Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης...

Η εξωτερική θερμομόνωση είναι η τεχνικά ιδανική.
Να έχεις υπόψιν σου όμως Κώστα, ότι πρέπει να είναι προστατευμένη από ήλιο και βροχή.

Οχι βρε. Οι πλάκες του μονωτικού υλικού καλύπτονται από πλέγμα και ειδική ακρυλική κόλλα, και εν συνεχεία από ρητινούχο παστώδη αδιάβροχο σοβά. Δεν παθαίνει τίποτα από ήλιο και βροχή.....

http://www.marmoline.gr/gr/Products/6,39,65

Οχι βρε. Οι πλάκες του μονωτικού υλικού καλύπτονται από πλέγμα και ειδική ακρυλική κόλλα, και εν συνεχεία από ρητινούχο παστώδη αδιάβροχο σοβά. Δεν παθαίνει τίποτα από ήλιο και βροχή.....

Έτσι!
Χαίρομαι που είσαι καλά ενημερωμένος. :a0210:

Re: Απάντηση: Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης...

Τι τιμή εχει το m2;

Περιπου 4,00 euro/m2. Ειναι εξαιρετικο προϊον καταλληλο και για ηχομονωση αντι του πετροβαμβακα εφαρμοζομενο σε διαταξη μαζα-ελατηριο-μαζα. Δεν προκαλει ερεθισμους στην επιδερμιδα οπως ο πετροβαμβακας.

http://www.lazarakis-constructions.gr/files/1704.pdf

δυό φωτό από το έργο μου...
μέτριες διότι εκείνη την ώρα το μόνο που δεν με ένοιαζε ήταν να βγούν φωτό.

κάλυψα κάπου συνολικά 120 τετραγωνικά μαζί με τους πλαινούς εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους.
η στήριξη ήταν απλή με βίδα με μακρόστενα κομμάτια ρετάλια από το ίδιο το υλικό.
Ομορφιές και τέτοια δεν με ενδιέφεραν διότι ο χώρος είναι καθαρά αποθηκευτικός.
Εξ άλλου οι ομορφιές απαιτούν πολύ περισσότερο κόπο και δυνάμεις που δεν διαθέτει ο κοινός άνθρωπος (από φυσικής και χρονικής άποψης).

οι πλάκες που χρησιμοποίησα ήταν 3ρες.Σίγουρα θα μπορούσα να βάλω και 5άρες και βάλε.
Φυσικά αυτά θα σήμαιναν περισσότερο κόπο, κόστος, μεγαλύτερη δυσκολία στο κουμάντο, στο κόψιμο και περισσότερα δέματα κουβάλα με το αμάξι και ανέβαζέ τα 3 ορόφους.

Attachments

• P1010700s.JPG
    P1010700s.JPG
    52.2 KB · Views: 220
  • P1010696s.JPG
    P1010696s.JPG
    74.1 KB · Views: 220
και λίγες μετρήσεις θερινές.
21/7 ώρα 17:30 δυτική πλευρά.
Θερμοκρασία αέρα εξω 38
Πάνω στο κεραμίδι 56, μέσα στο ξύλο 42. Επάνω στο φύλλο πολυστερίνης 35. Θερμοκρασία μέσα στο χώρο 34-35 κατα τόπους.
Στον κάτω όροφο (το ζητούμενο) 29.

Μπραβο εξαιρετικη δουλεια. Ειναι σωστη η μετρηση στο ξυλο; Πως την εκανες;

Αν καλυπτες τους αρμους με καποια μονωτικη αυτοκολλητη ταινια θα βελτιστοποιουσες το πολυ καλο αποτελεσμα.

Η μετρηση εγινε με υπερυθρο θερμομετρο με laser δεικτη.
οι μεγαλοι αρμοι φυραδες εχουν ηδη καλυφθει με φετες απο το ιδιο υλικο.
Παλευω τωρα τις λεπτομερειες.
καθε ΣΚ απο λιγο...

