Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης...

Προσοχή στην περίπτωσή σου όμως.

Επειδή θέλεις αργότερα να χτίσεις και να ρίξεις και γέμισμα (τσιμεντοκονία) ως υπόστρωμα για τα πλακάκια σου, τα χρώματα αυτά δημιουργούν στην επιφάνεια ένα φιλμ πάνω στο οποίο δεν έχουν πρόσφυση τα τσιμεντοειδή υλικά, συνεπώς θα πρέπει πριν κάνεις οτιδήποτε να ξηλώσεις πρώτα το χρώμα. Αν έχεις κατά νου π.χ. σε 1-2 χρόνια να χτίσεις, δεν θα σε συμβούλευα να το κάνεις.

Τα χρώματα τα πέρασα μόνο στους τοίχους. Το πάνω μέρος της πλάκας είναι ακόμα έτσι.

Ναι, το ξέρω και γιαυτό ρώτησα.

Έχω ρωτήσει 3-4 καταστήματα εδώ και μου έδωσαν λύσεις αλλά εκτός οικονομικών μου. Κάτι τελευταίο αν ξέρετε.

Τα μονωτικά χρώματα (πχ thermoplast) τα οποία δίνουν λέει +1 βαθμό μόνωσης, ισχύουν ή είναι μούφα?

Για δες για χρώματα νανοτεχνολογίας, λένε ότι έχουν αντοχή σε μύκητες και άλγη, η αντιμικροβιακή δράση, η αντίσταση σε φωτιά, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα των εσωτερικών χώρων, η εξαιρετικά χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και η ανακλαστική ικανότητα στο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, η αντοχή σε συχνό πλύσιμο και σε χημικά, σε συνδυασμό με κριτήρια όπως η προστασία του ανθρώπινου παράγοντα, της δημόσιας υγιεινής και του περιβάλλοντος υπογράφουν την ταυτότητα της απαράμιλλης καινοτομίας των συγκεκριμένων προϊόντων.
http://www.abolincoolpaints.com/node/60

Ενεργειακή «βόμβα» ένα στα τρία κτίρια..

Τραγικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το ΥΠΕΚΑ σχετικά με την ενεργειακή κατάσταση των κτιρίων που ελέγχθηκαν από επιθεωρητές ώστε να δοθεί ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα στα 3 κτίρια παρουσιάζουν ενεργειακή «τρύπα» αφού κατατάχθηκαν στη χαμηλότερη ενεργειακή κλάση.

Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα, το 96,3% του κτιριακού δυναμικού υπολείπεται από το "κτίριο αναφοράς", πράγμα που υποδεικνύει το τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας από τα κτίρια. Υπενθυμίζεται ότι ως κτίριο αναφοράς είναι εκείνο που κατατάσσεται στην κατηγορία Β.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 27,2% των κτιρίων δεν έχουν θερμομόνωση και διαθέτουν παλαιά και μη αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (63,2%) των εκδοθέντων ΠΕΑ αφορά σε κτίρια (κυρίως διαμερίσματα) που επρόκειτο να μισθωθούν.

Ο μικρός αριθμός ΠΕΑ για νέα κτίρια αντανακλά τη μικρή οικοδομική δραστηριότητα των τελευταίων ετών, λόγω των οικονομικών συνθηκών.

Η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εκδοθέντων ΠΕΑ το έτος 2012 (211.475) σε σύγκριση με το έτος 2011 (62.525), οφείλεται στο γεγονός ότι από τον Ιανουάριο του 2012, ξεκίνησε η απαίτηση έκδοσης ΠΕΑ και για τις μισθώσεις των διαμερισμάτων. Επίσης, ένας σημαντικός αριθμός ΠΕΑ (περίπου 20.000 ανά έτος) εκδόθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον».

Τα περισσότερα ΠΕΑ έχουν εκδοθεί στη νομαρχία Αθηνών (32,12%), στο νομό Θεσσαλονίκης (12,69%), στη νομαρχία Πειραιώς (5,03%), στη νομαρχία ανατολικής Αττικής (4,60%).

Τις περιόδους πριν την εφαρμογή του Κανονισμού Θερμομόνωσης των Κτιρίων (έως το 1980) το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων (45,1%) είναι ενεργειακής κλάσης Η.

