Νυχτερινή φωτογραφία

Re: Φωτογράφηση τη νύχτα

η 3η (πολη απο μακρια) μου αρεσε. Κατα την γνωμη μου μιας και το νερο σου εδινε υπεροχες αντανακλασεις επρεπε να ειχε περισσοτερο μερος του πλανου. επρεπε το καδραρισμα να κατεβαινε λιγο πιο χαμηλα.

Επισης μπορεις να δοκιμαζεις διαφορετικα white balances περα απο το αυτοματο και να συγκρινεις. Μερικες φορες παιρνουμε λιγοτερο ακριβη χρωματικα- αλλα περισσοτερο εντυπωσιακα- αποτελεσματα.

Εχεις δικιο αλλα η φωτογραφια παρθηκε μεσα απο το δωματιο του ξενοδοχειου με ενα ...περιεργο τριποδο :flipout:
Για να κρατησω σταθερη την καμερα εβαλα δυο συρταρια πανω σε ενα τραπεζακι
και στηριξα την καμερα εκει :Banane0: οποτε οπως καταλαβαινεις δεν μπορουσα να αλλαξω κα τη γωνια ληψης

Καλη συμβουλη παντως θα το εχω υποψιν μου

Βασικα τωρα που την ξαναειδα θυμηθηκα γιατι εχει τοσο λιγο απο το νερο... αν εβαζα το καδρο πιο κατω θα εβγαιναν τα καγκελα απο το μπαλκονι του ξενοδοχειου

Last edited:

Εχεις δικιο αλλα η φωτογραφια παρθηκε μεσα απο το δωματιο του ξενοδοχειου με ενα ...περιεργο τριποδο :flipout:
Για να κρατησω σταθερη την καμερα εβαλα δυο συρταρια πανω σε ενα τραπεζακι
και στηριξα την καμερα εκει :Banane0: οποτε οπως καταλαβαινεις δεν μπορουσα να αλλαξω κα τη γωνια ληψης

Καλη συμβουλη παντως θα το εχω υποψιν μου

Βασικα τωρα που την ξαναειδα θυμηθηκα γιατι εχει τοσο λιγο απο το νερο... αν εβαζα το καδρο πιο κατω θα εβγαιναν τα καγκελα απο το μπαλκονι του ξενοδοχειου

Τζώνυ η Βουδαπέστη (κι όχι Πράγα) είναι πόλη για νχτερινή φωτογράφηση. Έχει πολλά μνημεία φωτισμένα μέχρι τη 01.00 (μετά τα σβήνουν) και πολλλές γωνιές για φωτογράφηση. Π.χ. για το κάστρο που βλέπουμε υπήρχαν πολλά σημεία από την απέναντι πλευρά του ποταμού, από εκεί που φεύγουν τα καράβια για τη βόλτα στο Δούναβη. Βέβαια θέλει τρίποδο..

Ένα πολύ άσχημο πρόβλημα δημιουργούν οι πτήσεις πουλιών πάνω απ´έντονα φωτιζόμενα κτήρια. Με έκθεση 2 δευτ. και περισσότερο δημιουργούν γραμμές φωτεινές πάνω στον ουρανό και σχεδόν αχρηστεύουν τη φωτογραφία.

ΤΟ προηγούμενο ΣΚ που ήμουν στην Πόλη πάνω από το εξαιρετικά φωτισμένο Σουλτάν Αχμέτ τζαμί πετούσαν συνεχώς πουλιά. Περίμενα σχεδόν 90 λεπτά και αχρήστευσα 2 κάρτες μέχρινα πάρω 2-3 λήψεις χωρίς φωτεινές γραμμές στο μαύρο φόντο του ουρανού.

τα 2 τελευταια σαββατοκυρικα την ωρα του δειλινου πεταγομαι στην παραλια στην Σαρωνιδα και δοκιμαζω μεγαλες εκθεσεις για να πιασω το wave effect.

Τριποδο, χρονοι πανω απο 15 δευτ, διαφραγματα 20+, και 1-2 φιλτρα. Τα χρωματα ειναι απο διαφορες ρυθμισεις που δοκιμαζω στο WB και ειναι οπως βγαινουν απο την μηχανη. Εχω διορθωσει λιγο την καμπυλη σε καποιες.

Βεβαια παλι πριν ανεβασω τα αρχεια μου ειναι μεταξυ 100-150 kb και μετα το upload γινονται...τα μισα. Αγνωστες οι βουλες του κυριου.