Γενικα τετοια οργανα ειναι αξιοπιστα. Απλα μου φαινεται μεγαλο το νουμερο, θα περιμενα χαμηλοτερη θερμοκρασια. Καταλαβαινω οτι εχεις ηδη ταλαιπωρηθει αλλα θα παρατηρουσες διαφορα αν εντυνες, με αυτα τα δεδομενα, ολο το ξυλο (δοκαρι). Εφαγες το γαϊδαρο μια ουρα μενει....Παντως τα λεφτα που επενδυσες θα τα παρεις πολλαπλασια πισω.

Ποιο σου φαινεται μεγαλο?
οταν εκανα τις μετρησεις δεν ειχε ολοκληρωθει ακομα ολη η δουλεια.
Νομιζω τωρα ειναι λιγο πιο κατω αλλα στον πιο κατω οροφο δεν αλλαζει αλλο.
κερδισα εκει 3 βαθμους. Και μη σου φαινεται το 29 πολυ. Μια χαρα ειναι λογω χαμηλης υγρασιας.
Και φυσικα το πιο σημαντικο ειναι πως θα παμε το χειμωνα.

Για ποια ουρα λες?
να βαλω ραμποτε η να βαλω κι αλλο φυλλο?

@Υπέρηχα έξυπνο να γίνει η αρμοκάλυψη από το ίδιο υλικό.
Αρχικά είχα καταλάβει ότι το βάζεις στο δάπεδο.
Οπότε έτσι δεν σε εμποδίζει κανείς του χρόνου π.χ να κοτσάρεις άλλα 3cm και να είσαι βασιλιάς.

@ Εγώ επειδή θα το βάλω στο δάπεδο επελεξα aritherm για ευκολία τοποθέτησης.
Όντως 4 ευρά το μέτρο.
Υπάρχει και η πλάκα (φύλλο) με διπλάσια πυκνότητα, διπλάσια τιμή και διπλάσιο κόπο τοποθέτησης, μικρή διαφορά στον συντελεστή λ σε σχέση με το πάπλωμα.
Φίλο πολιτικό μηχανικό που ρώτησα μου είπε ότι δεν έχει τόση σημασία το λ όσο το πάχος του υλικού.
Ήτοι είναι σαφώς προτιμώτερο μεγάλο πάχος παρά μικρό με μεγαλύτερο λ.
Οπότε του χρόνου άμα περισσέψει κανά φράγκο πάω για άλλη μία στρώση ώστε να πιάσω τα 10cm.

Πάντως και αυτός δεν το ήξερε το υλικό και εντυπωσιάστηκε από τις ιδιότητές του.

Το τσαρδί έχει τις κλασικές μονώσεις (5 cm) κάτω από τις μπετόπλακες, κολώνες, τοιχοποιία, αεροστεγή πλαστικά κουφώματα με 1,5 cm διάκενο τζαμιών, αλλά είδα πέρισι ότι είναι σχετικά ανεπαρκείς και σίγουρα πεπαλαιωμένες μέθοδοι μόνωσης κτηρίων.

Δηλαδή με την έξτρα μόνωση στόχος δεν είναι μόνο η περισσότερη ζέστη αλλά να μειωθούν οι θερμίδες που χρειάζεται το σπιτικό άρα και τα ετήσια, ανελαστικά κόστη θέρμανσης.
Εν τω μεταξύ από ότι ακούω αλλά είδα και στην πράξη σε άλλο τσαρδί, οι θερμίδες μπορεί να μειωθούν και πάνω από 50%!!!
Αυτομάτως δηλαδή λιγότερη αιμοραγία... και σε χρήση αλλά και σε κόστος αλλαγής εξοπλισμού θέρμανσης.

Για ρίξε καμιά ιδέα βρε Κώστα.

Για εξωτερική μόνωση πλάκας ορόφου (από κάτω σπίτι, από πάνω μόνο κολώνες και πιο πάνω άλλη πλάκα).
Μου είπαν πως πρέπει να ξέρω αν θα βάλω μετά πλακάκι (προφανώς μιας και θα είναι τα υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο) γιατί θα μπουν διαφορετικές μονώσεις.

Πρέπει να το μονώσω γιατι έχω απώλεια.

Απάντηση: Re: Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης...