Την περίοδο ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης (1981-2010), τα κτίρια βελτιώνονται και κατατάσσονται κυρίως στις ενεργειακές κλάσεις Γ και Δ σε ποσοστό 61,7%.

Κατά την περίοδο εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ (2011-2013), τα κτίρια κατατάσσονται κυρίως στις ενεργειακές κατηγορίες Β κα Γ (ποσοστό 73,06%).
Ωστόσο, στο διάστημα αυτό (δηλαδή μετά την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ), αναμενόταν τα κτίρια να κατατάσσονται σε κατηγορία Β και άνω.

Εκτιμάται ότι τα κτίρια που κατατάσσονται σε μικρότερη κατηγορία έχουν αδειοδοτηθεί σε προγενέστερο διάστημα (χωρίς προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ) και η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε στη συγκεκριμένη περίοδο (2011-2012).

Οι μονοκατοικίες είναι οι περισσότερο ενεργοβόρες κατασκευές (σε σχέση με τις πολυκατοικίες ή τα διαμερίσματα), ενώ τα καταστήματα περισσότερο ενεργοβόρα από τα γραφεία.

Επίσης προκύπτει ότι το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας είναι μεγάλο, ιδίως στην κλιματική ζώνη Δ. Σύμφωνα με το αποτυπωμένο κτιριακό απόθεμα (αφορά σε 31.062.000m[SUP]2[/SUP] για 274.000 κτίρια όλων των χρήσεων), η μέση υπολογιζόμενη κατανάλωση ενέργειας είναι 293 kWh/m[SUP]2[/SUP] ετησίως, ενώ, αν αυτά τα κτίρια ήταν κατασκευασμένα με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ θα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 141 kWh/m[SUP]2[/SUP] ετησίως (ποσοστό εξοικονόμησης 48%).

Ρίξτε μια ματιά όσοι ενδιαφέρεστε για εξοικονόμηση χρημάτων σε σχεση με τη θέρμανση του σπιτιού.

Του έχω ρίξει μια ματιά αλλά όχι με πολύ κόπο, οπότε κάθε συμπέρασμα κρίνεται απο τον καθένας μας.

""«φθηνότερη λύση» σε κόστος χρήσης αποτελούν κατά σειρά οι αντλίες θερμότητας, ακολουθούν οι λέβητες ξύλου και πέλετ και έπονται οι λέβητες φυσικού αερίου και πετρελαίου (ο τελευταίος παρουσιάζει και το μεγαλύτερο κόστος). Επίσης, με τα συγκεκριμένα στοιχεία που παραθέτουμε, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι, με την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδα θέρμανσης ακόμη και πάνω από 50%. Τέλος, τονίζουμε ότι, το κόστος θέρμανσης μιας κατοικίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες-εκτός από το μέσο που χρησιμοποιούμε-όπως για παράδειγμα, την ενεργειακή κατάσταση του οικήματος, το μικροκλίμα της περιοχής και φυσικά τις επιθυμίες του κάθε χρήστη.""

http://www.4green.gr/data/fotovoltaika/news/preview_news/94295.asp

μας δουλευει
οι πετρελαιου ειναι τζαμπα τωρα
αντλιες εχουν ενα κοστος κατσε καλα και προσφερονται μονο για επιδαπεδιες και σε πιο μαλακα κλιματα.
λυσεις για υπαρχουσες εγκαταστασεις ειναι το ζητουμενο και αυτες ειναι ινβερτερ αλλαγ υπαρχοντος λεβητα η αεριο.

Επιδαπέδια με αντλία θερμότητας δεν έχω πετύχει που να ζεσταίνει πραγματικά...
Σε ένα δύο σπίτια που είδα φέτος η απόδοση ήταν αστεία.

Απάντηση: Re: Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης...

μας δουλευει
οι πετρελαιου ειναι τζαμπα τωρα
αντλιες εχουν ενα κοστος κατσε καλα και προσφερονται μονο για επιδαπεδιες και σε πιο μαλακα κλιματα.
λυσεις για υπαρχουσες εγκαταστασεις ειναι το ζητουμενο και αυτες ειναι ινβερτερ αλλαγ υπαρχοντος λεβητα η αεριο.

