Ο Hi-Endας

Απάντηση: Re: Ο Hi-Endας

για μενα hi-endας ειναι ενας τυπος με παρα πολλα λεφτα για πεταμα,που δεν εχει που αλλου να τα πεταξει,η του περισευουν αρκετα ακομα κ για το hiend.

επειδη ο ηχος δεν εχει αντικειμενικοτητα (οπως η εικονα ας πουμε,που ο καθενας μπορει να πει οτι ειναι φωτεινη,σκοτεινη κλπ),αλλα ειναι αυθαιρετος κ υποκειμενικος,υπαρχει απλετος χωρος για να κανει ο καθενας το κοματι του.κ οι πωλητες,κ οι αγοραστες.
ειμαι της αποψης οτι το αυτι μας ικανοποιειται ευκολα κ δε χρειαζεται πολλα πολλα.

κυριαρχο ρολο παιζει ο ακροατης κ οχι το συστημα.η εκαστοτε ψυχολογια δηλαδη,κ οχι το καλωδιο τροφοδοσιας που κανει 1500 ευρω.

Φίλε μου, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω το 720p απ το 1080p αλλά μπορώ να ξεχωρίσω διαφορές μεταξύ 2 ηχοσυστημάτων.
Επίσης, το αυτί μου ικανοποιείται πάρα πολύ δύσκολα, αντίθετα με την εικόνα, που και DVD να βλέπω δεν με χαλάει.
Καλό λοιπόν είναι να μιλάς για την δική σου "αντικειμενικότητα".
Το καλώδιο τροφοδοσίας που κάνει 1500 , είμαι σίγουρος πως εσύ θα το ακούσεις να παίζει χειρότερα απ το καλώδιο του PC.

Ενας άνθρωπος,που αγαπάει το χόμπυ επειδή αγαπάει την μουσική κι έχει αναλώσει δεκάδες χρόνια και πολλά χρήματα απο το υστέρημά του-γιατί κανένας που δεν ξέρει τι να κάνει τα χρήματά του,δεν θα μείνει σπίτι ν' ακούει μουσική-είναι για μένα ο μέσος χομπίστας.

Με ξενίζουν και με στεναχωρούν,κάποιες τοποθετήσεις σαν του παραπάνω φίλου κι όχι μόνον.Δείχνουν άγνοια κι επιθετικότητα.Ενας τέτοιος αρνητισμός κι απολυτότητα δεν επιτρέπει την ουσιαστική επικοινωνία και την διασπορά της εμπειρίας.

Ας προσέχουμε,πως εκφραζόμαστε.Σ' αλλους ανθρώπους σαν κι εμάς απευθυνόμαστε.Το ζήτημα είναι να ανοίγουμε διαύλους επικοινωνίας και γιατί όχι φιλίας κι όχι να καλιεργούμε την ένταση και την αντιπαλότητα.

Υποτίθεται,ότι το κέφι μας κάνουμε εδώ μέσα.

το καθε φορουμ, ειναι μια μικρογραφια της κοινωνιας. το οτι ασχολουμαστε με τη μουσικη, δεν σημαινει οτι ειμαστε ουτε πολιτισμενοι, ουτε ωριμοι, ουτε θετικοι. δεν θα μπορουσε λοιπον με τιποτα να λειτουργουν ολα ομαλα χωρις εντασεις και ολα να διεπονται απο λογικη. θα πρεπει δυστυχως να δεχομαστε κατα καιρους και καποιες αποψεις που αποπνεουν αρνητισμο μιας και αυτα ειναι στοιχεια της κοινωνιας μας.
η λοιπον θα "φιλτραρονται" τα μελη με τα κριτηρια καποιου η της πλειοψηφιας η θα συμβιβαστουμε με καποια ευτυχως μικρα κρουσματα (κρινοντας απο τη συντομη εμπειρια μου).

Γιατί όλα πρέπει να ανήκουν κάπου;

Γιατί όλα πρέπει να έχουν μία «πινακίδα» με όνομα;

Γιατί κάτι τόσο υποκειμενικό, πρέπει να έχει ένα «καλούπι»;

Γιατί μία αφηρημένη έννοια, όπως η ακρόαση από ένα αποθηκευμένο μέσο, πρέπει να έχει κατηγοριοποιηθεί;
(την ονομάζω καταχρηστικά, «αφηρημένη» σκεπτόμενος την ψυχοακουστική, που ασχολείται με τις ιδιαιτερότητες αντίληψης ήχων του κάθε ανθρώπου).