Άψογος!!!Να δούμε πότε θα βγάλω κι εγώ τέτοιες και καλύτερες....:SFGSFGSF:

Πολύ ωραίες, φαντάζομαι ασυμπίεστες θα είναι ακόμα καλύτερες. Τις αδικει κατα την γνώμη μου ο τεχνιτός φωτισμός (φαντάζομαι απο τις λάμπες που φαίνονται...) και η ήρεμη θάλασσα. Αν πετύχεις λίγο περισσότερο κυματάκι το εφέ θεωρώ θα είναι ακόμα πιο ωραίο. Ειδικά αν βρείς κάπιο μέρος που να να φωτίζεται μόνο απο τον ουρανό.

Eνταξει,:smile: χωρις τριποδο δεν μπορεις να κανεις τετοιου χρονου εκθεσεις. Εννοειται οτι το τριποδο σου διευρυνει το πεδιο χρησης της μηχανης σου. Σιγουρα η εξελιξη απο το φιλμ στην ψηφιακη επηρεασε τη χρηση του αλλα εξακολουθει να παραμενει πολυτιμος συντροφος.
Εγω πλεον το εχω μονιμως στο πορτ παγκαζ, γιατι ποτε δεν ξερεις.

και μερικες με κυματακι και διαφορετικα χρωματα (θερμοκρασιες)...οπως ζητησε ο Αlex.

ps) αν και το εφε (το κυμα "γαλα'') καλυτερα αποτυπωνεται στην πιο ηρεμη θαλασσα.

Attachments

• DSC_3718.JPG.jpg
    DSC_3718.JPG.jpg
    109.4 KB · Views: 109
  • DSC_3719.JPG.jpg
    DSC_3719.JPG.jpg
    127 KB · Views: 114
  • DSC_3725.JPG.jpg
    DSC_3725.JPG.jpg
    131.7 KB · Views: 107
  • DSC_3703.JPG.jpg
    DSC_3703.JPG.jpg
    78 KB · Views: 109

Κάνει πολύ δουλειά το άτιμο το τρίποδο...
Δοκίμαζα με ένα ενός φίλου και παρόλο που δεν ήταν και πολύ καλό η διαφορά ήταν εμφανής... Πρέπει να πάρω και εγώ ένα συντομα αλλα όλο σκέφτομαι πιος το κουβαλάει αυτο το πράγμα. Αν και η λύση αφησε το στο αμάξι που λεεί ο nilo ίσως είναι η καλύτερη.
Πόση ώρα θέλει να αφήσεις ανοιχτό το κλείστρο για να "γαλαδιάσει" το νερό? Στις πρωινές φωτογραφίες που εβαλες φαίνεται ξεκάθαρα ένα κύμα σχεδόν ακίνητο. Κάπου είχα διαβάσει οτι θέλει μεταξύ 5-10 δευτερολέπτων αλλα ημέρα δύσκολα να πετύχεις τέτοιες εκθέσεις φαντάζομαι χωρίς 15 φίλτρα το ένα πανω στο άλλο... χε χε χε θα ήταν μεγαλύτερα απο τον φακό!!!

Πόση ώρα θέλει να αφήσεις ανοιχτό το κλείστρο για να "γαλαδιάσει" το νερό? Στις πρωινές φωτογραφίες που εβαλες φαίνεται ξεκάθαρα ένα κύμα σχεδόν ακίνητο. Κάπου είχα διαβάσει οτι θέλει μεταξύ 5-10 δευτερολέπτων αλλα ημέρα δύσκολα να πετύχεις τέτοιες εκθέσεις φαντάζομαι χωρίς 15 φίλτρα το ένα πανω στο άλλο... χε χε χε θα ήταν μεγαλύτερα απο τον φακό!!!

Εξαρτάται απ' την κίνηση του νερού. Άλλο χρόνο θέλεις σε καταρράκτη άλλο σε παραλία κλπ.

Αν δεν έχεις ΝD φίλτρα κατεβάζεις ISO κλείνεις διάφραγμα και δοκιμάζεις.

Μπορείς να βγάλεις και αρκετές ίδιες λήψεις και να τις συνδυάσεις ενώνοντάς τες στο photoshop σε διαφορετικά layers. Κάθε layer θέλει και διαφορετικό ποσοστό διαφάνειας ανάλογα με τον αριθμό τους. Δεν έχω πρόχειρο το πώς υπολογίζεται, αλλά και με το μάτι για την χρήση που θέλεις κάνεις δουλειά.
Θέλει όμως ακρίβεια pixel στην τοποθέτηση κάθε layer πάνω απ' το προηγούμενο και το τρίποδο δεν είναι πάντα τόσο σταθερό, θέλει προσοχή διαφορετικά θα θολώσει όλη η φωτογραφία κι όχι μόνο το νερό.

Μια και το φερε η κουβεντα να πω και μερικα πραγματα που παρατηρησα στην προσπαθεια να πιασω το εφε των κυματων.