Αυτό για τις αντλίες θερμότητας είναι ένας μύθος που δεν ισχύει πια...Δουλεύονται πια κατά κόρον πχ στις σκανδιναβικές χώρες. Ειδικά δε οι υγρού(νερού)-υγρού(νερού) έχουν φτάσει το COP 8 και ανεβαίνουν...
Σε επιδοτούμενο πρόγραμμα στη Νορβηγία που τρέχει μια 10ετία τώρα εκεί τα προβλήματα που προέκυψαν είχαν σχέση με συντήριση/αξιοπιστία και ποτέ με την απόδοση. Επίσης τα τελευταία 10 χρόνια η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά σε σχέση με αυτές 10 χρόνια πριν.
Αν τώρα δεν εφαρμόζονται σωστά και τα συστήματα δεν σχεδιάζονται σωστά προφανώς και δεν θα δουλεύουν σωστά. Κάτι τέτοιο δυστυχώς στη χώρα εδώ είναι κανόνας για πολλά πράγματα.

Last edited:
ουτε το κοστος ομως πεφτει
εδω ενα δαπεδου κλιματιστικο παιρνεις και γυρευουν διπλα

Νομίζω ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε έτσι απλά συμπεράσματα χωρίς να έχουμε ένα μακροχρόνιο πλάνο απόσβεσης.
Γιατί μπορεί να υπάρχουν καλές αντλίες θερμότητας οι οποίες να έχουν την απόδοση ενός καλού συστήματος με καυστήρα πετρελαίου/pellet/whatever αλλά το κόστος αυτών ποιο είναι και πότε υπάρχει η επιθυμητή απόσβεση;
Αν το πάμε με τη φιλοσοφία money is no object όσον αφορά την εγκατάσταση, εγώ θα πόνταρα στη γεωθερμία.
Δεν μπορεί να ισχύσει όμως μία τέτοια παραβολή.
Αναλόγως, το να μιλάς για ενδοδαπέδια θέρμανση με αντλία θερμότητας και να μετράς μόνο το κόστος της αντλίας είναι άτοπο αν δεν έχεις ήδη ενδοδαπέδια.
Γιατί δεν μιλάμε για κόστος σωλήνων, αλλά και για καταστροφή του δαπέδου και αγοράς από την αρχή!

Γιατί, αν είναι σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών να κοστίσει 50 - 60.000 ευρώ η εγκατάσταση, αγοράζεις 50 τόνους πετρέλαιο και έχεις να καις για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα που οδηγεί σε περιορισμένο αριθμό πιθανών λύσεων είναι οι εγκαταστάσεις με καλοριφέρ...
Σε καινούργια σπίτια είναι τελειώς διαφορετικό, και οι βαθμοί ελευθερίας στις επιλογές πολύ περισσότεροι.
Όσο για το πιο κερδοφόρο για κάποιον που ξέρει δεν είναι δύσκολο, μια βελτιστοποίηση αρκεί να τρέξει σε κάποιο σοβαρό πρόγραμμα προσομοίωσης κτιρίου και συστημάτων (πχ. TRNSYS) - δεν μιλάω προφανώς για λύσεις τύπου ΚΕΝΑΚ.

Νομίζω ότι δεν μπορούμε να βγάλουμε έτσι απλά συμπεράσματα χωρίς να έχουμε ένα μακροχρόνιο πλάνο απόσβεσης.
Γιατί μπορεί να υπάρχουν καλές αντλίες θερμότητας οι οποίες να έχουν την απόδοση ενός καλού συστήματος με καυστήρα πετρελαίου/pellet/whatever αλλά το κόστος αυτών ποιο είναι και πότε υπάρχει η επιθυμητή απόσβεση;
Αν το πάμε με τη φιλοσοφία money is no object όσον αφορά την εγκατάσταση, εγώ θα πόνταρα στη γεωθερμία.
Δεν μπορεί να ισχύσει όμως μία τέτοια παραβολή.
Αναλόγως, το να μιλάς για ενδοδαπέδια θέρμανση με αντλία θερμότητας και να μετράς μόνο το κόστος της αντλίας είναι άτοπο αν δεν έχεις ήδη ενδοδαπέδια.
Γιατί δεν μιλάμε για κόστος σωλήνων, αλλά και για καταστροφή του δαπέδου και αγοράς από την αρχή!

