Ο δικός μου W5000

Εντυπώσεις:

Για αρχή, όσο είδα χτες το έκανα χωρίς πρακτικά καμία ρύθμιση. Μόνο με τη σταθερή ίριδα στο 2 (σχεδόν κλειστή), τη δυναμική ίριδα ενεργοποιημένη, όπως και το Brilliant Color. Τα υπόλοιπα (contrast, brightness, ktl) στη μέση. Όλα αυτά σε ciname mode. Η πηγή ήταν το HTPC μου, με ένα καλώδιο HDMI 10m τιμής λιανικής 25 .

Ο προβολέας κλείδωσε χωρίς πολλά πολλά στα 1080p/60, εννοείτε χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης τον δοκίμασα και στα 25, 30Hz. Επιλογή για 24Hz δεν μου έβγαλε το Catalyst Control Center και δεν το έψαξα περαιτέρω, μιας και ούτως ή άλλως χρειάζεται το καινούργιο fw για να παίξει σωστά. Το ποθητό 1:1 pixel mapping ήρθε πανεύκολα, ορίζοντας το overscan στο μηδέν.

Η ευκρίνεια του είναι πολύ καλή, με το desktop των Windows να είναι άψογα εστιασμένο σε σχεδόν όλη την επιφάνειά του. Παρατήρησα σχεδόν ανεπαίσθητη διαφοροποίηση λόγω φακού στο κάτω άκρο της εικόνας, αλλά δεν έδωσα πολύ σημασία μιας και βιαζόμουν να βάλω ταινία. Σε αυτό θα επανέλθω φυσικά..

Οι επιδόσεις του σε video είναι ακριβώς αυτές που περιέγραψε ο Μανώλης: έχει καλό μαύρο, καλό άσπρο, πολύ καλά χρώματα με το Brilliant Color ενεργοποιημένο, και καλό ANSI contrast. Σε σχέση με τον 7700, θα έλεγα ότι οι διαφορές είναι σεβαστές. Δεν είναι τόσο μεγάλες όσο ήταν στην μετάβαση από 480p σε 720p, αλλά είναι πολύ σεβαστές, ειδικά στο μαύρο. Η δυναμική ίριδα κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, και δεν με ενόχλησε καθόλου. Ίσα που καταλάβαινα τη λειτουργία της όταν από πολύ φωτεινό πλάνο γύριζα σε απόλυτο μαύρο.

Οπότε, από εικόνα (για αρρύθμιστο μηχάνημα) είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Ας πάμε όμως και στα αρνητικά.

Υπάρχει και στο δικό μου μηχάνημα θεματάκι ανομοιομορφίας της φωτεινότητας, το οποίο φαίνεται σε μία από τις γωνίες της εικόνας, η οποία είναι πιο σκοτεινή. Η έκταση του φαινόμενου δεν είναι τόσο άσχημη όσο ακούγεται, και σε θέαση ταινίας δεν το πρόσεξα καθόλου. Θα προσπαθήσω να τραβήξω κάποια φωτογραφία απόψε η οποία να δείχνει το φαινόμενο.

Επίσης, υπάρχει μια περίεργη διαρροή φωτός από τον φακό προς το ταβάνι, σχήματος τόξου. Την παρατηρεί κανείς μόνο σε πολύ σκοτεινές σκηνές, αλλά είναι εκεί. Δεν είναι αντανάκλαση, μπορούσα να την περιορίσω βάζοντας το χέρι μου πάνω από τον φακό. Και για αυτό το φαινόμενο θα προσπαθήσω να τραβήξω σχετική φωτό.

Τέλος, το βράσιμο. Δεν ξέρω αν μιλάμε για το ίδιο πράγμα με τον φίλο PanMan, αλλά εγώ το βλέπω σαν ένα "βράσιμο" στις πολύ λευκές επιφάνειες. Δεν είμαι σίγουρος που οφείλεται - ίσως είναι mpeg artifacting το οποίο δεν γίνεται smoothed αρκετά. Θα κάνω κάποιες δοκιμές το βράδυ και θα επανέλθω - δεν παρατήρησα αν φταίει το Brilliant Color.