Καταρχην ολες οι φωτο ειναι λιγο πριν ή λιγο μετα την δυση. Η πρωτη σειρα ειναι τραβηγμενη την ωρα που ο δημος αναψε τα φωτα στο δρομο (εξ ου και το χρωμα στα βραχια κ στο νερο).

Η αλλη σειρα ειναι τραβηγμενη στο προηγουμενο μισαωρο.

Τωρα το πιο βασικο για να βγαλω εγω το milky effect ηταν να καταφερω να κρατησω το κλειστρο ανοικτο για πανω απο 10 δευτερολεπτα. Και για να ειμαι σιγουρος ηθελα 15-25 δευτ.

Για να παρω τετοιους χρονους και να μου βγει σωστη η εκθεση, επρεπε
1. Να περιμενω να πεσει αρκετα (μεχρι και τελειως) ο ηλιος γιατι αλλιως υπαρχει αρκετο φως για να σου δωσει η μηχανη τετοιους χρονους.
2. Να φοραω 1 ND filter (2 στοπ κατω) και μερικες φορες και 1 ND grad (αλλα 2 στοπ). Αυτα τα 2 τα φοραγα στην τελευταια σειρα αλλα ουτε και αυτα μου δινανε τετοιους χρονους, οποτε επρεπε να περιμενω να πεσει και αλλο το φως.
3. Κατεβασμα iso στα 100 ή 200
4. Ανεβασμα διαφραγματος στο 20+. Θεωρητικα ο φακος χανει σε οξυτητα σε τοσο κλειστα διαφραγματα αλλα αλλιως δεν μπορουσα να πετυχω τετεοιους χρονους.
5. Πρεπει να διαλεξεις να συμπεριλαβεις στο πρωτο πλανο καποια χαμηλα βραχια που το νερο θα τ αγκαλιαζει αλλα δεν θα τα σκεπαζει για δημιουργηθει πιο εντονα το εφε. Αυτο φαινεται στην πρωτη σειρα σε 2 φωτο.

Το πραγματικα καταληλο φως για τετοιο εφε δεν ειναι παραπανω απο 15 λεπτα. Πρεπει βεβαια στην αρχη να καθησεις καμια ωρα και να τραβας συνεχεια μεχρι να μπορεσεις να το προσδιορισεις.

Αλλα πραγματα που βοηθησαν

Το live view. Αυτο σου δινει ενα πλεονεκτημα και εχει και ενα θεωρητικο μειονεκτημα.
Το πλεονεκτημα ειναι οτι αν στησεις το τριποδο αρκετα χαμηλα δεν μπορεις να κουλουριαστεις για να κανεις focus οποτε το live view σου λυνει τα χερια.
Επισης (εκτος και αν εγω δεν ξερω κατι), το live view σου επιτρεπει να κανεις focus σε οποιοδηποτε σημειο της οθονης εν αντιθεσει με το σκοπευτρο που σε περιοριζει σ ενα πλαισιο. (σωστα Βλασση?)
Το μειονεκτημα του ειναι οτι το focus γινεται οπου ανιχνευει colour contrast. Δεν λειτουργει δηλ οπως το κανονικο focus. Aυτο φανταζομαι οτι ισχυει σε ολες τις μαρκες με το live view πρωτης γενιας.
Ετσι οταν πεσει αρκετα το φως το contrast παει περιπατο ακομα και στο σημειο οπου το νερο ακουμπαει το βραχο οποτε γυριζεις στο σκοπευτρο.

Επισης πολυ χρησιμο ειναι ενα cable release ή remote control.

A, και ενας μικρος φακος απαραιτητος.

Και κατι τελευταιο. Εμενα με βολεψε να γυρισω το mode σε maual. Ετσι εφτιαχνα το συνδυασμο διαφραγματος/ταχυτητας που ηθελα κοιτωντας την οθονη ετσι ωστε να βλεπω ποτε η εκθεση μου πλησιαζει το 0.

Αυτα τα ολιγα.

Last edited:

Ας πάμε και εκτός Ελλάδος. Η πανέμορφη Κωνσταντινούπολη είναι εξίσου όμορφη και τη νύχτα. Μη φοβηθείτε να κάνετε βόλτες και να τραβάτε φωτογραφίες. Είναι πιο ασφαλής πόλη από την Αθήνα.

1. Το Τοπ Καπί στο βάθος και η αποβάθρα του Εμινονού.
2/ Το τζαμί Νουροοσμανίγιε
3. Το τζαμί Σουλτάν Αχμέτ (απέναντι από την Αγία Σοφία)
4. Η Αγία Σοφία (από κοντά)
5. Ο πύργος του Γαλατά και ο ο Κεράτιος κόλπος

Last edited: