Ο προβληματισμός του Θοδωρή

Για να το πω απλά........γινεται με την θέση ακρόασης σταθερή και με τα ηχεία εκεί που είναι να μην εχω ακυρώσεις???......ακόμα και αν αλλάξω dac , pro, ηχεία κτλ??? Όχι. Αυτό είναι το θέμα.

Τι να το κάνω το 10% καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα με καινουργια μηχανάκια όταν χάνω 50% από τον χώρο. (Τα ποσοστά τα έβγαλα από το μυαλό μου έτσι για να make a point αλλά πάνω κάτω καταλαβαίνεις τι εννοώ)

Κουλαρησε....μην τα γενικευεις ετσι.
Αζερμπαιτζαν καλο ε;

Πόσο τα δίνεις τα yamaha ??
Nα σου στείλω πάνω το harman kardon, να σε στείλω αδιάβαστο?
Ρε θα μας τρελάνεις? ?
Κατσε καλά και βάλε ένα singleton. ...μετά το τρίτο ποτήρι οι ανακλασεις αποτελούν μια θολή ανάμνηση! .:ADFADF1:

Τι εγινε ο πονος του Θοδωρη ? :smash:

Τον εφαγε ο ψυχοσυναισθηματικος πουριτανισμος ? :flute:

Τον τίτλο τον άλλαξα εγώ για να γίνεται περισσότερο κατανοητό το θέμα συζήτησης .

Re: Ο πόνος του Θοδωρή

...........................
Έφερα την πολυθρόνα 1,5 μετρά πιο μπροστά και το αποτέλεσμα είναι θαυμάσιο.........
Θοδωρή, όλα αυτά σχετικά με τις ακυρώσεις, τις μετρήσεις κλπ, είναι σωστά. :lehrer:
Είναι επίσης σωστό ότι κατά κανόνα αναγκαζόμαστε να κάνουμε συμβιβασμούς. Ακόμα και στα στούντιο.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Κάθε άλλο. Συνήθως είναι πολύ καλύτερα απ' ότι προβλέπουν οι μετρήσεις.
Υπάρχει ένα μυστικό. Η σχέση του κατ' ευθείαν ήχου (direct sound) προς τον εξ ανακλάσεως προερχόμενο. Όταν ο κατ' ευθείαν ήχος φθάνει στα αυτιά του ακροατή πιο δυνατά (=πιο κοντά και κατά ένα μικρό ποσοστό πιο γρήγορα) λειτουργεί το ψυχοακουστικό φαινόμενο της επικάλυψης (=mask effect), σύμφωνα με το οποίο, εάν δύο ήχοι ίδιας συχνότητας φθάνουν ταυτόχρονα στα αυτιά μας, ο εγκέφαλος μας αντιλαμβάνεται αυτόν που έρχεται πρώτα και είναι και πιο δυνατά. Ενώ αγνοεί τον εξ ανακλάσεως προερχόμενο (και κατά ολίγα db πιο αδύναμο.

Με βάση αυτή την αρχή έχω καταφέρει να πραγματοποιήσω καλές ηχογραφήσεις σε πολύ κακούς χώρους.
Φροντίζοντας, ώστε ο λόγος του κατ' ευθείαν προς τον ανακλώμενο ήχο να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερος.

Στην πράξη αν τα ηχεία είναι σωστά τοποθετημένα (by the book), ώστε να μη μπουμάρουν και να μη χρωματίζουν από την τοποθέτηση τους, υπάρχει κάποιο σημείο, όσο απομακρύνεσαι από τους άξονες των ηχείων, όπου η σχέση μεταξύ κατ' ευθείαν και ανακλώμενου ήχου γίνεται μέγιστη κι' εκεί μπορούμε πράγματι να έχουμε sweet spot, ανεξάρτητα (σχεδόν) από τις αδυναμίες του χώρου μας.
Υπ' όψιν μία ακάποια απόσταση είναι αναγκαία, διότι ελαχιστοποιούνται οι διαφορές φάσης μεταξύ των μονάδων των ηχείων.
Από αυτή την άποψη τα ηχεία τύπου Monitor (και ειδικά τα near field) μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα και απροβλημάτιστα σε κακούς ακουστικά χώρους, διότι είναι μελετημένα να αποδίδουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε κοντινές αποστάσεις (=ευρεία και ομοιόμορφη διασπορά).

Πάντως για όσους ονειρςύονται θηριώδη ηχεία, π.χ. Wilson ή Rockport -για να θυμηθούμε και το Hi-End (:tongue:)- αυτά χρειάζονται οπωσδήποτε σωστούς και φροντισμένους χώρους. Ακριβώς επειδή η θέση ακρόασης πρέπει να είναι σε αρκετή απόσταση από τα κέντρα των ηχείων, προκειμένου "ν' αναπτυχθούν" και ν' ακουστούν σωστά. Πολύ περισσότερο αν πρόκειται για κόρνες. Π.χ. Avaton! :rolleyes:
Σε γενικές γραμμές: Καθοριστικό στοιχείο είναι τα χαρακτηριστικά διασποράς και ακτινοβολίας του παραγομένου ήχου από τα ηχεία. Τα οποία ορίζουν και τη σχέση του κατ' ευθείαν με τον ανακλωμενο ήχο ως τη θέση ακρόασης.

