Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης

• Total voters
    107
Από όσα γνωρίζω, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, ο τάφος ενός βασιλιά εκείνη την εποχή, όπως και οι πυραμίδες για τους φαραώ, δεν ξεκινούσαν να δημιουργούνται μετά το θάνατό του.
Πολλές φορές ξεκινούσαν με το που οριζόταν κάποιος βασιλιάς/φαραώ.
Ώστε να είναι έτοιμος όταν θα πεθάνει.
Παίζει λοιπόν, απλά να είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου αλλά να μη μπήκε ποτέ η σωρός του μέσα...

Από όσα γνωρίζω, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, ο τάφος ενός βασιλιά εκείνη την εποχή, όπως και οι πυραμίδες για τους φαραώ, δεν ξεκινούσαν να δημιουργούνται μετά το θάνατό του.
Πολλές φορές ξεκινούσαν με το που οριζόταν κάποιος βασιλιάς/φαραώ.
Ώστε να είναι έτοιμος όταν θα πεθάνει.
Παίζει λοιπόν, απλά να είναι ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου αλλά να μη μπήκε ποτέ η σωρός του μέσα...

Χρονικά μπορεί να είναι και αυτός. Τελείωσε με 2 χρόνια καθυστέρηση από τον θάνατο του Μ. Αλέξανδρου. 324πχ πέθανε 322πχ ολοκληρώθηκε. Τόσο περίπου χρειαζόταν για να διασχίσουν τον δρόμο μέχρι να επιστρέψουν πίσω.

Βεβαίως Χρήστο,εγώ όμως θα ήθελα να διαβάσω τι έχουν να πουν οι αρχαιολόγοι μας!

Ο Τσόκλης λέει βλακείες. Αυτή είναι η άποψή μου. Αυτό που ζητάει, να ξέρεις ότι υπάρχει ένα μνημείο μεγάλης σημασίας δίπλα σου και να μην το ερευνάς από σεβασμό στο νεκρό, είναι πέραν πάσης λογικής. Και αν το πάρουμε έτσι, που ξέρουμε ότι υπάρχει νεκρός μέσα στο μνήμα. Μπορεί να έχει αφαιρεθεί από τυμβωρύχους. Μπορεί να είναι κενοτάφιο. Μπορεί τα οστά να έχουν κονιορτοποιηθεί και να μη βρούμε τίποτα μέσα στην (όποια) Λάρνακα ή σαρκοφάγο. Αν δε δούμε πως θα ξέρουμε; Επίσης ο Τσόκλης σαν εικαστικός σκέφτεται μόνο το καλλιτεχνικό και οικονομικό σκέλος της υπόθεσης. Δεν σκέφτεται το επιστημονικό, ότι ο τάφος έχει να μας πει πολλά πράγματα για τους ανθρώπους που τον χτίσανε και που δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ αν δεν τον ανασκάψουμε. Τέλος πάντων, μιλάνε όλοι, μιλάει και ο Τσόκλης, για να παραφράσω γνωστό γνωμικό.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Χρονικά μπορεί να είναι και αυτός. Τελείωσε με 2 χρόνια καθυστέρηση από τον θάνατο του Μ. Αλέξανδρου. 324πχ πέθανε 322πχ ολοκληρώθηκε. Τόσο περίπου χρειαζόταν για να διασχίσουν τον δρόμο μέχρι να επιστρέψουν πίσω.

Δεν το αποκλείω, αλλά να αναφέρω δύο παράγοντες που συνηγορούν κατά αυτής της εκδοχής:

α) Θα ήταν πιο λογικό ο τάφος του Μ.Αλέξανδρου να ανεγείρονταν στις Αιγές, όχι στην Αμφίπολη (βέβαια από εκεί ξεκίνησε η εκστρατεία του στην Ασία...) και
β) Ο Αλέξανδρος πέθανε πολύ νέος και ξαφνικά. Δεν νομίζω ότι σκεφτόταν το θάνατό του και το μνήμα του.

Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

National Geographic: Μπορεί η Αμφίπολη να κρύβει τον Μ.Αλέξανδρο;

http://www.protothema.gr/culture/ar...c-borei-i-amfipoli-na-kruvei-ton-malexandro-/

Μου αρέσει η προσέγγιση.
Επίσης θεωρώ πολύ λογικό να ακολουθήσει κάποιος το χρήμα,στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τεράστιο ποσό.
Το σημείο που με κάνει σκεπτικό στο όλο θέμα είναι πως αν οι τυμβωρύχοι είχαν μυριστεί Αλέξανδρο,μάλλον θα είχαν κατεδαφίσει όλο τον λόφο...

Last edited:
Πιστεύω ότι εκείνη την εποχή προσπάθησαν να παραποιήσουν την ενδεχόμενη μεταφορά του Μ. Αλέξανδρου στην Αλεξάνδρεια για να έχει το κύρος ότι θάφτηκε εκεί και να μείνει για πάντα ελληνική και να προσπάθησαν να μεταφέρουν την σωρό στην Ελλάδα.

Ήθελα να ξερα τόσα χρόνια που ήξεραν για τον λόφο Καστά δεν έκαναν τίποτα;

Re: Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

Μου αρέσει η προσέγγιση.
Επίσης θεωρώ πολύ λογικό να ακολουθήσει κάποιος το χρήμα,στην συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τεράστιο ποσό.
Το σημείο που με κάνει σκεπτικό στο όλο θέμα είναι πως αν οι τυμβωρύχοι είχαν μυριστεί Αλέξανδρο,μάλλον θα είχαν κατεδαφίσει όλο τον λόφο...

Κατι θα ειχε γραφτει καπου αν οχι για μεταφορα της σωρου οτι τουλαχιστον ειχε χτιστει ενας ταφος για τον Αλεξανδρο.

Δεν υπαρχει καμια αναφορα πουθενα.

Αναφορά από ποιον; Δεν έχει διασωθεί καμία σύγχρονη του Αλέξανδρου πηγή.

Οι κύριες πηγές μας για τον Αλέξανδρο είναι πολύ μεταγενέστερες αυτού, με παλιότερη τον Διόδωρο Σικελιώτη, 3 αιώνες μετά τον Αλέξανδρο. Ακόμη και το προσωνύμιο Μέγας είναι πολύ μεταγενέστερο, νομίζω ρωμαϊκό.

Ε τι θα πει η Αμφίπολη τους μάρανε... από εγκατάλειψη καταρρέει ο βράχος της Ακρόπολης; Ή μέχρι να αντιστηριχθεί σωστά να παύσει κάθε αρχαιολογική έρευνα απανταχού στη χώρα;

Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Η Αμφίπολη τους μάρανε...

Καταρρέει η Ακρόπολη...

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=637256

Τα έργα στον βράχο είναι μόνιμα πάντως
Και δεν νομίζω να πει κανείς ότι θα τελειώσουν και κάποτε
Κάθε νέα γενιά έχει και νέες ιδέες και λύσεις για τη συντήρηση του μνημείου
Δεν είναι τυχαίο το κάθε νέα γενιά που λέω, γιατί κάθε νέα γενιά έχει και τα νέα εργαλεία της

Και μέχρι να βρουν ποιός είναι και αν είναι θα σκεφτούν κι άλλους για υποψήφιους.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Τα έργα στον βράχο είναι μόνιμα πάντως
Και δεν νομίζω να πει κανείς ότι θα τελειώσουν και κάποτε
Κάθε νέα γενιά έχει και νέες ιδέες και λύσεις για τη συντήρηση του μνημείου
Δεν είναι τυχαίο το κάθε νέα γενιά που λέω, γιατί κάθε νέα γενιά έχει και τα νέα εργαλεία της

Εργα αναστήλωσης είναι Τάσο.

Οι μηχανικοί μιλούν για κατάρρευση της περιοχής και δεν το λένε τώρα.Αλλο πράγμα λοιπόν αυτό...

Και ναί υπάρχουν προτεραιότητες πάντα και παντού.
Το να μην καταρρεύσει όλος ο βράχος που είναι κτισμένη η Ακρόπολη δεν νομίζω,να έχει κανείς αντίρρηση ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα,με την έννοια της διάθεσης κάθε απαιτητού πόρου και κάθε προσοχής εδώ και τώρα...

Ερωτήσεις

1) Παίζει να κατασκευάστηκε ο Τύμβος για τον Μ. Αλέξανδρο και να μην έχει διασωθεί έστω μία ιστορική αναφορά?
(Για ένα τόσο μεγαλοπρεπή τύμβο, που προορίζεται για ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο?)

2) Ποια είναι η χρονολόγηση του Τύμβου? Είναι τελική και αμετάκλητη?

1) Παίζει να κατασκευάστηκε ο Τύμβος για τον Μ. Αλέξανδρο και να μην έχει διασωθεί έστω μία ιστορική αναφορά?
(Για ένα τόσο μεγαλοπρεπή τύμβο, που προορίζεται για ένα τόσο σημαντικό πρόσωπο?)

Ναι, παίζει διότι έχουν χαθεί/εξαφανισθεί/καταστραφεί χιλιάδες γραπτά της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Χλωμό το βλέπω Χατζ...

Για τον Αλέξανδρο υπάρχουν αρκετές αναφορές.
Για την οικογένεια επίσης (Αιγες κτλ).
Κάνω λάθος?

Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Ερωτήσεις

2) Ποια είναι η χρονολόγηση του Τύμβου? Είναι τελική και αμετάκλητη?

Το 322 πχ είχανε πει. Λογικά είναι και τελική. Δεν έχουν ξαναμιλήσει για αυτό.