Γιατί ένα χόμπι με σκοπό την ευχαρίστησή μας, πρέπει να γίνει ένα χόμπι προσωπικής αποδοχής και «καταξίωσης» ανάμεσα σε χομπίστες;

Τι σημαίνει, για πολλούς, η συμμετοχή τους σε ένα φόρουμ, όπου αντί να χαίρονται με τη δυνατότητα κάποιων να έχουν τα μηχανήματα των «ονείρων» τους, δείχνουν ευτυχισμένοι που τους δίνεται η δυνατότητα να πλήξουν να προσβάλλουν, είτε με τη μορφή ανωνυμίας που τους εξασφαλίζει το ιντερνέτ, είτε με τη μορφή του: «ΕΓΩ γνωρίζω, διότι έχω γνώση θετικής (ίσως και φυσικής) επιστήμης και ΕΣΥ που δε ξέρεις τι σου γίνεται, παιδάκι του λυκείου και μίας τεχνικής σχολής ή Θεωρητικής επιστήμης, σώπασε και αν δε μπορώ να σε κάνω να σωπάσεις, πάρε μία ακολουθία, μία άσκηση, μία θεωρία που δε καταλαβαίνεις, ως απόδειξη της βαθιάς μου γνώσης για το αντικείμενο…»,
τον ευτυχή θνητό με τις «ονειρομηχανές»;

Γιατί κάποιος καλείται από ανθρώπους, που υποτίθεται έχουν κοινό χόμπι και θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με τη χαρά του άλλου, να απολογηθεί γι αυτό που κατάφερε να αποκτήσει, αυτό που τον ευχαριστεί, αυτό που αισθάνεται στην ακρόαση της μουσικής ΤΟΥ, στην απόδοση του συστήματός ΤΟΥ;

Μήπως δεν είναι τίποτα παραπάνω, από τη γνωστή συμπεριφορά της ανθρωπότητας αιώνες τώρα, που σε ότι δε καταλαβαίνει (αντίληψη ήχου για τον συνακροατή του), σε ότι δε μπορεί να αντιληφθεί τη μοναδικότητα του (διαφορετικός άνθρωπος, με διαφορετικά μηχανήματα, σε διαφορετικό χώρο, με διαφορετικές προτιμήσεις σε είδος μουσικής), στη διαφορετική προσέγγιση του θέματος από κάποιους που δε συμφωνούν (π.χ. ένας φίλος μουσικός στην ερώτησή μου γιατί ακούει μουσική από το pc απάντησε: εγώ αυτά που θέλω ν’ ακούσω, τα ακούω, εννοώντας στην ουσία ότι το μόνο που ήθελε ήταν το ερέθισμα για να μπορεί το μυαλό του να βάλει τις νότες τη μία πίσω από την άλλη και να φτιάξει με τη φαντασία του την παρτιτούρα αυτού που «έβλεπε»!) , ψάχνει να το ονομάσει, να το ορίσει, για να το κατανοήσει ο πολύ κόσμος και ταυτόχρονα να κρύβεται πίσω από αυτή την ονομασία, από αυτό τον ορισμό ως δικαιολογία, ως «άλλοθι», όταν κάτι ξεφεύγει από αυτό τον ορισμό;

Καταλήγω, ότι για μένα δεν υπάρχει Hi Endάς, δεν υπάρχει μουσικόφιλος, δεν υπάρχει μηχανάκιας, δεν υπάρχουν όλες αυτές οι ονομασίες που έχουν δημιουργηθεί ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για να ορίσουν, κατηγοριοποιήσουν και τελικά να διασπάσουν ένα χόμπι….

Ένα χόμπι όπως όλα τα άλλα, που είναι για την ευχαρίστησή ΜΟΥ, για τη φυγή ΜΟΥ από την καθημερινότητα, το «ξέσπασμά» ΜΟΥ σε ώρες πίεσης.

Καλό Σ/Κ.