Για εξωτερική μόνωση πλάκας ορόφου (από κάτω σπίτι, από πάνω μόνο κολώνες και πιο πάνω άλλη πλάκα).
Μου είπαν πως πρέπει να ξέρω αν θα βάλω μετά πλακάκι (προφανώς μιας και θα είναι τα υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο) γιατί θα μπουν διαφορετικές μονώσεις.

Αν κατάλαβα καλά έχεις από πάνω σου δύο ορόφους (πλάκες) χωρίς περιμετρική τοιχοποιία?

Re: Απάντηση: Re: Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης...

Αν κατάλαβα καλά έχεις από πάνω σου δύο ορόφους (πλάκες) χωρίς περιμετρική τοιχοποιία?

Ναι. Ισόγειο κανονικά και πάνω όροφος μόνο κολώνες (χωρίς τοίχους) και πλάκα από πάνω που θα πάει η στέγη.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης...

Ναι. Ισόγειο κανονικά και πάνω όροφος μόνο κολώνες (χωρίς τοίχους) και πλάκα από πάνω που θα πάει η στέγη.

Δύσκολη περίπτωση καθώς δεν έχεις προστασία από τα στοιχεία της φύσης.

Εδώ ένας ψυκτικός έκανε σε πανομοιότυπη περίπτωση κάτι που του βγήκε τζάμπα!
Έχει βέβαια τις προσβάσεις...
Μάζεψε παλιά πάνελ ψυκτκών θαλάμων (είναι γεμάτα με αφρό πολυουθρεθάνης) τα έστρωσε στην πλάκα, τα αρμοκάλυψε και έφτιαξε τσάμπα μόνωση που μπορεί να την αφαιρέσει όποτε θέλει (αν χτίσει αργότερα).
Παράλληλα προστάτεψε έτσι το σπίτι του από το νερό της βροχής.

Από όσο έχω διαβάσει πάντως καλή λύση σε τετοιες περιπτώσεις είναι η εφαρμογή αφρού πολυουρεθάνης σε πάχος που επιλέγεις ο ίδιος.
Εφαρμόζεται από συνεργείο μέσω κατάλληλου εξοπλισμού.
Δεν ξέρω όμως αν αφαιρείται εύκολα (αν θέλεις να χτίσεις) και τι αντοχή έχει στο χρόνο.
Επίσης δεν ξέρω αν δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Φυσικά και άλλες λύσεις υπάρχουν αλλά πάντα μπαίνει στη μέση το κόστος...

Ποιο σου φαινεται μεγαλο?
οταν εκανα τις μετρησεις δεν ειχε ολοκληρωθει ακομα ολη η δουλεια.
Νομιζω τωρα ειναι λιγο πιο κατω αλλα στον πιο κατω οροφο δεν αλλαζει αλλο.
κερδισα εκει 3 βαθμους. Και μη σου φαινεται το 29 πολυ. Μια χαρα ειναι λογω χαμηλης υγρασιας.
Και φυσικα το πιο σημαντικο ειναι πως θα παμε το χειμωνα.

Για ποια ουρα λες?
να βαλω ραμποτε η να βαλω κι αλλο φυλλο?

Αναφερομαι στη θερμοκρασια του ξυλου (δοκαρια) απο τη εσωτερικη πλευρα του δωματος "42" (αν εχω καταλαβει σωστα). Σε αυτη τη περιπτωση θα εχεις αντιληπτο ωφελος αν τα επενδυες με το ιδιο μονωτικο υλικο (αυτη ειναι η ουρα). Το 29 με εξωτερικη το 38 ειναι οντως πολυ καλο νουμερο, το ζητημα ειναι αν με λιγο περισσοτερο κοπο κατεβαινε και αλλο. Το τελικο αποτελεσμα θα ειναι αναλογο χειμωνα-καλοκαιρι.

Θα ειχε ενδιαφερον τωρα που το τελειωσες να επαναλαμβανες τις μετρησεις.