Αυτά για την ώρα.. φυσικά, έπεται συνέχεια.

Πάρτε και δυο screenshots, παρμένα με την μηχανή στο auto και χωρίς τρίποδο. Τα levels είναι αλλού για αλλού, το ίδιο και τα χρώματα. Δηλαδή μόνο και μόνο για να έχουμε να λέμε.. -bye-

IMG_1657_resize.JPG

IMG_1658_resize.JPG

Last edited:
Ωραίος Δημήτρη... :SFGSFGSF: Από ευκρίνεια το μηχανάκι σκοτώνει... κι αν τα χρώματα "έρθουν" και στρώσει η λάμπα και το πανελάκι θα μεταμορφωθεί.
Διαροή φωτός έχει από την πλαϊνή γρίλια... Αυτό εννοείς;

Θένξ Μπάμπη!

Η διαρροή που λέω είναι από το άνοιγμα του φακού (ή τον ίδιο τον φακό - δεν πρόσεξα) και είναι προς τα πάνω - δεξιά όπως κάθομαι στον καναπέ (ο οποίος φυσικά βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον προβολέα).

Αν μπορέσεις να ανεβάσεις και καμμια φωτογραφία με και χωρίς το brillant color...

Καλοθέατος...

Re: Απάντηση: Ο δικός μου W5000

Μπραβο Ντιμη, τρελο upgrade βλεπω...
Στο επαναφρτιζόμενο τρυπάνι αναφέρεσαι προφανώς (γιατί αυτό παίζει μια χαρά εδώ και τώρα και χωρίς firmware update στα 24 (rpm βέβαια αλλά τώρα τι rpm τι fps)) :p

Last edited:
Σε εμενα η διαρροη βρισκεται στην αριστερη μπροστινη γριλλια (κοιτωντας το φακο). Να πω οτι σε απολυτο λευκο απο τα windows το μηχανακι δε παρουσιασε την ανομοιομορφια φωτεινοτητας για την οποια με ειχανε προετοιμασει. Για την ακριβεια ειναι ο ποιο ομοιομορφος προβολεας που εχω δει στο λευκο. Το zoom ειχε μια ελαχιστη αποκλιση στην αριστερη μερια αλλα αν το ρυθμισεις προσεχτικα δεν φαινεται.

To βρασιμο, mpegιες πειτε το οπως θελετε στο sd το βρισκω πολυ ενοχλητικο. Περιμενω να "κατσει" λιγο η λαμπα.

Στο επαναφρτιζόμενο τρυπάνι αναφέρεσαι προφανώς (γιατί αυτό παίζει μια χαρά εδώ και τώρα και χωρίς firmware update στα 24 (rpm βέβαια αλλά τώρα τι rpm τι fps)) :p

Από εσένα δεν περίμενα τίποτα καλύτερο.. :p

Για να περάσετε να τον δείτε και με τα μάτια σας..

Συνέχεια εντυπώσεων!

Δεν χρειάζεται να ξαναπώ ότι η εικόνα του overall είναι πάρα μα πάρα πολύ καλή. Θα επικεντρωθώ στα προβληματάκια τα οποία εντόπισα, και χρήζουν διερεύνηση.

Όσο αφορά το "βράσιμο", είχα την ευκαιρία να το εξετάσω λίγο βαθύτερα.
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι είναι πρόβλημα του υλικού, όχι του προβολέα. Με κορυφαίο υλικό ο προβολέας παίζει άψογα. Όταν όμως το bitrate πέφτει, είναι ανελέητος. Δεν είναι θέμα Brilliant Color, ούτε sharpening κτλ. Απλά, πλησιάζει σε αποκαλυπτικότητα τις LCD τηλεοράσεις. Για εμένα, αυτό είναι πλεονέκτημα. Σημαίνει ότι μπορεί να δείξει όλη τη λεπτομέρεια η οποία υπάρχει - απλά δεν το έχουμε συνηθίσει και μας φαίνεται λίγο παράξενο. Θα έλεγα ότι του προσδίδει έναν χαρακτήρα "μόνιτορ" - δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί τίποτα από την εικόνα. No beautyfication. Ότι παίρνει, δείχνει.