Απάντηση: Re: Ο Hi-Endας

το να ακούς μουσική με πολυκαναλο ενισχυτή είναι σαν να
να εισαι περικυκλωμενος από τα όργανα και φυσικά
δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Εσύ μάνα μου είσαι παμπόνηρος...
Ο θέμης είναι εύλογος και λογικός αλλά σε λάθος... που είναι το σωστότερο!
Και γω διαπιστώνω πως ένας Χάφλερ 2χ80 είναι μικρός για τα τουήτερς μου...

Άντε και για για περισσότερο χάι εντ.
Να συμμαζευόμαστε.
Χειμώνας... έρχεται σε 5 μήνες...

Re: Απάντηση: Re: Ο Hi-Endας

Φίλε μου, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω το 720p απ το 1080p αλλά μπορώ να ξεχωρίσω διαφορές μεταξύ 2 ηχοσυστημάτων.
Επίσης, το αυτί μου ικανοποιείται πάρα πολύ δύσκολα, αντίθετα με την εικόνα, που και DVD να βλέπω δεν με χαλάει.
Καλό λοιπόν είναι να μιλάς για την δική σου "αντικειμενικότητα".
Το καλώδιο τροφοδοσίας που κάνει 1500 , είμαι σίγουρος πως εσύ θα το ακούσεις να παίζει χειρότερα απ το καλώδιο του PC.

δε ξερω αν θα ειναι χειροτερα η καλυτερα,αλλα καποια πραγματα μου φαινονται υπερβολικα και προκλητικα ακριβα για αυτο που ειναι.πχ καλωδιο τροφοδοσιας,που θα μας αλλαξει τον ηχο.δεν ειναι αυτο το θεμα μας ομως.

το 8εμα ειναι οτι εχω παρατηρησει στον εαυτο μου να ακουω ενα απτα αγαπημενα μου τραγουδια τη μια φορα κ να μου ακουεται σκατα,κ μου χει τυχει αλλη φορα να μου αρεσει παρα πολυ κ να γουσταρω τρελα που ακουω οτι ακουω εκεινη τη στιγμη.κ το εχει παρατηρησει κ φιλος μου.

αρα λοιπον για μενα,ουτε καλωδια,ουτε μηχανηματα,ουτε τπτ.ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ειναι κ μονο.αντε για να μη με πεις απολυτο,στο 80% ψυχολογια.
ειναι σαν να λεμε οτι εκεινη την ωρα ''διψας'' για μουσικη,κ αλλες ωρες οχι.αμα δεν εισαι διψασμενος μπορεις να κοπανησεις 3 ποτηρια νερο?:BDGBGDB55:

Πολύ καλή η παρατήρηση γιά την ψυχολογία, μου έχει τύχει και εμένα
πολλές φορές! Άλλο ένα στοιχείο που ενισχύει την σχετικότητα του
πράγματος.

Περι ψυχολογιας...

Εχει παρατηρησει κανεις αλλος,οταν το ραδιοφωνο(στο αυτοκινητο πχ) παιζει καποιο αγαπημενο μou κομματι(που μπορει να το εχω σε δισκο αναφορας,cd,dvd,mp3....και να το εχω ακουσει 100+φορες)αισθανομαι πολυ συχνα σαν να το ακουω για πρωτη φορα,σαν να ξαναβρισκω αυτο το "κατι" που με εκανε να το αγαπησω.

Κι ας ακουγεται πολυ χειροτερα σε σχεση με το "σπιτικο" συστημα μου...

Οταν το σύστημα παίζει,τότε δεν τίθεται θέμα "ψυχολογίας",με την έννοια μπορώ ν' ακούσω-δεν ακούγεται...

Το καλό σύστημα πρέπει να σου φτιάχνει την διάθεση,ν' αναδεικνύει την μουσική.Αν δεν το κάνει,δεν φταίτε εσείς,αυτό φταίει...

Οταν μπαίνεις στην διαδικασία,να πείσεις τον ευαυτό σου,ότι ακούγεται καλά κι ότι τα χρήματά σου έπιασαν τόπο,ότι δεν έκανες "πατάτα",ότι είναι σωστά στημένο αλλά δεν...τότε πράγματι,η παραπάνω παρατήρηση έχει βάση.Αλλά απλά πρόκειται γι´άγνοια,εθελοτυφλία ή κι εγωϊσμό.

