Ο Σιδεράς - Mεταλλικές κατασκευές

Ποια πήρες Νίκο, θύμισέ μας.
Πήρα την Stayer Mig131 και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος 😀

Τις πρώτες εντυπώσεις τις είχα γράψει εδώ

Last edited:
...Μια παρόμοια (και πιο φτηνή νομίζω) είχε φέρει και το lidl πριν λίγο καιρό.
Αυτή που φέρνει συνήθως λες να μου κανει σαν αρχάριο; Τι πρέπει να τσεκάρω από χαρακτηριστικά;

Ασχολούμαι με το ξύλο και αρκετά χρόνια γλυκοκοιτάζω το μέταλλο που είναι άλλος κόσμος και σου δίνει περισσότερες δυνατότητες. Απλά σκεφτόμουν οτι εκτός από την ηλεκτροκόλληση θελεις και μάσκα, γάντια, γωνιές μαγνητικές και δεν ξέρω τι άλλο και αυτό με αποθάρρυνε να μπω στη διαδικασία για τόσα έξοδα χωρίς ενδεχομένως να βγάλουν τα λεφτά τους.

Τώρα που σας βρήκα ζεστούς, η διαφορά ανάμεσα σε MIG και ΜΜΑ ποια είναι;

....
Δες αυτό το video και εδω είμαστε :)

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: mare96 and newbie
Αυτή που φέρνει συνήθως λες να μου κανει σαν αρχάριο; Τι πρέπει να τσεκάρω από χαρακτηριστικά;
Επειδή αναφέρεις συχνά το "αρχάριος", υπάρχουν 2 τύποι αρχαρίων:
Αυτοί που πρώτα αποκτούν την θεωρητική γνώση και στην συνέχεια την κάνουν πράξη, με απτά αποτελέσματα πολύ σύντομα.
Αυτοί που πιστεύουν ότι "το έχουν" και συνήθως μετά από λίγο τα παρατάνε.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, η γνώση πρέπει να προηγείται της εμπειρίας, όπως επίσης και οι αποτυχίες απαιτούν ανάλυση για να γίνουν γνώση.

Εφόσον θέλεις ένα vfm μηχάνημα, όρισε ένα budget μαζί με τα παρελκόμενα και ξεκίνα την έρευνα αγοράς.
Τα χαρακτηριστικά σε αυτήν την κατηγορία είναι τα βασικά, ανεξάρτητα το τι αναφέρουν οι εισαγωγείς. Σημαντικός παράγοντας η αντιπροσωπεία, η εγγύηση, το service κτλ. Σαφώς και υποστήριξη σαν του LIDL και του LEROY μάλλον δεν θα βρεις, αλλά υπάρχουν αξιόλογες εταιρείες στην Ελληνική αγορά.

Οι περισσότεροι από εμάς, είμαστε ευχαριστημένοι από τα μηχανήματά μας, όχι γιατί είναι τα καλύτερα, αλλά γιατί ασχοληθήκαμε.

Ασχολούμαι με το ξύλο και αρκετά χρόνια γλυκοκοιτάζω το μέταλλο που είναι άλλος κόσμος και σου δίνει περισσότερες δυνατότητες. Απλά σκεφτόμουν οτι εκτός από την ηλεκτροκόλληση θελεις και μάσκα, γάντια, γωνιές μαγνητικές και δεν ξέρω τι άλλο και αυτό με αποθάρρυνε να μπω στη διαδικασία για τόσα έξοδα χωρίς ενδεχομένως να βγάλουν τα λεφτά τους.

Αφού ασχολείσαι με το ξύλο, το μόνο που πρέπει να μάθεις είναι να κολλάς. Τα υπόλοιπα τα ξέρεις (και είναι πολλά). Το κόστος των μηχανημάτων του ξύλου είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με του σίδερου και στο λεω από προσωπική εμπειρία. Τώρα θα μου πεις ότι το ξύλο είναι "ζωντανό" και δίνει άλλη διάσταση στην κατασκευή. Συμφωνώ, αλλά και πολύ πιο ακριβό.
Το αν θα βγάλει τα λεφτά της, εξαρτάται αποκλειστικά από τους στόχους σου. Πχ μόνο με αυτή την κατασκευή, απόσβεσα το κόστος της ηλεκτροκόλλησης και αρκετών παρελκόμενων.
Για μάσκα, γωνιές και γάντια, ας είναι καλά το LIDL και οι Κινέζοι. Πολύ μικρό το κόστος.

Νομίζω ότι το κάλυψε απόλυτα ο Νίκος.