Γιατί, αν είναι σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών να κοστίσει 50 - 60.000 ευρώ η εγκατάσταση, αγοράζεις 50 τόνους πετρέλαιο και έχεις να καις για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Πράγματι, η γεωθερμία είναι η λύση και το μέλλον.
Μην ξεχνάμε ότι με τη γεωθερμία δεν θερμαίνουμε μόνο αλλά ψύχουμε (το καλοκαίρι) το χώρο μας.

Κάναμε μετατροπή στην πολυκατοικία για ‛αυτόνομη’ ,θέρμανση. (είναι νωρίς για να έχω άποψη κατά πόσο με συμφέρει κ.ο.κ.)
Σημείωση οι σωλήνες είναι κάθετοι και υπάρχουν 4 κάθετοι αγωγοί για τα καλοριφέρ που περνάνε από όλους τους ορόφους. Δεν έχει κάθε διαμέρισμα δηλαδή μια παροχή που πηγαίνει περιμετρικά σε όλο το διαμέρισμα. Αλλά οι κάθετοι αγωγοί εξυπηρετούν κάθετα όλα τα σώματα από 1ο πρώτο ως τον 5ο. Το σύνολο των σωμάτων σε κάθε διαμέρισμα είναι 6, καθώς σε δύο κάθετες παροχές υπάρχουν διπλά σώματα που καλύπτουν το ένα δωμάτιο και το διπλανό του μέσα από τον τοίχο με ~50 πόντους σωλήνα.

Κόστος υλοποίησης ~= 600ευρώ ανά διαμέρισμα.

Η ‛λύση’ που εφαρμόστηκε είναι:
Σε κάθε σώμα νέα βάνα με ‛θερμοδιακόπτη’, που είναι βαθμονομημένη από 1 έως 5, και αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες λχ. 1=10C, 2=14C, 3=18C, 4=20, 5=22
Οπότε ρυθμίζεται κάθε σώμα στη θερμοκρασία που θες. Αν θες κλείνεις τα μισά σώματα κ.ο.κ.

Σε κάθε σώμα μπήκε πάνω του κολλημένος ένας ασύρματος θερμιδομετρητής. Χοντρικά, εάν η θερμοκρασία του σώματος είναι >30C τότε ο θερμιδομετρητής ‛γράφει μονάδες’ κατανάλωσης.

Στο κλιμακοστάσιο μπήκε σε ένα σημείο της πολυκατοικίας ο κεντρικός μετρητής. Όλοι οι θερμιδομετρίες ασύρματα μεταδίδουν δεδομένα χρήσης.

Δε ξέρω εάν γνωρίζετε αντίστοιχες λύσεις ή εάν έχετε και εσείς κάτι αντίστοιχο.

Το πρόβλημα: Θόρυβος >50db όταν λειτουργεί ο κυκλοφορητής (ανά τακτά χρονικά διαστήματα).
Η αιτία ?
Από όσο καταλαβαίνω ο θόρυβος προέρχεται από α] Την βάνα β] Τις σωληνώσεις που μεταφέρουν θόρυβο από τις άλλες βάνες της ίδιας παροχής.

Λύση?
Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει. Πιθανά καλύτερης ποιότητας βάνες να περιορίσουν το θόρυβο, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάτι που να ρίχνει αισθητά -3db ή καλύτερα -6db

Φυσικά δεν γνωρίζαμε για το πρόβλημα θορύβου όταν βάλαμε το σύστημα και φυσικά ο εγκαταστάτης δε θεωρεί πρόβλημα το θόρυβο… θα τον δώ πάλι από κοντά να συζητήσουμε καθώς το θεωρώ απαράδεκτο. Αλλά ως συνήθως αφού τους πληρώσαμε… κακό του κεφαλιού μας…

Αλλά ζητώ τη βοήθεια σας. Έχει κανείς άποψή για αυτά τα συστήματα? Έχει κανείς άποψη εάν υπάρχουν πιο αθόρυβες βάνες?