Συμπεράσματα:

-Χαλάρωσε. Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ' ότι πιστεύεις! :smile:

-Δε χρειάζεται να κάνεις τα έπιπλα άνω κάτω. Μία αναπαυτική εργονομική πολυθρονίτσα αρκεί. Που να έχει και ρόδες. Θα την έχεις κάπου σε μία άκρη και θα τη μεταφέρεις άμεσα, όταν θες να κάνεις τις ακροάσεις και θεάσεις σου. Άντε και κανένα ελαφρύ πτυσσόμενο τράπεζάκι! :D

-Παραδέχομαι ότι το sweet spot, όπως το περιέγραψα πιο πάνω λειτουργεί για ένα μόνο ακροατή. Δηλαδή για σένα. Αλλά τι μας νοιάζει;
Μήπως υπάρχουν και πολλοί που θέλουν να μοιράζονται τα περίεργα χόμπι μας; :laugh:

Υ.Γ. Οι φίλοι που θα έλθουν για μπύρες και -παρεμπιπτόντως- για ακροάσεις, ας αρκεστούν στη μπύρα που πρέπει να είναι καλής ποιότητας και στα μεζεδάκια. Ας βολευτούν όπου να'ναι για την ακρόαση.
Τι να κάνουμε, δε μπορούμε να τα έχουμε όλα! :nounder:

ετσι ειναι Θοδωρη !! σε πολλουs εξ ημων εναs ακουει στην sweet spot. οι αλλοι μεχρι να`ρΘει η σειρα τουs :flipout: ( ετσι ξηγιομασταν οταν βρισκομασταν)

Re: Απάντηση: Ο προβληματισμός του Θοδωρή

Πόσο τα δίνεις τα yamaha ??
Nα σου στείλω πάνω το harman kardon, να σε στείλω αδιάβαστο?
Ρε θα μας τρελάνεις? ?
Κατσε καλά και βάλε ένα singleton. ...μετά το τρίτο ποτήρι οι ανακλασεις αποτελούν μια θολή ανάμνηση! .:ADFADF1:

:flipout::flipout::flipout:

Sonus ευχαριστώ πολύ για το ενθαρρυντικό σεντονι! Θα κανω και αλλες δοκιμές. Θα δοκιμάσω και με τα μονιτορ και θα αναφέρω εδω τα αποτελεσματα.

Ο sonus , στο ίδιο μήκος κύματος με εμένα σου έκανε μια μικρή περίληψη του πρωτοκόλλου.
Ή το ακολουθεί κάποιος ή χαλαρώνει και τα ξεχνάει όλα.

Παιδια σας ευχαριστώ ολους. Θα κανω δοκιμές, θα παω και απ του δημητρη να δω τι μαγκια εχει κανει στην σοφίτα. Λογικα θα βρω μια συμβιβαστική λυση και θα ζησω με την υπάρχουσα κατάσταση .....αλλα σαν drama queen που ειμαι το εκανα μεγαλο θεμα. Οτι ερωτηση προκύψει θα την κανω εδω.

Μια που λεμε για τα HS7......

τα HS7 εχουν πισω το port. Aν δω οτι μπουμαρουν και παμε ας πουμε σε κατι με μπροστινο port οπως τα Focal πχ. για το οποια ακουω καλα λογια, θα εχουν ουσιαστικά ευκολότερη τοποθέτηση ή τρίχες?

Re: Απάντηση: Ο προβληματισμός του Θοδωρή

Δεν χρειαζοταν βρε Πετρο να μου εξηγησεις. -bye-

Νομιζω ηταν και προφανες και σκοπιμο ! :rolleyes:

Κάτι ήξερες και ασχολείσαι μόνο με λεύκες συσκευές εσύ.....γλιτώνεις ένα κάρο έγνοιες...:flipout:

Μια που λεμε για τα HS7......

τα HS7 εχουν πισω το port. Aν δω οτι μπουμαρουν και παμε ας πουμε σε κατι με μπροστινο port οπως τα Focal πχ. για το οποια ακουω καλα λογια, θα εχουν ουσιαστικά ευκολότερη τοποθέτηση ή τρίχες?
Για μενα ειναι (αν δεν το παραξηλωσεις) τριχες ,μην εχεις καλυτερο μπασο καμμια φορα, αλλα πριν εκταμιευσεις αγοραζεις κανα σφουγγαρι και δοκιμαζεις να ταπωσεις το b.r.
Τα KEF που εχω ,το εχουν στην συσκευασια.
Μαλιστα μπορεις να παρεις και απο petshop αυτο τα σφουγαρια που βαζουν για φιλτρα σε ενυδρεια ,που ειναι και πιο "αραια"