Το κόστος των μηχανημάτων του ξύλου είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με του σίδερου.
Στέλιο δεν ισχύει και τόσο. Ναι μεν με έναν τροχό και μια ηλεκτροκόλληση (βατό κόστος) θα κάνεις πολλά, αλλά για μεγαλύτερη γκάμα εργασιών ο τόρνος και η φρέζα έχουν πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με εργαλεία για αντίστοιχες εργασίες σε ξύλο...

Άσχετο, σκέφτομαι και εγω σοβαρά να μπω στο χώρο από του χρόνου (τώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα €) και έχω πολλές απορίες - θα επανέλθω.

......
Άσχετο, σκέφτομαι και εγω σοβαρά να μπω στο χώρο από του χρόνου (τώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμα €) και έχω πολλές απορίες - θα επανέλθω.

Να μπεις. Είναι εύκολο και πολύ χρήσιμο.
Θυμάμαι παλιά, για δεκαετίες, τον εαυτό μου να λέει "αυτό χρειάζεται σιδερά" και να σταματάω στη μέση μιας δουλειάς ή μιας επισκευής. :confused:

Στο σπίτι, στην αυλή, οπουδήποτε, χρειάζεται κάθε τόσο η ηλεκτροκόλληση. Και με τις Mig flux είναι τόσο εύκολο που μπορείς να το κάνεις ανεβασμένος ακόμα και σε μια σκάλα, χωρίς άγχος.

Και τα παρελκόμενα είναι φτηνά. Μάσκα, γάντια, συρματόβουρτσα, μαγνητικές γωνίες, δεν κάνουν ούτε 100€
Αν θελήσεις να κάνεις κατασκευές όπως πάγκους, έπιπλα κλπ (που θα το θελήσεις σίγουρα), θα χρειαστείς και εκείνη την κορδέλα μετάλλου της Parkside. Τα υπόλοιπα, τροχό, κάθετο τρυπάνι κλπ, τα έχεις ήδη. :)

Αν μπεις στο παιχνίδι, θα σου έρθει η όρεξη για πολλά πράγματα. Το πόσο εύκολα έφτιαξα αυτό το γραφείο δεν φαντάζεσαι.

Και κάτι βασικό: Η πρώτη ύλη, είναι φτηνή. Πολύ φτηνή. Καμία σχέση με το ξύλο.

• Like
Reactions: dk31 and KostasMo
Στέλιο δεν ισχύει και τόσο. Ναι μεν με έναν τροχό και μια ηλεκτροκόλληση (βατό κόστος) θα κάνεις πολλά, αλλά για μεγαλύτερη γκάμα εργασιών ο τόρνος και η φρέζα έχουν πολλαπλάσιο κόστος σε σχέση με εργαλεία για αντίστοιχες εργασίες σε ξύλο...

Δημήτρη ο τόρνος και η φρέζα είναι... :love::love::love::love:
Σαν ερασιτέχνες όμως, μην ξεχνάμε τα 3Χ: Χώρος, Χρόνος Χρήμα. Όποιο από αυτά λείπει, απλά χάσαμε.
Αναφέρομαι πάντα σε κατασκευές που ίσως ξεπερνανε το ερασιτεχνικό επίπεδο, αλλά ποτέ δεν φτάνουν στο επαγγελματικό.
Πχ κάγκελα περίφραξης (πολύ μεγάλο κόστος) μπορέις εύκολα να φτιάξεις, αν επιλέξεις/συμβιβαστείς σε έναν συγκεκριμένο τύπο κάγκελου.

Να μπεις. Είναι εύκολο και πολύ χρήσιμο.
Θυμάμαι παλιά, για δεκαετίες, τον εαυτό μου να λέει "αυτό χρειάζεται σιδερά" και να σταματάω στη μέση μιας δουλειάς ή μιας επισκευής. :confused:

Στο σπίτι, στην αυλή, οπουδήποτε, χρειάζεται κάθε τόσο η ηλεκτροκόλληση. Και με τις Mig flux είναι τόσο εύκολο που μπορείς να το κάνεις ανεβασμένος ακόμα και σε μια σκάλα, χωρίς άγχος.

Και τα παρελκόμενα είναι φτηνά. Μάσκα, γάντια, συρματόβουρτσα, μαγνητικές γωνίες, δεν κάνουν ούτε 100€
Αν θελήσεις να κάνεις κατασκευές όπως πάγκους, έπιπλα κλπ (που θα το θελήσεις σίγουρα), θα χρειαστείς και εκείνη την κορδέλα μετάλλου της Parkside. Τα υπόλοιπα, τροχό, κάθετο τρυπάνι κλπ, τα έχεις ήδη. :)

Αν μπεις στο παιχνίδι, θα σου έρθει η όρεξη για πολλά πράγματα. Το πόσο εύκολα έφτιαξα αυτό το γραφείο δεν φαντάζεσαι.