Ακόμα και θεωρητικά εάν μπορείτε να βοηθήσετε με κάποιο τρόπο? Χωρίς να έχω τις απαραίτητες γνώσεις υποπτεύομαι ότι ο θόρυβος της βάνας οφείλεται και στην μικρή απόσταση μεταξύ βανών και εκεί άρα θα δυσκολευτώ περισσότερο. Ειδικά στην περίπτωση που από την ίδια σωλήνα παροχής, έχω δύο βάνες για δύο διπλανά δωμάτια, και η απόσταση μεταξύ τους είναι μικρή, νομίζω ότι η μια βάνα επηρεάζει και τη ροή της διπλανής με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ένταση. Πφφφ.. γενικά, κάθε βοήθεια δεκτή …

Last edited:
...
Ακόμα και θεωρητικά εάν μπορείτε να βοηθήσετε με κάποιο τρόπο? Χωρίς να έχω τις απαραίτητες γνώσεις υποπτεύομαι ότι ο θόρυβος της βάνας οφείλεται και στην μικρή απόσταση μεταξύ βανών και εκεί άρα θα δυσκολευτώ περισσότερο. Ειδικά στην περίπτωση που από την ίδια σωλήνα παροχής, έχω δύο βάνες για δύο διπλανά δωμάτια, και η απόσταση μεταξύ τους είναι μικρή, νομίζω ότι η μια βάνα επηρεάζει και τη ροή της διπλανής με αποτέλεσμα να ενισχύεται η ένταση. Πφφφ.. γενικά, κάθε βοήθεια δεκτή …

(Κάνω copy/paste)

Οι βασικές υδραυλικές επιπτώσεις στα αρρύθμιστα δίκτυα είναι οι θόρυβοι και οι φθορές.

Ι. Θόρυβοι.

Το μοναδικό γνωστό κριτήριο για τους θορύβους στην πλειοψηφία των μελετητών είναι η ταχύτητα του νερού. Από ότι μαθαίναμε παλιά αυτή πρέπει να κυμαίνεται για τον λόγο αυτόν από (0.4÷0.7) m/sec. Αυτή η λογική όμως ανήκει πλέον στο παρελθόν διότι αυξήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν τα κριτήρια.

Εδώ ακριβώς ανοίγω μία παρένθεση με τίτλο:

Κριτήρια καθορίζοντα τις διαμέτρους των σωληνώσεων στα δίκτυα.

Η ταχύτητα του νερού δεν είναι κριτήριο επιλογής των διατομών του δικτύου. Αυτή μπορεί να φθάσει στην τιμή των 3 m/sec και πολλές φορές και παραπάνω. Αυτό όμως πού πρέπει να κρατά την προσοχή του μελετητή είναι η παροχή του νερού τι θορύβους θα δημιουργήσει περνώντας μέσα από τα εξαρτήματα. Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Σε σωλήνα χαλκού Φ15 συνδέω ένα θερμαντικό σώμα ΙΙ 905/8.Μέ κριτήριο την ταχύτητα 0.7 m/sec μπορώ να περάσω μέσα από τον σωλήνα πολύ άνετα και δίχως μεγάλες πιέσεις 330 lit/h παροχή νερού. Δεν μπορώ όμως να περάσω αυτήν την παροχή μέσα από το θερμ. σώμα δίχως να έχω προβλήματα θορύβου στο σώμα (το γνωστό "γκλου-γκλου") και αλλεπάλληλους εξαερισμούς αυτού.

Άλλο παράδειγμα:

Υπολογίζοντας ένα δίκτυο πού απαιτεί 10,000 lit/h και με κριτήριο την μέγιστη τιμή της ταχύτητας 1.2 m/sec βρίσκω ότι δεν με καλύπτει η διατομή Φ54 του χάλκινου σωλήνα και ότι πρέπει να επιλέξω μεγαλύτερη διατομή πχ 2 1/2'' χαλύβδινο σωλήνα. Τραγικό και αντιοικονομικό λάθος διότι ως γνωστόν από τον χάλκινο σωλήνα Φ54 μπορούν να περάσουν άνετα 14,000 lit/h! (θερμοκρασίας 70°C).

Άλλο παράδειγμα:

Ας φαντασθούμε ένα βρόγχο ψύξης-θέρμανσης με χαλκοσωλήνα Φ18 όπου εξυπηρετεί ένα Fan-coil 18,000 BTU/h. Απαιτούμε 900 lit/h όπου περνούν με το ζόρι από σωλήνα Φ18 αλλά δεν περνούν (δίχως να κάνουν απαράδεκτους για κατοικήσιμο χώρο θορύβους) από τα δύο ρυθμιστικά στους συλλέκτες (εκείνα της θέρμανσης πού κακώς συνηθίζονται να τοποθετούνται και στην ψύξη).