Last edited:
νομιζω οτι εχετε μπερδεψει καποια πραγματα.
φυσικα και υπαρχει η στιγμη που εχεις ψυχολογια να ακουσεις μουσικη και χαιρεσαι που ακους μουσικη. αλλα το συστημα παιζει το ιδιο εκτος αν προκειται για λαμπες η κρυα μηχανηματα. αυτο που θα μπορουσε να αλλαζει τον ηχο ειναι τα ανοικτα παραθυρα, ανοικτες κουρτινες καποιο χαλι που στειλαμε καθαριστηριο...το μηχανημα δεν εχει ψυχολογια!

Re: Απάντηση: Ο Hi-Endας

Οταν το σύστημα παίζει,τότε δεν τίθεται θέμα "ψυχολογίας",με την έννοια μπορώ ν' ακούσω-δεν ακούγεται...

Το καλό σύστημα πρέπει να σου φτιάχνει την διάθεση,ν' αναδεικνύει την μουσική.Αν δεν το κάνει,δεν φταίτε εσείς,αυτό φταίει...

Οταν μπαίνεις στην διαδικασία,να πείσεις τον ευαυτό σου,ότι ακούγεται καλά κι ότι τα χρήματά σου έπιασαν τόπο,ότι δεν έκανες "πατάτα",ότι είναι σωστά στημένο αλλά δεν...τότε πράγματι,η παραπάνω παρατήρηση έχει βάση.Αλλά απλά πρόκειται γι´άγνοια,εθελοτυφλία ή κι εγωϊσμό.

Συμφωνω απολυτα.

Το συστημα μας πρεπει να μας φτιαχνει παντα.
Οταν γυριζουμε κουρασμενοι απο τη δουλεια, οταν ειμαστε ψυχολογικα χαλια μεσα στην καθημερινοτητα, πρεπει να ειναι εκει.
Το συστημα μας πρεπει να ειναι το προσωπικο μας οχημα προς την απολαυση.
Το συστημα μας πρεπει να μας κανει να ξεφευγουμε, οχι μονο οταν αισθανομαστε καλα, αλλα οταν εχουμε πηξει στην πεζη καποιες φορες πραγματικοτητα.
Το συστημα μας πρεπει να ειναι ΕΚΕΙ και να μας ταξιδευει.
Το συστημα μας πρεπει να μας τρομαζει καποιες φορες, να κλεινουμε τα ματια και να νομιζουμε οτι βρισκομαστε εκει, αναμεσα στο πληθος, οτι εχουμε μπροστα μας τον Δημητρακι (Doors) στα 60s και διπλα του τον κιθαριστα να σιγοτραγουδα παιζοντας...

...
απο τα παραπανω μπορει να προκυψει και ο ορισμος του χαϊεντα (αν και δεν μου αρεσει σαν λεξη). αυτος που εχει ενα προσωπικο οχημα (ενα συστημα-ακριβο ή πολυ ακριβο κτλ τα θεωρω πολυ σχετικα και υποκειμενικα), ενα οχημα λοιπον που του επιτρεπει να απολαμβανει στον ελευθερο χρονο του την αγαπημενη του μουσικη' που του επιτρεπει να γεμιζει συναισθηματικα με την δουλεια των μουσικων.

Βλεπετε αγαπητοι φιλοι, στην παραπανω παραγραφο, χρησιμοποιησαμε τη λεξη hi-end, τη λεξη μουσικη και τη λεξη μουσικος.
Αυτες οι λεξεις αποτελουν ενα συνολο για τον χαϊεντα (αν και δεν μου αρεσει σαν ορος), τον φιλο των συστηματων ηχητικης πιστοτητας,ή αλλιως τον φιλο της πιστης αναπαραγωγης της μουσικης.

Αγαπητοι φιλοι το χομπυ μας ειναι υπεροχο και πανω απ ολα εχει να κανει με συναισθηματα και μουσικη.
(προσωπικα αναγκαζομαι να μιλαω για μηχανηματα μονο και μονο επειδη αυτο ειναι το μεσον για να γινουμε ενα με το μουσικο γεγονος)

Δεν διαφωνώ έτσι όπως τοποθετήστε, αλλά υπάρχουν και φορές που
μπορεί να έχεις τις ''μαύρες'' σου και να μην σου φτιάχνει τίποτα την
διάθεση, παρά μόνο ένας καλός ύπνος!!!