Σε SD υλικό που φαίνεται να είναι "δύσκολο" λόγω ποιότητας, ένα HTPC με τα κατάλληλα φίλτρα θα βελτιώσει πολύ τα πράγματα. Θα κάνω μερικά σχετικά πειράματα με την πρώτη ευκαιρία.

Σχετικά με την ανομοιομορφία δεν έχω κάτι καινούργιο να προσθέσω, εκτός από το ότι δεν ενοχλεί, και πρέπει να ψάξεις για να την βρεις.

Σχετικά με την διαρροή φωτός, αυτή φαίνεται να προέρχεται από τον ίδιο το φακό.. Είναι φως το οποίο (αν κατάλαβα καλά - είναι κρεμασμένος ο προβολέας και δεν ήταν εύκολο..) προκύπτει από αντανάκλαση φωτός στην εξωτερική ίριδα. Ξαναλέω, αυτή είναι η εντύπωσή μου. Είναι πιθανό να κάνω λάθος. Δεν κατάφερα να το φωτογραφήσω γιατί δεν έφτασε η ευαισθησία της φωτογραφικής μου.

Επίσης δεν κατάφερα να φωτογραφήσω (επιτυχώς) την επίδραση του Brilliant Color. Το αποτέλεσμα στην μηχανή μου το αδικούσε πολύ.

Τέλος, θα παρατηρήσω ότι το RBE είναι στα επίπεδα των 7700/8720/κτλ.
Αλλά το dithering έχει σχεδόν εξαφανιστεί! (ακούς Χρήστο; )

Τα σχόλιά σας παρακαλώ! :smile:

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι είναι πρόβλημα του υλικού, όχι του προβολέα. Με κορυφαίο υλικό ο προβολέας παίζει άψογα. Απλά, πλησιάζει σε αποκαλυπτικότητα τις LCD τηλεοράσεις. :

Επειδή είχε ξανασυζητηθεί το θεμα του βρασίματος σε dlp προβολέα (Optoma HD80) oι μεν θεατες έλεγαν ότι βραζει υπερβολικά ο δε κατοχος έλεγε οτι ο προβολέας είναι υπεραναλυτικός και δείχνει τον κοκο του φιλμ (που δεν ήταν ορατος σε πιο θολους προβολείς).

Πραγματι με pause το υποτιθεμενο βρασιμο σταματούσε και περιοριζοταν σε ελαχιστα σημεια... μηπως είναι κατι αναλογο τελικα?

Φαίνεται να είναι ακριβώς το ίδιο. Με pause όντως παγώνει και το "βράσιμο".

Άρα δεν ειναι "βρασιμο" δηλαδή πρόβλημα με τα καθρεφτακια... απλα έχει κόκκο το φιλμ και μαλλον θα πρεπει να το συνηθισεις.

Αυτο τωρα ειναι καλό ή κακο δεν ξερω... :smash:

Αυτο που ειχα παρατηρησει εγω οταν ειχα δει στα κλεφτα τον W5000, ειναι πως με την ενεργοποιηση του Brilliant color, σαν να μεγενθυνεται το προβλημα dithering που εχουν παραδοσιακα οι μονοτσιποι προβολεις DLP..
Δεν ξερω αν αναφερεστε σε αυτο, αλλα σε καθε περιπτωση, Δημητρη θα περασω απο εκει να το δουμε Live! (και να κερασεις πιτσες... :p )

Απάντηση: Re: Ο δικός μου W5000

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα είναι ότι είναι πρόβλημα του υλικού, όχι του προβολέα. Με κορυφαίο υλικό ο προβολέας παίζει άψογα. Όταν όμως το bitrate πέφτει, είναι ανελέητος. Δεν είναι θέμα Brilliant Color, ούτε sharpening κτλ. Απλά, πλησιάζει σε αποκαλυπτικότητα τις LCD τηλεοράσεις. Για εμένα, αυτό είναι πλεονέκτημα. Σημαίνει ότι μπορεί να δείξει όλη τη λεπτομέρεια η οποία υπάρχει - απλά δεν το έχουμε συνηθίσει και μας φαίνεται λίγο παράξενο. Θα έλεγα ότι του προσδίδει έναν χαρακτήρα "μόνιτορ" - δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί τίποτα από την εικόνα. No beautyfication. Ότι παίρνει, δείχνει.