Μα ποιο επιτέλους είναι το κριτήριο;

Εδώ ακριβώς εισέρχεται και ένας άλλος ρυθμιστικός παράγοντας στον σχεδιασμό των δικτύων νερού. Είναι η πτώση πίεσης ανά μέτρο μήκους του σωλήνα. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το ποια είναι ακριβώς τα όρια αυτών των δύο παραγόντων. Θα δώσω την γνώμη μου αλλά και θα παραπέμψω στην ASHRAE (1993 Fundamentals Handbook σελ. 33.3, Flow rate limitations) όπου μας συστήνει μία άποψη:

Κριτήριο είναι η ταχύτητα με μέγιστη τιμή 1.2 m/sec για διαμέτρους έως 50 mm ενώ από εκεί και πάνω κριτήριο είναι η πτώση πίεσης με μέγιστη τιμή 40 mm Υ.Σ/m. Αυτά μας σύστηνε η ΑSHRAE και στα 1981 (Fundamentals Handbook σελ. 34.1).Από το 1981 έως σήμερα έχω μορφώσει μία άποψη πού ας μου επιτραπεί να την γράψω.

Έχω ακόμη ένα κριτήριο: Χαλκός η Χάλυβας; Και αν είναι χαλκός έχει εσωτερική κατεργασία ή όχι; Έτσι λοιπόν έχω:

Κατεργασμένοι εσωτερικά χαλκοί (Χαλκός μονοσωληνίου Φ15,Φ16,Φ18,Φ22)

Rmax=70 mm Υ.Σ/m

Κοινοί χαλκοί

Rmax=55 mm Υ.Σ/m

Χάλυβες

Rmax=45 mm Υ.Σ/m

Αν υπολογισθεί η Φ16 για παράδειγμα, με κριτήριο την ταχύτητα 1.2 m/sec τότε μας επιτρέπει ροή 665 lit/h πού αυτή δίνει με την σειρά της μία πτώση πίεσης 115 mm Υ.Σ/m για νερό θερμοκρασίας 70°C ενώ για νερό 10°C (περίπτωση ψύξης) δίνει πτώση πίεσης 152 mm Υ.Σ/m. Και οι δύο τιμές είναι πάρα πολύ μεγάλες δεδομένου ότι θα οδηγήσουν σε υψηλά μανομετρικά και υπερδιαστασιολογημένες αντλίες. Δεν είναι του παρόντος να γράψω τώρα περισσότερα στοιχεία και να τεκμηριώσω τα παραπάνω. Ίσως στο μέλλον δοθεί κάποια ευκαιρία.

Κλείνω την παρένθεση και επανέρχομαι εκεί πού την άνοιξα.

Το νερό λοιπόν κυκλοφορώντας ανεξέλεγκτα μέσα στους κλάδους του δικτύου προκαλεί ανεξέλεγκτους θορύβους. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλές εγκαταστάσεις θέρμανσης (δισωλήνια και μονοσωλήνια συστήματα) θορυβούν (πολλές φορές πάνω από τα ανεκτά για τον άνθρωπο όρια) και οι θόρυβοι αυτοί εντοπίζονται συνήθως στον κυκλοφορητή (πού συχνά υπερδιαστασιολογείται), στους συλλέκτες (ιδίως στα μονοσωλήνια) και στα μικρά θερμαντικά σώματα.