Συμγωνώ απόλυτα ο σκοπός ειναι η απόλαυση της μουσικής και ο όρος hi end kai hi endas σημαίνει την αναζήτηση αυτή στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Απο εκει και πέρα η τεχνολογία, το μεράκι του κατασκευαστή κλπ ειναι δευτερεύοντα εκτός αν ειναι κανένας τεχνικός και εχει εξειδικευμένο ενδισφέρον. Όπως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν αριστουργήματα, καλά προιόντα, καθώς και "πατάτες" τα οποία κρίνονται πάντα σε σχέση με το κόστος αγοράς τους αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές στο αντίστοιχο κόστος. Ένα vandia ειναι ξεχωριστό πλειερ αλλα αν μπορείς να εχεις τον ίδιο ή και καλύτρο ήχο απο το laptop και ένα dac μαζί με όλες τις ευκολίες με το ενα τεταρτο της τιμής του πρώτου παύει να ειναι εξαιρετικό πλειερ.
Τελικά με αυτή την ένοια όλοι ειμαστε χαιενταδες αλλά ο έξυπνος χαιεντας ειναι αυτός που μέσα απο την γνώση την εμπειρία και την αγάπη του πετυχένει το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος. Αυτό χρειάζεται να πληρώσεις για να μαθεις αλλα αλλος πρέπει να πληρώσει πολλά και άλλος τα βρίσκει γρηγορότερα . Δυστυχώς αυτή η δουλειά μπορεί να γίνει μόνο απο τον ίδιο για τα δικά του γούστα και τον δικό του χώρο. Βεβαια υπάρχουν κριτικές για πολλά αριστουργήματα αλλα ο πραγματικός χαιεντας εμπιστεύεται μόνο τα δικά του αυτιά αλλιώς .........

Μήπως εννοείς, Wadia?!
Το High-End είναι σχετικό αν η αναφορά είναι κάποια μηχανήματα!
Πολλά High-End CDP του παρελθόντως ισοφαρίζονται σε επιδόσεις από
αρκετά, νεότερα και συνήθως αρκετά οικονομικότερα μηχανήματα!

Κυρίως, ναι! Σε μικρότερο βαθμό ισχύει το ίδιο και γιά τα ηχεία και τα ενισχυτικά. (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων)!!!

οσο περνανε τα χρονια η τεχνολογια υλικων βελτιωνεται.αυτο γινεται παντου.απο αυτοκινητα μεχρι κομπιουτερ και κεσεδακια για γιαουρτια.ολα ειναι καλυτερα κ φτηνοτερα.

οσο για το ''με κανει να πιστευω οτι ειμαι στο χωρο που παιχτηκε το τραγουδι'' που κατα καιρους εχω δει να το λενε πολλοι,αυτη την στιγμη ακουω το shine on you crazy diamond απο το δισκο pulse.παντα αυτο το τραγουδι μου μεταδιδει την εικονα το συναισθημα κ το ριγος της συναυλιας.ta pad οι κιθαρες ολα...κ ξερετε απο που το ακουω τωρα?κρατηθειτε.απο ενα ζευγαρι ψειρες sony,με μια creative καρτα ηχου του 15ευρου(και 8 χρονων),απο το winamp και σε 128 kbps ριπ.πειραζω λιγο το EQ να μη με ενοχλει τπτ κ ειμαι πανευτυχης.ψυχολογια που λεγαμε?

αν δεν πειθεσαι οτι εισαι στο χωρο της εκτελεσης,ισως αυτος δεν υπηρξε ποτε.μαλλον ειναι δημιουργημα ηχοληπτη.

Last edited:
Θέλω να...ψήσω κάποια ψυχή με μεγάλα ηχεία- sonus faber amati aniv.(εγώ έχω βάσης) κι ενισχυτή βαρέων-βαρών-Gryphon class A-και να σε πάρω μιά μέρα να τ' ακούσεις κι εκεί...

Μετα λές ότι θέλεις.-bye-

Αν δεν τρομάξεις και δεν πάς να...πηδήξεις απο το μπαλκόνι:flipout:

Σχεδόν τόπαθα εγώ,όταν τ' άκουσα να παίζει δυνατά πρώτη φορά...