Γι' αυτό δεν είμαι και πολύ σίγουρος.
Στο είπα από την πρώτη στιγμή οτι ο προβολέας είναι υπεραναλυτικός, φοβερή ευκρίνεια σε σημείο που να ενοχλεί κάποιους που δεν συμπαθούν τα ψηφιακά. Εμένα προσωπικά δεν με χαλάει καθόλου, αρκεί να τον παρακολουθώ από τη σωστή απόσταση.
Για το "βράσιμο" όμως θεωρώ οτι έχει ευθύνη και ο προβολέας. Δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, τον έχω δεί ελάχιστα, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω οτι οι άλλοι δύο κορυφαίοι DLP που έχω δεί (Marantz & Sharp) δεν είναι σε θέση να βγάλουν στο πανί τη (κακή) λεπτομέρεια του transfer και το κάνει ο 5000. Μου φαίνεται πολύ περίεργο.
Η δική μου εντύπωση είναι οτι αυτό (βράσιμο) θα μείωθεί σημαντικά όταν ο προβολέας στρώσει. Παρ´όλα αυτά όμως πιστεύω οτι από μαμά είναι πολύ τσιμπημένος σε sharpness...Κι αυτό επιτείνει το φαινόμενο.
Ήταν το πρώτο πράγμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση κι αυτό, όπως είπα, δεν το είδα ούτε στον Marantz ούτε στον Sharp. Δηλαδή δεν είναι θέμα μονότσιπου, είναι θέμα μηχανήματος.

Το θέμα θέλει σίγουρα ψάξιμο. Το sharpness enhancement ήταν στο +1 από default, αλλά το ρύθμισα στο 0 στη φάση της αρχικής ρύθμισης. Αρνητικές τιμές δεν παίρνει. Δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποιο κρυμμένο sharpness σε κρυφό μενού, το οποίο είναι τσιμπημένο.. Ίσως ξέρει κάτι επ' αυτού ο Μανώλης.

Όσο για τους Marantz & Sharp, μπορεί να έχουν κάποιο ενσωματωμένο φίλτρο το οποίο περιορίζει το φαινόμενο. Δεν θα μου φαινόταν παράξενο.

Το θέμα θέλει σίγουρα ψάξιμο. Το sharpness enhancement ήταν στο +1 από default, αλλά το ρύθμισα στο 0 στη φάση της αρχικής ρύθμισης. Αρνητικές τιμές δεν παίρνει. Δεν ξέρω αν υπάρχει και κάποιο κρυμμένο sharpness σε κρυφό μενού, το οποίο είναι τσιμπημένο.. Ίσως ξέρει κάτι επ' αυτού ο Μανώλης.

Όσο για τους Marantz & Sharp, μπορεί να έχουν κάποιο ενσωματωμένο φίλτρο το οποίο περιορίζει το φαινόμενο. Δεν θα μου φαινόταν παράξενο.

Aμα δεν βρεις ακρη θα σου βρω εγω ενα ωραιο φιλτρακι σοφτ να απαλυνεις τα ματακια σου

3.5 μέτρα φακός -οθόνη είναι ; ή τοίχος - οθόνη;

Διότι αν είναι τοίχος - οθόνη βγάλε μισό μέτρο και πάς στα 3 μέτρα .

Αν είναι φακός οθόνη 3 μέτρα για τι ιντσες πας?(ή πας για lcd?)

Καλορίζικος ο προβολέας σου!