Και κάτι βασικό: Η πρώτη ύλη, είναι φτηνή. Πολύ φτηνή. Καμία σχέση με το ξύλο.

Ακριβώς όπως τα είπες,

• Like
Reactions: dk31
Το κόστος των μηχανημάτων του ξύλου είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με του σίδερου και στο λεω από προσωπική εμπειρία.

Στέλιο, για κάνε μας μια πιο λεπτομερή ανάπτυξη του θέματος μπας και καταλάβω τι εννοείς.
Για ποιά μηχανήματα μιλάς;
(Εκτός αν για τα ξύλινα παίρνεις Festool και για τα σίδερα Parkside 😁).

Στέλιο, για κάνε μας μια πιο λεπτομερή ανάπτυξη του θέματος μπας και καταλάβω τι εννοείς.
Για ποιά μηχανήματα μιλάς;
(Εκτός αν για τα ξύλινα παίρνεις Festool και για τα σίδερα Parkside 😁).

Εντάξει, μπορεί να ήμουν λίγο υπερβολικός :cool: αλλά στα δικά μου εργαλεία, έχουν σημαντική οικονομική διαφορά, χωρίς ανάλογη διαφορά στην ποιότητα του αποτελέσματος.
Με έχεις για άνθρωπο που θα έπαιρνε PARKSIDE; Τί είμαστε τίποτα τριτοδεύτεροι; Μόνο καμιά 15ριά έχω και αυτά για να μην ξεχωρίζω από το πλήθος :ROFLMAO::LOL::ROFLMAO:

Σε αυτά που έχω φτιάξει με ξύλο (οποιοδήποτε ξύλο) έχω χρησιμοποιήσει:
Δισκοπρίονο πάγκου DEWALT DWE7485
Δισκοπρίονο χειρός BOSCH GKS190
Πριονοκορδέλα SHEPACH
Σέγα μπαταρίας DEWALT
ROUTER πάγκου (ιδιοκατασκευή)
Trim Router BOSCH
Τριβείο παλμικό BOSCH ρεύματος.
Τριβείο γωνιακό BOSCH μπαταρίας
Από παρελκόμενα, έχω χαθεί πλέον.

Το πιό ακριβό είναι το DEWALT DWE7485. Πριν από αυτό είχα έναν πάγκο της WOLFCRAFT για δισκοπρίονο και router, που πιο πολύ το ρύθμιζα παρά έκοβα.:LOL:

Στο σίδερο, τί να έχω;
Το πιό ακριβό είναι η ηλεκτροκόλληση IMPERIA MULTI 200. Την πήρα χωρίς να την έχω ανάγκη, αλλά είναι από τα άψυχα πράγματα, που δημιουργούν όμως συναισθήματα :) (όπως και κάποια από τα παραπάνω).
Έναν τροχο ρεύματος BOSCH - GWS 14-125
Την πριονοκoρδέλα σιδήρου της PARKSIDE.
Μάσκα YATO.
Μερικές γωνιές
Την σημαντική μείωση στο κόστος, την πέτυχα με την πριονοκoρδέλα σιδήρου. Είναι απίστευτο εργαλείο και με κόστος κάτω από 100€ !!!
Για να καταλάβεις, η παρακάτω κοπή είναι 1mm. Σαφώς και απαιτεί ρυθμίσεις, αλλά το αποτέλεσμα ειναι θετικότατο.
1759930382427.png

Αυτά είναι τα βασικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιώ χωρίς όμως να υποτιμώ ένα πλήθος βοηθητικών που μου κάνουν την ζωή εύκολη.

Τελικά η αλήθεια ποιά είναι;

Αν είχα την δυνατότητα, θα έπαιρνα τόρνο και φρέζα:love:

Αν είχα την οικονομική ευχέρεια θα δούλευα ΜΟΝΟ μασίφ ξύλο πολύ καλής ποιότητας.

Κακά τα ψέματα, την ομορφιά του ξύλου δεν την πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο το σίδερο

Ωραία είναι αυτά:
20250914_214625.jpg 20221005_105332.jpg

αλλά τι σχέση έχουν με αυτά;

20230319_134218.jpg20200927_211626 a.jpg

20230516_214154.jpg

Ήθελα ένα πάγκο/stand για τα σταθερά τριβείο, βούρτσα και τροχό.
Η κατασκευή έγινε από ρετάλια που είχα. Δεν διεκδικεί βραβείο ομορφιάς, αλλά τουλάχιστον βγήκε σταθερό.

20251001_122835.jpg

Δυστυχώς, στο τέλος διαπίστωσα λάθη:
Ξέχασα να υπολογίσω την διαγώνιο, ώστε να περνάνε τα ράφια και αναγκάστηκα να κάνω πατέντες.
20251005_093549.jpg 20251005_094115.jpg

Κάποιες μικροαστοχίες διορθώθηκαν, αλλά.....

Το τριβείο βιδώθηκε στο επάνω μέρος και όλα καλά.
Η βούρτσα όμως και ο τροχός, μόνο για αποθήκευση κάνουν σε αυτές τις θέσεις. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος πρεπει να βρεθεί ένας τρόπος να βγαίνουν έξω από πλαίσιο, ώστε να είναι λειτουργικά.

20251008_121153.jpg

Σκέφτηκα τις θέσεις τους. να τις κάνω συρταρωτές με οδηγούς βαρέως τύπου, αλλά έχω αμφιβολίες για την σταθερότητα.
Πείτε καμιά ιδέα μήπως και το σώσω

Σκέφτηκα τις θέσεις τους. να τις κάνω συρταρωτές με οδηγούς βαρέως τύπου, αλλά έχω αμφιβολίες για την σταθερότητα.
Πείτε καμιά ιδέα μήπως και το σώσω
Δεν θα σε βολέψει με συρταρωτές θέσεις, θα πρέπει να δουλεύεις τα εργαλεία πολύ χαμηλά σε ύψος, σκυφτός ή στο πάτωμα.
Μια ιδέα είναι να στερεώσεις μόνιμα ένα κομμάτι κόντρα πλακέ κάτω από κάθε εργαλείο. Μετά να σκεφτείς μια πατέντα που να σε βολεύει, για να στερεώνεις το κ/π πάνω στον πάγκο κάθε φορά που θες να δουλέψεις κάποιο από τα 3 εργαλεία. Πχ βίδες που θα μπαίνουν σε μούφες ξύλου , βίδες-πεταλούδα, καβίλιες που να θηλυκώνουν σε τρύπες ή απλά σφιγκτήρες.

Και ένα βίντεο με μια ωραία ιδέα που όμως δεν νομίζω να σου κάνει - θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί ο πάγκος ώστε να υπάρχει χώρος να τουμπάρει το αρκετά ψηλό τριβείο.

• Like
Reactions: nickolas and newbie
Δεν θα σε βολέψει με συρταρωτές θέσεις, θα πρέπει να δουλεύεις τα εργαλεία πολύ χαμηλά σε ύψος, σκυφτός ή στο πάτωμα.
Μια ιδέα είναι να στερεώσεις μόνιμα ένα κομμάτι κόντρα πλακέ κάτω από κάθε εργαλείο. Μετά να σκεφτείς μια πατέντα που να σε βολεύει, για να στερεώνεις το κ/π πάνω στον πάγκο κάθε φορά που θες να δουλέψεις κάποιο από τα 3 εργαλεία. Πχ βίδες που θα μπαίνουν σε μούφες ξύλου , βίδες-πεταλούδα, καβίλιες που να θηλυκώνουν σε τρύπες ή απλά σφιγκτήρες.

Και ένα βίντεο με μια ωραία ιδέα που όμως δεν νομίζω να σου κάνει - θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί ο πάγκος ώστε να υπάρχει χώρος να τουμπάρει το αρκετά ψηλό τριβείο.
Καλημέρα Δημήτρη,
δυστυχώς η εναλλαγή των εργαλείων δεν είναι εφικτή λόγω τριβείου. Για να μειωθούν οι κραδασμοί, σχεδόν το έχω πακτώσει με αποτέλεσμα να είναι χρονοβόρα και δύσκολη η απομάκρυνσή του. Παραμένει όμως η ιδέα σου σαν εναλλακτική σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλη λύση.

Η έλλειψη χώρου τα έχει αυτά, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα βρεθεί.

δυστυχώς η εναλλαγή των εργαλείων δεν είναι εφικτή λόγω τριβείου. Για να μειωθούν οι κραδασμοί, σχεδόν το έχω πακτώσει
Κατάλαβα. Τα άλλα δύο εργαλεία (που πιάνουν και λιγότερη επιφάνεια) δεν μπορείς να τα στήνεις σε άλλο πάγκο όταν θες να τα δουλέψεις;

• Like
Reactions: KOSSTV and osatosa
Κατάλαβα. Τα άλλα δύο εργαλεία (που πιάνουν και λιγότερη επιφάνεια) δεν μπορείς να τα στήνεις σε άλλο πάγκο όταν θες να τα δουλέψεις;

Δημήτρη αν ανεβάσω φωτογραφία του εργαστηρίου, θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος :ROFLMAO: .
Είναι αυτο που λέμε "ούτε φίδι δεν περνάει"

Ενδεχομενως η λύση σου να είναι σπαστός μεντεσες βαρεως τυπου που ομως απαιτει αλλαγή της μεταλλικής κατασκευής ..

Γωνίες Ραφιού Πτυσσόμενες | Skroutz.gr https://share.google/iP1wlo7Flum8kjKY9

Με λιγα λόγια να γίνει λεπτότερο και να πέφτουν τα σανιδακια προς κάτω μαζί με τα έργαλεία.. και να σηκώνεις οποίο θέλεις...

Θα τα προσαρμόσεις ανάλογα το πλάτος που έχεις και θα στερεωσεις της βάσεις πάνω στου κοιλοδοκους..

Σου βάζω φωτο.απο.το.δικο μου να πάρεις ιδέα ώστε να κάνεις τις σκέψεις σου..
Άνετα κρατανε 7-8 κιλά οι 2...

Screenshot_20251010_193204_Gallery.jpg

Ανοικτό..

Screenshot_20251010_193220_Gallery.jpg

Κλειστό.

Screenshot_20251010_193445_Chrome.jpg

Ενδεχομενως η λύση σου να είναι σπαστός μεντεσες βαρεως τυπου που ομως απαιτει αλλαγή της μεταλλικής κατασκευής ..

Γωνίες Ραφιού Πτυσσόμενες | Skroutz.gr https://share.google/iP1wlo7Flum8kjKY9

Με λιγα λόγια να γίνει λεπτότερο και να πέφτουν τα σανιδακια προς κάτω μαζί με τα έργαλεία.. και να σηκώνεις οποίο θέλεις...

Θα τα προσαρμόσεις ανάλογα το πλάτος που έχεις και θα στερεωσεις της βάσεις πάνω στου κοιλοδοκους..

Σου βάζω φωτο.απο.το.δικο μου να πάρεις ιδέα ώστε να κάνεις τις σκέψεις σου..
Άνετα κρατανε 7-8 κιλά οι 2...

View attachment 259189

Ανοικτό..

View attachment 259190

Κλειστό.

View attachment 259191

Υπό σκέψιν. Ίσως και συνδυασμός με αυτό που είπε ο Δημήτρης. Ο μοναδικός χώρος είναι αυτός που βλέπετε, πλέον για να βάλω κάτι στο εργαστήριο, πρέπει να βγάλω κάτι άλλο.

Θα τεθεί το θέμα και στην αυριανή συνέλευση στο τσιπουράδικο 😁

Καλησπέρα με νέα ερώτηση και με αφορμή την ηλεκτροσυγκόλληση με σύρμα που θα φέρουν τα lidl την άλλη βδομάδα.
Μετά από σχετικό ψάξιμο για περισσότερες πληροφορίες και άπειρες ερωτήσεις στο chatgpt έπεσα πάνω σε ένα σοβαρό θέμα ασφάλειας: τι γίνεται όταν κολλάμε γαλβανισμένα σίδερα; Επειδή η χρήση που την θέλω είναι καθαρά για DIY κατασκευές θα χρειαστεί να κολλήσω βίδες παξιμάδια και ντίζες όλα γαλβανισμένα. Το chatgpt και διάφορα βιντέακια για το θέμα επισήμαναν οτι ειναι ζήτημα ζωής η θανάτου( ! ) διότι ο ατμος που εκλύεται απ το γαλβάνι ειναι άκρως τοξικός! Η ερώτηση λοιπόν είναι γνωρίζετε κάτι παραπάνω, εαν ασχολείστε με γαλβανισμένα μέταλα (αλήθεια υπάρχουν βίδες ή παξιμάδια μη γαλβανισμένα) και αν ναι ποια διαδικασία ακολουθείτε πριν κολλήσετε; Τρίψιμο για να φύγει η επιστρωση; Κάποιο χημικο;

καλύτερα να αγοράσεις μη γαλβανισμένα ("μαύρα") και να τα βαψεις.
αλλιως τα τρίβεις με βουρτσα στον τροχο (αλλά και εκεί η σκόνη είναι επικίνδυνη και θελει προσοχη να μην την εισπνέεις)

• Like
Reactions: KOSSTV