Δύσκολο Δημήτρη, αφού μελλοντικά θα πρέπει να χτιστεί. Αν υπήρχε τουλάχιστον η τοιχοποιία και οι ποδιές στα μπαλκόνια ώστε να δεις πόσο περίπου είναι το πάχος του γεμίσματος, ίσως θα μπορούσες να ρίξεις από τώρα μία τσιμεντοκονία με θερμομονωτικές ιδιότητες, π.χ.

http://www.marmoline.gr/gr/products/6,3,97

Βέβαια αυτό μόνο σε περίπτωση που μετά βάλεις πλακάκι, και εφόσον μπορείς να γεμίσεις τουλάχιστον 5cm.

Μπορείς να πάρεις έτοιμα πλακάκια με ενσωματωμένη μόνωση. Αυτά έχουν 2-5 πόντους πολυστερίνης από κάτω και από πάνω είναι τσιμεντόπλακες. Απλά τις ακουμπάς χωρίς χτίσιμο (πρέπει μόνο να χτίσεις λίγο γύρω-γύρω στην πλάκα για να μην φύγουν). Όταν αποφασίσεις να φτιάξεις τον όροφο απλά τις βγάζεις και τις μεταφερεις στην επάνω πλάκα.

Ναι, το ξέρω και γιαυτό ρώτησα.

Έχω ρωτήσει 3-4 καταστήματα εδώ και μου έδωσαν λύσεις αλλά εκτός οικονομικών μου. Κάτι τελευταίο αν ξέρετε.

Τα μονωτικά χρώματα (πχ thermoplast) τα οποία δίνουν λέει +1 βαθμό μόνωσης, ισχύουν ή είναι μούφα?

Η δράση τέτοιου είδους υλικών συνίσταται κυρίως στην αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας, οπότε 1 βαθμό Κελσίου μπορείς και να τον γλυτώνεις.

Προσοχή στην περίπτωσή σου όμως.

Επειδή θέλεις αργότερα να χτίσεις και να ρίξεις και γέμισμα (τσιμεντοκονία) ως υπόστρωμα για τα πλακάκια σου, τα χρώματα αυτά δημιουργούν στην επιφάνεια ένα φιλμ πάνω στο οποίο δεν έχουν πρόσφυση τα τσιμεντοειδή υλικά, συνεπώς θα πρέπει πριν κάνεις οτιδήποτε να ξηλώσεις πρώτα το χρώμα. Αν έχεις κατά νου π.χ. σε 1-2 χρόνια να χτίσεις, δεν θα σε συμβούλευα να το κάνεις.

Last edited:
Αναφερομαι στη θερμοκρασια του ξυλου (δοκαρια) απο τη εσωτερικη πλευρα του δωματος "42" (αν εχω καταλαβει σωστα). Σε αυτη τη περιπτωση θα εχεις αντιληπτο ωφελος αν τα επενδυες με το ιδιο μονωτικο υλικο (αυτη ειναι η ουρα). Το 29 με εξωτερικη το 38 ειναι οντως πολυ καλο νουμερο, το ζητημα ειναι αν με λιγο περισσοτερο κοπο κατεβαινε και αλλο. Το τελικο αποτελεσμα θα ειναι αναλογο χειμωνα-καλοκαιρι.

Θα ειχε ενδιαφερον τωρα που το τελειωσες να επαναλαμβανες τις μετρησεις.

ίσως έγινε μια παρεξήγηση.
Το 42 ήταν μετρημένο στο σανίδι (πέτσωμα όχι δοκάρι) σε ένα τμήμα που ακόμα δεν είχα καλύψει με τις πλάκες. Οπότε είχα δυνατότητα να μετρήσω δίπλα δίπλα.
Οι μετρήσεις είχαν γίνει όταν η δουλειά είχε σχεδόν τελειώσει στα 80% και απέμενε άλλο ένα 20% ακάλυπτο όπου μέτρησα.
Το 29 είναι πολύ καλό νούμερο όντως γιατί ήταν μετρημένο κοντά σε εξωτερικό δυτικό τοίχο σε θερμή μέρα και ώρα και φυσικά χωρίς A/C. Όμως με σοφή διαχείριση του αέρα μέχρι το μεσημέρι και από εκείνη την ώρα κλείσιμο παράθυρων και σκίαση.