Oλο το πολυ καλο αρθρο για τον έλεγχο ροής νερού, εδώ
http://www.gvarv.gr/edu/1_article/1_art.htm

Last edited:
BIOS σε ευχαριστώ. Έχω προχωρήσει σε αλλαγές ρυθμίσεων στην πίεση του νερού (μείωση), την ταχύτητα του κυκλοφορητή (μείωση), γύρισα σε μόνιμη κυκλοφορία (όταν νερό στο κύκλωμα <14C) αντί για περιοδική λειτουργία.
Υπάρχει βελτίωση. Προσπαθώ να βελτιώσω κι άλλο. Τις σωληνώσεις δε μπορώ να της αλλάξω τουλάχιστο τώρα το χειμώνα.
Οι θερμο-βανες είναι πανάκριβες εντωμεταξύ και αμφιβάλω εάν με κάποια καλύτερης κατασκευής θα έχω ιδιαίτερη διάφορα.
Άλλωστε μετρήσεις θορύβου ακριβώς δεν στέκουν ούτε περιλαμβάνονται στην όποια τεκμηρίωση.
Στην καλύτερη (hydrolux) να σου λένε optimized sound profile.
Με τις παραπάνω αλλαγές όντως άλλαξε το ‛προφίλ του θορύβου’ , έχω περισσότερα πρίμα και λιγότερα μπάσα lol
Ο θόρυβος φυσικά επηρεάζεται από το εάν το από πάνω ή το αποκάτω σώμα (στην ίδια γραμμή) είναι σε λειτουργία… και σταδιακά προσπαθώ να βελτιώσω την κατάσταση από την αρχική τραγική…

Kαλή τύχη :)
Για πιθανή μελλοντική δική μου χρήση, απο το άρθρο, συγκρατώ το
"Το μοναδικό γνωστό κριτήριο για τους θορύβους στην πλειοψηφία των μελετητών είναι η ταχύτητα του νερού. "...

Ας πω κι εγώ τα δικά μου λοιπόν. Μένουμε σε καινούργια πολυκατοικία από το 2008, όπου είμαι διαχειριστής.
Και τα τρία (δλδ όλα) τα διαμερίσματα του 1ου ορόφου, που από κάτω τους έχουν την πυλωτή, έχουν μεγάλο πρόβλημα υγρασίας στα πατώματα (πλακάκι).
Μιλάμε για νερό,τόσο που θέλει σφουγγάρισμα και κάνει ζημιές στα έπιπλα!
Δεν φαίνεται να διεισδύει από κάπου (απ' έξω) και κάνει μαύρη μούχλα στους αρμούς των πλακακιών, στα σοβατεπί κλπ.
Φίλος μηχανικός, χωρίς να έχει κάνει αυτοψία, λέει πως οφείλεται σε εσωτερική υγροποίηση και θέλει μόνωση η πυλωτή από κάτω, δλδ στο ταβάνι της.
Απέκλεισε την πιθανότητα εισροής από κάποια ρωγμή, γιατί τότε το πρόβλημα θα ήταν εστιασμένο.
Φώναξα έναν τεχνικό μονώσεων, που διαπίστωσε ότι πράγματι η πλάκα δεν είναι μονωμένη, συμφώνησε με τον φίλο και μου έδωσε και την προσφορά του.
Πριν σχολιάσουμε την προσφορά, πείτε μου την άποψή σας, μπορεί όντως να είναι αυτό το πρόβλημα; Να προχωρήσω δηλαδή προς αυτή την κατεύθυνση;

Σημ: Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που είδα φέτος είναι -2C αξημέρωτα το πρωί.

Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις εξωτερική θερμομόνωση στην πυλωτή.....

Υπολόγισε πως οι τιμές της αγοράς είναι περίπου 20-25 ευρώ/τ.μ. τα υλικά (διογκωμένη πολυστερίνη 5cm ή 7cm, κόλλα, πλέγμα, στηρίγματα και ρητινούχος σοβάς) και 15-20 ευρώ ανά τ.μ. η εργασία.

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Η προσφορά που έχω είναι στο κάτω όριο των τιμών που λές, στα 36€/τμ για υλικά+εργασία, με τα παχύτερα πάνελς (νομίζω 10άρια).
Δεν γράφει όμως για πλέγμα/σοβά. Μάλλον εννοείται, αλλά θα επικοινωνήσω και θα σου πώ.
Σίγουρα πάντως ΔΕΝ περιλαμβάνει τα δοκάρια. Αφορά μόνο τις οριζόντιες επιφάνειες.
Ο τεχνικός είπε πως η τα δοκάρια θα ανεβάσουν αρκετά το κόστος της εργασίας, χωρίς το ανάλογο αποτέλεσμα. Τι λες;

Α, έμαθα πως αν γινόταν στη φάση του καλουπώματος, το κόστος θα ήταν περί τα 1.500€...:furious3: