζεις από αριστερά προς τα δεξιά να τραβάς τις φωτό.
Προσοχή! Πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσεις το autofocus της μηχανής σου (για να μην αλλάζει από frame σε frame).
Την γυρνάς στο manual, κάνεις manual focus sto 1/3 του κάδρου σου και ρυθμίζεις διάφραγμμα (χρειάζεσαι μικρό διάφραγμα π.χ F-11 και άνω), ταχύτητα έτσι ώστε να έχεις σωστή έκθεση με βάση την μέτρηση που σου βγάζει η μηχανή). Το iso στο 100 (εκτός και αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο π.χ μικρή ταχυτητα και αέρας ώστε να επιρεάζει το τρίποδο).
Αρχίζεις να τραβάς (από αριστερά προς τα δεξιά ή αντίστροφα) χωρίς καθυστερίσεις διότι οι συνθήκες φωτισμού μεταβάλονται.
Εαν κάτι πάει στραβά τότε ξανα αρχίζεις απο την αρχή όλη τη διαδικασία.
Θα χρειαστείς επίσης πρόγραμμα στο pc ή mac που ενώνει τις φωτό με την σειρά που θέλεις για να δημιουργιθεί το πανόραμα.

Καλή τύχη. :operator:

Last edited:
Το σούρουπο έχει πολλά θέματα. Σαν κάδρο, είναι στραβό και ο φοίνικας που εισβάλλει από δεξιά δεν κολλάει πουθενά. Σίγουρα θα έκανα clone out τα βαρκάκια στα δεξιά και μερικές σημαδούρες καθώς είναι οπτικός θόρυβος, δε στέκονται στη φωτογραφία. Επίσης γενικά σα φωτό δε με κρατάει αλλά δεν ξέρω το μέρος για να δω αν υπήρχαν άλλες επιλογές. Στα τεχνικά, έχεις τραβήξει με f18 και η μηχανή ανέβασε 800 ISO, συνδυασμός που "σκότωσε" τη φωτό.. Πολύς θόρυβος, μειωμένο DR, diffraction. Μήπως έχεις το RAW;

Συνήθως για πανοραμικές φωτογραφίες μπορείς να χρεισιμοποιήσεις την εξής μέθοδο:

Χρειάζεσαι καταχήν τρίποδο με μέτρηση οριζόντιας κίνησης της κεφαλής.
Ανοιγεις τον φακό στο εύρος που θέλεις π.χ 35mm ή εκεί που αποδίδει καλύτερα.
Χωρίζεις το τοπίο που θέλεις να τραβήξεις σε κομμάτια (Frames). Κάθε Frame είναι και μια φωτογραφία.
Ελέγχεις στο τρίποδό σου την οριζόντια κίνηση της κεφαλής ώστε να είναι παντα παραλληλη με το έδαφος σε όλο το εύρος της κίνησης από αρίστερά προς τα δεξιά ή αντίστροφα.
Κάθε frame αντιστιχεί σε κάποιο εύρος χιλιοστών στις μονάδες που έχει το τροποδο. Υπολογίζεις με τον τρόπο αυτό πόσα χιλιοστά χρειάζεται να στρίψεις την κεφαλή για κάθε φωτογραφία (πάντα να υπάρχει μικρό μέρος της προυγούμενης καλλυμένο από την επόμενη).
Αφου υπολογίσεις ότι χρειάζεσαι π.χ. 5-6 φωτογραφίες για το πανόραμα, αρχίζεις από αριστερά προς τα δεξιά να τραβάς τις φωτό.
Προσοχή! Πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσεις το autofocus της μηχανής σου (για να μην αλλάζει από frame σε frame).
Την γυρνάς στο manual, κάνεις manual focus sto 1/3 του κάδρου σου και ρυθμίζεις διάφραγμμα (χρειάζεσαι μικρό διάφραγμα π.χ F-11 και άνω), ταχύτητα έτσι ώστε να έχεις σωστή έκθεση με βάση την μέτρηση που σου βγάζει η μηχανή). Το iso στο 100 (εκτός και αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερο π.χ μικρή ταχυτητα και αέρας ώστε να επιρεάζει το τρίποδο).
Αρχίζεις να τραβάς (από αριστερά προς τα δεξιά ή αντίστροφα) χωρίς καθυστερίσεις διότι οι συνθήκες φωτισμού μεταβάλονται.
Εαν κάτι πάει στραβά τότε ξανα αρχίζεις απο την αρχή όλη τη διαδικασία.
Θα χρειαστείς επίσης πρόγραμμα στο pc ή mac που ενώνει τις φωτό με την σειρά που θέλεις για να δημιουργιθεί το πανόραμα.

Καλή τύχη. :operator:

θα το δοκιμασω.ευχαριστω

Το σούρουπο έχει πολλά θέματα. Σαν κάδρο, είναι στραβό και ο φοίνικας που εισβάλλει από δεξιά δεν κολλάει πουθενά. Σίγουρα θα έκανα clone out τα βαρκάκια στα δεξιά και μερικές σημαδούρες καθώς είναι οπτικός θόρυβος, δε στέκονται στη φωτογραφία. Επίσης γενικά σα φωτό δε με κρατάει αλλά δεν ξέρω το μέρος για να δω αν υπήρχαν άλλες επιλογές. Στα τεχνικά, έχεις τραβήξει με f18 και η μηχανή ανέβασε 800 ISO, συνδυασμός που "σκότωσε" τη φωτό.. Πολύς θόρυβος, μειωμένο DR, diffraction. Μήπως έχεις το RAW;

επιλογες καδρου απο εκει που ημουν δεν ειχα.
το ζουμαρισμα μου ειναι στο τερμα του(55).
δεν την τραβηξα σε raw αλλα σε jpegfine.επισης δεν την εχω πειραξει καθολου.

**το κλειδωμα του φακου πως και ποτε χρειαζεται να γινει?

Last edited:
Σχετικά με το τοπίο που έχεις φωτογραφήσει, Προσπάθησε η φωτό σου να αποτελείται από 3 τμήματα:
α) Το εμπρός τμήμα της το οποίο θα περιέχει ένα σημείο ενδιαφέροντος,
β) το μεσαίο τμήμα της π.χ στην φωτό σου η θάλλασα
γ) το μακρινό τμήμα της π.χ βουνό.

Επίσης θα χρειαστείς τρίποδο για σταθερότητα, και πάντα με iso 100 για φωτό χωρίς θόρυβο και οξύτητα.
Η εξάσκηση μας κάνει καλύτερους :ernaehrung004:

Δημήτρη, για την άλλη φωτογραφία του φεγγαριού,
θα σε βοηθήσει πολύ εαν αρχίσεις να διαβάζεις την αρχή του νύματος. Νομίζω αρχίζει απο το νο3 τα σχόλια και τεχνικές για φωτογράφηση του φεγγαριού.
Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει.

Σχετικά με το τοπίο που έχεις φωτογραφήσει, Προσπάθησε η φωτό σου να αποτελείται από 3 τμήματα:
α) Το εμπρός τμήμα της το οποίο θα περιέχει ένα σημείο ενδιαφέροντος,
β) το μεσαίο τμήμα της π.χ στην φωτό σου η θάλλασα
γ) το μακρινό τμήμα της π.χ βουνό.

Επίσης θα χρειαστείς τρίποδο για σταθερότητα, και πάντα με iso 100 για φωτό χωρίς θόρυβο και οξύτητα.
Η εξάσκηση μας κάνει καλύτερους :ernaehrung004:

με τριποδο την ειχα.
η αληθεια ειναι οτι την τραβηξα βιαστηκα.
οτι θελω εξασκηση δεν το συζηταω..
εχω και ενα σεμιναριο μεσα του Σεμπτεμβρη το οποιο νομιζω οτι θα βοηθησει πολυ.
ευχαριστω πολυ παντως για τις παρατηρησεις.

Δημήτρη, για την άλλη φωτογραφία του φεγγαριού,
θα σε βοηθήσει πολύ εαν αρχίσεις να διαβάζεις την αρχή του νύματος. Νομίζω αρχίζει απο το νο3 τα σχόλια και τεχνικές για φωτογράφηση του φεγγαριού.
Προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει.

εκτος των ρυθμισεων,το βασικοτερο νομιζω οτι ειναι ο φακος.(18-55)
το θεμα ηταν πολυ μακρυα μου και πιστευω οτι με εναν 200αρη και αρκετο παιδεμα,θα παρω αυτο που θελω.

Λιγες μερες πριν, καπου στην Ναξο.

Με την ΝΕX-5, φακο τον 50αρη 1.8, iso 1600 ταχυτητα 1/15.

Χωρις καμια επεξεργασια

DSC02017.jpg

Την σουλουπωσα λιγακι....

The Moon tavern by ntinos5, on Flickr